foitites_panepistimia
Ξυλοκοπήθηκαν άγρια από τα ΜΑΤ και τους επιβλήθηκαν εξοντωτικά πρόστιμα

Τη δίωξη 25 φοιτητών στα Ιωάννινα καταδικάζει η Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και ζητά την άμεση απόσυρση των κατηγοριών και τη διαγραφή προστίμων εις βάρος τους.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ, οι φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στην εγκληματική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη που είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες νεκρούς εκτός ΜΕΘ και «ως απάντηση πήραν τον άγριο ξυλοδαρμό τους από τα ΜΑΤ με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 6 φοιτητών, 30 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 23 μετατράπηκαν σε συλλήψεις, κατασκευασμένες και ψεύτικες κατηγορίες, εξοντωτικά πρόστιμα (900€ έκαστος, 20.700€ συνολικά)».

«Ένα χρόνο αργότερα ο εισαγγελέας απήγγειλε κατηγορίες σε ακόμα δύο φοιτητές που διαδήλωσαν εκείνη τη μέρα και –όλως «τυχαίως»- ήταν αυτοί που είχαν τραυματιστεί πιο βάναυσα από την αστυνομία» προσθέτει.

«Είναι χρέος όλων μας να προστατέψουμε κάθε αγωνιστή που διώκεται από την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς καταστολής» καταλήγει.

Η ανακοίνωση της Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΣΤΟΥΣ 25 ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΟΥ 2020 ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Το ΔΣ και η Συνέλευση της Ε΄ ΕΛΜΕ καταδικάζει την δίωξη των 25 φοιτητών του πολυτεχνείου του 2020 στα Ιωάννινα και απαιτεί την άμεση απόσυρση των κατηγοριών και την διαγραφή των προστίμων.

Στις 17 Νοεμβρίου,  φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,  προσπάθησαν να τιμήσουν την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973 και να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην εγκληματική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη που είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες νεκρούς εκτός ΜΕΘ. Για να προβάλουν ξανά το επιτακτικό αίτημα για άμεση ενίσχυση και χρηματοδότηση της υγείας με προσλήψεις, νέες ΜΕΘ, τεστ, άμεση επίταξη ιδιωτικών δομών υγείας. Για να διεκδικήσουν «ψωμί, παιδεία, ελευθερία», ενάντια στις νεοφιλελεύθερες  πολιτικές που οδήγησαν μεταξύ άλλων στο έγκλημα στα Τέμπη.

Ως απάντηση πήραν: τον άγριο ξυλοδαρμό από τα ΜΑΤ με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 6 φοιτητών, 30 προσαγωγές, 23 συλλήψεις, κατασκευασμένες και ψεύτικες κατηγορίες, εξοντωτικά πρόστιμα (900€ έκαστος, 20.700€ συνολικά). Ένα χρόνο αργότερα ο εισαγγελέας απήγγειλε κατηγορίες σε ακόμα δύο φοιτητές που διαδήλωσαν εκείνη τη μέρα και –όλως «τυχαίως»- ήταν αυτοί που είχαν τραυματιστεί πιο βάναυσα από την αστυνομία!

Τέσσερα χρόνια μετά, η κυβέρνηση της ΝΔ, μαζί με αστικά κόμματα, συνεχίζουν ακάθεκτοι το ξήλωμα της δημόσιας και δωρεάν υγείας (υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση, συγχωνεύσεις, λουκέτα κτλ.). Ψηφίζουν δεκάδες αντεργατικούς νόμους που τσακίζουν τα εργασιακά δικαιώματα(κατάργηση οκταώρου, νόμοι Χατζηδάκη-Άδωνη κτλ). Χτυπούν τη Δημόσια-Δωρεάν Παιδεία: καταστρατηγούν το άρθρο 16, ανοίγουν τις πόρτες στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, μετατρέπουν τη μόρφωση σε ακριβό εμπόρευμα. Φορολογούν τους πάντες, εκτός από τους πλούσιους. Καταδικάζουν τους αγρότες στην ανέχεια. Δεν κάνουν τίποτα για την ακρίβεια η οποία κατατρώει το λαϊκό εισόδημα. Ξοδεύουν πακτωλούς χρημάτων σε πολεμικούς εξοπλισμούς εμπλέκοντάς μας σε πολέμους, αντί να διορίζουν γιατρούς, νοσηλευτές, καθηγητές και να ενισχύουν τους μισθούς.

Αλληλεγγύη στους 25, σε κάθε διαδηλωτή και αγωνιστή!

Η μοναδική λύση βρίσκεται στους αγώνες, στο δρόμο που χάραξαν οι αγωνιστές του Πολυτεχνείου, στους σημερινούς αγώνες των φοιτητών, αγροτών και εργαζομένων. Είναι χρέος όλων μας να προστατέψουμε κάθε αγωνιστή που διώκεται από την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς καταστολής.

Απαιτούμε:

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΨΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ  

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ! 

                                                      Για το Δ.Σ.


 

                    Ο πρόεδρος                                                             Η γραμματέας

                Χρήστος Ζαγανίδης                                                   Σοφία Στεφανίδου

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Συναγερμός ΕΦΕΤ: Ανάκληση σε πασίγνωστη φέτας λόγω Λιστέριας

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΠΘ
ΑΠΘ: Διεθνής ημερίδα για την ποιότητα στην οπτικοακουστική μετάφραση και την προσβασιμότητα στα ΜΜΕ
Ενισχύοντας την προσβασιμότητα: Ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες συζητούν στο Αριστοτέλειο για τη μετάφραση και την αναπηρία
ΑΠΘ: Διεθνής ημερίδα για την ποιότητα στην οπτικοακουστική μετάφραση και την προσβασιμότητα στα ΜΜΕ
slider.jpeg
Διάκριση για τις ομάδες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στον 6ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό EU-CONEXUS: «Σκέψου Έξυπνα, Δημιούργησε Πράσινα»

Τη Δευτέρα 27 Απριλίου 2026 ολοκληρώθηκε ο Ευρωπαϊκός Τελικός του 6ου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού «Σκέψου Έξυπνα, Δημιούργησε...

Διάκριση για τις ομάδες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στον 6ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό EU-CONEXUS: «Σκέψου Έξυπνα, Δημιούργησε Πράσινα»
Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
ΠΑΔΑ: Μέλος ΔΕΠ στο Α΄ Περιφερειακό Συμβούλιο Επιλογής Διευθυντών Εκπαίδευσης
«Η συμμετοχή μέλους ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής σε ένα τέτοιο όργανο αναδεικνύει την παρουσία του Ιδρύματος στον δημόσιο θεσμικό χώρο και...
ΠΑΔΑ: Μέλος ΔΕΠ στο Α΄ Περιφερειακό Συμβούλιο Επιλογής Διευθυντών Εκπαίδευσης