πιερρακάκης
Τι είπε στον ΑΝΤ1 ο Υπουργός Παιδείας για τα δημόσια ΑΕΙ, τις καταλήψεις και τις διαδικτυακές εξετάσεις, αλλά και το σχέδιο για αντικατάσταση του θεσμού των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Στην εκπομπή «Στούντιο με Θέα» του ΑΝΤ1 μίλησε σήμερα πρωί του Σαββάτου ο Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφορικά με το νομοσχέδιο για την ενίσχυση των δημόσιων ΑΕΙ και την λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, πριν πάρει την τελική μορφή της κατάθεσης του στην Βουλή προς επεξεργασία και ψήφιση.

«Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την επόμενη Κυριακή και πιστεύω θα έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου», είπε ο Υπ. Παιδείας, αποκρούοντας και τις αναφορές περί αντισυνταγματικότητας, λέγοντας χαρακτηριστικά «το βήμα που έχουμε κάνει είναι στέρεο. Πολλοί συνταγματολόγοι το έχουν ελέγξει. Τα κριτήρια αυτά είναι τα αυστηρότερα που υπάρχουν στην Ευρώπη».

Όπως σημείωσε, η προϋπόθεση της συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις για την εισαγωγή στα μη κρατικά πανεπιστήμια είναι δεδομένη, τονίζοντας ότι «Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής υπάρχει στα δημόσια πανεπιστήμια, γι’ αυτό την ορίσαμε και για τα μη κρατικά πανεπιστήμια».

«Το κάθε πανεπιστήμιο θα ορίζει τα κριτήρια του και θα ελέγχεται από την Εθνική Αρχή που ελέγχει και τα δημόσια ΑΕΙ», σημείωσε ο Υπ. Παιδείας, λέγοντας ακόμη ότι δεν θα μπορεί ο ίδιος καθηγητής να διδάσκει και σε δημόσιο και σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο.

Σε ότι αφορά την ενίσχυση των κρατικών ΑΕΙ ο κ. Πιερρακάκης ισχυρίστηκε ότι είναι και θα συνεχίσει να είναι πολυεπίπεδη, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «το δημόσιο Πανεπιστήμιο το στηρίζουμε. Από το 2019 έχει αυξηθεί ο προϋπολογισμός κατά 50%. Με τις επιδοτήσεις που έρχονται, θα βελτιωθεί η εικόνα των πανεπιστημίων και των φοιτητικών εστιών. Όχι μόνο αυξάνεται η χρηματοδότηση, αλλά και θεσμική ενίσχυση τους. Θα μου φανεί ακραίο εάν δεν στηριχτεί το νομοσχέδιο και από τα άλλα κόμματα. Πολλές από τις τροπολογίες είναι προτάσεις των πρυτάνεων».

Αναφορικά με τις καταλήψεις σε Τμήματα Σχολών των Πανεπιστημίων και τους φόβους να χαθεί η Εξεταστική για πολλούς φοιτητές, ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι «στο ένα τρίτο των σχολών υπάρχουν καταλήψεις, στις υπόλοιπες γίνεται η Εξεταστική. Θα προσπαθήσουμε να εξαντλήσουμε το πλαίσιο να γίνουν διαδικτυακά οι εξετάσεις παντού, ήδη στο 80% των σχολών υπό κατάληψη γίνεται διαδικτυακά».

Δείτε στο βίντεο τι λέει για τις πανελλαδικές εξετάσεις από το 19΄ και μετά

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

gram_sxedio_2015.jpg
Πανελλαδικές 2024-ΕΠΑΛ: Οδηγίες για την εξέταση του μαθήματος «Αρχιτεκτονικό Σχέδιο»
Πανελλαδικές 2024-ΕΠΑΛ: Τι πρέπει να έχουν μαζί τους οι υποψήφιοι και τι δεν επιτρέπεται στο μάθημα ειδικότητας Αρχιτεκτονικό Σχέδιο
Πανελλαδικές 2024-ΕΠΑΛ: Οδηγίες για την εξέταση του μαθήματος «Αρχιτεκτονικό Σχέδιο»