μη κρατικα πανεπιστημια
Η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών καταγγέλλει περικοπές σε προσλήψεις, επενδύσεις και έρευνα, ενώ η κυβέρνηση ευνοεί τα ιδιωτικά κολέγια

Η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών εκφράζει έντονη ανησυχία για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2026, που συζητείται στη Βουλή, καθώς, όπως καταγγέλλει, ενισχύει την πολιτική αποεπένδυσης στην παιδεία.

Οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση περιορίζονται στο 2,6% του ΑΕΠ, σχεδόν στο μισό του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ οι επενδύσεις στον τομέα μειώνονται κατά 17% σε σχέση με πέρυσι.

Παράλληλα, η χρηματοδότηση της έρευνας παραμένει καθηλωμένη στο 1,5% του ΑΕΠ, αποδεικνύοντας την έλλειψη στρατηγικής ενίσχυσης της ανώτατης εκπαίδευσης και της καινοτομίας.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ευνοεί τα ιδιωτικά κολέγια, παραβιάζοντας, σύμφωνα με τους πανεπιστημιακούς, τις συνταγματικές αρχές της δημόσιας εκπαίδευσης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Η συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό του επόμενου έτους (2026) επιβεβαιώνει τη στοχοπροσήλωση της Κυβέρνησης της ΝΔ στην αναδιανομή των οικονομικών πόρων εις βάρος των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, για τις οποίες τα δημόσια αγαθά αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση για την επιβίωση τους.

Σαν να μην έφταναν τα οικονομικά πλεονάσματα των συνεχιζόμενων φοροεπιδρομών στους αδύναμους και της φοροασυλίας στους οικονομικά ισχυρούς, η κυβέρνηση διοχετεύει την αύξηση του παραγόμενου πλούτου, για την οποία μάλιστα επαίρεται, σε στρατηγικές αύξησης και όχι μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων. Οι προσλήψεις στα Πανεπιστήμια υπολείπονται των αναγκών, του προγραμματισμού ακόμη και των συνταξιοδοτήσεων, ενώ εντείνεται ο αποκλεισμός των φοιτητών και φοιτητριών αντί για τη στήριξη τους.

Αυτό καταδεικνύει η καθήλωση των δαπανών για την παιδεία στο 2,6% του ΑΕΠ, σχεδόν στο μισό του ευρωπαϊκού μέσου όρου (4,7%). Ταυτόχρονα, οι δημόσιες επενδύσεις στον τομέα της εκπαίδευσης μειώνονται κατά 17% σε σύγκριση με το 2025, γεγονός που επίσης καταδεικνύει την πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης της ΝΔ να εφαρμόσει στρατηγική αποεπένδυσης στην παιδεία.

Η χρηματοδότηση της έρευνας στο 1,5% του ΑΕΠ παραμένει κι αυτή καθηλωμένη περίπου στο μισό του μέσου όρου της ΕΕ δείχνοντας ότι οι πανηγυρικές εξαγγελίες περί ίδρυσης υπουργείου Έρευνας είναι προπέτασμα καπνού που κρύβει την παντελή απουσία στρατηγικής και διαρθρωτικής ενίσχυσης της έρευνας και της καινοτομίας.

Η πολιτική για την ανώτατη εκπαίδευση είναι πολιτική υπονόμευσης και αποδιάρθρωσης των δημόσιων ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης θέτοντας σε κίνδυνο την επιστημονική και θεσμική θωράκιση της ελληνικής κοινωνίας και πολιτείας.

Σε αντιδιαστολή, η Κυβέρνηση παραβιάζοντας το Σύνταγμα λειτουργεί ως κράτος-παραμάνα για τα ιδιωτικά κολέγια της μίας σχολής, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στις θεμελιώδεις αρχές και προδιαγραφές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και στις επιστημονικές ευθύνες που η τριτοβάθμια εκπαίδευση αναλαμβάνει για το κοινωνικό σύνολο.

Η κυβέρνηση προσφέρει απλόχερα, σε αυτά τα ακατάλληλα εμπορικά μορφώματα, χαριστικές ρυθμίσεις και «δεύτερες ευκαιρίες» ενόσω ο εμπνευστής αυτών των συνταγματικών παραβιάσεων ξεναγείται στις αίθουσες του Eurogroup.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

παππας
Δημοσιογράφος κατά Παππά για ξυλοδαρμό: «Είμαι καλά, τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους»
Η επίθεση στο Στρασβούργο φέρνει τον ευρωβουλευτή εκτός ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ και σε κίνδυνο διαγραφής
Δημοσιογράφος κατά Παππά για ξυλοδαρμό: «Είμαι καλά, τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους»
ελστατ
ΕΛΣΤΑΤ: Εκπαιδευτικές επισκέψεις για μαθητές και φοιτητές σε όλη την Ελλάδα
Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, οι νέοι εξοικειώνονται με τη στατιστική επιστήμη και τα επίσημα στατιστικά στοιχεία
ΕΛΣΤΑΤ: Εκπαιδευτικές επισκέψεις για μαθητές και φοιτητές σε όλη την Ελλάδα
παιδιά
Voucher έως 800€ για Πρώιμη Παιδική Παρέμβαση: Ανακοινώθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα
3.500 αιτήσεις αξιολογήθηκαν για έως 20 συνεδρίες στήριξης παιδιών έως 6 ετών – οι γονείς μπορούν να υποβάλουν ενστάσεις έως 22 Δεκεμβρίου
Voucher έως 800€ για Πρώιμη Παιδική Παρέμβαση: Ανακοινώθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα