panekpaideutiko-foitites-poreia
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
362 απόφοιτοι και παλιοί φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης υπογράφουν ψήφισμα αλληλεγγύης για τους 8 διωκόμενους φοιτητές/τριες - «Εξωφρενική η δίωξη φοιτητών σαν να είναι σωματέμποροι»

Στο πλευρό των φοιτητών που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, στέκονται απόφοιτοι του Πολυτεχνείου Κρήτης, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 360 υπογραφές στο ψήφισμα αλληλεγγύης. Την άδικη δίωξη των φοιτητών καταγγέλλουν δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι και Σύλλογοι Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των πανεπιστημίων πανελλαδικά, εργαζόμενοι και τα σωματεία τους, εκπαιδευτικοί και γονείς.

Όπως αναφέρουν οι απόφοιτοι του ΕΜΠ Κρήτης στο ψήφισμα αλληλεγγύης, πρόκειται για μια σκευωρία που επιτίθεται σε κάθε μορφή διαμαρτυρίας των συλλόγων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με τους 8 φοιτητές να αντιμετωπίζουν κακουργηματικές διώξεις σαν ήταν σωματέμποροι ή απαγωγείς. 

«Η ποινική αντιμετώπιση νεολαίων για παράσταση διαμαρτυρίας με απόφαση των φοιτητικών τους συλλόγων σε όργανο διοίκησης, με την κατηγορία που αντιμετωπίζουν σωματέμποροι, απαγωγείς κλπ. είναι εξωφρενική», όπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι υπογράφοντες του ψηφίσματος.

Δείτε εδώ τη δήλωση αλληλεγγύης στους διωκόμενους φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης 

Για να υπογράψετε, μπορείτε να δηλώσετε τα στοιχεία σας ΕΔΩ

Με τις υπογραφές τους, οι 362 απόφοιτοι του πανεπιστημίου, υπογραμμίζουν πως θα συμμετέχουν στους αγώνες των φοιτητών και στις κινητοποιήσεις τους και ζητούν την άμεση απόσυρση των κατηγοριών.

Το χρονικό μιας παράστασης διαμαρτυρίας που βαφτίστηκε «ομηρία»

Υπενθυμίζεται πως οι οκτώ φοιτητές/τριες του ιδρύματος και πρόεδροι Φοιτητικών Συλλόγων, συμμετείχαν τον Οκτώβριο του 2021 σε κινητοποίηση - παράσταση διαμαρτυρίας του Φοιτητικού Συλλόγου Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων και Μηχανικών Υπολογιστών. Οι φοιτητές κατηγορήθηκαν για παράνομη κράτηση του Κοσμήτορα και σύμφωνα με την αναφορά της Κοσμητείας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου, η "παράνομη κράτηση" έγινε «σε κλίμα αποπνικτικής ατμόσφαιρας και υπό συνεχείς ύβρεις, απαγορεύοντάς του να βγει από το γραφείο ή να δει το κινητό του, με αίτημα να ανακαλέσει ο Κοσμήτορας το email που είχε στείλει σε φοιτητή και να υπογράψει σχετική δήλωση».

Μετά από την εν λόγω ανακοίνωση, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως κατέθεσε μήνυση εις βάρος των φοιτητών στον Εισαγγελέα Χανίων.

Στην αντίπερα όχθη, οι συνήγοροι των διωκόμενων, τονίζουν πως οι φοιτητές πράγματι ήταν στο γραφείο του Κοσμήτορα, συζητώντας με τον ίδιο και τους καθηγητές του τμήματος. Ουδέποτε απαγορεύτηκε στον Κοσμήτορα να δει το κινητό του και ουδέποτε κλειδώθηκε η πόρτα του γραφείου. Εν αντιθέσει, αναφέρουν, πως η πόρτα ήταν ορθάνοιχτη με καθηγητές της Σχολής να μπαίνουν στο χώρο ώστε να συμμετέχουν στη συζήτηση με τους φοιτητές. 

Οι συνήγοροι, καταλογίζουν ευθύνες στην υπουργό για «καθαρή πολιτική σκοπιμότητα και υπερβάλλοντα ζήλο στο θεσμικό της ρόλο», επισημαίνοντας πως η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση αρμοδιότητα ή υποχρέωσή της.

Από την πλευρά του ο Ενιαίος Φοιτητικός Σύλλογος του Πολυτεχνείου Κρήτης, τονίζει πως οι πολιτικές διώξεις γίνονται με πρωτοβουλία Κεραμέως, σε συνεργασία με την εμπλοκή του Ιδρύματος.

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση που φοιτητές αντιμετωπίζουν τόσο βαριές ποινές, ενώ εγείρει ερωτήματα το πώς μια απλή παράσταση διαμαρτυρίας βαφτίστηκε «ομηρία» και «αρπαγή του Κοσμήτορα».

foitites-kinitopoiiseis.jpg

«Η Κεραμέως σε ρόλο εισαγγελέως και αστυνόμου»

Κατά της ενέργειας της υπουργού Ν. Κεραμέως, να ασκήσει δίωξη στους φοιτητές, στρέφεται η αντιπολίτευση, καταθέτοντας επίκαιρες ερωτήσεις και καλώντας την υπουργό να επανεξετάσει τη στάση της, αποτρέποντας την εκφοβιστική διαδικασία ενάντια σε κάθε συνδικαλιστική μορφή πάλης στα πανεπιστήμια. 

Ο βουλευτής και τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Φίλης, κάνει λόγο για ενέργεια ενδεικτική του εκδικητικού μένους από το οποίο διακατέχεται η κυβέρνηση και συγκεκριμένα η Ν. Κεραμέως, απέναντι σε κάθε μορφή φοιτητικής διεκδίκησης και δημοκρατικής οργάνωσης.

«Οι φοιτητές σύρονται σε προκαταρκτική εξέταση μετά από μηνυτήρια αναφορά της υπουργού. Και αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να κατηγορηθούν για το… κακούργημα της απαγωγής», σημειώνει ο κ. Φίλης, κατηγορώντας την Ν. Κεραμέως πως υιοθετεί το ρόλο «εισαγγελέως και αστυνόμου».

Η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα, κάνει λόγο για κατασκευασμένες κατηγορίες που υπερβαίνουν κάθε εύλογο όριο νομιμότητας ή «υπεράσπισης του δικαίου» αλλά και πολιτικές που ακόμα και η κυβερνώσα παράταξη, είχε προ πολλού αποκηρύξει. Όπως συμπληρώνει, «πουθενά στον κόσμο υπουργός Παιδείας δεν έχει κάνει μήνυση σε φοιτητές», τονίζοντας πως «στόχος είναι ο εκφοβισμός».

Το ΚΚΕ από την πλευρά του, δια του εκπροσώπου Μανώλη Συντυχάκη, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «δημιουργία κλίματος τρομοκράτησης».

Ακαδημαϊκοί ΕΜΠ Κρήτης: Η πανεπιστημιακή κοινότητα θεώρησε το περιστατικό λήξαν

Τη συμπαράστασή τους εκφράζουν και οι σύλλογοι ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και 34 μέλη ΔΕΠ του Πολυτεχνείου Κρήτης, με την ακαδημαϊκή κοινότητα του Πολυτεχνείου να καταδικάζει τις αυταρχικές διώξεις σε βάρος των φοιτητών και φοιτητριών. Αξίζει να σημειωθεί πως η Πρυτανεία του Πολυτεχνείου επιλήφθηκε του προβλήματος που είχε ανακύψει και μετά τις σχετικές συστάσεις θεώρησε το περιστατικό λήξαν, η δε πανεπιστημιακή κοινότητα έμεινε με την πεποίθηση της αποκλιμάκωσης της έντασης. 

«Προς έκπληξη όμως όλων, στη συνέχεια και παρότι κανένα μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας δεν εξέφρασε επιθυμία ποινικοποίησης του συμβάντος, ακολούθησε παρέμβαση της κυρίας υπουργού Παιδείας με κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς και η έναρξη προανακριτικής διαδικασίας και επίδοσης κλήσεων για κατάθεση σχετικά με αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος σε οκτώ φοιτητές του Ιδρύματος, Προέδρους και μέλη ΔΣ φοιτητικών συλλόγων του Πολυτεχνείου Κρήτης», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωσή των Συλλόγων. 

Στο πλευρό των διωκόμενων φοιτητών τάσσεται και ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού ΑΠΘ, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως η παραγγελία άσκησης ποινικής δίωξης, αποτελεί απόδειξη της επικίνδυνης προσπάθειας της κυβέρνησης για κλιμάκωση της τεχνητής έντασης στα Πανεπιστήμια που η ίδια δημιουργεί με διάφορα προσχήματα.

Μάλιστα, κάνει λόγο για αποπροσανατολισμό από τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν φοιτητές, το διδακτικό προσωπικό και οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια, όπως η πολυετής υποχρηματοδότηση, η απαξίωση των πτυχίων και η υποβάθμιση των σπουδών, το αβέβαιο μέλλον για χιλιάδες απόφοιτους και ταυτόχρονα ανάγοντας σε εγκληματική πράξη κάθε μη αρεστή στην κυβέρνηση διαμαρτυρία και συμπεριφορά.

Συνεχίζει, επισημαίνοντας πως «απόδειξη της επικίνδυνης προσπάθειας της κυβέρνησης για κλιμάκωση της τεχνητής έντασης στα Πανεπιστήμια, που η ίδια δημιουργεί με διάφορα προσχήματα όπως και στο ΑΠΘ, είναι να δικαιολογηθεί η είσοδος και εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, η ένταση της καταστολής, και η επιβολή του δόγματος του «νόμου και τάξης».

«Η Κεραμέως υπερασπίζεται μια ανύπαρκτη υπόθεση ανομίας» 

kerameos-vouli.jpg

Απαντώντας στις επίκαιρες ερωτήσεις για τις διώξεις των φοιτητών, η Νίκη Κεραμέως έκανε λόγο για σύγκρουση δύο κόσμων. Όπως υποστήριξε, η κυβέρνηση Μητσοτάκη «δεν θα είναι επιεικής στη βία και στην ανομία». 

«Στη σημερινή συζήτηση με ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 συγκρούονται δύο κόσμοι: εμείς υπέρ των νέων δυνατοτήτων στα ΑΕΙ και της εξωστρέφειας, εκείνοι υπερασπιζόμενοι ομηρίες και εγκλεισμούς καθηγητών στα ΑΕΙ», είπε και συνέχισε πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν από την κυβέρνηση να πάει ενάντια στο νόμο και να κάνει «τα στραβά μάτια σε μία καταγγελία ομηρίας 4 ωρών».

Παρόλο που η υπουργός κατά την ομιλία της υποστήριξε δυναμικά την θέση της, οι συνήγοροι των 8 φοιτητών κάνουν λόγο για «ανύπαρκτη υπόθεση ανομίας» και την καλούν να σταματήσει να υπερασπίζεται ένα γεγονός για το οποίο πολλάκις ανάφερε στην ομιλία της πως «δεν γνωρίζει» και «δεν είναι δουλειά της να γνωρίζει». Πολλώ μάλλον, όταν οι ίδιοι ακαδημαϊκοί του ΕΜΠ Κρήτης, που είναι σε θέση να γνωρίζουν , θεώρησαν το περιστατικό λήξαν και την κίνηση της υπουργού τέτοια, που το μόνο που μπορεί να πετύχει, είναι να επιδεινώσει τις ακαδημαϊκές σχέσεις, προκαλώντας αρνητικό παιδαγωγικό αποτύπωμα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sholeio_ekpaideysi.jpg
Διευθυντές Σχολικών Μονάδων: «Λήψη μέτρων με στόχο την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς»
«Το ΥΠΑΙΘΑ θα πρέπει να διασφαλίσει ότι όλες οι σχολικές μονάδες, με το άνοιγμά τους τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024, θα είναι πλήρως στελεχωμένες»
Διευθυντές Σχολικών Μονάδων: «Λήψη μέτρων με στόχο την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς»