tempi
«Δεν είναι δυνατόν, αντί να διδάσκουμε στην πράξη την αξία του διαλόγου και της ελευθερίας της έκφρασης, να τιμωρούμε τους μαθητές για τις κοινωνικές τους ευαισθησίες»

Κάτι που θυμίζει αρκετά όσα έχουν γραφτεί σε σκοτεινές σελίδες της ιστορίας συνέβη σε σχολείο της Αθήνας. Μαθητές που εξέφρασαν την άποψή τους για το τραγικό έγκλημα στα Τέμπη δέχθηκαν την ποινή της αποβολής από τη διεύθυνση του σχολείου τους.

Η ποινή της αποβολής επιβλήθηκε σε βάρος δύο μαθητών της σχολικής χορωδίας του 15ου ΓΕΛ Αθήνας, καθώς αποφάσισαν να πουν δυο λόγια για το πολύνεκρο έγκλημα στα Τέμπη στο τέλος της σχολικής γιορτής για την 25η Μαρτίου, σύμφωνα με την Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Εκπαιδευτικών.

Τα παιδιά θα τραγουδούσαν μαζί με την υπόλοιπη σχολική χορωδία το τραγούδι του Παύλου Σιδηρόπουλου «Κάποτε θα ‘ρθουν» και θα διάβαζαν αυτά τα λόγια:

«Με απόφαση της χορωδίας θέλουμε να αφιερώσουμε αυτό το τραγούδι στα παιδιά που χάθηκαν στα Τέμπη. Η ανείπωτη αυτή τραγωδία μας θυμίζει με το χειρότερο τρόπο τι σημασία συνεχίζει να δίνει το Κράτος και οι Εταιρείες στην ανθρώπινη ζωή. Φάνηκε ακόμα μια φορά ότι βάζουν τα κέρδη τους πάνω από τις ζωές μας. Θα παλέψουμε για να μην υπάρξουν νέα Τέμπη πουθενά. Το έγκλημα αυτό δε θα ξεχαστεί!!!».

Τα παιδιά της χορωδίας κλήθηκαν σε απολογία για την απόφασή τους να αψηφίσουν την απαγόρευση της διεύθυνσης και δυο από αυτά που τόλμησαν να μιλήσουν στο τέλος της γιορτής, καταγγέλλοντας την προσπάθεια εκφοβισμού τους, τιμωρήθηκαν με αποβολή γιατί είχαν το θάρρος να υπερασπιστούν την άποψή τους, όπως καταγγέλλει η Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Εκπαιδευτικών.

«Δεν είναι δυνατόν, αντί να διδάσκουμε στην πράξη την αξία του διαλόγου και της ελευθερίας της έκφρασης, να τιμωρούμε τους μαθητές για τις κοινωνικές τους ευαισθησίες» τονίζουν οι εκπαιδευτικοί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο συμβάν τοποθετήθηκε η Μαρία Καρυστιανού, δείχνοντας τη στήριξή της στους μαθητές σε ανάρτησή της στα social media:

«Όταν λείπουν τα επιχειρήματα , αρχίζουν οι απειλές. Όταν φοβάται κανείς την αλήθεια, και μόνο τότε, σκίζει τα γραπτά που την φανερώνουν. Τρέμει την αποκάλυψη της μικροψυχίας του ο απάνθρωπος και τιμωρεί τους θαρραλέους.

Μόνο περήφανοι μπορούμε να είμαστε για εσάς παιδιά! Μην σιωπήσετε  ποτέ! Η ελευθερία του λόγου είναι δικαίωμα σας. Η άποψή σας, δύναμη. Η αλήθεια πάντα στο φως. Μην επιτρέπετε να πνίγουν την αλήθεια σας. Θα ήμουν πολύ περήφανη μητέρα σας. Υποκλίνομαι στην δύναμη της ψυχής σας…»

Η ανακοίνωση της Ελευθεριακής Πρωτοβουλίας Εκπαιδευτικών

Καταγγελία για την αποβολή μαθητών στο 15ο ΓΕΛ Αθήνας

Καταγγέλλουμε την αποβολή δυο μαθητών της σχολικής χορωδίας του 15ου ΓΕΛ Αθήνας, τη Δευτέρα 1η Απρίλη. Ποιο ήταν το “παράπτωμά” τους; Ότι θέλησαν να πουν δυο λόγια για το έγκλημα των Τεμπών και να τραγουδήσουν μαζί με την υπόλοιπη σχολική χορωδία το τραγούδι του Παύλου Σιδηρόπουλου “Κάποτε θα ‘ρθουν” στο τέλος της σχολικής γιορτής για την 25η Μαρτίου.

Τα λόγια που ήθελαν να διαβάσουν συνοδεύοντας το τραγούδι τους και δεν τους άφησαν να τα πουν είναι:

«Με απόφαση της χορωδίας θέλουμε να αφιερώσουμε αυτό το τραγούδι στα παιδιά που χάθηκαν στα Τέμπη. Η ανείπωτη αυτή τραγωδία μας θυμίζει με το χειρότερο τρόπο τι σημασία συνεχίζει να δίνει το Κράτος και οι Εταιρείες στην ανθρώπινη ζωή. Φάνηκε ακόμα μια φορά ότι βάζουν τα κέρδη τους πάνω από τις ζωές μας. Θα παλέψουμε για να μην υπάρξουν νέα Τέμπη πουθενά. Το έγκλημα αυτό δε θα ξεχαστεί!!!».

Αυτή η αξιέπαινη πρωτοβουλία των παιδιών, αντί να επιτραπεί αν όχι να στηριχθεί, αντιμετωπίστηκε με υπερβολικούς τρόπους: απαγόρευση, αυταρχισμό και εκφοβισμό. Και μετά από όλα αυτά, αντί το ζήτημα να αντιμετωπιστεί με έναν ουσιαστικό διάλογο, τα παιδιά της χορωδίας κλήθηκαν σε απολογία για την απόφασή τους να αψηφίσουν την απαγόρευση της διεύθυνσης και δυο από αυτά που τόλμησαν να μιλήσουν στο τέλος της γιορτής καταγγέλλοντας την προσπάθεια εκφοβισμού τους, τιμωρήθηκαν με αποβολή γιατί είχαν το θάρρος να υπερασπιστούν την άποψή τους.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους του 15ου Λυκείου που, παρά την έντονα αρνητική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε γύρω από την αντίδραση των παιδιών της χορωδίας στην απαγόρευση που τους επιβλήθηκε, καταψήφισαν έστω και μειοψηφώντας, την τιμωρητική πρόταση για αποβολή των 2 μαθητών.

Πιστεύουμε ότι ως εκπαιδευτικοί πρέπει να είμαστε πάνω από όλα παιδαγωγοί. Δεν είναι δυνατόν, αντί να διδάσκουμε στην πράξη την αξία του διαλόγου και της ελευθερίας της έκφρασης, να τιμωρούμε τους μαθητές για τις κοινωνικές τους ευαισθησίες. Όμως αυτός είναι στην πραγματικότητα ο ρόλος που μας επιφυλλάσσει το κράτος μέσα από την προώθηση της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης και της αξιολόγησης: ο ρόλος του χωροφύλακα των μαθητών μας και του υποτακτικού της διευθυντικής εξουσίας η οποία μας αξιολογεί. Να μην αφήσουμε τα σχολεία μας να μετατραπούν σε χώρους υποταγής και φίμωσης μαθητών και εκπαιδευτικών, σε χώρους άσκησης της διευθυντικής εξουσίας!

ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΓΟΝΙΩΝ

 ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

panellinies g
Πανελλαδικές 2024: Οι αμοιβές των συμμετεχόντων για τα Μουσικά τμήματα των πανεπιστημίων
Πανελλήνιες – Πανελλαδικές 2024: Τι αμοιβές παίρνουν οι πρόεδροι, τα μέλη, οι γραμματείς , οι επιτηρητές, οι εξεταστές-βαθμολογητές για τα μουσικά...
Πανελλαδικές 2024: Οι αμοιβές των συμμετεχόντων για τα Μουσικά τμήματα των πανεπιστημίων
anergia-people.jpg
Βραζιλία: Καθιέρωσε την 21η Σεπτεμβρίου ως «Εθνική Ημέρα του Έλληνα Μετανάστη»
Η Βραζιλία πέρασε νόμο με τον οποίο καθιερώνεται η 21η Σεπτεμβρίου ως «Εθνική Ημέρα του Έλληνα Μετανάστη»
Βραζιλία: Καθιέρωσε την 21η Σεπτεμβρίου ως «Εθνική Ημέρα του Έλληνα Μετανάστη»
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Καταγγελία για μαζικές εξώσεις φοιτητών από τις εστίες
«Δεν είναι τυχαίο που βιάζονται να ξεκληρίσουν  όλες τις Εστίες, απ’ όταν έλαβαν έγκριση για κονδύλι 5,6 εκ. ευρώ για «αναβάθμιση των Φοιτητικών...
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Καταγγελία για μαζικές εξώσεις φοιτητών από τις εστίες