workshop
Εξαίρεση Μεταδιδακτόρων Δημοσίων Υπαλλήλων ως Επιστημονικών Υπευθύνων στην Δράση Ι της πρόσκλησης «Εμπιστοσύνη στα Αστέρια μας»

Επιστολή του Πανελλήνιου Συλλόγου Διδακτόρων Δημοσίου (ΠΑΣΥΔ) αναφέρεται στην εξαίρεση Μεταδιδακτόρων Δημοσίων Υπαλλήλων ως Επιστημονικών Υπευθύνων στην Δράση Ι της πρόσκλησης «Εμπιστοσύνη στα Αστέρια μας».

«Η εν λόγω εξαίρεση, σε συνέχεια και των υπολοίπων εξαιρέσεων στις οποίες έχετε προβεί εις βάρος μας και τις οποίες σας έχουμε ζητήσει να αποσύρετε άμεσα, αποκαλύπτει ένα ιδιαίτερο μένος προς μια συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων, τους Δημοσίους Υπαλλήλους, παρόλο που δεν διασφαλίζονται ισότιμες και δίκαιες προοπτικές πρόσβασης στην υποστήριξη νέων ερευνητών/τριών κατόχων διδακτορικού διπλώματος για την υλοποίηση επιλεγμένων, ερευνητικών έργων, υψηλής επιστημονικής ποιότητας και αριστείας», υποστηρίζεται.

Η ανακοίνωση

«Σας αποστέλλουμε την παρούσα επιστολή ως εκπρόσωποι του Σωματείου «Πανελλήνιος Σύλλογος Διδακτόρων Δημοσίου - ΠΑΣΥΔ», σχετικά με την απάντηση στην ερώτηση 12 της υπ’ αριθμ. 2380/16.05.2024 έγκρισής σας περί αρχείου Συχνών Ερωτήσεων - Απαντήσεων στο πλαίσιο του Έργου «SUB4: «Εμπιστοσύνη στα Αστέρια μας»:

12. Ερώτηση: Μεταδιδάκτορας Δημόσιος Υπάλληλος μπορεί να συμμετέχει σε ερευνητική πρόταση ως μέλος της ερευνητικής ομάδας Έργου;  

Απάντηση: Ναι, υπό την προϋπόθεση χορήγησης σχετικής αδείας από το αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Φορέα του, εφόσον απαιτείται. Σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη κατηγορία ερευνητή δεν μπορεί να λάβει θέση Επιστημονικού Υπευθύνου Έργου στη Δράση Ι.”

Ενώ στην υπ’ αριθμ. 1795/15.04.2024 Αναλυτική Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων στο πλαίσιο του Έργου «SUB4: «Εμπιστοσύνη στα Αστέρια μας» και τα Παραρτήματα αυτής δεν γίνεται καμία αναφορά σε ενδεχόμενη εξαίρεση των Δημοσίων Υπαλλήλων από τη συμμετοχή τους σε ερευνητική πρόταση ως Επιστημονικούς Υπευθύνους του έργου, στην έγκρισή σας υπ’ αριθμ. 2380/16.05.2024 και στο ανωτέρω ερώτημα εξαιρείτε τους μεταδιδάκτορες Δημοσίους Υπαλλήλους από τον ορισμό τους ως Επιστημονικούς Υπεύθυνους Έργου.

Η εν λόγω εξαίρεση, σε συνέχεια και των υπολοίπων εξαιρέσεων στις οποίες έχετε προβεί εις βάρος μας και τις οποίες σας έχουμε ζητήσει να αποσύρετε άμεσα, αποκαλύπτει ένα ιδιαίτερο μένος προς μια συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων, τους Δημοσίους Υπαλλήλους, παρόλο που δεν διασφαλίζονται ισότιμες και δίκαιες προοπτικές πρόσβασης στην υποστήριξη νέων ερευνητών/τριών κατόχων διδακτορικού διπλώματος για την υλοποίηση επιλεγμένων, ερευνητικών έργων, υψηλής επιστημονικής ποιότητας και αριστείας.

Επίσης, θα θέλαμε να θίξουμε το θέμα της σχετικής αδείας από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο. Τα Υπηρεσιακά Συμβούλια όπως είναι γνωστό, στην πλειοψηφία τους, καθυστερούν πάρα πολύ για την έκδοση των αποφάσεων με αποτέλεσμα να υπάρξει σχετικό πρόβλημα κατά την έναρξη του προγράμματος και την απουσία αδείας. Προτείνεται να εξεταστεί το ενδεχόμενο της γνωστοποίησης της υπηρεσίας όπως ακριβώς ορίζεται και για την παροχή εκπαιδευτικού έργου στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι συνεχείς εξαιρέσεις σας θίγουν ιδιαίτερα ζητήματα όπως: 

  1. Της παραβίασης της ακαδημαϊκής ελευθερίας.
  2. Της ισότητας και της ίσης μεταχείρισης των πολιτών.
  3. Της παραβίασης του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα.

Επομένως, σας καλούμε να εξετάσετε άμεσα, την εξαίρεση των Μεταδιδακτόρων Δημοσίων Υπαλλήλων ώστε να μπορούν να συμμετέχουν σε ερευνητική πρόταση σε θέση Επιστημονικού Υπευθύνου Έργου στη Δράση Ι. 

Επίσης, σας καλούμε να μας απαντήσετε ως προς το νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο βασίζεται η εξαίρεση των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Τέλος, θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι το Σωματείο μας αποτελείται από 88 μέλη, τα οποία καθημερινά αυξάνονται σε αριθμό κι έχουν μακρόχρονη προσφορά στα Ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια της Ελλάδας και τεράστια συνεισφορά στην Δημόσια Διοίκηση και δεν τους αρμόζει τέτοια άδικη συμπεριφορά από μέρους σας, διότι ο εν λόγω αποκλεισμός, όπως και οι υπόλοιποι, δε συνάδουν με τα ακαδημαϊκά κριτήρια, με τα οποία οφείλει να αξιολογεί τους/τις ερευνητές/-τριές του το Ελληνικό Κράτος.»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

maksimou
Η διακυβέρνηση της Ν.Δ. αφήνει κοινωνικές πληγές και όχι μόνο
«Το γεγονός ότι συζητάμε τα πολιτικά πράγματα – κυρίως στις προεκλογικές περιόδους – με βάση μόνο τη μονομέρεια των δημοσκοπήσεων, χωρίς αναλύσεις...
Η διακυβέρνηση της Ν.Δ. αφήνει κοινωνικές πληγές και όχι μόνο
apospaseiskpeiathy.jpg
Αποσπάσεις: Πώς διαμορφώνεται το εκπαιδευτικό τοπίο στην ΠΕ Α' Αθήνας
Πώς διαμορφώνεται το εκπαιδευτικό τοπίο στη Διεύθυνση Π.Ε. Α΄ Αθήνας μετά την ανακοίνωση για αποσπάσεις - Ενημέρωση του αιρετού Τ. Ρουμπή
Αποσπάσεις: Πώς διαμορφώνεται το εκπαιδευτικό τοπίο στην ΠΕ Α' Αθήνας
Πιερρακάκης
Πιερρακάκης: Επιχορήγηση στα Α.Ε.Ι. για δαπάνες μισθοδοσίας έκτακτου διδακτικού προσωπικού
Επιχορήγηση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) της χώρας για την κάλυψη δαπανών μισθοδοσίας εντεταλμένων διδασκόντων βάσει του άρθρου 173...
Πιερρακάκης: Επιχορήγηση στα Α.Ε.Ι. για δαπάνες μισθοδοσίας έκτακτου διδακτικού προσωπικού