φυσική
Φέτος, στους Τοπικούς Διαγωνισμούς που πραγματοποιήθηκαν στις 9 & 16 Δεκεμβρίου 2023 διαγωνίστηκαν 188 μαθητικές ομάδες από τις οποίες οι 36 προκρίθηκαν και συμμετείχαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε το Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024

Στοιχεία για την Ολοκλήρωση του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού για τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών – European Olympiad of Experimental Science EOES 2024, ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.).

Η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών ( European Olympiad of Experimental Science - EOES), είναι ένας διαγωνισμός πειραμάτων στον οποίο συμμετέχουν τριμελείς ομάδες μαθητών/τριών ηλικίας το πολύ 17 χρόνων, με ιδιαίτερες ικανότητες στα μαθήματα Φυσικής Χημείας ή Βιολογίας. Η κάθε χώρα συμμετέχει με δύο ομάδες.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι :

  • Η προώθηση της πειραματικής διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών.

  • Η ουσιαστική ενασχόληση των μαθητών/τριων με την επιστημονική μεθοδολογία για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων από την καθημερινή ζωή

Το 2005, το επιστημονικό σωματείο ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε. πρότεινε να αναλάβει τη διαδικασία επιλογής των ελληνικών ομάδων, μέσω των Ε.Κ.Φ.Ε. Η πρόταση έγινε αποδεκτή από τη διοικούσα επιτροπή της EUSO (αρχική μορφή της EOES).

Για τη χώρα μας η διαδικασία επιλογής των ομάδων διεξάγεται σε δύο φάσεις:

  • Στην πρώτη φάση των τοπικών διαγωνισμών, επιλέγεται η μαθητική ομάδα (ή οι ομάδες) από την περιοχή ευθύνης του κάθε Ε.Κ.Φ.Ε..

  • Οι ομάδες που προκρίνονται συμμετέχουν στη δεύτερη, πανελλήνια φάση η οποία (για οργανωτικούς λόγους) πραγματοποιείται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με κοινά θέματα στην ίδια ημερομηνία.

Φέτος, στους Τοπικούς Διαγωνισμούς που πραγματοποιήθηκαν στις 9 & 16 Δεκεμβρίου 2023 διαγωνίστηκαν 188 μαθητικές ομάδες από τις οποίες οι 36 προκρίθηκαν και συμμετείχαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε το Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024. Οι δύο ομάδες με την καλύτερη συνολική επίδοση που θα μας εκπροσωπήσουν στην EOES 2024 στο Λουξεμβούργο (7-14 Απρ. 2024) είναι αυτές των ΓΕ.Λ Κολλεγίου Ψυχικού και Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι ο συγκεκριμένος διαγωνισμός είναι καθαρά εργαστηριακός όπως άλλωστε αναφέρεται και στην ονομασία του. Μια τέτοια διαδικασία απαιτεί ξεχωριστές δεξιότητες από τους συμμετέχοντες, αντίστοιχη προετοιμασία από τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς, κατάλληλες υποδομές ενώ, η υποστήριξη (επιστημονική και τεχνική) από τα κατά τόπους Ε.Κ.Φ.Ε. και τους αντίστοιχους υπ.Ε.Κ.Φ.Ε. είναι απαραίτητη.

Επιπλέον, το περιεχόμενο της ύλης στην οποία διαγωνίζονται οι μαθητές/τριες καθορίζεται από τη διοικούσα επιτροπή της EOES και αποτελεί μέρος από την ύλη που διδάσκεται σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες. Το γεγονός ότι όλες οι ομάδες που συμμετέχουν στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού παίρνουν μετάλλιο (χρυσό, αργυρό ή χάλκινο), συνδέεται άμεσα με τη φιλοσοφία του διαγωνισμού: Ενδυνάμωση του ενδιαφέροντος για τις Φ.Ε., ανάπτυξη συνεργασίας, ενίσχυση επιμέρους δεξιοτήτων και συνολικά, μια διαφορετική εκπαιδευτική διαδικασία.

Σχετικά με τη λειτουργία των Ε.Κ.Φ.Ε. και του σωματείου ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε που διοργανώνει το ελληνικό μέρος του διαγωνισμού:

Τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) ανήκουν στις υποστηρικτικές δομές της δημόσιας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Είναι κέντρα τεχνικής και παιδαγωγικής υποστήριξης της εργαστηριακής διδασκαλίας των μαθημάτων Φυσικών Επιστημών καθώς και σύμβουλοι για την οργάνωση των σχολικών εργαστηρίων Φυσικών Επιστημών (Σ.Ε.Φ.Ε.) Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε επίπεδο νομού. Υπάρχουν ένα ή περισσότερα ΕΚΦΕ σε κάθε νομό της χώρας και στο σύνολο τους είναι 78. Από αυτά σήμερα, περίπου το ⅓ δεν είναι στελεχωμένα με υπευθύνους και δε λειτουργούν.

Για τον καλύτερο συντονισμό της λειτουργίας των Ε.Κ.Φ.Ε., οι υπεύθυνοι λειτουργίας τους ίδρυσαν το 2004 το επιστημονικό σωματείο Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.). Σκοπός του σωματείου, εκτός των άλλων, είναι προώθηση δράσεων με σκοπό την ένταξη της πειραματικής πρακτικής στη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

 

Περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό, για το σωματείο της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε. και τα Ε.Κ.Φ.Ε., μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα panekfe.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

nosokomeio
Συναγερμός! Στην εντατική μαθήτρια δημοτικού με περιστατικό μηνιγγίτιδας!
Το κοριτσάκι εισήχθη στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, είναι σε βαριά κατάσταση αλλά δείχνει να ανταποκρίνεται στην φαρμακευτική αγωγή που του...
Συναγερμός! Στην εντατική μαθήτρια δημοτικού με περιστατικό μηνιγγίτιδας!