panepistimio amfitheatro
INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Η φοιτητική «µετανάστευση» είναι από τα µεγαλύτερα ρεύµατα κινητικότητας ανθρώπινου δυναµικού σε διεθνές επίπεδο

Υπάρχει ένας γενικός κανόνας σύµφωνα µε τον οποίο τα κενά, που ηθεληµένα ή όχι, αφήνει ο Δηµόσιος Τοµέας, καλύπτονται από τον Ιδιωτικό Τοµέα.

Στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης κυριαρχούν δύο λέξεις «Globalisation» και «Marketing» δηλαδή έχουµε έναν κόσµο που οδηγείται από τις οικονοµικές δυνάµεις και όπου η Ανώτατη Εκπαίδευση προσεγγίζεται µε όρους αγοράς.

Οι αποφάσεις του Παγκόσµιου Οργανισµού Εµπορίου (WTO), οι ανάγκες των ιδρυµάτων για εξεύρεση νέων πηγών χρηµατοδότησης και η πολιτική χωρών για προσέλκυση ξένων φοιτητών δηµιούργησαν τις προϋποθέσεις για µια ισχυρή παρουσία του Marketing στην εκπαίδευση.

Η ισχυρή παρουσία του Marketing στην εκπαίδευση είναι στενά συνδεδεµένη και µε τις διάφορες διεθνείς λίστες κατάταξης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυµάτων των χωρών, ανάλογα µε τα κριτήρια, που ορίζουν οι προτείνοντες τη κάθε λίστα. Κάθε χρόνο διαβάζουµε άρθρα και έρευνες για τα καλύτερα πανεπιστήµια του κόσµου. Εάν υπολογίσουµε ότι υπάρχουν εκατοµµύρια υποψήφιοι φοιτητές παγκοσµίως, δικαιολογείται το γεγονός ότι αυτές οι λίστες είναι ιδιαίτερα δηµοφιλείς και αναπαράγονται από πολλά Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης.

Η φοιτητική «µετανάστευση» είναι από τα µεγαλύτερα ρεύµατα κινητικότητας ανθρώπινου δυναµικού σε διεθνές επίπεδο. Επιπλέον ο κλάδος της ανώτατης εκπαίδευσης και όσοι άλλοι κλάδοι έµµεσα ή άµεσα συσχετίζονται µε αυτόν, αποτελεί για κάθε χώρα έναν τοµέα µε κοινωνικές και οικονοµικές προεκτάσεις.

Εδώ αξίζει να σηµειώσουµε ότι η Ελλάδα αν και βρίσκεται στον πυρήνα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και θα έπρεπε να είναι εκπαιδευτικό και πολιτισµικό κέντρο, για την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, αντί να εισάγει, εξάγει υποψηφίους προπτυχιακούς και µεταπτυχιακούς φοιτητές.

Πολλές συζητήσεις έχουν γίνει στη χώρα µας για την ανάγκη εµφάνισης των Ελληνικών Πανεπιστηµίων, σε καλές θέσεις στις λίστες κατάταξης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυµάτων των χωρών και για τον λόγο αυτόν έχουν προσκληθεί από δηµόσιους και ιδιωτικούς φορείς, σε σχετικές ηµερίδες, εκπρόσωποι καλών ξένων Πανεπιστηµίων, για να παρουσιάσουν τις λεγόµενες «καλές πρακτικές».

Σε όλες λοιπόν τις ηµερίδες καταδείχθηκε ότι δεν υπάρχει καλό ξένο Πανεπιστήµιο που να επιχορηγείται από την κυβέρνηση της χώρας του µε ποσό µικρότερο του δεκαπλασίου του µεγαλύτερου ποσού, που δίνει η Ελληνική Πολιτεία σε Ελληνικό Πανεπιστήµιο.

Προκύπτει λοιπόν το ερώτηµα, σε ποιες θέσεις, στις διάφορες διεθνείς λίστες, θα βρίσκαµε τα Ελληνικά Ιδρύµατα αν στους σχετικούς δείκτες υπήρχε και η κρατική επιχορήγηση;;;

Η γενναία λοιπόν χρηµατοδότηση των Πανεπιστηµίων της χώρας ήταν, είναι και θα είναι επιβεβληµένη και είναι ανεξάρτητη από την προσπάθεια της Κυβέρνησης για την ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστηµίων.

*Αντώνης Αντωνίου Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α.)

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εθνικό Απολυτήριο: Τέλος στις Πανελλαδικές όπως τις ξέραμε - Τι αλλάζει

Το νέο σήμα που μπαίνει στους δρόμους – Τι σημαίνει η πινακίδα με το λουλούδι;

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

cinema.jpg
«Παράθυρα στον κόσμο»: Οι μαθητές του 3ου Λυκείου Κορυδαλλόυ μιλούν μέσα από την τέχνη
Στόχος της εκδήλωσης είναι να παρουσιαστούν οι ποικίλες δράσεις, οι δημιουργίες και το όραμα των μαθητών και των εκπαιδευτικών, μέσα από αφιερώματα,...
«Παράθυρα στον κόσμο»: Οι μαθητές του 3ου Λυκείου Κορυδαλλόυ μιλούν μέσα από την τέχνη
mitsotakis
Συνάντηση Μητσοτάκη με την πρόεδρο του Πανεπιστημίου Yale για το κοινό μεταπτυχιακό με το ΕΚΠΑ
Στρατηγική συμμαχία για την παιδεία και το περιβάλλον: Συνάντηση Μητσοτάκη με την Πρόεδρο του Yale
Συνάντηση Μητσοτάκη με την πρόεδρο του Πανεπιστημίου Yale για το κοινό μεταπτυχιακό με το ΕΚΠΑ
μυκονος
Πληθαίνουν οι καταγγελίες για εκπαιδευτικό από το ΓΕΛ Μυκόνου – Αποχωρούν οι καθηγητές ο ένας μετά τον άλλον από το νησί
Σοβαρές καταγγελίες κατά εκπαιδευτικού στη Μύκονο – Ένα κλίμα φόβου και καταπίεσης στο λύκειο του νησιού
Πληθαίνουν οι καταγγελίες για εκπαιδευτικό από το ΓΕΛ Μυκόνου – Αποχωρούν οι καθηγητές ο ένας μετά τον άλλον από το νησί
foto_education_pencils.jpg
«Δεν είστε δίπλα μας»: Οι γονείς του Δημοτικού Ευδήλου απαντούν με οργή στις επιφανειακές παρουσίες
Ανοιχτή επιστολή-καταπέλτης από τον Σύλλογο Γονέων Ευδήλου για τις ελλείψεις στην Παιδεία της Ικαρίας
«Δεν είστε δίπλα μας»: Οι γονείς του Δημοτικού Ευδήλου απαντούν με οργή στις επιφανειακές παρουσίες