Φοιτητές
«Πιλοτική» Δίκη στο ΣτΕ – με αποκλειστικό διακύβευμα την κατάργηση ή μη της δυνατότητας αναγνώρισης από το ΑΤΕΕΝ του Υπουργείου Παιδείας «επαγγελματικής ισοδυναμίας»  αλλοδαπών πτυχίων - H απόφαση αναμένεται τους αμέσως επόμενους μήνες

Απορία υποφαινομένου:

Αυτοί που ξεκίνησαν – κατά το τρέχον ακαδ. έτος – προπτυχιακές σπουδές ψυχολογίας σε εγχώρια Κολλέγια, μήπως … ξέχασαν να ρωτήσουν αν θα αναγνωρίζεται στην Ελλάδα το βρετανικό πτυχίο που θα τους απονεμηθεί μετά τριετία;

Γιατί αυτή η απορία μου;

Τον περασμένο Μάϊο διεξήχθη στο Συμβούλιο της Επικρατείας «πιλοτική» Δίκη – με αποκλειστικό διακύβευμα την κατάργηση ή μη της δυνατότητας αναγνώρισης από το ΑΤΕΕΝ του Υπουργείου Παιδείας «επαγγελματικής ισοδυναμίας»  αλλοδαπών πτυχίων οποιωνδήποτε ειδικοτήτων εντάσσονται στα λεγόμενα νομοθετικώς κατοχυρωμένα επαγγέλματα, όπως είναι – μεταξύ άλλων – και αυτό του Ψυχολόγου. Εκτός δε απροόπτου , η σχετική απόφαση του ΣτΕ αναμένεται να εκδοθεί τους αμέσως επόμενους μήνες.

Οπότε:

Αφ’ ενός, στην περίπτωση που με την υπό έκδοση δικαστική απόφαση κριθεί ότι νομίμως το ΑΤΕΕΝ αναγνωρίζει τα υπόψη πτυχία ως επαγγελματικά ισοδύναμα, τότε – πράγματι – οι ήδη σπουδάζοντες ψυχολογία σε ημεδαπό Κολλέγιο με το, υπό απόκτηση, αντίστοιχο πτυχίο ΔΕΝ θα δυσκολευτούν να εξασφαλίσουν στην Ελλάδα την απαιτούμενη άδεια Ψυχολόγου.

Αφ’ ετέρου, όμως, σε τυχόν περίπτωση που το ΣτΕ κρίνει ως αντισυνταγματική την ισχύουσα πρόβλεψη αναγνώρισης επαγγ. ισοδυναμίας αλλοδαπών πτυχίων κατηγορίας regulated professions, τότε οι πτυχιούχοι εξωτερικού με σπουδές σε τέτοια επαγγέλματα μόνο τη λεγόμενη αναγνώριση ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ θα μπορούν να ζητούν από το ΑΤΕΕΝ. Πού, όμως, κάτι τέτοιο ούτε και τώρα  δικαιούνται οι κάτοχοι πτυχίων προέλευσης Ηνωμένου Βασιλείου (λόγω του γνωστού BREXIT), εκτός και αν αυτοί προηγουμένως πραγματοποιήσουν ΤΡΙΕΤΗ προϋπηρεσία ως αδειούχοι Ψυχολόγοι σε άλλη – εκτός Ελλάδος – Χώρα Ε.Ε. (για την ακρίβεια, μάλιστα, μόνο στην Ιρλανδία είναι βέβαιο ότι μπορούν να αδειοδοτηθούν ώστε να ξεκινήσουν εκεί την προαπαιτούμενη προϋπηρεσία εντός ενωσιακού εδάφους)!

«Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται» (που καταλήγουμε όσοι από εμάς τους αρθρογραφούντες είμαστε  υπέρ του λακωνίζειν).

* Γιάννης Ζαρκωτός, Νομικός LL.M - Πρόεδρος διευρωπαϊκής εταιρείας συμβούλων ‘ProQual Recognition – EU Advisors’

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Η Υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, στο Action24
Ζαχαράκη για Βορίζια: «Kλειστό το σχολείο μέχρι Τετάρτη ή Πέμπτη – Θα πάω και εγώ αν χρειαστεί»
Η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη ανακοίνωσε μέτρα στήριξης μετά το τραγικό περιστατικό στα Βορίζια – Ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και σχολές...
Ζαχαράκη για Βορίζια: «Kλειστό το σχολείο μέχρι Τετάρτη ή Πέμπτη – Θα πάω και εγώ αν χρειαστεί»
Γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ
ΑΣΕΠ: Ολοκληρώθηκε ο γραπτός για το ΥΠΕΞ - Το μήνυμα Παπαϊωάννου
Από τον νέο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για το υπουργείο Εξωτερικών απουσίαζε το ένα τρίτο των υποψήφιων που είχαν δηλώσει συμμετοχή
ΑΣΕΠ: Ολοκληρώθηκε ο γραπτός για το ΥΠΕΞ - Το μήνυμα Παπαϊωάννου