εκπαιδευση
Διεθνής Ημέρα Εκπαίδευσης - 24 Ιανουαρίου 2026

Η 24η Ιανουαρίου, Διεθνής Ημέρα Εκπαίδευσης, μας καλεί κάθε χρόνο όχι μόνο να τιμήσουμε την αξία της παιδείας, αλλά και να αναλογιστούμε το μέλλον της. Για το 2026, η UNESCO θέτει στο επίκεντρο ένα ιδιαίτερα ουσιαστικό μήνυμα: «Η δύναμη των νέων στη συνδημιουργία της εκπαίδευσης».

Οι νέοι κάτω των 30 ετών αποτελούν σήμερα περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού. Είναι η γενιά που κινεί την καινοτομία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον κοινωνικό μετασχηματισμό. Κι όμως, την ίδια στιγμή, είναι και εκείνη που πλήττεται δυσανάλογα από τη φτώχεια, τις ανισότητες, την επισφάλεια και την περιορισμένη πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση και αξιοπρεπή εργασία.

Ακριβώς γι’ αυτό, η σημερινή ημέρα στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Οι νέοι δεν είναι απλοί αποδέκτες της εκπαίδευσης. Είναι συνδημιουργοί της.

Στην Ελλάδα, η εκπαίδευση υπήρξε διαχρονικά μοχλός κοινωνικής ανόδου και δημοκρατίας. Ταυτόχρονα όμως, τα τελευταία χρόνια, οι νέοι βιώνουν τις συνέπειες αλλεπάλληλων κρίσεων: οικονομική ανασφάλεια, κοινωνικές ανισότητες, περιφερειακές αποκλίσεις, αλλά και ένα σχολείο που συχνά δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο ρόλος των Επαγγελματικών Λυκείων είναι καθοριστικός.

Το ΕΠΑ.Λ δεν είναι σχολείο «δεύτερης ευκαιρίας». Είναι σχολείο πρώτης επιλογής για το μέλλον. Είναι χώρος γνώσης, δεξιοτήτων, εργαστηριακής εμπειρίας και σύνδεσης με την πραγματική ζωή και την κοινωνία. Οι μαθητές και οι μαθήτριες των ΕΠΑ.Λ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αλλαγών: γνωρίζουν τι σημαίνει τεχνολογία, εξειδίκευση, προσαρμογή, εργασία.

Γι’ αυτό και η φωνή τους έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.

Η συνδιαμόρφωση της εκπαίδευσης, ειδικά στα ΕΠΑ.Λ, σημαίνει:

  • να λαμβάνεται υπόψη η εμπειρία των μαθητών στη μαθησιακή διαδικασία,
  • να ενισχύεται ο ρόλος των μαθητικών κοινοτήτων,
  • να συμμετέχουν ενεργά σε δράσεις, προγράμματα, καινοτομίες και συνεργασίες με την τοπική κοινωνία,
  • να αισθάνονται ότι το σχολείο τούς ανήκει και τους προετοιμάζει ουσιαστικά για το αύριο.

Σε μια εποχή τεχνολογικής επανάστασης, ψηφιακού μετασχηματισμού και νέων επαγγελμάτων, η εκπαίδευση οφείλει να επανεξετάσει τον σκοπό και τους τρόπους της. Και σε αυτή τη διαδικασία, οι νέοι — και ιδιαίτερα οι μαθητές των ΕΠΑ.Λ — δεν μπορούν να μένουν στο περιθώριο.

Η UNESCO, μέσα από τη Διεθνή Ημέρα Εκπαίδευσης 2026, αναγνωρίζει τους νέους ως φορείς αλλαγής, σε πλήρη εναρμόνιση με την Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τον Στόχο 4 για ποιοτική, ισότιμη και συμπεριληπτική εκπαίδευση. Το ζητούμενο είναι αυτή η φιλοσοφία να μεταφερθεί και στην καθημερινή σχολική πραγματικότητα: στο σχολείο, στην τάξη, στο εργαστήριο.

Αγαπητές μαθήτριες και αγαπητοί μαθητές,

το μέλλον της εκπαίδευσης δεν είναι κάτι μακρινό. Χτίζεται σήμερα  με τη συμμετοχή σας, τις ιδέες σας, τις δεξιότητές σας, τη δημιουργικότητά σας. Το ΕΠΑ.Λ μπορεί να γίνει χώρος ελπίδας, αξιοπρέπειας και επαγγελματικής προοπτικής, όταν οι νέοι έχουν λόγο και ρόλο.

Και αγαπητοί συνάδελφοι,

η ευθύνη μας είναι να ακούμε, να εμπιστευόμαστε και να ενδυναμώνουμε τους μαθητές μας. Να δημιουργούμε ένα σχολείο ανοιχτό, δημοκρατικό και συνεργατικό. Γιατί μια εκπαίδευση που σχεδιάζεται μαζί με τους νέους, δεν διαμορφώνει απλώς καλύτερους επαγγελματίες, αλλά ενεργούς πολίτες και μια κοινωνία με προοπτική.

Ας κάνουμε, λοιπόν, τη σημερινή ημέρα όχι απλώς μια επέτειο, αλλά μια δέσμευση:

να οικοδομούμε ένα ΕΠΑ.Λ που ακούει τους μαθητές του,

μια εκπαίδευση που εξελίσσεται,

ένα σχολείο που προχωρά μπροστά μαζί με τη νεολαία.

*Μαθηματικός, Επίτιμος Πρόεδρος Ο.Λ.Τ.Ε.Ε

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου
ΠΑΣΟΚ: «Καρφιά» Γιαννακοπούλου για Φαραντούρη – «Διεύρυνση δεν γίνεται με γυρολόγους»
Ψυχρή υποδοχή του Νικόλα Φαραντούρη στο ΠΑΣΟΚ με αιχμές για τη μεταγραφή πριν τη συνάντηση με Ανδρουλάκη
ΠΑΣΟΚ: «Καρφιά» Γιαννακοπούλου για Φαραντούρη – «Διεύρυνση δεν γίνεται με γυρολόγους»
Ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει για την Ιθάκη και την Πρωτομαγιά 2026
Αλέξης Τσίπρας για Πρωτομαγιά: «Το κόκκινο νήμα του αγώνα και της ελπίδας συνεχίζεται»
«Αρνούμαστε οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίζονται σαν αναλώσιμο υλικό και σαν απλή στατιστική»
Αλέξης Τσίπρας για Πρωτομαγιά: «Το κόκκινο νήμα του αγώνα και της ελπίδας συνεχίζεται»
Κωνσταντίνος Βλάσης
Μετατάξεις για Διευθυντές-Υποδιευθυντές ΣΑΕΚ: «Δεν υπάρχει κενό νόμου» λέει το υπουργείο Παιδείας
Γιατί αποκλείονται Διευθυντές και Υποδιευθυντές ΣΑΕΚ από τις μετατάξεις – Τι απαντά ο Κώστας Βλάσης στη Βουλή
Μετατάξεις για Διευθυντές-Υποδιευθυντές ΣΑΕΚ: «Δεν υπάρχει κενό νόμου» λέει το υπουργείο Παιδείας