Συμβούλιο της Επικρατείας - ΣΤΕ
Η ΠΟΣΔΕΠ θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα του νέου νόμου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Με ανακοίνωσή της η ΠΟΣΔΕΠ ενημερώνει για την προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με την συνταγματικότητα του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Χαρακτηριστικά τονίζεται η κίνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ψήφισή του χωρίς ουσιαστικό διάλογο και δίχως την εξασφάλιση συναινέσεων. Το νομοσχέδιο, μάλιστα, «πέρασε» παρά την αμφιλεγόμενη συνταγματικότητα των ρυθμίσεων που φέρνει και παρά τις αντιρρήσεις που έχουν προκληθεί.

Πιο συγκεκριμένα, «Η ΠΟΣΔΕΠ, υποστηρίζοντας το ελληνικό πανεπιστήμιο και τον δημόσιο χαρακτήρα του, στο πνεύμα των πρόσφατων ομόφωνων αποφάσεων του 16ου συνεδρίου και της Εκτελεστικής Γραμματείας ενάντια στην παράκαμψη - παραβίαση του άρθρου 16 και στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, θα προσφύγει κατά του νέου νόμου 5094 (ΦΕΚ Α59, 13.3.2024) στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη αντισυνταγματικότητα των διατάξεων που παραβιάζουν το άρθρο 16».

Τέλος, η ΠΟΣΔΕΠ ενημερώνει για την διαμόρφωση σχεδίου δράσης με στόχο την υπεράσπιση τη δημόσιου πανεπιστημίου.

Η ανακοίνωση

«Η κυβέρνηση, χωρίς προηγούμενο ουσιαστικό διάλογο και χωρίς να εξασφαλίσει συναινέσεις, που είναι προϋπόθεση για μείζονες αλλαγές στην εκπαίδευση, προώθησε το νομοσχέδιο που επιτρέπει ίδρυση και λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων με τη μορφή Νομικού Προσώπου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΝΠΠΕ). Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία μόνο, με αντίθετα τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής, και με ευρεία αντίθεση των φορέων των καθηγητών και των φοιτητών.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε παρά την αμφιλεγόμενη συνταγματικότητα των ρυθμίσεων για τα ΝΠΠΕ, και παρά τις αντιρρήσεις που διατυπώνει μεγάλη μερίδα έγκριτων συνταγματολόγων και νομικών, ενώ και η ίδια η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής παραπέμπει το ζήτημα της συνταγματικότητας στα δικαστήρια.

Η ΠΟΣΔΕΠ, υποστηρίζοντας το ελληνικό πανεπιστήμιο και τον δημόσιο χαρακτήρα του, στο πνεύμα των πρόσφατων ομόφωνων αποφάσεων του 16ου συνεδρίου και της Εκτελεστικής Γραμματείας ενάντια στην παράκαμψη - παραβίαση του άρθρου 16 και στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, θα προσφύγει κατά του νέου νόμου 5094 (ΦΕΚ Α59, 13.3.2024) στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη αντισυνταγματικότητα των διατάξεων που παραβιάζουν το άρθρο 16.

Η ΠΟΣΔΕΠ συνεχίζει να διεκδικεί αξιοπρεπείς και ανταγωνιστικές αποδοχές για τους πανεπιστημιακούς, θεσμική στήριξη, χρηματοδότηση, στελέχωση με επαρκές προσωπικό, ενίσχυση και ανανέωση των υποδομών των πανεπιστημίων, και επαρκή φοιτητική μέριμνα, στοιχεία που η πολιτεία έχει συνταγματική υποχρέωση να εξασφαλίζει στα ΑΕΙ της χώρας μας.

Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ θα διαμορφώσει ένα σχέδιο δράσης στο αμέσως προσεχές διάστημα με σκοπό την υπεράσπιση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστήμιου και των λειτουργών του.»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ypaith
ΙΕΠ: Έλλειμμα ύψους 589.500 ευρώ - Το ΥΠΑΙΘΑ αποσύρει χρήματα από τα ΑΕΙ για να το καλύψει
«Τρύπα» εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στο ΙΕΠ – Η απόφαση Πιερρακάκη να αποσύρει χρήματα από τα δημόσια πανεπιστήμια
ΙΕΠ: Έλλειμμα ύψους 589.500 ευρώ - Το ΥΠΑΙΘΑ αποσύρει χρήματα από τα ΑΕΙ για να το καλύψει
αξιολόγηση
Αιρετοί ΔΑΚΕ: «Όχι» στην αξιολόγηση!
Ενημερωτικό των αιρετών ΔΑΚΕ για την 21η συνεδρίαση ΠΥΣΠΕΑ’ Αθήνας  & 7η συνεδρίαση ΑΠΥΣΠΕ Αττικής –  «Αναρωτιόμαστε τι άλλο πρέπει να συμβεί για να...
Αιρετοί ΔΑΚΕ: «Όχι» στην αξιολόγηση!