Νίκος Παπαϊωάννου στη Βουλή
Η εγκύκλιος, η οποία αποστέλλεται σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας, καθορίζει το χρονοδιάγραμμα, τα βήματα που οφείλουν να ακολουθήσουν οι διοικήσεις, αλλά και τις δυνατότητες ένστασης από πλευράς φοιτητών.

Μέχρι το τέλος του 2025 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες διαγραφών φοιτητών που έχουν υπερβεί το ανώτατο όριο φοίτησης, σύμφωνα με εγκύκλιο που θα αποστείλει ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για τα ΑΕΙ, Νίκος Παπαϊωάννου.

Η εγκύκλιος, η οποία αποστέλλεται πριν το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας - πιθανόν σήμερα Τετάρτη- σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας, καθορίζει το χρονοδιάγραμμα, τα βήματα που οφείλουν να ακολουθήσουν οι διοικήσεις, αλλά και τις δυνατότητες ένστασης από πλευράς φοιτητών.

Το χρονοδιάγραμμα των διαγραφών

  • Καταληκτική ημερομηνία: Οι διαδικασίες πρέπει να ολοκληρωθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

  • Υποχρέωση ΑΕΙ: Κάθε Ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης θα πρέπει να αποστείλει στη Διεύθυνση Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας τους καταλόγους με τους φοιτητές που διαγράφονται.

  • Διευκρινίσεις: Στην εγκύκλιο περιλαμβάνονται απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα των πρυτάνεων, αλλά και συγκεκριμένα παραδείγματα για την καλύτερη κατανόηση της διαδικασίας.

Δικαίωμα ένστασης για τους διαγραφέντες

Η εγκύκλιος προβλέπει ότι οι φοιτητές που θα διαγραφούν θα έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης.

  • Οι ενστάσεις θα αφορούν τεκμηριωμένες περιπτώσεις, όπως:

    • διοικητικά λάθη,

    • παραλείψεις,

    • εσφαλμένες καταχωρήσεις.

  • Τα πανεπιστήμια θα εξετάζουν κάθε ένσταση ξεχωριστά:

    • Θα γίνονται δεκτές όταν κριθούν βάσιμες.

    • Θα απορρίπτονται όταν χαρακτηριστούν αβάσιμες.

Η αποστολή της εγκυκλίου θα ανοίξει και νέο κύκλο συζητήσεων στο εσωτερικό των ΑΕΙ. Ήδη,  υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις από φοιτητικούς συλλόγους, οι οποίοι θεωρούν ότι το μέτρο είναι άδικο και ταξικό και δεν λαμβάνει υπόψη κοινωνικά κριτήρια.

Ηχηρό μήνυμα από τη Σύνοδο Πρυτάνεων: Χρηματοδότηση τώρα – Όχι διαγραφές φοιτητών

Οι Πρυτάνεις, στην 109η Σύνοδος Πρυτάνεων  εμφανίστηκαν ενωμένοι στο αίτημα για γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, ενώ έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα κατά των οριζόντιων διαγραφών φοιτητών που παραμένουν ενεργοί στις σπουδές τους.

ΣΙΑΣΟΣ ΚΟΥΛΟΥΡΗ

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος και η Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου καθηγήτρια Χριστίνα Κουλούρη.

Πανεπιστήμια υπό κατάρρευση: -50% η χρηματοδότηση από το 2009

Η Σύνοδος ανέδειξε με εμφατικό τρόπο ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια λειτουργούν με μειωμένη χρηματοδότηση κατά 50% σε σύγκριση με το 2009. Γι’ αυτό και το βασικό αίτημα είναι η ένταξη των αναγκαίων έργων συντήρησης και ανακαίνισης στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) 2026–2030.

Ενδεικτικά αιτήματα Πρυτάνεων:

  • Άμεση κατανομή νέων θέσεων ΔΕΠ και πλήρης αναπλήρωση προσωπικού.

  • Χρηματοδότηση για σχέδια ασφάλειας και πολιτικής προστασίας.

  • Νομοθετικές ρυθμίσεις για ενίσχυση της διεθνοποίησης και ολοκλήρωση σπουδών.

 Όχι στις διαγραφές ενεργών φοιτητών

Η Σύνοδος εξέφρασε σαφείς ενστάσεις στην κυβερνητική πρόταση για διαγραφές φοιτητών, ζητώντας βελτιώσεις που θα επιτρέπουν στους ενεργούς φοιτητές –ακόμη και αν έχουν ξεπεράσει τα ν+2 έτη– να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, επεσήμανε πως η αποδοχή της πρότασης του ΥΠΑΙΘΑ χωρίς προσαρμογές θα λειτουργήσει τιμωρητικά για χιλιάδες νέους, οι οποίοι συχνά εργάζονται για να μπορέσουν να σπουδάσουν.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τα ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ στο Voucher ΔΥΠΑ: Ανοίγει ξανά αύριο η επιλογή - Που έχει θέσεις

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τροχαίο
Πρόστιμο 12.000 ευρώ και αποκλεισμός από το δρόμο: Πότε ισχύει η αυστηρή ποινή
Στην Ελλάδα, η φιλοσοφία του ΚΟΚ πλέον δίνει έμφαση στην υποτροπή: η τιμωρία δεν αφορά μόνο την παράβαση καθ’ αυτή, αλλά και την επαναλαμβανόμενη...
Πρόστιμο 12.000 ευρώ και αποκλεισμός από το δρόμο: Πότε ισχύει η αυστηρή ποινή
Τέμπη
Τέμπη: Σφοδρή επίθεση Σεβαστίδη – «Η δίκη δεν είναι σκηνή για σόου»
Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων καταγγέλλει εκμετάλλευση της δίκης για το σιδηροδρομικό δυστύχημα, προειδοποιώντας για κίνδυνο...
Τέμπη: Σφοδρή επίθεση Σεβαστίδη – «Η δίκη δεν είναι σκηνή για σόου»
εκπαιδευση
Αντιδράσεις για το ΕΝΕΕΓΥΛ στη Βόρεια Κέρκυρα – Στο «μικροσκόπιο» η συστέγαση με το Γυμνάσιο Καρουσάδων
Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας προειδοποιεί για σοβαρά παιδαγωγικά και λειτουργικά προβλήματα – Ζητά αυτόνομη και κατάλληλη σχολική στέγη
Αντιδράσεις για το ΕΝΕΕΓΥΛ στη Βόρεια Κέρκυρα – Στο «μικροσκόπιο» η συστέγαση με το Γυμνάσιο Καρουσάδων
βίντεο
Video games: Πώς επηρεάζουν τη συμπεριφορά των παιδιών και ενισχύουν την επιθετικότητα
Ανησυχία από τους ειδικούς για την αυξημένη έκθεση στη βία – Τα ευρήματα ερευνών και ο ρόλος των γονέων
Video games: Πώς επηρεάζουν τη συμπεριφορά των παιδιών και ενισχύουν την επιθετικότητα