EKPAIDEYTIKOS
Σχετικά με την άδεια άνευ αποδοχών για ανατροφή τέκνου

Γιατί είναι απολύτως παράνομη η πρακτική των Διευθύνσεων εκπαίδευσης να απορρίπτουν αιτήματα άδειας άνευ αποδοχών για ανατροφή τέκνου εφ'όσον δεν λήγουν 31/8:

Όλοι οι λόγοι συγκεντρωτικά

1. Σύμφωνα με την γενική διάταξη του α.51 παρ.2 ν.3528/2007 (Υπαλληλικός Κώδικας) ''Στους υπαλλήλους επιτρέπεται η χορήγηση άδειας χωρίς αποδοχές συνολικής διάρκειας ''έως 5  έτων'', ύστερα από αίτησή τους και γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου, για σοβαρούς ιδιωτικούς λόγους.'' Σύμφωνα δε με την διάταξη 53 παρ. 1 του ν.3528/2007 (Υπαλληλικός Κώδικας) ορίζεται ότι η προβλεπόμενη με το α.51 παρ.2 άδεια άνευ αποδοχών χορηγείται αυτοτελώς σε κάθε φυσικό, θετό και ανάδοχο γονέα υποχρεωτικά, χωρίς γνώμη υπηρεσιακού συμβουλίου,όταν πρόκειται για ανατροφή τέκνου ηλικίας έως και 8 ετών.(...) Η άδεια των προηγούμενων εδαφίων χορηγείται είτε συνεχόμενα είτε τμηματικά αλλά σε κάθε περίπτωση δεν είναι δυνατή η χορήγησή της για διάστημα μικρότερο του ενός μηνός (..) Επομένως ως εδώ τίποτα δεν φαίνεται να εμποδίζει την υπαγωγή των εκπαιδευτικών στην εν λόγω γενική, για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους,διάταξη.

2. Τί επικαλούνται τώρα διάφορες Διευθύνσεις, αποστερώντας σε πολλούς εκπαιδευτικούς ένα νόμιμο αλλά και ιερό δικαίωμά τους,αφού έχει να κάνει με την ανατροφή των παιδιών τους;Την διάταξη του α.16 Ε (1) ν.1566/1985 η οποία ορίζει πως ''...μπορεί να χορηγείται σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης άδεια χωρίς αποδοχές μέχρι την λήξη του σχολικού έτους''.Η ερμηνεία αυτής της διάταξης είναι βέβαια πως η άδεια αυτή μπορεί, δυνητικά,να φτάνει έως το τέλος της σχολικής χρονιάς (και όχι του ημερολογιακού έτους).Για λόγους ακριβώς που έχουν να κάνουν με την ιδιομορφία της σχολικής ζωής που δομείται σε σχολικά, και όχι ημερολογιακά έτη. Άλλωστε και στον ετήσιο προγραμματισμό των μακροχρόνιων αδειών ζητείται η έγκαιρη ενημέρωση της υπηρεσίας και οι σχετικές αποφάσεις αφορούν το χρονικό διάστημα εντός του αμέσως επόμενου σχολικού έτους.(α.125 ν.4926/2022).Επομένως ορθά ο νόμος ορίζει ως βάση υπολογισμού τα σχολικά έτη (και όχι τα ημερολογιακά).Ένα παράδειγμα θα ήταν στην περίπτωση που κάποιος ήθελε αυτή την άδεια για τους μήνες Απρίλιο-Οκτώβριο. Στον προγραμματισμό του σχολικού έτους στο οποίο αφορά, θα μπορούσε να του δοθεί Απρίλιο Αύγουστο, (''ως την λήξη του σχολικού έτους'').Το επιπλέον διάστημα θα μπορούσε να το ζητήσει στον προγραμματισμό αδειών του επόμενου σχολικού έτους. Η απίστευτη όμως ερμηνεία που δίνουν οι κατα τόπους αρμόδιες διευθύνσεις εκπαίδευσης είναι η εξής:Ότι δήθεν ο νόμος προβλέπει υποχρεωτικά λήξη της άδειας 31/8,εντελώς ανεξάρτητα δηλαδή από το πότε την ζήτησε κανείς,για ποιό χρονικό διάστημα κλπ. Παράδειγμα: Ζητάς αυτή την άδεια για έναν μήνα πχ 1-31 Οκτωβρίου. Και σου απαντάνε, πως εγκρίνεται για το διαστημα 1 Οκτωβρίου με...31 Αυγούστου! Διότι δήθεν έτσι λέει ο νόμος. Ας δούμε όμως γιατί δεν θα μπορούσε ποτέ να ισχύει αυτή η παρερμηνεία.

3. Αρχικά δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν ο νομοθέτης να σκέφτηκε έτσι.Και να γιατί: Θα ήταν τεράστια σπατάλη ανθρώπινου δυναμικού να θέλει κάποιος άδεια για 1-2 μήνες πχ,και υποχρεωτικά να τίθεται εκτός υπηρεσίας ακόμη και για έναν χρόνο. Αν συνυπολογίσουμε μάλιστα πως πρόκειται για άδεια άνευ αποδοχών,είναι αδιανόητο να στερείται κάποιος τον μισθό του για τόσο μεγαλύτερο διάστημα απο αυτό που ζήτησε. Ακόμη φαίνεται να προσπερνάται παντελώς από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης το δικαιολογητικό θεμέλιο αυτής της άδειας που είναι η ανατροφή του τέκνου.Δηλαδή αν οι οικογενειακές ανάγκες είναι τέτοιες που ένας γονιός χρειάζεται αυτόν τον επιπλέον χρόνο φροντίδας του τέκνου του,πχ το φθινόπωρο,και όχι περαιτέρω,πώς είναι νοητό οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης,εμφανιζόμενες βασιλικότερες του βασιλέως,να παρατείνουν αυτόν τον χρόνο κατα την δική τους επιθυμία;Και πώς είναι δυνατόν αυτό να θεωρείται μια νόμιμη πρακτική;Ακόμα χειρότερος γίνεται ο παραλογισμός αν δούμε τί νοητικό σχήμα διαμορφώνεται μετά το πέρας της χρονικής περιόδου για την οποία ζητήθηκε η άδεια.Δηλαδή να λέει ο εκπαιδευτικός πχ ''έχω πια βοήθεια με το παιδί ή λύθηκε το τάδε ζήτημα που με έκανε να θέλω να είμαι κοντά του'' και η απάντηση να είναι ''όχι,τώρα είσαι εκτός μέχρι 31 Αυγούστου''.Πώς μπορεί να γίνεται ανεκτή μια τέτοια συμπεριφορά;Και σε ένα επίπεδο νομιμότητας-σκοπιμότητας,πού βρήκαν άραγε το δικαίωμα να πετάν έξω από την εκπαίδευση,την σχολική ζωή και την μισθοδοσία τους,ανθρώπους που έκαναν το ''λάθος'' να ζητήσουν μια άδεια που δικαιούνται;Βεβαίως είναι γνωστή η απάντηση,υποτίθεται στον ν.1566/1985 και στην φράση ''ως την λήξη του σχολικού έτους''.

4.Εντωμεταξύ,μη ορρωδόντας προ ουδενός,επικαλούνται την γνωμοδότηση 80/2016 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους,η οποία έκρινε πως η εν λόγω διάταξη του ν.1566/1985 είναι ειδική σε σχέση με αυτές του ν.3528/2007 για να αυτοδικαιωθούν λέγοντας πως αφού είναι ειδική υπερισχύει η πρόβλεψή της για υποχρεωτική λήξη της άδειας στις 31/8,πρόβλεψη όμως που ως τέτοια,όπως είδαμε δεν υφίσταται. Φυσικά το ΝΣΚ δεν είπε κάτι τέτοιο.Στην πραγματικότητα και αντιγράφοντας επί λέξει αυτο που είπε είναι ότι η άδεια αυτή ''αφορώσα αποκλειστικά εκπαιδευτικούς,ευλόγως υπολογίζεται σε σχολικά έτη (1/9-31/8) και όχι σε ημερολογιακά''.1 Είπε δηλαδή το ΝΣΚ (σ.σ.το αυτονόητο) πως η διάταξη του α.16 παρ.5 ν.1566/1985 που λέει ''μπορεί να χορηγείται σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης άδεια χωρίς αποδοχές μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους'' έχει την έννοια πως η άδεια υπολογίζεται επι σχολικών ετών και όχι ημερολογιακών.Και πολύ σωστά.Δηλαδή επί παραδείγματι δεν μπορεί κανείς να ζητήσει αυτή την άδεια Απρίλιο μέχρι Οκτώβριο γιατί τότε θα ''πατάει'' σε 2 σχολικά έτη,οπότε και θα επηρεάζει την λειτουργία 2 σχολικών ετών (ενώ ως γνωστόν ο προγραμματισμός του Υπουργείο Παιδείας γίνεται πάντα για το επόμενο σχολικό έτος (και όχι και το μεθεπόμενο).Και αιτιολόγησε τούτο το ΝΣΚ λέγοντας πως η διάταξη του ν.1566/1985 είναι ειδική ως αφορώσα αποκλειστικά εκπαιδευτικούς σε σχέση με την γενική των α.51 παρ.2 και 53 παρ.1 ν.3528/2007 και επομένως κατισχύει αυτών.Αυτές μάλιστα οι τελευταίες,που αφορούν γενικά όλο τον δημόσιο τομέα,πράγματι προβλέπουν χορήγηση της άδειας επί τη βάση ημερολογιακών ετών.Οπότε σωστά το ΝΣΚ είπε πως ειδικά για τους εκπαιδευτικούς το διάστημα εντός του οποίου μπορούν να ζητήσουν την άδεια είναι μέχρι,κατ'απώτατο όριο,31/8.

Δεν σημαίνει βέβαια αυτό ότι δήθεν πρέπει η άδεια να έχει διάρκεια οπωσδήποτε μέχρι 31/8 κάθε φορά,και είναι και να απορεί κανείς πώς μπορούν οι θιασώτες αυτής της άποψης να διαστρεβλώνουν τόσο κυνικά το ίδιο το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους..Νομίζω αυτό γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρο αν επιστρέψουμε στην γενική κατηγορία των δημοσίων υπαλλήλων,στους οποίους η άδεια αυτή χορηγείται εντός ημερολογιακού έτους,ήτοι εντός του διαστήματος 1ης Ιανουαρίου μέχρι 31η Δεκεμβρίου.Μπορεί να φανταστεί άραγε κανείς να ζητάει ένας υπάλληλος μη εκπαιδευτικός άδεια ανατροφής τέκνου για έναν μήνα,πχ 1-30 Απριλίου,και η υπηρεσία να απαντά ότι ναι,χορηγείται η άδεια,αλλά μέχρι...31 Δεκέμβρη;Διότι έτσι τάχα λέει ο νόμος;

Όσο και αν φαίνεται απίστευτο δεν πρόκειται για κάποια αναλογία ή κάποιο υποθετικό παράδειγμα αλλά ακριβώς για το ίδιο πράγμα. Αυτόν τον παραλογισμό υφίστανται οι εκπαιδευτικοί.Και για να γνωρίζετε με απόλυτη ακρίβεια τί λέει η άλλη πλευρά,αυτό που λέει είναι το εξής,ότι το ΝΣΚ έκρινε πως η διάταξη του ν.1566/1985 είναι ειδικότερη (σ.σ. σωστά ως εδώ),ως ειδικότερη αυτή πρέπει να εφαρμόζεται σε όσες περιπτώσεις υπάρχει διαφοροποίηση από τις γενικές διατάξεις του ν.3528/2007 (σ.σ. σωστό και αυτό) και μετά συνεχίζουν με ένα δικό τους από εδώ και πέρα εφεύρημα που λέει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι αφού αυτή είναι η εφαρμοστέα διάταξη (αληθές) και αφού αυτή η διάταξη προβλέπει πως η άδεια πρέπει υποχρεωτικά να λήγει 31/8, (ψευδές) η κάθε μία άδεια ξεχωριστά, του κάθε ενός ανθρώπου ξεχωριστά (ψευδέστατο,όχι απλώς δεν λέει κάτι τέτοιο το ΝΣΚ αλλά όπως σας παρέθεσα και πιο πάνω εξηγεί το ίδιο τί ακριβώς εννοεί) τότε εφαρμόζουμε αυτό το αδιανόητο καθεστώς.Όπου όποτε και να ζητήσεις άδεια θα την πάρεις θες δεν θές μέχρι...31 Αυγούστου!Ζητάς άδεια για τον Ιανουάριο; Μέχρι 31 Αυγούστου θα την πάρεις.Ζητάς άδεια για τον μήνα Σεπτέμβριο;Επίσης μέχρι 31 Αυγούστου θα σου 1 Σελ.20-21 Γνωμ.80/2016 παρ.20 χορηγηθεί.Επομένως το ΝΣΚ με την 80/2016 Γνωμοδότησή του ποτέ δεν είπε κάτι αρνητικό για το θέμα με την άδεια αυτή.Είπε απλώς το αυτονόητο ότι η πιο ειδική διάταξη υπερισχύει της γενικής,και άρα η άδεια θα υπολογίζεται σε σχολικά έτη και όχι σε ημερολογιακά.

Μα ποιός διαφωνεί με αυτό;Πολύ σωστά πρέπει να υπολογίζεται έτσι.Αλλά καταλήγουμε να έχουν κάνει σημαία οι θιασώτες της άλλης απόψης αυτή την γνωμοδότηση και να περνάνε από μόνοι τους ως αυτονόητο και δεδομένο ότι δήθεν τους δικαιώνει.Και αναρωτιέμαι,αφήνοντάς το στην κρίση σας,πόσο ηθικό είναι για όποιον μετέρχεται τέτοιων μέσων; Να λέει δηλαδή,σε εμάς,σε εσάς,σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα,ότι όμως να το ΝΣΚ λέει αυτά,και αν πάει κανείς να το επιβεβαιώσει να βλέπει ότι πουθενά το ΝΣΚ δεν λέει ''αυτά''.Και πώς θα μπορούσε άλλωστε. Αδιάψευστος μάρτυρας το ίδιο το κείμενο της Γνωμ 80/2016.

Αρα συνοψίζοντας,το ΝΣΚ ποτέ δεν έκρινε κάτι διαφορετικό από αυτό που ζητάν και οι εκπαιδευτικοί, ίσα ίσα δικαιώνει και αυτό τις θέσεις μας.

5.Και επειδή αντιλαμβάνομαι πως μπορεί δυσκολεύεται κανείς να πιστέψει ότι έχει λάβει χώρα τέτοια πλήρης διαστρέβλωση των λεγομένων του ΝΣΚ δείτε παρακαλώ τί λέει ο Συνήγορος του Πολίτη και για το θέμα γενικά αλλά και ειδικότερα για το τί είπε και τί εννοούσε το ΝΣΚ Όλα τα παραπάνω που σας έγραψα λοιπόν τα επιβεβαιώνει και ο Συνήγορος του Πολίτη με την υπ'αριθμ.313674/66483/2022/6-12-2022 έγγραφη παρέμβασή του προς το Υπουργείο Παιδείας όπου διαλαμβάνει τα εξής: ''Η διάταξη αυτή (άρθρο 16 περ. Ε΄ του Ν. 1566/1985) σύμφωνα με τη Γνμ. 80/2016 θεωρείται ειδικότερη διάταξη, εφ’ όσον ρυθμίζει το καθεστώς χορήγησης άδειας άνευ αποδοχών ειδικά στους εκπαιδευτικούς, και ισχύει συμπληρωματικά οποιαδήποτε άλλη διάταξη για τη γονική άδεια άνευ αποδοχών. Όμως ακόμα και να γινόταν δεκτό ότι η διάταξη του άρθρου 16 περ. ε΄ του Ν. 1566/1985 πράγματι υπερισχύει ως ειδικότερη διάταξη (....) ανακύπτει το εξής κρίσιμο ερώτημα: Είναι ορθή η ερμηνεία του Υπουργείου Παιδείας που δίδεται στη φράση «μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους» του άρθρου 16 περ. ε του Ν. 1566/1985;

Ορθά δηλ. το Υπουργείο Παιδείας επιβάλλει στους εκπαιδευτικούς να λάβουν άδεια άνευ αποδοχών η οποία θα λήγει υποχρεωτικά την 31.8 του ιδίου έτους; Από τη γραμματική ερμηνεία της διάταξης δεν προκύπτει ότι η καταληκτική ημερομηνία χορήγησης της άδειας άνευ αποδοχών πρέπει να είναι η 31η Αυγούστου εκάστου έτους. Αντίθετα, στο άρθρο 16 περ. ε΄ του Ν. 1566/1985 προβλέπεται η δυνατότητα χορήγησης άδειας άνευ αποδοχών σε εκπαιδευτικούς οποτεδήποτε εντός του σχολικού έτους, μέχρι δηλ. την 31η Αυγούστου.

Οι εκπαιδευτικοί δηλ. -προφανώς για λόγους οργανωτικούς- δεν επιτρέπεται να αιτηθούν άδειας άνευ αποδοχών, η οποία θα καταλαμβάνει το επόμενο σχολικό έτος.'' Και παρακάτω ''Επισημαίνουμε δε ότι στην υπ’ αριθμ. 80/2016 Γνμ. του ΝΣΚ αναφέρεται ρητά ότι: «…για τη χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών για ανατροφή τέκνου…στους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εφαρμόζεται η ειδική διάταξη του άρθρ. 16 περ. Ε΄ του Ν. 1566/1985, συμπληρωματικά δε η διάταξη του άρθρου 53 παρ. 1 του Υπαλληλικού Κώδικα (Ν. 3528/2007) και μόνο ως προς το διαδικαστικό θέμα της υποχρεωτικής χορήγησής της και χωρίς γνώμη υπηρεσιακού συμβουλίου». Και το ΝΣΚ συνεπώς εκφράζει την άποψη ότι ως προς το διαδικαστικό θέμα της χορήγησης της άδειας ανατροφής τέκνου άνευ αποδοχών εφαρμόζεται ο Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας.'' Προσθέτει ακόμα ο Συνήγος του Πολίτη πως ''Περαιτέρω, βάσει των γενικών διατάξεων (...) οι απασχολούμενοι είτε στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα έχουν την ευχέρεια να αιτηθούν και να λάβουν τη γονική άδεια ανατροφής τέκνου άνευ αποδοχών στα διαστήματα που τους εξυπηρετεί. Δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτό επομένως, ειδικά οι εκπαιδευτικοί να υποχρεούνται να λάβουν τη γονική άδεια άνευ αποδοχών όποτε επιθυμούν μεν, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι η εν λόγω άδειά τους θα διαρκέσει μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους, θα λήξει δηλ. υποχρεωτικά την 31.8 του ίδιου έτους.

Είναι αντιληπτή η ανάγκη οι αρμόδιες διευθύνσεις του Υπουργείου Παιδείας να ενημερώνονται εγκαίρως για τις άδειες των εκπαιδευτικών, προκειμένου να αναπληρώνονται άμεσα οι εκπαιδευτικοί που απουσιάζουν και να επιτυγχάνεται η εύρυθμη και χωρίς κενά λειτουργία των σχολικών μονάδων. (....). Σε κάθε περίπτωση όμως,οι υιοθετούμενες πρακτικές θα πρέπει να έχουν νόμιμο έρεισμα και να μην συνεπάγονται την απώλεια νόμιμων δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών ως προς την χρήση αδειών. Τέλος, επισημαίνουμε ότι -από την έρευνά μας στο πλαίσιο εξέτασης των συγκεκριμένων αναφορών προέκυψε ότι- με την εφαρμογή των Ν. 4808/2021 και 4830/2021 δίδεται για πρώτη φορά τέτοια ερμηνεία στη φράση «μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους» του άρθρο 16 περ. Ε΄ του Ν. 1566/1985.

Παλαιότερα, όταν υπό το προϊσχύσαν δίκαιο οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί δικαιούντο τμήμα τριών μηνών της αδείας άνευ αποδοχών για το τρίτο παιδί και άνω με αποδοχές (προϊσχύον άρθρο 53 παρ. 1 του Ν. 3528/2007) το Υπουργείο Παιδείας ουδέποτε επικαλέστηκε το άρθρο 16 περ. Ε΄ του Ν. 1566/1985 επιβάλλοντας στους τρίτεκνους ή πολύτεκνους εκπαιδευτικούς η τρίμηνη αυτή άδεια να έχει ως καταληκτική ημερομηνία την 31.8 του έτους.

Αντίθετα, όπως προκύπτει από την Εγκύκλιο Φ.351.5/43/67822/Δ1 η εν λόγω τρίμηνη άδεια χορηγούνταν υποχρεωτικά είτε αμέσως μετά τη λήξη της άδειας λοχείας, είτε μετά τη λήξη της άδειας ανατροφής, είτε με την έναρξη του σχολικού έτους. Συνοψίζοντας, η θέση της Αρχής μας στο επίμαχο ζήτημα είναι ότι, οι εκπαιδευτικοί δικαιούνται να λαμβάνουν -κατόπιν έγκαιρης ενημέρωσης- τη γονική άδεια ανατροφής τέκνου άνευ αποδοχών κατά τα διαστήματα που οι ίδιοι επιθυμούν, ΧΩΡΙΣ να είναι απαραίτητο καταληκτική ημερομηνία αυτής να είναι η ημερομηνία λήξης του σχολικού έτους, ήτοι η 31η Αυγούστου εκάστου έτους.

Στο Υπουργείο Παιδείας εναπόκειται να ρυθμίσει τη διαδικασία υποβολής της σχετικής αίτησης, έτσι ώστε να καθίσταται δυνατή η αναπλήρωση των γονέων εκπαιδευτικών που λαμβάνουν τη συγκεκριμένη άδεια. Σε καμία περίπτωση πάντως, οι εκπαιδευτικοί δεν πρέπει να αποστερούνται του δικαιώματος χρήσης της εν λόγω αδείας για λόγους ανεπαρκούς οργάνωσης ή προγραμματισμού εκ μέρους των υπηρεσιών του Υπουργείου.''

6. Απο εκεί και πέρα υπάρχει μια πλειάδα επιπλεόν και ακόμα ισχυρότερων επιχειρημάτων που ξεκαθαρίζουν πέραν πάσης αμφιβολίας το ζήτημα για όποιον τυχόν θέλει να το υποστηρίξει πιο δομικά. Αρχικά ίδετε το προαναφερθέν πόρισμα του συνηγόρου του Πολίτη και τις αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών 886/2024 και 174/2025 που κονιορτοποιούν τα περι δήθεν υποχρεωτικότητας στην λήξη της άδειας 31/8. Έτσι ,δεν είναι ποτέ δυνατόν να γίνει δεκτός λογικά και συστηματικά ο παραλογισμός να ζητάς πχ έναν μήνα άδεια και να σου χορηγούνται πχ 10 ή παραπάνω,με την διαδικασία που αναφέρθηκε παραπάνω.Ούτε είναι ποτέ δυνατόν να γίνει δεκτό ότι ο νόμος λέει κάτι τέτοιο.Περαιτέρω ας αναλογιστεί κανείς την δικαιολογητική βάση αυτής της άδειας,πρόκειται για άδεια ανατροφής ανήλικων τέκνων μεχρι 8 ετών.Ε αυτή η ανάγκη,να μείνει κάποιος εκτός εργασίας και άνευ αποδοχών ας μην ξεχνάμε,μπορεί να συντρέχει εναν συγκεκριμένο μήνα του χρόνου ή δυο κλπ.Με ποιό δικαίωμα έρχονται και σε βγάζουν έξω από την εργασία σου μέχρι 31/8;Όταν εσύ είχες μια ανάγκη τέτοια ας πούμε για τον Νοέμβριο μόνο ;Αφήστε που το πράγμα γίνεται ακόμα χειρότερο αν συνυπολογιστεί σε αυτό το μέχρι 31/8 διάστημα η απώλεια μορίων προϋπηρεσίας,ο πιθανός αντίκτυπος σε μελλοντικές μεταθέσεις,στην υπηρέτηση της οργανικής θέσης κ.α. αλλά τώρα προέχει η βάση του σαθρού οικοδομήματος,να δειχθεί γιατί δεν έχει καμία βάση η υποχρεωτική διάρκεια μέχρι 31/8.

7.Και προσέξτε μια σχεδόν σαδιστική λεπτομέρεια που φυσικά σε κανέναν νόμο δεν εδράζεται και αναρωτιεμαι αν έχει περιέλθει σε γνώση σας.Δεν σου επιτρέπουν ούτε να την διακόψεις την άδεια αυτή!Δηλαδή,την ζητάς ας πούμε για Νοέμβριο και στην χορηγούν μέχρι 31/8.Αν εσύ μετά πας,τον Δεκέμβριο,τον Ιανουάριο,οποτεδήποτε,και ζητήσεις να διακοπεί η άδεια αυτή,όπως κάθε υπάλληλος του Δημόσιου Τομέα μπορεί να διακόψει μια άδειά του και να επανέλθει στην υπηρεσία,ειδικά όταν εκλείψουν οι λόγοι που τον έκαναν να την ζητήσει,σου απαντούν...ότι δεν γίνεται! Διότι δήθεν,μέχρι 31/8 λέει ο (δικός τους) νόμος.Εντωμεταξύ ακόμα και αν υποθέσουμε για μια στιγμή ότι υπήρχε αυτό με την 31/8 και πάλι γιατί να μην μπορούσες έστω να την ανακαλέσεις;

8. Όλα τα παραπάνω βέβαια έτυχαν όπως προλέχθηκε και δικαστικής κρίσης καθώς με τις 886/2004 και 174/2025 αποφάσεις ΔιοικΕφΑθ πλήρως επιβεβαιώθηκε η πλευρά των εκπαιδευτικών.Στην 886/2024 κρίθηκε πως οι ισχύουσες διατάξεις δεν δύναται να ερμηνευθούν κατα τρόπο ώστε το υποχρεωτικό όριο της διάρκειας της άδειας ανατροφής τέκνου άνευ αποδοχών να συμπίπτει με την λήξη του σχολικού έτους.Ομοίως και η άλλη απόφαση.Κατόπιν και αυτής της εξέλιξης η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας (Γεν.Γραμματεία Α'Βάθμιας και Β΄Βάθμιας εκπαίδευσης με το υπ'αριθμ.40620/Ε3 έγγραφό της πλήρως υιοθέτησε τις απόψεις της εκπαιδευτικής κοινότητας.Υποβάλλοντας μάλιστα σχέδιο εγκυκλίου στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου προς υπογραφή.Κάτι που καθιστά ακόμα πιο ανεξήγητη την κωλυσιεργία υπογραφής της καθώς δεν έχει εισέτι πραγματοποιηθεί.

9.Συνοψίζοντας,έχουν ήδη αποφανθεί για αυτό το ζήτημα Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, Συνήγορος του Πολίτη, Διοικητικό Εφετείο Αθηνών και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας. Όλοι μέχρι στιγμής,αναφανδόν υπέρ της άποψης των εκπαιδευτικών. Παραταύτα στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης τίποτα από αυτά δεν τους πτοεί,καθώς σε συνεχή αγωνιώδη τηλεφωνήματα εκπαιδευτικών σε διευθύνσεις εκπαίδευσης,η σταθερή απάντηση είναι ''εμείς πάντως δεν την δίνουμε την άδεια''.Φανταστείτε δηλαδή και να μην ήταν και υποχρεωτική η χορήγησή της. Κάτι ακόμη ιδιαίτερης σημασίας είναι το γεγονός πως πάντως κάποιες διευθύνσεις εκπαίδευσης,μη επιθυμώντας προφανώς να παρανομούν ή να αγνοούν τους ανώτατους διοικητικούς φορείς της χώρας και τις αποφάσεις της δικαιοσύνης που προαναφέρθηκαν,χορηγούν την άδεια αυτή με τον νόμιμο τρόπο. Όπως είναι φανερό,η ανισότητα αυτή δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή από την έννομη τάξη,δεν μπορεί δηλαδή άλλες διευθύνσεις να χορηγούν αυτή την άδεια και άλλες όχι,δημιουργώντας τρομερή ανισότητα,ανάμεσα σε πανομοιότυπες περιπτώσεις αιτούντων εκπαιδευτικών.Δεν μπορεί δηλαδή να γίνει ανεκτή μια κατάσταση στην οποία το αν θα πάρεις μια άδεια που δικαιούσαι να επαφίεται στο αν υπάγεσαι στην τάδε ή στην δείνα διεύθυνση εκπαίδευσης.

10. Ένα ακόμα επιχείρημα προκύπτει από την λογικoσυστημική προσέγγιση των διατάξεων. Ως γνωστόν οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης δέχονται την διακοπή της άδειας πριν την 31η Αυγούστου μόνο στην περίπτωση που το τέκνο συμπληρώνει τα 8 έτη,που συνιστούν και το όριο από τον νόμο για την λήψη της άδειας.Επειδη διαφορετικά θα έλειπε το θεμέλιο συνέχισης της άδειας.(άραγε δεν λείπει αυτό το θεμέλιο όταν ο εκπαιδευτικός έρχεται και λέει πως δεν θέλει πια αυτή την άδεια;Και πως εξέλιπαν οι λόγοι που τον έκαναν να την ζητήσει;).Εδώ προκύπτει ένα νομικό παράδοξο που δεν έχει γίνει ως τώρα αντιληπτό.Με το προϊσχύσαν δίκαιο το όριο ηλικίας του τέκνου ήταν 6 ετών. Επομένως αντίστοιχα μπορούσε να διακόψει την άδειά του με την συμπλήρωση των 6 ετών. Τώρα όμως,και ενώ η τροποποίηση αυτή τέθηκε υπέρ των εκπαιδευτικών,προκειμένου να βοηθηθούν ακόμα περισσότεροι, τελικά καταλήγει να χειροτερέψει την θέση τους, πράγμα ανεπίτρεπτο δογματικά,και να πώς μπορεί να γίνει αυτό: Έστω ότι ένας εκπαιδευτικός έχει ένα παιδί που συμπληρώνει τα 6 έτη πχ στις 15 Φεβρουαρίου.Με το παλιό καθεστώς θα μπορούσε να λάβει την άδεια οποτεδήποτε ήθελε και θα μπορούσε να την διακόψει 15 Φεβρουαρίου.Αν για παράδειγμα χρειαζόταν μόνο έναν μήνα,θα μπορούσε να την λάβει 15 Ιανουαρίου με 15 Φεβρουαρίου,ή όσο περισσότερους μήνες ήθελε,τόσο νωρίτερα θα την ζητούσε,δηλαδή αν πχ χρειαζόταν 3 μήνες θα την ζητούσε 15 Νοεμβρίου με 15 Φεβρουαρίου.Ε ο ίδιος άνθρωπος τώρα,με την αλλαγή αυτή του ηλικιακού ορίου του τέκνου από τα 6 στα 8 έτη (που θεσπίστηκε προς όφελος των εκπαιδευτικών),χάνει ξαφνικά την δυνατότητα που είχε.Και αν μείνουμε στο ίδιο παράδειγμα,όπου ζητάει άδεια 15 Ιανουαρίου με 15 Φεβρουαρίου,θα υποστεί πλέον τον παραλογισμό της παρέκτασης της άδειας μέχρι 31/8! Δυστυχώς αυτά είναι τα αποτελέσματα όταν κάποιες υπηρεσίες αποφασίζουν να υποκαταστήσουν τον νομοθέτη.Δεν κατανοούν και τις πιθανές προεκτάσεις που μπορεί να έχει η διασάλευση ενός πλέγματος διατάξεων και κανόνων,όπου αν πειράξεις κάτι επηρεάζεται και κάτι άλλο,με τρόπους μη ορατούς πάντοτε στο μη νομικό μάτι.

11.Σήμερα η κατάσταση έχει ως εξής: Οι (περισσότερες) διευθύνσεις εκπαίδευσης εξακολουθούν να εφαρμόζουν την ίδια πρακτική και η απάντησή τους στα διαρκή διαβήματα των εκπαιδευτικών είναι ''θα πρέπει να έρθει εγκύκλιος από το Υπουργείο Παιδείας''. Λες και για να μην παρανομεί κανείς θα πρέπει να του υποδειχθεί αυτό με...εγκύκλιο! Δηλαδή φτάσαμε να μην αρκεί το πνεύμα και το γράμμα του νόμου, να προσπερνάται δια της διαστρεβλώσεώς το το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, να αγνοείται παντελώς ο Συνήγορος του Πολίτη, να παροράται κάθε μια απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών και τέλος να αγνοείται ακόμα και αυτή η πρόσφατή τοποθέτηση του ίδιου του Υπουργείου Παιδείας με την αόριστη επίκληση της αναμονής για κάποια...εγκύκλιο

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αλλαγές στο ωράριο εκπαιδευτικών από 1/9/2025: Ποιοι θα διδάσκουν λιγότερες ώρες

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

opekepe_0.jpg
ΟΠΕΚΕΠΕ - Νέος διάλογος: «Αυτή η Τυχεροπούλου… αν την είχα σκοτώσει τώρα θα ήμουν έξω»
Σοκ από νέο διάλογο στη δικογραφία του ΟΠΕΚΕΠΕ – Απειλές κατά στελέχους του εσωτερικού ελέγχου
ΟΠΕΚΕΠΕ - Νέος διάλογος: «Αυτή η Τυχεροπούλου… αν την είχα σκοτώσει τώρα θα ήμουν έξω»
Βουλή
Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ για δίωξη εκπαιδευτικού για θεατρική παράσταση λόγω αναφορών στην Παλαιστίνη: «Παραβιάζονται οι αρχές της ελευθερίας της έκφρασης»
Αντιδράσεις στη Βουλή για την πειθαρχική δίωξη εκπαιδευτικού στη Ζάκυνθο λόγω θεατρικής παράστασης με αναφορές στην Παλαιστίνη - «Λογοκρισία και...
Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ για δίωξη εκπαιδευτικού για θεατρική παράσταση λόγω αναφορών στην Παλαιστίνη: «Παραβιάζονται οι αρχές της ελευθερίας της έκφρασης»