Τον συναρπαστικό κόσμο της γλώσσας ανοίγει και φέτος η 2η Πανελλήνια Μαθητική Ολυμπιάδα Γλωσσολογίας, προσκαλώντας μαθήτριες και μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου από όλη την Ελλάδα να δοκιμάσουν τις αναλυτικές τους δεξιότητες μέσα από πρωτότυπους γλωσσικούς γρίφους.
Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2026, από τις 11:30 έως τις 13:30, ταυτόχρονα στην Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου και στο Νέο Κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Η ταυτοποίηση των συμμετεχόντων θα γίνει από τις 10:30 έως τις 11:20.
Η Ολυμπιάδα συνδιοργανώνεται από το Τμήμα Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τα Τμήματα Φιλολογίας και Αγγλικής Γλώσσας & Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τη στήριξη των Πρυτανικών Αρχών και των Κοσμητειών των Φιλοσοφικών Σχολών των δύο Πανεπιστημίων. Ο διαγωνισμός έχει λάβει επίσημη πιστοποίηση από τον διεθνή οργανισμό International Linguistics Olympiad (IOL).

Γλωσσολογία χωρίς προαπαιτούμενα
Η Πανελλήνια Ολυμπιάδα Γλωσσολογίας απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, χωρίς να απαιτείται γνώση συγκεκριμένων γλωσσών. Τα θέματα βασίζονται αποκλειστικά στη λογική σκέψη, την παρατηρητικότητα και την ικανότητα αναγνώρισης μοτίβων, με τρόπο παρόμοιο με την επίλυση ενός sudoku ή ενός σταυρολέξου.
Μέσα από την ανάλυση γλωσσικών δεδομένων από διαφορετικές γλώσσες του κόσμου, οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με τη γλωσσική ποικιλομορφία και κατανοούν βασικές αρχές της δομής της γλώσσας, όπως η γραμματική και το λεξικό.
Γιατί γλωσσολογία;
Η γλωσσολογία αποτελεί την επιστημονική μελέτη της ανθρώπινης γλώσσας: από τους ήχους και τη σύνταξη μέχρι το νόημα και την επικοινωνία. Παράλληλα, βρίσκει εφαρμογές σε σύγχρονους και δυναμικούς τομείς, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η αναγνώριση φωνής, η αυτόματη μετάφραση, η λογοθεραπεία, αλλά και η ανάλυση πολιτικού και διαφημιστικού λόγου. Η κατανόηση της γλώσσας ανοίγει δρόμους για σπουδές και επαγγέλματα του μέλλοντος.
Διακρίσεις και διεθνής συμμετοχή
Σε όλους τους συμμετέχοντες θα απονεμηθεί βεβαίωση συμμετοχής, ενώ οι διακριθέντες θα βραβευθούν σε τιμητική εκδήλωση. Παράλληλα, οι μαθητές και μαθήτριες που θα ξεχωρίσουν θα έχουν τη δυνατότητα να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην 23η Διεθνή Ολυμπιάδα Γλωσσολογίας, η οποία θα διεξαχθεί στο Βουκουρέστι από τις 26 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου 2026.
Δηλώσεις συμμετοχής
Η προθεσμία δήλωσης συμμετοχής έχει οριστεί για την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά μέσω της προκήρυξης και να δηλώσουν συμμετοχή συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα.
Η Πανελλήνια Μαθητική Ολυμπιάδα Γλωσσολογίας αποδεικνύει ότι η γλώσσα δεν είναι μόνο μάθημα, αλλά και πρόκληση, παιχνίδι λογικής και εργαλείο κατανόησης του ανθρώπινου νου.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις
Alfavita Newsroom