Η κοινοβουλευτική παρέμβαση της Νέας Αριστεράς μέσω της Μερόπης Τζούφη και της Πέτης Πέρκα αναδεικνύει το κτιριακό αδιέξοδο και τις σοβαρές περικοπές που πλήττουν τη Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας, όπου φοιτητές και διδάσκοντες καταγγέλλουν ότι τα μαθήματα διεξάγονται σε ακατάλληλα και επικίνδυνα κτίρια, ενώ κρίσιμα έργα, παρότι θεσμικά εγκεκριμένα εδώ και χρόνια, παραμένουν αδικαιολόγητα στάσιμα.
Παράλληλα, η διακοπή εργασιών στο κτίριο «Αγία Όλγα» και η περικοπή της χρηματοδότησης για εντεταλμένους διδάσκοντες οδηγούν σε συρρίκνωση των εργαστηρίων και σε υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Οι βουλεύτριες ζητούν άμεσα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα έργων, επαρκή στέγαση και υλικοτεχνική υποστήριξη, καθώς και αποκατάσταση της χρηματοδότησης, υπογραμμίζοντας ότι η Σχολή αποτελεί πολύτιμο ακαδημαϊκό και πολιτιστικό πυλώνα που δεν μπορεί να λειτουργεί υπό τέτοιες συνθήκες.
Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου:
Στη Βουλή φέρνουν η βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Αριστεράς, Μερόπη Τζούφη, και η βουλευτής Φλώρινας της Νέας Αριστεράς, Πέτη Πέρκα, τις σοβαρές καταγγελίες φοιτητών και διδασκόντων του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας, σχετικά με τις ακατάλληλες υποδομές, τις καθυστερήσεις κρίσιμων έργων και την ανεπαρκή χρηματοδότηση.
Σύμφωνα με το κοινό κείμενο που δημοσιοποίησαν φοιτητές και καθηγητές, η Σχολή στεγάζεται σε ακατάλληλα και καταρρέοντα κτίρια σε περιφερειακούς οικισμούς της Φλώρινας, χωρίς τις αναγκαίες εργαστηριακές εγκαταστάσεις και με σοβαρά ζητήματα ασφάλειας. Παράλληλα, αν και από το 2018 έχει ολοκληρωθεί Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για νέο κτίριο, με έγκριση από τη Σύγκλητο το 2019 και υπογραφή σύμβασης μελέτης το 2020, καμία εργασία δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα.
Αντίστοιχα, στο κτίριο «Αγία Όλγα», που έχει παραχωρηθεί στο Πανεπιστήμιο από το 2010 με εγκεκριμένη αλλαγή χρήσης και μελέτη αποκατάστασης από το 2020, οι εργασίες έχουν διακοπεί χωρίς ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Ταυτόχρονα, η περικοπή των κονδυλίων για τους εντεταλμένους διδάσκοντες το τρέχον ακαδημαϊκό έτος συρρικνώνει τα προσφερόμενα εργαστήρια και υποβαθμίζει την παρεχόμενη εκπαίδευση.
Με την κοινοβουλευτική ερώτηση, οι δύο βουλεύτριες ζητούν:
- σαφές και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την έναρξη και ολοκλήρωση των έργων,
- άμεση λύση για τη στέγαση και λειτουργία των εργαστηρίων,
- αποκατάσταση της χρηματοδότησης για τους διδάσκοντες,
- διασφάλιση επαρκούς υλικοτεχνικής υποστήριξης για όλα τα εργαστήρια.
Όπως τονίζουν, «η Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας είναι ένας πολύτιμος πολιτιστικός και ακαδημαϊκός πυλώνας, με ισχυρή παρουσία στην τοπική κοινωνία και τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί σε κτίρια που καταρρέουν, ούτε να εξαρτάται από αποσπασματικές και ανεπαρκείς χρηματοδοτήσεις. Η πολιτεία οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να δώσει άμεσα λύσεις, με σεβασμό στους φοιτητές, τους διδάσκοντες και το μέλλον της Σχολής».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Black Friday σε μοριοδοτούμενα σεμινάρια και Πιστοποιήσεις Ξένων Γλωσσών για έξτρα 20 μόρια
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/11
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Λεωνίδας Βουρλιώτης