kleista sxoleia proaulio
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS
Έγγραφο της ΠΔΕ για τα θέματα ασφάλειας μαθητών/τριων στα σχολεία

Με έγγραφο καθορίζει η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, την ασφάλεια των μαθητών/τριων για τις ώρες της παραμονής τους στα σχολεία. 

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, «οι εφημερίες υπάγονται στα υποχρεωτικά καθήκοντα των εκπαιδευτικών, οι  οποίοι έχουν την ευθύνη της επιτήρησης και της προστασίας των μαθητών. Θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα για τον απαραίτητο αριθμό εφημερευόντων, ώστε  να καλύπτονται με επάρκεια όλοι οι χώροι των σχολικών μονάδων από τους  εφημερεύοντες. Η εφημερία είναι δυνατόν να αναλαμβάνεται από  περισσότερους εκπαιδευτικούς την ίδια ημέρα εκ περιτροπής, αρκεί να  εξασφαλίζεται η συνεχής και αδιάλειπτη επιτήρηση και προστασία των  μαθητών. Οι Διευθυντές/ντριες -Υποδιευθυντές/ντριες των σχολικών μονάδων  φροντίζουν για την αναπλήρωση των εφημερευόντων όταν απαιτείται».

Aναλυτικά

Θέμα: Ενημέρωση σχετικά με θέματα ασφάλειας μαθητών/τριών

Μετά από αναφορές περιστατικών που αφορούν στη λειτουργία των σχολικών μονάδων και στην ασφάλεια των μαθητών κατά την παρουσία τους στον χώρο του σχολείου, εφιστούμε ιδιαίτερα την προσοχή σας στην πιστή τήρηση των κείμενων διατάξεων για τη διασφάλιση της προστασίας των μαθητών και στην άμεση ενημέρωση των αρμόδιων φορέων για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε συμβάντος. Πιο συγκεκριμένα:

Oι Διευθυντές/ντριες των σχολικών μονάδων Π.Ε. και Δ.Ε. θα πρέπει να  φροντίζουν, ώστε οι θύρες εισόδου- εξόδου στο χώρο του σχολείου να  παραμένουν κλειστές καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου. Με  αυτόν τον τρόπο διαφυλάσσεται η ασφάλεια των μαθητών και αποτρέπεται η  είσοδος και έξοδος αυτών από τον προαύλιο χώρο του σχολείου, καθώς και η  είσοδος ατόμων που ουδεμία σχέση έχουν με τη λειτουργία του σχολείου. Κανένα άτομο πλην των εκπαιδευτικών δε μπορεί να παραμένει εντός του σχολικού χώρου κατά τη διάρκεια λειτουργίας της σχολικής μονάδας (εγκύκλιος με αριθμ. πρωτ. 143074/ΓΔ4/17-11-2022 του ΥΠΑΙΘ).  

Οι εφημερίες υπάγονται στα υποχρεωτικά καθήκοντα των εκπαιδευτικών, οι  οποίοι έχουν την ευθύνη της επιτήρησης και της προστασίας των μαθητών. Θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα για τον απαραίτητο αριθμό εφημερευόντων, ώστε  να καλύπτονται με επάρκεια όλοι οι χώροι των σχολικών μονάδων από τους  εφημερεύοντες. Η εφημερία είναι δυνατόν να αναλαμβάνεται από  περισσότερους εκπαιδευτικούς την ίδια ημέρα εκ περιτροπής, αρκεί να  εξασφαλίζεται η συνεχής και αδιάλειπτη επιτήρηση και προστασία των  μαθητών. Οι Διευθυντές/ντριες -Υποδιευθυντές/ντριες των σχολικών μονάδων  φροντίζουν για την αναπλήρωση των εφημερευόντων όταν απαιτείται. Οι  εφημερεύοντες οφείλουν να επιδεικνύουν τη δέουσα προσοχή στην άσκηση των  καθηκόντων τους, παρεμβαίνοντας και προληπτικά προς αποφυγή περιστατικών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των μαθητών. Οι  Διευθυντές/ντριες των σχολικών μονάδων είναι υπεύθυνοι/ες για την ορθή  εφαρμογή και απαρέγκλιτη τήρηση των οδηγιών που αφορούν στις εφημερίες  των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (εγκύκλιος  με αριθμ. πρωτ. 176151/ΓΔ4/11-11-2019 του ΥΠΑΙΘ).
 
Η άμεση αναφορά των περιστατικών που λαμβάνουν χώρα στις σχολικές  μονάδες από τους Διευθυντές/ντριες των σχολείων στις αρμόδιες Διευθύνσεις  Εκπαίδευσης καθώς και η παράλληλη ενημέρωση της Περιφερειακής Διεύθυνσης  Εκπαίδευσης από τους Διευθυντές/ντριες Εκπαίδευσης κρίνεται επιτακτικής ανάγκης  και εξαιρετικής σημασίας, προκειμένου όλοι οι φορείς να είναι πρωτίστως ενήμεροι, να  αντιδρούν άμεσα και να συνεργάζονται αποτελεσματικά ώστε να συμβάλλουν στη  βέλτιστη διαχείριση όλων των θεμάτων.   Υπενθυμίζουμε επίσης ότι τόσο αναφορικά με τα θέματα ενημέρωσης των  αρμόδιων υπηρεσιών όσο και στις περιπτώσεις όπου τίθενται ερωτήματα, ζητούνται  οδηγίες ή διευκρινίσεις ή ανακύπτουν ζητήματα υπηρεσιακής κατάστασης θα πρέπει να  τηρείται η ορθή διοικητική πρακτική αναφορικά με την τήρηση της ιεραρχίας, όπως  άλλωστε έχουμε επισημάνει με το με αριθμ. πρωτ. 9319/17-06-2020 έγγραφό μας. 

Δείτε εδώ το έγγραφο

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

δασκάλα γράφει στον πίνακα
Διορισμοί και συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών 2010 - 2024: 38.000 διορισμοί έναντι 55.000 συνταξιοδοτήσεων
Κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι έχουν χαθεί χιλιάδες οργανικές θέσεις στα σχολεία με τις συγχωνεύσεις, τις καταργήσεις τμημάτων και σχολείων, με την...
Διορισμοί και συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών 2010 - 2024: 38.000 διορισμοί έναντι 55.000 συνταξιοδοτήσεων
texniti noimosini
Βάσεις εισαγωγής: Πως θα κινηθούν σύμφωνα με τα εργαλεία της Τεχνητής Νοημοσύνης
Πτώση που αγγίζει τα 500 μόρια θα υπάρξει σε δημοφιλή σχολή, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2024, οι οποίες αναμένονται να...
Βάσεις εισαγωγής: Πως θα κινηθούν σύμφωνα με τα εργαλεία της Τεχνητής Νοημοσύνης