μαθητες
Εμπόριο ελπίδων για τα φτωχαδάκια είναι. Έχει μιλήσει κανείς τα παιδιά που σπουδάζουν στα ποικιλώνυμα κολλέγια (δεν αναφέρομαι στο Κολλέγιο του Ψυχικού ή στο Ανατόλια οπου σπουδάζουν οι πραγματικά εύποροι) αλλά στις εκπαιδευτικές παράγκες ή στα «πανεπιστήμια» της Κύπρου; Φτωχά παιδιά που στύβουν το οικογενειακό εισόδημα. Απελπισμένα παραδίδονται στο εμπόριο ελπίδων

Η αγανάκτησή μου με τις πανεπιστημιακές μεταρρυθμίσεις στις δυο τελευταίες δεκαετίες είναι ότι καταστρέφουν την ίδια την έννοια της μεταρρύθμισης.

Και τούτη: Δεν θα σπουδάζουν τα παιδιά των πλουσίων στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Κανένα από αυτά. Είτε κατευθείαν στα καλά πανεπιστήμια του εξωτερικού θα πηγαίνουν είτε στις σχολές με κύρος στην Ελλάδα μετά από γερή και δαπανηρή προετοιμασία.

Εμπόριο ελπίδων για τα φτωχαδάκια είναι. Έχει μιλήσει κανείς τα παιδιά που σπουδάζουν στα ποικιλώνυμα κολλέγια (δεν αναφέρομαι στο Κολλέγιο του Ψυχικού ή στο Ανατόλια οπου σπουδάζουν οι πραγματικά εύποροι) αλλά στις εκπαιδευτικές παράγκες ή στα «πανεπιστήμια» της Κύπρου; Φτωχά παιδιά που στύβουν το οικογενειακό εισόδημα. Απελπισμένα παραδίδονται στο εμπόριο ελπίδων.

Περί αυτού πρόκειται. Κόβουν τους πιο αδύνατους (και κατά τεκμήριο φτωχούς) από το δημόσιο πανεπιστήμιο και τους παραδίδουν προς εκμετάλλευση στους σχολάρχες. Με τηβέννους, τελετές, και φανφάρες περί εξωστρέφειας και μεγάλων πανεπιστημίων που θα έρθουν. Καθρεφτάκια για ιθαγενείς. Αυτό είναι που πουλάνε στην κοινή γνώμη.

Και δυστυχώς όλο αυτό δεν θα αφήσει το δημόσιο πανεπιστήμιο αλώβητο, γιατί και αυτό έχει τις μεγάλες αδυναμίες του, με σχολές και μεταπτυχιακά έωλα, με τον τρόπο που ανωτατοποιήθηκαν τα ΤΕΙ, με την αλόγιστη και πελατειακή ίδρυση τμημάτων, με την έλλειψη νομικής και οικονομικής αυτοτέλειας και την πλήρη εξάρτηση από το Υπουργείο Παιδείας.

Θα πληρώσουμε την ατολμία της Αριστεράς να μιλήσει καθαρά και να δράσει όσον καιρό ήταν εξουσία. Προς το παρόν όμως πληρώνουμε τη Δεξιά που οσμίζεται κέρδος, φρέσκα λεφτά, και δεν δίνει πεντάρα για έναν μακροπρόθεσμο προγραμματισμό μετασχηματισμού της ανώτατης εκπαίδευσης που να ανταποκρίνεται στον ίδιο το μετασχηματισμό της γνώσης και στον μεταβαλλόμενο τρόπο με τον οποίο συναρμόζεται με την κοινωνία.

Ο, τι συμβαίνει στην υγεία, θα συμβεί και στην παιδεία. Μπαχαλοποίηση του δημόσιου συστήματος, και εκμετάλλευση μιας νέας, αναγκαστικής πελατείας.

Πηγή: facebook

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 2000 ευρώ: Κλείνουν από ώρα σε ώρα οι θέσεις - Προλάβετε ΕΔΩ με το ΕΚΕΚ ΑΤΗΕΝΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 4/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

katapsixi
8 τρόφιμα που δεν φαντάζεσαι ότι μπορούν να μπουν στην κατάψυξη
Προϊόντα όπως τα αυγά, τα τυριά, ακόμα και τα δημητριακά μπορούν να καταψυχθούν με ασφάλεια, εξοικονομώντας χρήματα και χρόνο ενώ μειώνεις και τη...
8 τρόφιμα που δεν φαντάζεσαι ότι μπορούν να μπουν στην κατάψυξη
voucher δυπα για ανεργους
Voucher ανέργων ΔΥΠΑ 2000€: Κλείνουν στις 12μμ οι θέσεις στο ΕΚΕΚ ΑΤΗΕΝΑ (35 έμειναν)
Voucher 2000Є: Κλείνουν οι θέσεις του ΕΚΕΚ ΑΤΗΕΝΑ στις 12μμ - Προλάβετε και ξεκινήστε πρώτοι! 35 θέσεις έμειναν
Voucher ανέργων ΔΥΠΑ 2000€: Κλείνουν στις 12μμ οι θέσεις στο ΕΚΕΚ ΑΤΗΕΝΑ (35 έμειναν)