panepistimio patrwn diapolitismiki_ekpaideush
«H εκδικητική δίωξη απέναντι στους 4 φοιτητές των Πολιτικών Μηχανικών στρέφεται απέναντι στους δεκάδες χιλιάδες που αγωνιστήκαμε μέσα από τους συλλόγους μας όλο το προηγούμενο διάστημα ενάντια στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια» - Το ψήφισμα

Υπογραφές συγκεντρώνουν φοιτητές για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις πειθαρχικές διώξεις των τεσσάρων φοιτητών του τμήματος των Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πάτρας.

Πρόκειται για πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει από σχήματα της Attack (αντικαπιταλιστική αριστερά στα ΑΕΙ).

Σε διαδικτυακό τους ψήφισμα αναφέρουν ότι «μερικές εβδομάδες αφού είχε ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και οι σχολές λειτουργούσαν και πάλι κανονικά, τέσσερις (4) φοιτητές και φοιτήτριες του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών έλαβαν email από τον πρόεδρο του τμήματος που τους καλούσε σε ακρόαση για πειθαρχικές διώξεις κατηγορώντας τους, συγκεκριμένα, για διατάραξη της εύρυθμης λειτουργίας του τμήματος, για την παρεμπόδιση της εργασίας των καθηγητών».

«Αξιοποιώντας το απαράδεκτο νομικό πλαίσιο που ψήφισαν και διαμόρφωσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και στρέφεται ενάντια σε οποιαδήποτε φωνή αγώνα στο Πανεπιστήμιο, ο πρόεδρος απαγορεύει στους 4 φοιτητές να συμμετέχουν στην εξεταστική του εαρινού εξαμήνου» προσθέτουν.

Στη συνέχεια, τονίζουν ότι «η εκδικητική δίωξη απέναντι στους 4 φοιτητές των Πολιτικών Μηχανικών στρέφεται απέναντι στους δεκάδες χιλιάδες που αγωνιστήκαμε μέσα από τους συλλόγους μας όλο το προηγούμενο διάστημα ενάντια στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που τσακίζουν περαιτέρω το Δημόσιο Δωρεάν Πανεπιστήμιο».

Το διαδικτυακό ψήφισμα των φοιτητών

Συλλογή Υπογραφών ενάντια στις πειθαρχικές διώξεις των 4ων φοιτητ(ρι)ών Πολιτικών Μηχανικών Πάτρας

Από την αρχή της χρονιάς οι φοιτητές και οι φοιτήτριες όλης της χώρας, έδωσαν ένα μεγάλο αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, που παράκαμπτε το άρθρο 16. Υπερασπίζονται τη δημόσια δωρεάν παιδεία ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την υποβάθμιση των σπουδών τους. Η συντριπτική πλειονότητα των σχολών τελούσαν υπό κατάληψη για τουλάχιστον δύο μήνες, δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες με μεγαλειώδεις πανελλαδικές κινητοποιήσεις κατέκλεισαν δύο φορές το κέντρο της Αθήνας, ενώ κάθε εβδομάδα οι πολύ μαζικές γενικές συνελεύσεις από την Αλεξανδρούπολη ως την Κρήτη, αποτύπωναν την ευρύτερη εναντίωση ολόκληρης της κοινωνίας στα σχέδια της κυβέρνησης.

Μερικές εβδομάδες αφού είχε ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και οι σχολές λειτουργούσαν και πάλι κανονικά, τέσσερις (4) φοιτητές και φοιτήτριες του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών έλαβαν email από τον πρόεδρο Α. Τριανταφύλλου που τους καλούσε σε ακρόαση για πειθαρχικές διώξεις κατηγορώντας τους, συγκεκριμένα, για διατάραξη της εύρυθμης λειτουργίας του τμήματος, για την παρεμπόδιση της εργασίας των καθηγητών. Αξιοποιώντας το απαράδεκτο νομικό πλαίσιο που ψήφισαν και διαμόρφωσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και στρέφεται ενάντια σε οποιαδήποτε φωνή αγώνα στο Πανεπιστήμιο, ο Τριανταφύλλου απαγορεύει στους 4 φοιτητές να συμμετέχουν στην εξεταστική του εαρινού εξαμήνου.

Η εκδικητική δίωξη απέναντι στους 4 φοιτητές των Πολιτικών Μηχανικών στρέφεται απέναντι στους δεκάδες χιλιάδες που αγωνιστήκαμε μέσα από τους συλλόγους μας όλο το προηγούμενο διάστημα ενάντια στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που τσακίζουν περαιτέρω το Δημόσιο Δωρεάν Πανεπιστήμιο. Επιστρατεύοντας συνδικαλιστικές διώξεις στρέφονται ενάντια στους φοιτητικούς συλλόγους και τις αποφάσεις τους, στην αγωνιστική και συλλογική δράση των φοιτητών. Στοχοποιούν και διώκουν φοιτητές και φοιτήτριες για τις πολιτικές πεποιθήσεις και τις ιδέες τους όπως φανερώνει η φρασεολογία του ίδιου του προέδρου.

Όσες προφάσεις κι αν επικαλούνται, ο πραγματικός λόγος που διώκουν φοιτητές είναι η υλοποίηση της απόφασης της μαζικής Γενικής Συνέλευσης του Φοιτητικού Συλλόγου, σε συντονισμό με τις Γενικές Συνελεύσεις των υπόλοιπων Φοιτητικών Συλλόγων του Πανεπιστημίου Πατρών, που δεν αποδέχονται τη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Που κινητοποιήθηκαν και αγωνίστηκαν μαζί με εκατοντάδες φοιτητικούς συλλόγους και χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες  σε όλη την Ελλάδα, διεκδικώντας να μην κατατεθεί καν το νομοσχέδιο. Η ενόχληση του προέδρου του τμήματος και των υπολοίπων καθηγητών που στοχοποιούν τους φοιτητές /τριες δεν πηγάζει από κάποιο ακαδημαϊκό άγχος ή για την καλύτερη λειτουργία του τμήματος, αλλά από τα εμπόδια που συναντά η προσπάθειά τους να εφαρμόσουν στο τμήμα τις διατάξεις αυτών των αντι-εκπαιδευτικών νομοσχεδίων.

Τους κάνουμε ξεκάθαρο ότι το φοιτητικό κίνημα δεν τρομοκρατείται, δεν καταστέλλεται! Όσο σπέρνουν ανέμους, θα θερίσουν θύελλες!

- Να παρθούν πίσω οι πειθαρχικές διώξεις!

-Καμία ποινή για τους/ις αγωνιστ(ρι)ες φοιτητ(ρι)ες!

Μπορείτε να υπογράψετε κι εσείς το ψήφισμα εδώ.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ιδιωτικά σχολεία: Γείτονας, Ιόνιος και Εράσμειος σε επαφές με μεγάλα funds

Έρχονται πρόστιμα μέχρι και 1.000 ευρώ σε χιλιάδες κατόχους οχημάτων

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Καιρός
Η Τσικνοπέμπτη, οι Αποκριές, η Καθαρά Δευτέρα και ο καιρός: ψήσιμο, καρναβάλια και χαρταετός… με το βλέμμα στον ουρανό
Τσικνοπέμπτη 12 Φεβρουαρίου: θα… τσικνίσει ο ουρανός;
Η Τσικνοπέμπτη, οι Αποκριές, η Καθαρά Δευτέρα και ο καιρός: ψήσιμο, καρναβάλια και χαρταετός… με το βλέμμα στον ουρανό
ΝΑΟΣ
Είναι ο αρχαίος ελληνικός ναός ένα… αναποδογυρισμένο πλοίο;
Όπως θα έλεγε και ο Βιτρούβιος, η αρχιτεκτονική γεννιέται από χρεία, χρήσιν και μνήμη — και αυτή η θεωρία το παίρνει αυτό κυριολεκτικά.
Είναι ο αρχαίος ελληνικός ναός ένα… αναποδογυρισμένο πλοίο;
αργια αγιου πνευματος
Καθαρά Δευτέρα 2026: Το πρώτο τριήμερο της χρονιάς και όλες οι αργίες που φέρνουν αποδράσεις
Πότε ανοίγει το Τριώδιο, πότε πέφτει η Τσικνοπέμπτη και ποια τριήμερα «χαμογελούν» στο ημερολόγιο του 2026
Καθαρά Δευτέρα 2026: Το πρώτο τριήμερο της χρονιάς και όλες οι αργίες που φέρνουν αποδράσεις
δημόκριτος δημοκρίτειο δπθ
AI Δημόκριτος»: Όταν η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει στο πανεπιστήμιο με κανόνες και ακρίβεια
Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης παρουσιάζει έναν ακαδημαϊκό βοηθό ΤΝ που θωρακίζει την αξιοπιστία της γνώσης και ενισχύει τη μαθησιακή διαδικασία
AI Δημόκριτος»: Όταν η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει στο πανεπιστήμιο με κανόνες και ακρίβεια