Στην 43η Γενική Διάσκεψη της UNESCO, που πραγματοποιείται στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν - και για πρώτη φορά εκτός της έδρας του Οργανισμού - παρέστη, εκπροσωπώντας την Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, ο αρμόδιος για την Ανώτατη Εκπαίδευση Υφυπουργός, Καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.
Στο περιθώριο των εργασιών, ο κ. Παπαϊωάννου είχε διμερή συνάντηση με τον Υπουργό Ανώτατης Εκπαίδευσης του Ουζμπεκιστάν, Kongratbay Sharipov, με αντικείμενο την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και την ανάπτυξη ακαδημαϊκών ανταλλαγών.
Ο Υφυπουργός συμμετείχε, επίσης, στην εθνική παρέμβαση της Ελλάδας στον Γενικό Πολιτικό Διάλογο (General Policy Debate), όπου η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, παρουσίασε τις πολιτικές που αναδεικνύουν τη συμβολή της χώρας μας στην πολιτιστική και εκπαιδευτική δράση της UNESCO.

Στο πλαίσιο της Διάσκεψης, ο κ. Παπαϊωάννου συμμετείχε και σε ειδική εκδήλωση αφιερωμένη στην ελληνική γλώσσα, που διοργανώθηκε από την ελληνική αποστολή με αφορμή την επικύρωση της απόφασης καθιέρωσης της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας. Παρόντες ήταν η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Λοβέρδος, η Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Μάιρα Μυρογιάννη και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO Γιώργος Κουμουτσάκος.
Κατά την ομιλία του, ο Υφυπουργός τόνισε: «H 9η Φεβρουαρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, ημέρα που συμπίπτει με τη μνήμη του εθνικού μας ποιητή, Διονύσιου Σολωμού, του ποιητή που ύμνησε μοναδικά την ελευθερία και τη γλώσσα του ελληνικού έθνους. Είναι μια ημέρα χαράς και υπερηφάνειας για όλους τους Έλληνες, αλλά και για όσους αγαπούν την ελληνική γλώσσα και αναγνωρίζουν τη συμβολή της στην παγκόσμια σκέψη».

Ο κ. Παπαϊωάννου επεσήμανε πως «η ελληνική γλώσσα υπήρξε και παραμένει πρωτοποριακή. Είναι η γλώσσα που γέννησε τις έννοιες του λόγου, της δημοκρατίας, της ισονομίας — η γλώσσα που διαμόρφωσε τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται την ελευθερία».
Κλείνοντας, σημείωσε: «Η ελληνική γλώσσα δεν περιορίζεται στο παρελθόν της. Ανανεώνεται μέσα στον ψηφιακό κόσμο, όπου η τεχνολογία της γλώσσας και η τεχνητή νοημοσύνη ανοίγουν νέους δρόμους, δρόμους μέσα από τους οποίους τα ελληνικά μπορούν να συμμετέχουν, να εμπνέουν και να διδάσκουν στη σύγχρονη Κοινωνία της Πληροφορίας. Η UNESCO υπήρξε και παραμένει συνοδοιπόρος σε αυτή την πορεία: στην προστασία της γλωσσικής ποικιλίας, στην ανάδειξη της πολιτιστικής μνήμης και στη διατήρηση του διαλόγου ανάμεσα στους πολιτισμούς».

Ο Υφυπουργός ευχαρίστησε θερμά τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην UNESCO, Γιώργο Κουμουτσάκο, καθώς και την ομάδα του, για την εξαιρετική προετοιμασία και υποστήριξη της ελληνικής πρότασης σχετικά με την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/10
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Λεωνίδας Βουρλιώτης