Thumbnail
Ο αιρετός, συνηθίζεται να λέγεται πως είναι τα μάτια και τα αυτιά των συναδέλφων, μέσα στα όργανα διοίκησης.

Ένας χρόνος πέρασε από τις εκλογές της  5ης Νοεμβρίου του 2022 όταν με απόφαση της, η  Διδασκαλική Ομοσπονδία έκρινε πως  ο εκπαιδευτικός κλάδος έπρεπε να μετέχει πάλι   στις εκλογές των αιρετών ,ενός θεσμού που έχει ιστορία τουλάχιστον ενός αιώνα. Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση πρωτοπορώντας κατάφερε να εντάξει τους  εκπροσώπους της στη διοίκηση όταν άλλες ομοσπονδίες το προσπαθούν μέχρι και σήμερα.

Ο αιρετός, συνηθίζεται να λέγεται πως είναι τα μάτια και τα αυτιά των συναδέλφων, μέσα στα όργανα διοίκησης. Προστατεύει τους συναδέλφους, από τυχόν αυθαιρεσίες και ταυτόχρονα  ελέγχει τις αποφάσεις της διοίκησης. Η απόφαση  της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας να μετέχουμε στις εκλογές αποδείχτηκε ορθή καθώς ανέφερε τον αιρετό μέσα στα συμβούλια και έτσι οι συνάδελφοι απέκτησαν φωνή μέσα σε αυτά. Να σημειώσω εδώ ότι ο αιρετός είχε λείψει μόνο σε δύσκολες περιόδους  όπως ο η κατοχή και η επταετία. Δυστυχώς υπάρχει ακόμη μια συνδικαλιστική παράταξη μέσα στην διδασκαλική ομοσπονδία που για λόγους ιδεοληπτικούς συνεχίζει να αρνείται να αναγνωρίσει τους αιρετούς σε όλη την επικράτεια. Με αφορμή λοιπόν τον έναν χρόνο αιρετών μέσα στα συμβούλια, αλλά και το γεγονός ότι η Διδασκαλική Ομοσπονδία προχώρησε σε περιφερειακές συνελεύσεις στελεχών, καταθέτω  κάποιες σκέψεις που πρέπει να απασχολήσουν τους συναδέλφους και το συνδικαλιστικό κίνημα εν όψει και της συνεδρίασης προέδρων στις αρχές Δεκεμβρίου.

1. Όπως κατέθεσα και στην γενική συνέλευση της ΔΟΕ τον Ιούνιο θα πρέπει να διεκδικήσουμε την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που δίνει το δικαίωμα σε συναδέλφους να παίρνουν μετάθεση για λόγους υγείας. Ο κατάλογος ασθενειών οφείλει να ελέγχεται και να ανανεώνεται κάθε 5 χρόνια τουλάχιστον.

2 . Ο  χρόνος διδασκαλίας είναι θα πρέπει μειώνεται και μετά τα 30 χρόνια υπηρεσίας.

3. Οι αναπληρωτές με υπηρεσία 3 ετών και άνω πρέπει να δικαιούνται κανονικά τις άδειες των μονίμων συναδέλφων.

4. Νεοδιόριστοι συνάδελφοι που έχουν υπηρετήσει ένα χρόνο στην οργανική τους να δικαιούνται τον δεύτερο χρόνο απόσπαση για οικογενειακούς λόγους.

5.Στα πολυδύναμα νηπιαγωγεία να τοποθετείτε μια ή ένας επιπλέον συνάδελφος νηπιαγωγός ώστε να μπορεί να καλύπτει τις ώρες της διευθύντριας για διοικητικό έργο αλλά και των υπολοίπων συναδέλφων.

6. Στα υπόλοιπα νηπιαγωγεία, η /ο νηπιαγωγός να πληρώνεται ως υπερωρία τις επιπλέον ώρες από το κανονικό ωράριο.

7.Να διευκολυνθεί η μετάταξη των συναδέλφων σε άλλες υπηρεσίες ακόμα και αν βρίσκονται σε τάξη. Εναλλακτικά,  να αλλάξει ο μήνας των μετατάξεων ώστε να έχουν και οι εκπαιδευτικοί ίσα και ίδια δικαιώματα με τους υπαλλήλους του δημοσίου.

8. Να δοθεί η δυνατότητα μετάταξης στον κλάδο της θεατρικής αγωγής ΠΕ 91.2 στα καλλιτεχνικά σχολεία μετά από τα δύο χρόνια του διορισμού τους.

9.Η ιατρική γνωμάτευση από ψυχολόγο να αποτελέσει  απαραίτητη προϋπόθεση πρόσληψης στον εκπαιδευτικό χώρο. Από ψυχολόγο επιπλέον να εξετάζονται όλοι οι εκπαιδευτικοί κάθε 5 χρόνια.

10. Να υπάρχει νομική κάλυψη από το υπουργείο έναντι των δασκάλων και απέναντι στις αυθαίρετες καταγγελίες των γονιών.

11. Να μην επαναλαμβάνεται η διαδικασία υποβολής των δικαιολογητικών από αναπληρωτές για διορισμό εφόσον όλα είναι διαθέσιμα ψηφιακά.

Να αναφερθώ κάπου εδώ στη θετική ρύθμιση του υπουργείου  σχετικά με τις αποσπάσεις των συναδέλφων για επιγενόμενους λόγους κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς καθώς και στη δήλωση του υπουργού παιδείας ότι δεν θα πραγματοποιήσει αιφνιδιαστικά διαγωνισμό τύπου ΑΣΕΠ. Στα θετικά και οι συναντήσεις που έχει εξαγγείλει ο υπουργός  μια φορά τον μήνα με το προεδρείο της ΔΟΕ.

Να ευχηθούμε καλή και δημιουργική θητεία στον νέο υπουργό και τον γενικό γραμματέα σε ένα απαιτητικό υπουργείο όπως είναι αυτό της παιδείας. 

Επίσης καλή θητεία και στην κυρία Μιχαηλίδου Δόμνα και στην κυρία Μακρή Ζέτα. 

 

Δίπλα σας με σεβασμό

Αντωνιάδης Αναστάσιος, 

Αιρετός Κ.Υ.Σ.Π.Ε., 

Εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της

Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ypaith
Πανελλαδικές 2024: Έναρξη Εξετάσεων Ειδικών και Μουσικών Μαθημάτων στις 18 Ιουνίου 2024 με Αγγλικά
Οι εξετάσεις αυτές θα διενεργηθούν από 18 έως και 28 Ιουνίου 2024, με βάση το αναλυτικό πρόγραμμα εξετάσεων που έχει ήδη ανακοινωθεί.
Πανελλαδικές 2024: Έναρξη Εξετάσεων Ειδικών και Μουσικών Μαθημάτων στις 18 Ιουνίου 2024 με Αγγλικά