πανεπιστήμιο Πατρών
Για «τρομοκρατία και η ποινικοποίηση των αγώνων» κάνουν λόγο οι πανεπιστημιακοί

Καταγγελία για «πρωτοφανή απόφαση του Πρόεδρου του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών να ασκήσει δίωξη κατά τεσσάρων φοιτητών του Τμήματός του επιβάλλοντας ποινή αποκλεισμού από τη συμμετοχή στις εξετάσεις των μαθημάτων της εξεταστικής περιόδου Ιουνίου 2024», έκαναν σήμερα απο κοινού 9 σύλλογοι μελών ΔΕΠ από ισάριθμες σχολές και πανεπιστήμια της χώρας!

Οπως καταγγελλουν οι πανεπιστημιακοί, οι φοιτητές που αποκλείστηκαν, συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις τις οποίες είχε αποφασίσει δημοκρατικά η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου τους.

«Ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι καταδικάζουμε αυτές τις ενέργειες από μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας προς τους φοιτητές οι οποίοι έχουν το θάρρος να υψώσουν το ανάστημά τους, υλοποιώντας αποφάσεις μαζικών Γενικών Συνελεύσεων του Συλλόγου τους. Βρισκόμαστε στο πλάι τους και όχι απέναντί τους. Δηλώνουμε ότι είμαστε στο πλευρό του Φοιτητικού Συλλόγου των Πολιτικών Μηχανικών και των εκλεγμένων εκπροσώπων του, στο πλευρό των φοιτητών μας, στο πλευρό της νεολαίας, συστρατευόμενοι στον κοινό μας αγώνα για Δημόσια Δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση στο ύψος των σύγχρονων αναγκών της κοινωνίας», σημειώνουν οι πανεπιστημιακοί.

ΟΛΗ Η ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ

Καταγγελία για τις συνδικαλιστικές διώξεις των φοιτητών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών

3 Ιουνίου 2024

Καταγγέλλουμε την πρωτοφανή απόφαση του Πρόεδρου του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών να ασκήσει δίωξη κατά τεσσάρων φοιτητών του Τμήματός του επιβάλλοντας ποινή αποκλεισμού από τη συμμετοχή στις εξετάσεις των μαθημάτων της εξεταστικής περιόδου Ιουνίου 2024! Πρόκειται για μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φοιτητών, τον πρόεδρο, δύο άλλα μέλη του ΔΣ και ένα μέλος του Συλλόγου, οι οποίοι συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις τις οποίες είχε αποφασίσει δημοκρατικά η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου τους. Οι κινητοποιήσεις ήταν ενταγμένες στο πλαίσιο των πανεκπαιδευτικών-πανελλαδικών δράσεων στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες φοιτητές, πανεπιστημιακοί καθηγητές και εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια απ’ όλη την Ελλάδα, ενάντια στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά ΑΕΙ που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση.

Πρόκειται ξεκάθαρα για μια συνδικαλιστική δίωξη, στην οποία προχωρά ο Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών αξιοποιώντας το απαράδεκτο νομοθετικό καθεστώς που έχει εισάγει η κυβέρνηση, τον Νόμο Κεραμέως, ο οποίος προβλέπει πειθαρχικά, διώξεις και καταστολή ενάντια στους αγώνες και τις δίκαιες διεκδικήσεις των φοιτητών. Αυτές οι πρακτικές  στρέφονται ενάντια στην  ακαδημαϊκή ελευθερία, ενάντια στην συλλογική έκφραση και δράση, ενάντια στους φοιτητικούς αγώνες και τη δημοκρατία. Ουδέποτε στο παρελθόν, από την πτώση της δικτατορίας μέχρι σήμερα, έχει επιβληθεί ποινή αποκλεισμού από εξετάσεις λόγω συνδικαλιστικής δράσης φοιτητών.

Στο πρόσωπο των εγκαλούμενων φοιτητών διώκονται οι δεκάδες  χιλιάδες φοιτητές που τους τελευταίους  μήνες έδωσαν έναν μεγαλειώδη και δίκαιο αγώνα ενάντια στο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση για την ίδρυση Ιδιωτικών ΑΕΙ. Διώκεται ο Σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών, και κάθε συλλογικό όργανο που στάθηκε στο πλευρό των πολύμηνων μαζικών φοιτητικών κινητοποιήσεων ενάντια στον νόμο της πλήρους ιδιωτικοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι καταδικάζουμε αυτές τις ενέργειες από μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας προς τους φοιτητές οι οποίοι έχουν το θάρρος να υψώσουν το ανάστημά τους, υλοποιώντας αποφάσεις μαζικών Γενικών Συνελεύσεων του Συλλόγου τους. Βρισκόμαστε στο πλάι τους και όχι απέναντί τους. Δηλώνουμε ότι είμαστε στο πλευρό του Φοιτητικού Συλλόγου των Πολιτικών Μηχανικών και των εκλεγμένων εκπροσώπων του, στο πλευρό των φοιτητών μας, στο πλευρό της νεολαίας, συστρατευόμενοι στον κοινό μας αγώνα για Δημόσια Δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση στο ύψος των σύγχρονων αναγκών της κοινωνίας.

Η καταστολή, οι διώξεις, η ποινικοποίηση του αγώνα φοιτητών, έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκουν η κυβέρνηση και οι υποστηρικτές της πολιτικής της μέσα στα πανεπιστήμια. Η απάντησή μας στον αυταρχισμό που έχουν επιλέξει μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας ενάντια σε αγωνιζόμενους φοιτητές, είναι η αλληλεγγύη και η ένταση των κινητοποιήσεων ενάντια στον αυταρχισμό και στην κυβερνητική πολιτική.

Να σταματήσουν τώρα οι διώξεις των τεσσάρων φοιτητών!

Η τρομοκρατία και η ποινικοποίηση των αγώνων δεν θα περάσουν!

Κανένα μέλος ΔΕΠ να μην συμμετάσχει στη συγκρότηση πειθαρχικών συμβουλίων στο Πανεπιστήμιό του!

 

  1. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

  2. ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

  3. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

  4. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

  5. ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΕΠ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

  6. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΑΝΤΕΙΟΥ

  7. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΚΠΑ

  8. ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΣΧΟΛΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

  9. ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα