Ομάδα εκπαιδευτικών των Μουσικών Σχολείων κοινοποίησαν στο alfavita.gr έγγραφο που απέστειλαν προς την Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, στην οποία αιτούνται την άμεση και εμπρόθεσμη εξέταση των ενστάσεων που έχουν υποβληθεί σχετικά με τις αποσπάσεις για το σχολικό έτος 2025-2026.
Οι εκπαιδευτικοί επισημαίνουν ότι η καθυστέρηση στην εξέταση των ενστάσεων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων και στην ψυχική κατάσταση των συναδέλφων.
Στην επιστολή τους, οι εκπαιδευτικοί των Μουσικών Σχολείων εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι οι αποσπάσεις πραγματοποιήθηκαν χωρίς να έχει θεσπιστεί ακόμη το αναμενόμενο σύστημα μοριοδότησης, που θα εξασφαλίζει διαφάνεια και αντικειμενικότητα στις σχετικές διαδικασίες. Χωρίς αξιολογικό πίνακα κατάταξης, υποβλήθηκαν ενστάσεις οι οποίες, όπως τονίζουν, θα έπρεπε να εξεταστούν πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ώστε να αποφευχθούν διοικητικές και λειτουργικές δυσλειτουργίες.
Οι εκπαιδευτικοί θυμίζουν ότι και στις δύο προηγούμενες σχολικές χρονιές, η εξέταση των ενστάσεων έγινε με σημαντική καθυστέρηση, γεγονός που οδήγησε σε αδικίες και δυσκολίες στην ομαλή διεξαγωγή των εκπαιδευτικών διαδικασιών.
Με την επιστολή τους ζητούν να υπάρξει σεβασμός στον κόπο και την ψυχική υγεία των εκπαιδευτικών, αλλά και διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των Μουσικών Σχολείων μέσω της έγκαιρης και δίκαιης εξέτασης των ενστάσεων.
Αναλυτικά η επιστολή
«Εξέταση ενστάσεων αποσπάσεων Μουσικών Σχολείων»
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Η εκπαιδευτική κοινότητα των Μουσικών Σχολείων αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αγωνία τη νομοθετική ρύθμιση η οποία, όπως έχετε ανακοινώσει, «θα προβλέπει τη μοριοδότηση των προσόντων των υποψηφίων προς μετάθεση και απόσπαση εκπαιδευτικών», με στόχο την εξασφάλιση διαφάνειας και αντικειμενικότητας στις σχετικές διαδικασίες. Δυστυχώς, οι αποσπάσεις για το σχολικό έτος 2025-2026 πραγματοποιήθηκαν χωρίς σαφές πλαίσιο μοριοδότησης, και χωρίς τη σύνταξη αξιολογικού πίνακα κατάταξης όλων των υποψηφίων.
Το γεγονός αυτό είχε ως συνέπεια την υποβολή ενστάσεων από θιγόμενους εκπαιδευτικούς, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, ενστάσεις οι οποίες —ως αυτονόητο— θα έπρεπε να εξετάζονται εγκαίρως, πριν την έναρξη του σχολικού έτους, ώστε να είναι δυνατή η λήψη διορθωτικών μέτρων.
Ωστόσο, επισημαίνουμε με λύπη ότι οι ενστάσεις που αφορούσαν το σχολικό έτος 2024-2025 εξετάστηκαν αφότου είχε ήδη ξεκινήσει η σχολική χρονιά, ενώ, αντιστοίχως, οι ενστάσεις για το σχολικό έτος 2023-2024 εξετάστηκαν με καθυστέρηση έντεκα μηνών! Ως αποτέλεσμα, ουδείς εκπαιδευτικός που κατέθεσε ένσταση δικαιώθηκε εμπράκτως, καθώς η εξέταση των αιτημάτων συνέπεσε με το πέρας σχεδόν του σχολικού έτους.
Με δεδομένο το παραπάνω προηγούμενο, και με πλήρη συναίσθηση της ψυχικής και επαγγελματικής επιβάρυνσης που προκαλείται στους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, παρακαλούμε θερμά: Να μεριμνήσετε για την άμεση εξέταση όλων των ενστάσεων που κατατέθηκαν αναφορικά με τις αποσπάσεις στα Μουσικά Σχολεία για το σχολικό έτος 2025-2026, προκειμένου να αποκατασταθεί, εγκαίρως και με τον πρέποντα σεβασμό, η εμπιστοσύνη των εκπαιδευτικών προς τη διοίκηση και να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων.»
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο 2025: Ποιοι πρέπει να «τρέξουν» για έκπτωση στον λογαριασμό ρεύματος
750 ευρώ σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ