Thumbnail
Ο αιρετός, συνηθίζεται να λέγεται πως είναι τα μάτια και τα αυτιά των συναδέλφων, μέσα στα όργανα διοίκησης.

Ένας χρόνος πέρασε από τις εκλογές της  5ης Νοεμβρίου του 2022 όταν με απόφαση της, η  Διδασκαλική Ομοσπονδία έκρινε πως  ο εκπαιδευτικός κλάδος έπρεπε να μετέχει πάλι   στις εκλογές των αιρετών ,ενός θεσμού που έχει ιστορία τουλάχιστον ενός αιώνα. Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση πρωτοπορώντας κατάφερε να εντάξει τους  εκπροσώπους της στη διοίκηση όταν άλλες ομοσπονδίες το προσπαθούν μέχρι και σήμερα.

Ο αιρετός, συνηθίζεται να λέγεται πως είναι τα μάτια και τα αυτιά των συναδέλφων, μέσα στα όργανα διοίκησης. Προστατεύει τους συναδέλφους, από τυχόν αυθαιρεσίες και ταυτόχρονα  ελέγχει τις αποφάσεις της διοίκησης. Η απόφαση  της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας να μετέχουμε στις εκλογές αποδείχτηκε ορθή καθώς ανέφερε τον αιρετό μέσα στα συμβούλια και έτσι οι συνάδελφοι απέκτησαν φωνή μέσα σε αυτά. Να σημειώσω εδώ ότι ο αιρετός είχε λείψει μόνο σε δύσκολες περιόδους  όπως ο η κατοχή και η επταετία. Δυστυχώς υπάρχει ακόμη μια συνδικαλιστική παράταξη μέσα στην διδασκαλική ομοσπονδία που για λόγους ιδεοληπτικούς συνεχίζει να αρνείται να αναγνωρίσει τους αιρετούς σε όλη την επικράτεια. Με αφορμή λοιπόν τον έναν χρόνο αιρετών μέσα στα συμβούλια, αλλά και το γεγονός ότι η Διδασκαλική Ομοσπονδία προχώρησε σε περιφερειακές συνελεύσεις στελεχών, καταθέτω  κάποιες σκέψεις που πρέπει να απασχολήσουν τους συναδέλφους και το συνδικαλιστικό κίνημα εν όψει και της συνεδρίασης προέδρων στις αρχές Δεκεμβρίου.

1. Όπως κατέθεσα και στην γενική συνέλευση της ΔΟΕ τον Ιούνιο θα πρέπει να διεκδικήσουμε την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που δίνει το δικαίωμα σε συναδέλφους να παίρνουν μετάθεση για λόγους υγείας. Ο κατάλογος ασθενειών οφείλει να ελέγχεται και να ανανεώνεται κάθε 5 χρόνια τουλάχιστον.

2 . Ο  χρόνος διδασκαλίας είναι θα πρέπει μειώνεται και μετά τα 30 χρόνια υπηρεσίας.

3. Οι αναπληρωτές με υπηρεσία 3 ετών και άνω πρέπει να δικαιούνται κανονικά τις άδειες των μονίμων συναδέλφων.

4. Νεοδιόριστοι συνάδελφοι που έχουν υπηρετήσει ένα χρόνο στην οργανική τους να δικαιούνται τον δεύτερο χρόνο απόσπαση για οικογενειακούς λόγους.

5.Στα πολυδύναμα νηπιαγωγεία να τοποθετείτε μια ή ένας επιπλέον συνάδελφος νηπιαγωγός ώστε να μπορεί να καλύπτει τις ώρες της διευθύντριας για διοικητικό έργο αλλά και των υπολοίπων συναδέλφων.

6. Στα υπόλοιπα νηπιαγωγεία, η /ο νηπιαγωγός να πληρώνεται ως υπερωρία τις επιπλέον ώρες από το κανονικό ωράριο.

7.Να διευκολυνθεί η μετάταξη των συναδέλφων σε άλλες υπηρεσίες ακόμα και αν βρίσκονται σε τάξη. Εναλλακτικά,  να αλλάξει ο μήνας των μετατάξεων ώστε να έχουν και οι εκπαιδευτικοί ίσα και ίδια δικαιώματα με τους υπαλλήλους του δημοσίου.

8. Να δοθεί η δυνατότητα μετάταξης στον κλάδο της θεατρικής αγωγής ΠΕ 91.2 στα καλλιτεχνικά σχολεία μετά από τα δύο χρόνια του διορισμού τους.

9.Η ιατρική γνωμάτευση από ψυχολόγο να αποτελέσει  απαραίτητη προϋπόθεση πρόσληψης στον εκπαιδευτικό χώρο. Από ψυχολόγο επιπλέον να εξετάζονται όλοι οι εκπαιδευτικοί κάθε 5 χρόνια.

10. Να υπάρχει νομική κάλυψη από το υπουργείο έναντι των δασκάλων και απέναντι στις αυθαίρετες καταγγελίες των γονιών.

11. Να μην επαναλαμβάνεται η διαδικασία υποβολής των δικαιολογητικών από αναπληρωτές για διορισμό εφόσον όλα είναι διαθέσιμα ψηφιακά.

Να αναφερθώ κάπου εδώ στη θετική ρύθμιση του υπουργείου  σχετικά με τις αποσπάσεις των συναδέλφων για επιγενόμενους λόγους κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς καθώς και στη δήλωση του υπουργού παιδείας ότι δεν θα πραγματοποιήσει αιφνιδιαστικά διαγωνισμό τύπου ΑΣΕΠ. Στα θετικά και οι συναντήσεις που έχει εξαγγείλει ο υπουργός  μια φορά τον μήνα με το προεδρείο της ΔΟΕ.

Να ευχηθούμε καλή και δημιουργική θητεία στον νέο υπουργό και τον γενικό γραμματέα σε ένα απαιτητικό υπουργείο όπως είναι αυτό της παιδείας. 

Επίσης καλή θητεία και στην κυρία Μιχαηλίδου Δόμνα και στην κυρία Μακρή Ζέτα. 

 

Δίπλα σας με σεβασμό

Αντωνιάδης Αναστάσιος, 

Αιρετός Κ.Υ.Σ.Π.Ε., 

Εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της

Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο Πανεπιστημιακό Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ΜΟΝΟ 50Є εγγραφή (Αιτήσεις ως 8-12)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ σε ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΝ.ΠΑΤΡΩΝ και Παν.Λευκωσίας μέσω alfavita.gr ΕΔΩ

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

σχετικά άρθρα

ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ
Πιερρακάκης: Αυτές είναι οι αλλαγές που θα κάνουμε στο σχολείο και στον τρόπο διδασκαλίας μαθημάτων
Κυριάκος Πιερρακάκης: «Όλα τα μαθήματα χρειάζεται να έρθουν στο 2023/2024 με ταχύτατα βήματα και να σταματήσει ο τρόπος που σήμερα διδάσκονται.»
Πιερρακάκης: Αυτές είναι οι αλλαγές που θα κάνουμε στο σχολείο και στον τρόπο διδασκαλίας μαθημάτων
τάξη
Πώς ο Covid χτύπησε τα εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο και «γονάτισε» ακόμα και τη Φινλανδία
Πρωτοφανής πτώση των επιδόσεων στα μαθηματικά και την ανάγνωση μεταξύ 2018 και 2022
Πώς ο Covid χτύπησε τα εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο και «γονάτισε» ακόμα και τη Φινλανδία
ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ
«Ανοικτό Σχολείο»: Νέο νομοσχέδιο Πιερρακάκη το 2024 με «σφραγίδα» ΟΟΣΑ
Ο ΟΟΣΑ θα κληθεί να καταθέσει προτάσεις για τις αλλαγές στα σχολεία, μετά και από την χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της έρευνας PISA...
«Ανοικτό Σχολείο»: Νέο νομοσχέδιο Πιερρακάκη το 2024 με «σφραγίδα» ΟΟΣΑ
agios-nikolaos
Εορτολόγιο 6 Δεκεμβρίου: Μεγάλη εορτή για την Ορθοδοξία - Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Η ημέρα τιμής του Αγίου Νικολάου είναι επίσημη αργία σε όλα τα ελληνικά πλοία, λιμένες, Υπηρεσίες λιμένων και ναυτιλιακές εταιρείες. Επίσημη επίσης...
Εορτολόγιο 6 Δεκεμβρίου: Μεγάλη εορτή για την Ορθοδοξία - Ποιοι γιορτάζουν σήμερα