Εκπαίδευση
Τι αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις ΔΕ για την προεκλογική επίθεση που δέχονται

Με ανακοίνωσή τους οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις ΔΕ ενημερώνουν σχετικά με την προεκλογική επίθεση που δέχονται για την ΣΣΕ που κατέθεσε η κυβερνητική πλειοψηφία των ΔΑΚΕ –ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ του ΔΣ της ΟΛΜΕ.

Η ανακοίνωση

«Για ακόμη φορά η παράταξη των ΣΥΝΕΚ επιτίθεται στις Αγωνιστικές Παρεμβάσεις με το μόνο επιχείρημα που διαθέτει τα τελευταία χρόνια. Κατηγορούμαστε για το ότι δεν συμφωνήσαμε σε ένα σχέδιο ΣΣΕ που εκπονήθηκε από την τριάδα ΔΑΚΕ –ΣΥΝΕΚ– ΠΕΚ και επιδιώκει να σύρει το συνδικάτο σε έναν τρόπο δράσης που όχι μόνο δεν αντιστοιχεί στις προκλήσεις της περιόδου, αλλά βλάπτει και το κύρος και την αξιοπιστία του. Αυτή τη φορά η συνταγή των ΣΥΝΕΚ έχει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι υλοποιείται με καθαρά προεκλογική στόχευση, ενόψει των εκλογικών διαδικασιών για 21οσυνέδριο της ΟΛΜΕ.

Κατηγορούνται λοιπόν οι Παρεμβάσεις ότι δεν υπερψήφισαν «την ΣΣΕ με τα αιτήματα αυτά (του 20ου συνεδρίου δηλαδή)», αλλά και «ούτε κατέθεσαν οποιαδήποτε πρόταση επί του σχεδίου της ΣΣΕ, με φαιδρές δικαιολογίες». Να σημειώσουμε εδώ ότι ο τρόπος που πάρθηκαν οι αποφάσεις του 20ου συνεδρίου είναι γνωστός και αποτελεί επιτομή του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού που πρεσβεύουν οι δυνάμεις αυτές, παραβιάζοντας ακόμη και τη στοιχειώδη δημοκρατική λειτουργία των σωματείων  και φυσικά είναι το απαύγασμα της σύμπλευσης ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ με τη σίγουρη στήριξη της ΔΑΚΕ. Ας βάλουμε όμως τα πράγματα σε μια σειρά:

α) Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα προσχέδιο ΣΣΕ της ΟΛΜΕ. Υπάρχουν δυο υπομνήματα με αιτήματα τα οποία εστάλησαν στα mail των μελών του ΔΣ και των οποίων την τελική μορφή δεν την είδαμε ποτέ. Και όχι μόνο εμείς. Έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο γελοιότητας η συμμαχία της πλειοψηφίας, στην οποία η παράταξη των ΣΥΝΕΚ παίζει κεντρικό ρόλο, που ξέχασε να αναρτήσει τα υπομνήματα στο site της ομοσπονδίας… Δηλαδή υποτίθεται ότι το συνδικάτο παίρνει μια κεντρική πρωτοβουλία για υπογραφή ΣΣΕ και τα μέλη του δεν μπορούν να βρουν πουθενά την πρόταση που κατατέθηκε!

β) Στα υπομνήματα που στάλθηκαν προς συζήτηση στα mail του ΔΣ δεν υπάρχουν διατυπωμένα τα όποια αιτήματα σχετικά με την αξιολόγηση, ούτε σχετικές αναφορές. Ούτε ξέρουμε αν υπάρχουν σε αυτά που κατατέθηκαν στο υπουργείο. Κάτι τέτοιο δεν είναι τυχαίο.  ΔΑΚΕ –ΠΕΚ –ΣΥΝΕΚ όχι μόνο συμφωνούν με την ανάγκη ύπαρξης αξιολόγησης, αλλά και πλέον θεωρούν ότι η αξιολόγηση του ν. 4823 είναι γεγονός και δεν υπάρχει λόγος να την αντιπαλεύουμε. Άλλωστε όλη τη σχετική με τη ΣΣΕ συζήτηση τη βλέπουν ως μια προσπάθεια να αλλάξουν την ατζέντα της συζήτησης στην ομοσπονδία και να «επιδείξουν έργο» πριν από ένα συνέδριο στο οποίο θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τη στάση τους στην αυτοαξιολόγηση και την ατομική αξιολόγηση εν γένει.

γ) Δεν έχει κατατεθεί κανένα συγκεκριμένο αγωνιστικό σχέδιο διεκδίκησης της ΣΣΕ. Μόνο οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις έχουμε καταθέσει από την αρχή της χρονιάς ένα συνεκτικό αγωνιστικό σχεδιασμό που οδηγεί τον κλάδο σε αγώνες μέχρι και τις εξετάσεις με στόχο την ανατροπή της κανιβαλικής πολιτικής της κυβέρνησης που διαλύει το δημόσιο σχολείο.  Έχουν κατατεθεί κάποια υπομνήματα χωρίς να ξέρει ο κλάδος τι λένε, όπως προαναφέρθηκε, και η πλειοψηφία πιστεύει ότι θα κερδηθούν με ευχές. Και αυτό δεν είναι τυχαίο. Στην τοποθέτηση μας για το ζήτημα το Δεκέμβρη λέγαμε: «Η απόφαση για το περιεχόμενο της Γνήσιας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας εφ’ όλης της ύλης οφείλει να συνοδεύεται από αγωνιστικό πλαίσιο πάλης, τόσο για τη διεκδίκηση της ίδιας, όσο και για την αποτροπή της επίθεσης της κυβέρνησης. Η διεκδίκηση ΣΣΕ δεν είναι νομικό ζήτημα, αλλά ζήτημα αγώνων. Αν η ΣΣΕ αποτελεί απλά ένα έγγραφο που θα κατατεθεί στο υπουργείο χωρίς να συνοδεύεται από συγκεκριμένο αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης, υπάρχει κίνδυνος όχι μόνο να μετατραπεί σε κείμενο κενό περιεχομένου, αλλά να εγκλωβίσει την ομοσπονδία σε συζητήσεις που δεν οδηγούν πουθενά με το υπουργείο ή ακόμα χειρότερα η υποτιθέμενη συζήτηση και διεκδίκηση της να αποτελέσει άλλοθι για όσους θέλουν να απομακρύνουν τη δράση του κινήματος στην εκπαίδευση από τις μεγάλες μάχες που δίνονται, αλλά και που πρέπει να δοθούν για όλα τα ζητήματα της εκπαιδευτικής πολιτικής». Δεν είχαμε φανταστεί ότι θα έφτανε η πλειοψηφία στο σημείο να εκκινήσει τις διαδικασίες για ΣΣΕ ως προεκλογικό τέχνασμα.

δ) Το περιεχόμενο των υπομνημάτων αποφασίστηκε με διαδικασίες που υποτιμούν τη διεκδίκηση ΣΣΕ, αλλά και το ίδιο το περιεχόμενό της. Δεν έγινε καν ΔΣ παρόλο που το ζητήσαμε και εμείς και το ΠΑΜΕ, όπως δεν έχει γίνει ΔΣ εδώ και δύο μήνες παρά το ότι το ζητάμε επανειλημμένα (το τελευταίο Δ.Σ. έγινε την 1η Απριλίου)! Η πλειοψηφία όμως βλέπει τα σωματεία ως εκλογικό μηχανισμό και τίποτα άλλο, γι’ αυτό και της φαίνεται φυσιολογικό το ΔΣ της ΟΛΜΕ να λειτουργεί μόνο με mail και χωρίς κουβέντα εδώ και ένα δίμηνο!

ε) Αυτή τη στιγμή έχει γίνει αποδεκτό από την πλειοψηφία ότι η όποια συζήτηση γίνει με το υπουργείο –πράγμα για το οποίο πολύ αμφιβάλλουμε- δεν θα αγγίξει ούτε το μισθολογικό ζήτημα, ούτε την εφαρμοζόμενη εκπαιδευτική πολιτική. Το υπάρχουν νομικό πλαίσιο δεν επιτρέπει διαπραγματεύσεις για τη μισθολογική πολιτική, ενώ η συζήτηση για το πώς θα αντιμετωπιστεί ουσιαστικά η εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης είναι ακριβώς το ερώτημα που θέλουν να αποφύγουν οι ΣΥΝΕΚ με τη ΔΑΚΕ και την ΠΕΚ.

Ως Αγωνιστικές Παρεμβάσεις έχουμε τοποθετηθεί αναλυτικά για το πολύ σοβαρό ζήτημα της ΣΣΕ και τη διεκδίκησή του ήδη από το Δεκέμβριο https://paremvaseisde.gr/?p=10954 Δυστυχώς όμως εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με τη ΣΣΕ, αλλά με έναν επικίνδυνο προεκλογικό τακτικισμό. Μια κίνηση που γελοιοποιεί το θέμα της ΣΣΕ και το συνδικάτο που εμφανίζεται να χρησιμοποιεί ένα τόσο σοβαρό ζήτημα ως εργαλείο προεκλογικού αγώνα.

Αυτή είναι όμως παράταξη των ΣΥΝΕΚ στην ΟΛΜΕ. Μια παράταξη που αλληλοσυμπληρώνεται με τη ΔΑΚΕ και μαζί ευτελίζουν τη συνδικαλιστική πρακτική. Πλέον οι ΣΥΝΕΚ φτάνουν να χτυπούν και σωματεία όχι μόνο καλλιεργώντας την ηττοπάθεια και την απραξία, αλλά και με απευθείας καταγγελίες στα δικαστήρια -σε αγαστή συνεργασία με την ΠΕΚ αυτή τη φορά- όπως απειλούν με εξώδικο να κάνουν στην Ε΄ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής. Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι αλλαγή του συσχετισμού στην ομοσπονδία μέσα από τις εκλογές του 21ου συνεδρίου είναι αναγκαίο βήμα για την ανασυγκρότησή της σε αγωνιστική βάση.

Να αλλάξουμε ριζικά το τοπίο στην ΟΛΜΕ!

Οι αγώνες στα χέρια των πρωτοβάθμιων σωματείων και των εκπαιδευτικών

Στις εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων για το 21ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ

Στηρίζουμε–  Ψηφίζουμε τα σχήματα των

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ Δ.Ε.»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα