Ίδρυση Πανελλήνιου Συλλόγου Διδακτόρων Δημοσίου-ΠΑΣΥΔ
Η ανακοίνωση του ΠΑΣΥΔ

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διδακτόρων Δημοσίου–ΠΑΣΥΔ σχετικά με τη σύστασή του και τα αιτήματά του.

Μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι «Κυρίαρχο αίτημα των μελών του Συλλόγου αποτελεί η άμεση κατάργηση της διάταξης της παρ. 9 (στοιχ. ε) του άρθρου 173 του ν. 4957/2022, η οποία δεν επιτρέπει σε κατόχους διδακτορικών διπλωµάτων, που τυγχάνουν υπάλληλοι με σχέση Δημόσιου Δικαίου ή Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου σε φορείς του δημόσιου τομέα, να απασχοληθούν ως εντεταλµένοι διδάσκοντες στα δημόσια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα μέσω της διαδικασίας ανάθεσης διδακτικού έργου, αλλά ούτε να παράσχουν αυτοδύναµο διδακτικό έργο, του οποίου η συμπλήρωση εμπειρίας τριών (3) έως έξι (6) ετών σε φορείς τριτοβάθµιας εκπαίδευσης (αναλόγως της βαθµίδας της προκηρυσσόµενης θέσης) αποτελεί απαραίτητο προσόν των υποψηφίων για τη διεκδίκηση μιας θέσης Δ.Ε.Π. Ουσιαστικά, η εν λόγω διάταξη του ν. 4957/2022, αποκλείει όλους όσοι ανήκουν στην ως άνω ευρεία και ανοµοιογενή κατηγορία εργαζοµένων από τη διεκδίκηση θέσης µέλους Δ.Ε.Π., και µάλιστα µολονότι εκείνοι διαθέτουν, κατά τα λοιπά, τα ίδια τυπικά και ουσιαστικά προσόντα µε τους υπόλοιπους, µη εξαιρουµένους, υποψηφίους για την πλήρωση των εν λόγω θέσεων».

«Ο Σύλλογος ΠΑΣΥΔ ιδρύθηκε σύμφωνα με το Καταστατικό Νο 10/2024-01.05.2024 και αποτελείται από 66 μέλη, διδάκτορες δημοσίους υπαλλήλους, διαφόρων γνωστικών αντικειμένων.»

Η ανακοίνωση

«Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διδακτόρων Δημοσίου – ΠΑΣΥΔ ξεκίνησε τις διαδικασίες για τη σύστασή του τη Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024, με αρχικό στόχο τη διεκδίκηση της επαναφοράς του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της ελευθερίας της διδασκαλίας στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο (άρθρο 16 παρ. 1 του Συντάγματος). Κυρίαρχο αίτημα των μελών του Συλλόγου αποτελεί η άμεση κατάργηση της διάταξης της παρ. 9 (στοιχ. ε) του άρθρου 173 του ν. 4957/2022, η οποία δεν επιτρέπει σε κατόχους διδακτορικών διπλωµάτων, που τυγχάνουν υπάλληλοι με σχέση Δημόσιου Δικαίου ή Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου σε φορείς του δημόσιου τομέα, να απασχοληθούν ως εντεταλµένοι διδάσκοντες στα δημόσια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα μέσω της διαδικασίας ανάθεσης διδακτικού έργου, αλλά ούτε να παράσχουν αυτοδύναµο διδακτικό έργο, του οποίου η συμπλήρωση εμπειρίας τριών (3) έως έξι (6) ετών σε φορείς τριτοβάθµιας εκπαίδευσης (αναλόγως της βαθµίδας της προκηρυσσόµενης θέσης) αποτελεί απαραίτητο προσόν των υποψηφίων για τη διεκδίκηση μιας θέσης Δ.Ε.Π. Ουσιαστικά, η εν λόγω διάταξη του ν. 4957/2022, αποκλείει όλους όσοι ανήκουν στην ως άνω ευρεία και ανοµοιογενή κατηγορία εργαζοµένων από τη διεκδίκηση θέσης µέλους Δ.Ε.Π., και µάλιστα µολονότι εκείνοι διαθέτουν, κατά τα λοιπά, τα ίδια τυπικά και ουσιαστικά προσόντα µε τους υπόλοιπους, µη εξαιρουµένους, υποψηφίους για την πλήρωση των εν λόγω θέσεων.

Σύμφωνα και με την υπ’ αρ. 331145/11654/06-03-2023 γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη, η εν λόγω διάταξη αποκλεισμού δεν διασφαλίζει «[…] ισότιμες και δίκαιες προοπτικές πρόσβασης σε θέσεις διδακτικού προσωπικού στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων, με κριτήριο την προσωπική αξία και ικανότητά τους». Για την ίδια διάταξη αποκλεισμού, η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής αναφέρει στο πεδίο 23 της έκθεσής της που αναρτήθηκε στην Κοινοβουλευτική Διαφάνεια στις 05-03-2024, ότι «[…] εγείρει, ενδεχοµένως, ζήτηµα τήρησης της αρχής της αναλογικότητας.».

Ο Σύλλογος ΠΑΣΥΔ ιδρύθηκε σύμφωνα με το Καταστατικό Νο 10/2024-01.05.2024 και αποτελείται από 66 μέλη, διδάκτορες δημοσίους υπαλλήλους, διαφόρων γνωστικών αντικειμένων, ευελπιστώντας στην περαιτέρω αύξηση των μελών του. Ο Σύλλογος είναι ανεξάρτητος από κομματικές απόψεις και το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η δημοκρατία και η ισότητα των μελών του.

Από τις αρχαιρεσίες της 1ης συνεδρίασης στις 11.03.2024, το προσωρινό Δ.Σ. αποτελείται από τους: Πρόεδρος: Δρ. Λαμπρόπουλος Χ. Γιάννης, Αντιπρόεδρος: Δρ. Τριανταφύλλου Γεώργιος, Γραμματέας: Δρ. Κολτσίδα Μαρία, Ταμίας: Δρ. Παγάνη Ευγενία, Μέλος: Δρ. Βουδρισλής Νικόλαος.

Προϋποθέσεις εγγραφής στο Σύλλογο αποτελούν η ιδιότητα του/της «Υποψήφιου/-ας  Διδάκτορα» ή «Διδάκτορα» ή «Μεταδιδάκτορα», σε συνδυασμό με την ιδιότητα του/της υπαλλήλου µε σχέση Δημοσίου Δικαίου ή Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου σε φορείς του δημόσιου τομέα.

Οι ενδιαφερόμενοι/-ες που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις εγγραφής μπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες στο email του Συλλόγου [email protected] ή/και στο τηλέφωνο 694.66.49.997.

Το προσωρινό Δ.Σ., καθώς και τα μέλη του Συλλόγου, εύχονται σε όλες κι όλους Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση, με Υγεία!

Για το προσωρινό Δ.Σ. του Σωματείου ΠΑΣΥΔ

Ο Πρόεδρος: Δρ. Ιωάννης Χ. Λαμπρόπουλος 
Ο Αντιπρόεδρος: Δρ. Γεώργιος Τριανταφύλλου 
Η Γραμματέας: Δρ. Μαρία Κολτσίδα 
Η Ταμίας: Δρ. Ευγενία Παγάνη 
Το μέλος: Δρ. Νικόλαος Βουδρισλής
»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Γυμναστική
Πόσο συχνά πρέπει να γυμναζόμαστε
Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πόσο συχνά πρέπει να γυμνάζεστε, ανάλογα με τους στόχους σας και ποιες ασκήσεις μπορείτε να συμπεριλάβετε κατά τη...
Πόσο συχνά πρέπει να γυμναζόμαστε