αμφιθέατρο, έδρανα, φοιτητές, προβολή, καθηγητές, πανεπιστήμιο
Το συνολικό ποσό που έχει κληθεί να καταβάλει έως τώρα το Δημόσιο σε πτυχιούχους των δύο τμημάτων, οι οποίοι δικαιώθηκαν στα δικαστήρια, ξεπερνάει το 1,5 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα που το υπουργείο Παιδείας, παινευόταν στη Βουλή  ότι  ο νέος νόμος για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια αποπνέει «ένα πνεύμα διεθνοποίησης και ανοίγματος του πανεπιστήμιου»,  τονίζοντας μεταξύ άλλων πως πρόκειται για «μεταρρύθμιση - καταλύτη», για άλμα προς τα εμπρός, δεν θυμήθηκε να μιλήσει για την πλέον σκανδαλώδη, κοστοβόρα και διαχρονική παράλειψη του Ελληνικού Κράτους, η οποία ήδη έχει κοστίσει στους φορολογούμενους πάνω από 1,5 εκ.ευρώ σε πρόστιμα και ακόμα δεν έχει αντιμετωπιστεί.

Μιλάμε για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων σχολών μηχανικών των πρώην ΤΕΙ, ζήτημα που «καίει» εκατοντάδες χιλιάδες αποφοίτους των πρώην ΤΕΙ αλλά και νυν φοιτητές ορισμένων ΑΕΙ όπως το ΠΑΔΑ.

Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης  μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ  ξεπέρασε με αόριστες υποσχέσεις, χωρίς καμιά δέσμευση, το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων που δεν έχουν αποδοθεί στους αποφοίτους των «πανεπιστημιοποιημένων» πρώην ΤΕΙ και είπε ότι «υπάρχουν επιτροπές που εργάζονται για αυτά», χωρίς να δώσει κανένα χρονοδιάγραμμα πέρα από ένα «σύντομα θα έχουμε λύση». Το μονο που έχει ακουστεί είναι ότι οι εργασίες της  Επιτροπής για τον καθορισμό της αντιστοιχίας Τμημάτων Σχολών Πανεπιστημίων (πρώην ΤΕΙ) με Τμήματα Πολυτεχνικών «προχωρούν με ταχείς ρυθμούς». Μόνο που δεν είναι τόσο ταχείς ώστε να προλάβουν τα πρόστιμα...

Συγκεκριμένα

Πρόστιμα καλείται να καταβάλει το κράτος σε 25 αποφοίτους του Τμήματος Μηχανικών Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων των ΤΕΙ Πατρών και Λάρισας «για αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστησαν από την παράνομη παράλειψη της διοίκησης να προβεί στην έκδοση του προεδρικού διατάγματος για τον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των εν λόγω Τμημάτων ΤΕΙ», όπως ορίζει τελευταία απόφαση του υπουργείου Παιδείας.

Το «κόστος» για τον κρατικό κορβανά ήταν 53.625 ευρώ.

Ωστόσο, το συνολικό ποσό που έχει κληθεί να καταβάλει έως τώρα το Δημόσιο σε πτυχιούχους των δύο τμημάτων, οι οποίοι δικαιώθηκαν στα δικαστήρια, ξεπερνάει το 1,5 εκατ. ευρώ.

Επίσης, έχει κριθεί ότι όσο η πολιτεία δεν απονέμει επαγγελματικά δικαιώματα στους μηχανικούς των ΤΕΙ, εκείνοι μπορούν να κάνουν αγωγή αποζημίωσης, αφού δεν μπορούν να αξιοποιήσουν επαγγελματικά το πτυχίο τους.

Τα Τμήματα Μηχανικών Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων του ΤΕΙ Πατρών και Λάρισας ιδρύθηκαν το 1999 και 2006, αντίστοιχα, και το πρόβλημα ανέκυψε διότι για κανένα από τα δύο τμήματα δεν ορίστηκαν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων τους. Και όταν εκδόθηκαν δύο σχετικά προεδρικά διατάγματα, στη μία περίπτωση η ηγεσία του συναρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος και Χωροταξίας δεν υπέγραψε και στη δεύτερη το Συμβούλιο της Επικρατείας το έκρινε μη νόμιμο.

Εχουμε φτάσει 25 χρόνια μετά την ίδρυση του πρώτου Τμήματος Μηχανικών Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων και οι φοιτητές τους εξακολουθούν να μην έχουν επαγγελματικά δικαιώματα. 

«Πρόστιμα» άνω του 1,5 εκ.ευρω και brain drain...

Μάλιστα, για ορισμένες ειδικότητες των πρώην ΤΕΙ,  αδυναμία εξεύρεσης λύσεως ωθεί χιλιάδες επιστήμονες και εργατικό δυναμικό που έχουν αποφοιτήσει ως Α.Ε.Ι. Τ.Τ. (Τ.Ε.Ι.) στο εξωτερικό καθότι εκεί το πτυχίο τους φέρει τον χαρακτηρισμό «Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Τεχνολογιών – University of Applied Sciences». Κατά τα άλλα θα κάνουμε ιδιωτικά ΑΕι για να μη φεύγουν οι νέοι μας εξω. Επιπλέον, η αδράνεια του ελληνικού κράτους να τα ρυθμίσει δεν είναι ανέξοδη -έχει ήδη κοστίσει οπως είπαμε πανω από 1,5 εκ.ευρώ ε πρόστιμα όπως προείπαμε και παράλληλα αναδεικνύει την κοροϊδία μιας κυβέρνησης που ενώ δεν έχει φροντίσει τόσα χρόνια τώρα να λύσει το ζήτημα αυτό, επιχειρεί να θεσπίσει ιδιωτικά πανεπιστήμια. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Αρχή) και του Ι.Ο.Β.Ε. (ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ) ο συνολικός αριθμός των αποφοίτων των πρώην Α.Ε.Ι. Τεχνολογικού Τομέα (Τ.Ε.Ι.), από ιδρύσεώς τους έως και σήμερα, εκτιμάται άνω των 400.000. Φανταστείτε όλοι αυτοί οι απόφοιτοι να αρχίσουν να ζητάνε αποζημιώσεις.

Για παράδειγμα, στις 28 Φεβρουαρίου, ο υπηρεσιακός γραμματέας του ΥΠΑΙΘΑ κ.Ι.Βλάσσης, εξέδωσε άλλες 2 αποφάσεις με τις οποίες πληρώνουμε συνολικά πάνω απο 23.000 ευρώ, για αποζημιώσεις αποφοίτων πρώην ΤΕΙ που δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα. Και ανάλογες αποφάσεις έχουν εκδοθεί πολλές...

Ακόμα δύο αποφάσεις αποζημίωσης

Με την πρώτη απόφαση (ΕΔΩ) εγκρίθηκε η δέσμευση πίστωσης ύψους δέκα χιλιάδων οκτακοσίων πενήντα τριών ευρώ (€10.853,00) σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του Ε.Φ.1020-208-0000000 αναλυτικά ως εξής: € 10.000,00 στον Α.Λ.Ε. 2390589001 «Λοιπές αποζημιώσεις σε εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων ή συμβιβαστικών πράξεων» και € 853,00 στον Α.Λ.Ε. 2690201001 «Τόκοι από εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων ή συμβιβαστικών πράξεων» οικονομικού έτους 2024, για την καταβολή χρηματικής αποζημίωσης σε αποφοίτους του Τμήματος Μηχανικών Ανακαινίσεως και Αποκαταστάσεως Κτιρίων του Τ.Ε.Ι Πατρών για αποκατάσταση ηθικής βλάβης σε εκτέλεση της αριθμ. 6829/2023 απόφασης του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών.

Με τη δεύτερη απόφαση του κ.Ι.Βλάσση (ΕΔΩ) εγκρίθηκε η δέσμευση πίστωσης ύψους δώδεκα χιλιάδων πεντακοσίων ευρώ (€ 12.500,00) σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του Ε.Φ.1020-208-0000000 στον Α.Λ.Ε. 2390589001 «Λοιπές αποζημιώσεις σε εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων ή συμβιβαστικών πράξεων» οικονομικού έτους 2024, για την πληρωμή δαπάνης που αφορά σε εκτέλεση της αρ. 38/2023 απόφασης του Τριμελούς Συμβουλίου του Συμβουλίου της Επικρατείας για καταβολή χρηματικής αποζημίωσης λόγω μη συμμόρφωσης της Διοίκησης προς την 4917/2012 απόφαση του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (μη έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων) σε πτυχιούχους Τμημάτων Μηχανικών Τ.Ε.Ι.

Πληρώνουμε εκατομμύρια για την ανεπάρκεια του κράτους

Φυσικά, δεν είναι μόνο αυτές οι αποφάσεις, αλλά πολλές περισσότερες, με αποτέλεσμα το κράτος να έχει πληρώσει ήδη πάνω από 1,5 εκ.ευρω σε αποζημιώσεις για την ανεπάρκειά του πιυ αφορά χιλιάδες μηχανικούς των οποίων τα επικαιροποιημένα επαγγελματικά δικαιώματα εξακολουθούν να αγνοούνται...

Ενδεικτικά παραδείγματα από το δικηγορικό γραφείο της κ.Μαργαρίτας Παναγοπούλου: 

* Με την με αρ.671/2021 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, κρίθηκε ότι, όσο το Ελληνικό Δημόσιο δεν εκδίδει το προεδρικό διάταγμα αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων μηχανικών του Τμήματος Μηχανικών Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων των τ.ΤΕΙ Πατρών και Λάρισας, δηλαδή όσο εξακολουθεί να παρανομεί, η παραγραφή της αξίωσης αποζημίωσης τούτων, από την προκαλούμενη ηθική τους βλάβη, αναγεννάται κάθε έτος, ανεξαρτήτως του χρόνου λήψεως του πτυχίου τους. Για 31 προσφεύγοντες  το Δικαστήριο κρίνει ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις επιδίκασης χρηματικής ικανοποίησης για ηθική βλάβη για τον παραπάνω λόγο, το ύψος της οποίας ανέρχεται στο εύλογο και προσήκον ποσό των 2.000 ευρώ για καθένα από αυτούς

* Με το 24/2021 πρακτικό του Τριμελούς Συμβουλίου Συμμόρφωσης του ΣτΕ επιβλήθηκε χρηματική ποινή ύψους 60.000€ στα καθ’ων Υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την συνεχιζόμενη μη συμμόρφωσή τους στην 2040/2017 απόφαση του ΣτΕ και για την αδικαιολόγητή παράλειψή τους να προβούν σε έκδοση του προεδρικού διατάγματος αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του Τμήματος Μηχανικών Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων των ΤΕΙ Πατρών και Λάρισας

* Με τις με αρ. Α2407-2409/6.12.2022 αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για δεύτερη φορά ακυρώθηκε από το ΣτΕ η παράλειψη οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας της Διοικήσεως να εκδώσει το προεδρικό διάταγμα καθορισμού των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων Μηχανικών ΤΕ-του Τμήματος Μηχανικών Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων δυνάμει της νέας ισχύουσας εξουσιοδοτικής διατάξεως του άρθρου 257 ν.4610/2019 που ψηφίστηκε μετά την ΣτΕ 2040/2017.

* Τον Ιανουάριο του 2023 η με αρ.Α272/2023 απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, αναγνώρισε αποζημίωση ύψους 2.000 ευρώ σε έκαστο ενάγοντα, Μηχανικό Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων, λόγω της μη εκδόσεως του προεδρικού διατάγματος απονομής των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα