μητσοτακης
Ενώ το αφήγημα περί «ασφαλών ΑΕΙ» παίζει στα κανάλια σαν κακογραμμένη διαφήμιση ασφαλιστικής εταιρείας, οι πραγματικές συνθήκες που βιώνουν φοιτητές και προσωπικό είναι τουλάχιστον τραγικέ

Με φόντο την υποκριτική «ανησυχία» για την ασφάλεια στα ελληνικά Πανεπιστήμια, το Μέγαρο Μαξίμου έστησε ακόμη μία επικοινωνιακή παράσταση, με πρωταγωνιστή τον Κυριάκο Μητσοτάκη και κομπάρσους τους Πρυτάνεις. Το σενάριο γνωστό: αναμάσημα περί «ανομίας», δαιμονοποίηση των φοιτητών και επίδειξη πυγμής απέναντι στις… κακές μειοψηφίες που διεκδικούν αυτονόητα δικαιώματα.

Αυτή η θεατρική συνάντηση ήρθε σε μια περίοδο όπου φοιτητές διαδηλώνουν καθημερινά ενάντια στη συνεργασία των Ιδρυμάτων τους με το Ισραήλ – μια χώρα που κατηγορείται διεθνώς για εγκλήματα πολέμου. Αλλά αυτά είναι "ψιλά γράμματα" για τον Πρωθυπουργό, που έχει προτεραιότητα να οργανώσει... κανονικό πόλεμο ενάντια στους ίδιους τους φοιτητές.

Αμίαντος, ασανσέρ και ανοησίες περί «ανομίας»

Ενώ το αφήγημα περί «ασφαλών ΑΕΙ» παίζει στα κανάλια σαν κακογραμμένη διαφήμιση ασφαλιστικής εταιρείας, οι πραγματικές συνθήκες που βιώνουν φοιτητές και προσωπικό είναι τουλάχιστον τραγικές. Σχολές με αμίαντο, εγκαταλελειμμένα και επικίνδυνα κτίρια, ανελκυστήρες που καταρρέουν, φοιτητές που πέφτουν από παράθυρα. Όλα αυτά, φυσικά, δεν απασχολούν τη στρατηγική «ασφάλειας» της κυβέρνησης – ίσως επειδή δεν πουλάνε αρκετή τρομολαγνεία.

Καταστολή αντί λύσεων

Στην πραγματικότητα, οι μόνες «παρεμβάσεις ασφαλείας» που έχουν εφαρμοστεί στα Πανεπιστήμια δεν στοχεύουν στην εγκληματικότητα, αλλά στους φοιτητές που αγωνίζονται για αξιοπρεπείς σπουδές. Συνδικαλιστές διώκονται, κινητοποιήσεις φιμώνονται, και η φοιτητική ιδιότητα επισείεται πλέον ως απειλή και όχι ως δικαίωμα. Επιστρέφουμε, φαίνεται, στις εποχές όπου οι νέοι έπρεπε να είναι «ήσυχοι και φρόνιμοι» ή να περιμένουν την αποβολή.

Από τα ΑΕΙ στις ΚΑΕ

Μπορεί οι φοιτητές να αντιμετωπίζονται ως «τραμπούκοι των Πανεπιστημίων», όμως την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται για συναντήσεις με τους ιδιοκτήτες των ΚΑΕ, δηλαδή τους αυθεντικούς εργοδότες τραμπούκων και χούλιγκανς, σε έναν χώρο – τον επαγγελματικό αθλητισμό – που έχει αναδείξει τη βία σε τέχνη. Αλλά εδώ πρόκειται για «σοβαρές μπίζνες»· εκεί δεν υπάρχει «ανομία», μόνο... επενδυτές.

Απειλές και «έκπτωτοι» Πρυτάνεις

Για να ολοκληρωθεί η εικόνα, η κυβέρνηση εκτοξεύει απειλές και προς τους Πρυτάνεις: όποιος δεν συμμορφώνεται με τα «σχέδια ασφαλείας» της, απειλείται με αποπομπή. Τελικά, η «ελεύθερη» πανεπιστημιακή διοίκηση αποδεικνύεται άλλη μια βιτρίνα, πίσω από την οποία κρύβεται ο πλήρης κρατικός έλεγχος και η επιβολή της επιχειρηματικής λειτουργίας στα Ιδρύματα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Σοφία Ζαχαράκη
Ζαχαράκη: «Το δημόσιο πανεπιστήμιο στο επίκεντρο της επόμενης μέρας» - Το σχέδιο για τα ελληνικά ΑΕΙ
1,5 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των ΑΕΙ: Η Ελλάδα επενδύει στην εκπαίδευση και την έρευνα
Ζαχαράκη: «Το δημόσιο πανεπιστήμιο στο επίκεντρο της επόμενης μέρας» - Το σχέδιο για τα ελληνικά ΑΕΙ
Σαλάτα
Διατροφή vs Αλτσχάιμερ: Πώς η νηστεία και η κετογονική μπορεί να σώσουν μνήμη και εγκέφαλο
Δίαιτα για δυνατή μνήμη: Τι λένε οι επιστήμονες για τη διαλειμματική νηστεία και το Αλτσχάιμερ
Διατροφή vs Αλτσχάιμερ: Πώς η νηστεία και η κετογονική μπορεί να σώσουν μνήμη και εγκέφαλο