amfitheatro
Σε ισχύ οι συμπληρωματικές ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας για τον αριθμό εισακτέων σε ΑΕΙ και ειδικές κατηγορίες υποψηφίων

Με νέα απόφαση του Υπουργείου Παιδείας (Φ.253.1/50169/Α5/8-5-2025, ΦΕΚ Β’ 2298), θεσπίζονται συμπληρωματικές ρυθμίσεις που αφορούν στον αριθμό εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026. Οι αλλαγές δίνουν ιδιαίτερη έμφαση σε ειδικές κατηγορίες υποψηφίων.

Ειδικότερα, για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων των ετών 2022-2023, προβλέπεται η δυνατότητα εισαγωγής στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και του ΑΠΘ με επιπλέον ποσοστό 4% επί των θέσεων εισακτέων.

Για τους μαθητές των ΕΠΑΛ του σχολικού έτους 2024-2025, καθορίζονται συγκεκριμένα ποσοστά εισαγωγής: 5% για Πολυτεχνεία και Ιατρικές Σχολές, 10% για τα περισσότερα τμήματα των ΑΕΙ και 20% για τα ιδρύματα ΑΣΠΑΙΤΕ και ΑΣΤΕ.

Το υπόλοιπο ποσοστό των θέσεων στα τμήματα ανώτατης εκπαίδευσης θα διατεθεί στους υποψηφίους των ημερήσιων Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) για την ίδια χρονιά.

Για τους συμμετέχοντες στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου προβλέπεται ειδικό ποσοστό 0,5%.

Παράλληλα, προβλέπονται ξεχωριστές ρυθμίσεις για τις ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, όπως τα τέκνα Ελλήνων του εξωτερικού, αλλοδαποί και υπότροφοι, με διακριτές ποσοστώσεις ανάλογα με τη χώρα αποφοίτησής τους.

Οι νέες ρυθμίσεις έρχονται να εξειδικεύσουν το πλαίσιο εισαγωγής και να ενισχύσουν την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για ομάδες με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες ή κριτήρια.

Δείτε το ΦΕΚ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τέλος εποχής για τους δωρεάν τραπεζικούς λογαριασμούς

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Χρυσή αυγή
Τετάρτη 4 Μαρτίου 2026: Η ώρα της κρίσης για τη Χρυσή Αυγή – Στάση εργασίας και μαζικό αντιφασιστικό «παρών» στο Εφετείο
Η κοινωνία δίνει σήμερα το «παρών» έξω από το Εφετείο, απαιτώντας οριστική καταδίκη της ναζιστικής οργάνωσης και στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ότι ο...
Τετάρτη 4 Μαρτίου 2026: Η ώρα της κρίσης για τη Χρυσή Αυγή – Στάση εργασίας και μαζικό αντιφασιστικό «παρών» στο Εφετείο