amfitheatro-aei-foitites2
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME NEWS
Το πανεπιστήμιο ως καθυστέρηση, όχι διάκριση

Το πανεπιστήμιο κάποτε θεωρούνταν μονόδρομος για την επιτυχία. Όχι πια. Σήμερα, μια ολόκληρη γενιά νέων επιχειρηματιών —με την υποστήριξη τεχνολογικών κολοσσών και ισχυρών επενδυτών— επιλέγει να αγνοήσει πλήρως την ανώτατη εκπαίδευση, ακολουθώντας τον δρόμο της αυτοδιδασκαλίας και της δράσης.

Ένα νέο κύμα αντι-ελιτισμού κυριαρχεί στις αίθουσες της Silicon Valley. Για εφήβους όπως ο Σεμπάστιαν Ταν, που προοριζόταν για το Στάνφορντ, η επιλογή της μη φοίτησης δεν είναι πια ριψοκίνδυνη — είναι στρατηγική. «Αν είσαι στο σχολείο όλη μέρα, ο κόσμος σε προσπερνά», δηλώνει.

Η απόρριψη της ανώτατης εκπαίδευσης πλέον δεν είναι απλώς οικονομικό ζήτημα. Είναι ιδεολογικό: οι επικριτές κατηγορούν τα πανεπιστήμια ότι προσφέρουν ξεπερασμένη θεωρία, καθυστέρηση και έλλειψη πρακτικών δεξιοτήτων. Αντίθετα, πλατφόρμες όπως η YCombinator προτρέπουν φοιτητές να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους και να χτίσουν την επόμενη startup.

Η παράδοση των "εγκαταλειπόντων"

Από τον Μπιλ Γκέιτς μέχρι τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ και τον Στιβ Τζομπς, οι θρυλικοί «college dropouts» έχουν γίνει σύμβολα ενός εναλλακτικού μονοπατιού επιτυχίας. Το πρόγραμμα υποτροφιών του Πίτερ Τιλ, που προσφέρει 200.000 δολάρια σε νέους για να παρατήσουν τις σπουδές τους, αποτελεί την επισημοποίηση αυτής της αντίληψης.

Ο 25χρονος Άνταμ Γκίλντ εγκατέλειψε το λύκειο για να επεκτείνει το Minecraft server του. Σήμερα, είναι CEO της unicorn πλατφόρμας Owner. «Το πανεπιστήμιο βάζει τη σφραγίδα του σε ήδη ικανότατους νέους και παίρνει την πίστωση για την επιτυχία τους», λέει, χαρακτηρίζοντας την αξία του πτυχίου «ασήμαντη».

Το πανεπιστήμιο ως καθυστέρηση, όχι διάκριση

Η Silicon Valley αγαπά τον όρο "high agency" – ανθρώπους που παίρνουν πρωτοβουλίες, μαθαίνουν μόνοι τους και εφαρμόζουν. Για τον Αρμπάζ Μαχμούντ, που ήθελε να γίνει φυσικός αλλά τελικά ίδρυσε AI startup, «αν χρειάζεται να πας πανεπιστήμιο, μάλλον είσαι μετριότητα». Στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, οι αυτοδίδακτοι developers και επιχειρηματίες θεωρούνται το νέο κανονικό.

Καθώς στις ΗΠΑ αναζωπυρώνεται η συζήτηση για τον ρόλο των Ivy League πανεπιστημίων και η κυβέρνηση Τραμπ απειλεί με περικοπές χρηματοδοτήσεων, εταιρείες όπως η Palantir εξετάζουν πιο σοβαρά την πρόσληψη υποψηφίων χωρίς πτυχίο. «Η επιτυχία του δυτικού πολιτισμού δεν είναι πια στόχος των πανεπιστημιακών θεσμών», σχολιάζει στέλεχος της εταιρείας.

Ο Σούρια Μίντα, συνιδρυτής της πλατφόρμας Mercor, συνοψίζει το νέο αφήγημα: «Ο αυτοδίδακτος είναι ο νέος απόφοιτος. Το πτυχίο είναι πλέον καθυστέρηση, όχι διάκριση».

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πότε θα βγουν οι πίνακες κατάταξης αναπληρωτών για προσλήψεις

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 17/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

makaronia
Ζυμαρικά με σπανάκι και φέτα στον φούρνο – Εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή
Ένα κρεμώδες, αρωματικό πιάτο που συνδυάζει τη δροσιά του σπανακιού με την πλούσια γεύση της φέτας – ιδανικό για κάθε μέρα της εβδομάδας.
Ζυμαρικά με σπανάκι και φέτα στον φούρνο – Εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή
κλάδος ΠΕ79.02 Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής
Αποκατάσταση αδικίας για τον κλάδο ΠΕ79.02: Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής
Ένα χρόνιο αίτημα εκπαιδευτικών που παραμένει αναπάντητο: θα συνεχιστεί ο αποκλεισμός ή θα υπάρξει επιτέλους μέριμνα για την αποκατάσταση μιας...
Αποκατάσταση αδικίας για τον κλάδο ΠΕ79.02: Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής