Σήμερα, 18 Σεπτεμβρίου 2025, συμπληρώνονται δώδεκα χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ένα γεγονός που σημάδεψε βαθιά τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία και ανέδειξε το πραγματικό πρόσωπο της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή».
Όπως σημειώνει η Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών (ΠΕΚ), εκείνη η νύχτα υπενθύμισε με ωμό τρόπο πόσο εύκολα η βία, το μίσος και ο σκοταδισμός μπορούν να διεισδύσουν στην καθημερινότητά μας.
Στην ανακοίνωσή της η ΠΕΚ, σημειώνει ότι ο Παύλος Φύσσας δεν ήταν μόνο μουσικός, αλλά και φωνή συνείδησης και υπερασπιστής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Στάθηκε απέναντι στον φασισμό, δεν σιώπησε και δεν φοβήθηκε, καθιερώνοντας τον εαυτό του ως σύμβολο μιας γενιάς που δεν συμβιβάστηκε με τον φόβο και την αδικία.
Η μνήμη του, σύμφωνα με την ΠΕΚ, παραμένει ζωντανή σε κάθε συλλογική προσπάθεια και δράση για δημοκρατία, ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και σε κάθε φωνή που αντιστέκεται στον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και τον αυταρχισμό.
Η ΠΕΚ τονίζει τον καθοριστικό ρόλο της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών, σημειώνοντας ότι η σχολική κοινότητα αποτελεί όχημα μέσα από το οποίο καλλιεργούνται αξίες όπως η δημοκρατία, η ισότητα, η αλληλεγγύη, η ανοχή και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, τα σχολεία πρέπει να λειτουργούν ως «τείχη απέναντι στον φασισμό και γέφυρες για την ειρήνη, τη γνώση, την αλληλεγγύη και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα».
Η ΠΕΚ εκφράζει παράλληλα την ανησυχία της για την πρόσφατη απόφαση αποφυλάκισης του καταδικασμένου αρχηγού της Χρυσής Αυγής, τονίζοντας ότι πλήττει το αίσθημα εμπιστοσύνης στους θεσμούς και υπονομεύει τη συλλογική μνήμη. Όπως αναφέρει, η ιστορική δίκη και καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης αποτέλεσε δικαίωση για τα θύματα και ελπίδα για τη δημοκρατία, ενώ η λήθη δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας.
Αναλυτικά η ανακοίνωση
«18 Σεπτεμβρίου 2025
12 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΦΥΣΣΑ
ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ
Πέρασαν δώδεκα χρόνια από τη βραδιά που ο Παύλος Φύσσας έπεσε νεκρός από το μαχαίρι του φασισμού. Δώδεκα χρόνια από μια δολοφονία που σημάδεψε τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, ξεσκεπάζοντας το πραγματικό πρόσωπο της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» και υπενθυμίζοντας με τον πιο ωμό τρόπο πόσο εύκολα η βία, το μίσος και ο σκοταδισμός μπορούν να διεισδύσουν στην καθημερινότητα.
Ο Παύλος Φύσσας δεν ήταν απλώς ένας μουσικός. Ήταν φωνή συνείδησης και υπερασπιστής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας μέσα από τους στίχους και τις πράξεις του. Στάθηκε απέναντι στον φασισμό. Δεν σιώπησε. Δεν φοβήθηκε. Έγινε αντιφασιστικό πρόταγμα και σύμβολο μιας γενιάς που δεν συμβιβάστηκε με τον φόβο και την αδικία.
Η μνήμη του παραμένει ζωντανή όχι μόνο στις επετείους αλλά σε κάθε συλλογική προσπάθεια και δράση για δημοκρατία, ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη. Ο Παύλος ζει στους αγώνες ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό μα και σε κάθε φωνή που αγωνίζεται ενάντια στον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και τον αυταρχισμό.
Η εκπαίδευση και οι εκπαιδευτικοί έχουμε καθοριστικό ρόλο. Η εκπαιδευτική διαδικασία είναι το όχημα μέσα από το οποίο καλλιεργούνται οι αξίες της δημοκρατίας, της ισότητας, της αλληλεγγύης, της ανοχής και του σεβασμού στη διαφορετικότητα. Γι’ αυτό και στεκόμαστε στην πρώτη γραμμή: απέναντι στον φασισμό, ενάντια σε κάθε μορφή βίας και αυταρχισμού.
Έχουμε χρέος να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία όχι μόνο μέσα στις αίθουσες, αλλά και έξω από αυτές, σε κάθε πεδίο κοινωνικής δράσης με τις μαθήτριες και τους μαθητές μας, με τους γονείς, με τον κάθε πολίτη αυτής της χώρας. Τα σχολεία μας πρέπει να είναι τείχη απέναντι στον φασισμό και γέφυρες για την ειρήνη, τη γνώση, την αλληλεγγύη και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα. Η Παιδεία είναι όπλο απέναντι στο σκοτάδι, και οι αξίες της – η αλληλεγγύη, η ελευθερία, η ανεκτικότητα και η κοινωνική δικαιοσύνη – είναι το θεμέλιο μιας κοινωνίας που δεν ξεχνά και δεν ανέχεται την επιστροφή του φασισμού.
Η πρόσφατη απόφαση για την αποφυλάκιση του καταδικασμένου ως αρχηγού της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, τραυματίζει το αίσθημα εμπιστοσύνης στους θεσμούς και λειτουργεί ως μια απόφαση απέναντι στη συλλογική μνήμη. Η ιστορική δίκη και καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης αποτέλεσε δικαίωση για τα θύματα και ελπίδα για τη δημοκρατία. Η διαμόρφωση μιας εικόνας λήθης δεν απαντά στις ανάγκες των καιρών.
ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΤΗ ΓΝΩΣΗ – ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΤΟ ΜΙΣΟΣ
Η ΜΝΉΜΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΓΩΝΑΣ
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ»
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/9
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ