ΑΣΕ: Γιατί δεν πέρασε η πρόταση για απεργία-αποχή από την «αξιολόγηση» της σχολικής μονάδας
ΑΣΕ: «Η πρόταση για απεργία αποχή δεν πέρασε με ευθύνη συγκεκριμένων δυνάμεων που εδώ και 2 χρόνια υπονομεύουν την πάλη των εκπαιδευτικών ενάντια στην αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση»

«Οι εκπαιδευτικοί χρειάζεται να κρατήσουν ενιαία αγωνιστική στάση με βάση τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών μας απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης προκειμένου να εμποδίσουν την κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων», τονίζει η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών (ΑΣΕ) σε ενημερωτικό της κείμενο σχετικά με την γενική συνέλευση των Προέδρων ΕΛΜΕ που διεξήχθη το περασμένο Σάββατο.

«Καταθέσαμε ξανά την πρόταση για την επαναπροκήρυξη της Απεργίας – Αποχής από την ΟΛΜΕ για την «αξιολόγηση» της σχολικής μονάδας. Για άλλη μια φορά η πρόταση αυτή συγκέντρωσε πάνω από το 50% των ψήφων των ΕΛΜΕ αλλά όχι τα απαιτούμενα 2/3 για να τεθεί σε ισχύ (σε σύνολο 75 ΕΛΜΕ ψήφισαν 41 υπέρ, 19 κατά και 15 λευκά). Η πρόταση για απεργία αποχή δεν πέρασε με ευθύνη συγκεκριμένων δυνάμεων που εδώ και 2 χρόνια υπονομεύουν την πάλη των εκπαιδευτικών ενάντια στην αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση», υπογραμμίζει η ΑΣΕ

Αναλυτικά η ενημέρωση της ΑΣΕ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Μετά από μεγάλη καθυστέρηση με ευθύνη της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, 2 μήνες από το άνοιγμα των σχολείων, πραγματοποιήθηκε στις 21 Οκτώβρη η Γενική Συνέλευση Προέδρων των ΕΛΜΕ. Για 2η συνεχόμενη χρονιά ακολουθείται μια τακτική που εκφυλίζει ακόμα περισσότερο τις συλλογικές διαδικασίες των σωματείων (πέρυσι θυμίζουμε ότι με την αστεία δικαιολογία ότι δε έβρισκαν αίθουσα η Γ.Σ. έγινε στα τέλη Νοέμβρη).

Είναι απαράδεκτο, τη στιγμή που τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες συνάδελφοι στα σχολεία είναι εκρηκτικά και η αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης δυναμώνει, η πλειοψηφία να κωλυσιεργεί και εν τέλει να απαξιώνει την ίδια την Ομοσπονδία στα μάτια των συναδέλφων. Η στόχευση των παρατάξεων ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ, πέραν όλων των άλλων, ήταν να έχουν ολοκληρωθεί οι ειδικές συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων και για μια ακόμα χρονιά οι συνάδελφοι να μην έχουν μια απόφαση συγκεκριμένη της Ομοσπονδίας για να αντιπαλέψουν την «αξιολόγηση» - κατηγοριοποίηση των σχολείων.

Οι εκλεγμένοι με την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών σε ΟΛΜΕ και ΕΛΜΕ επιδιώξαμε έγκαιρα να πραγματοποιηθεί η ολομέλεια και οι γενικές συνελεύσεις, να εξοπλιστεί ο κλάδος με αγωνιστικές αποφάσεις, να διαμορφωθούν προϋποθέσεις ώστε οι εργαζόμενοι να βγουν στο προσκήνιο. Με αυτό το σκεπτικό και με τη ματιά μας στην μεγάλη πλειοψηφία των εκπαιδευτικών σταθήκαμε και στην Γ.Σ. προέδρων της ΟΛΜΕ.

Από όλες τις τοποθετήσεις των Προέδρων των ΕΛΜΕ που είναι εκλεγμένοι με την ΑΣΕ, αναδείχθηκε ως κύριο ζήτημα η ανάγκη να εκφραστεί με μαχητικό τρόπο η αλληλεγγύη στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού. Να καταδικαστεί το κράτος – δολοφόνος του Ισραήλ, η αμέριστη στήριξη που δίνουν οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. αλλά και η ελληνική κυβέρνηση μαζί με τα άλλα αστικά κόμματα ανοίγοντας έτσι επικίνδυνους δρόμους όχι μόνο για το λαό της χώρας μας αλλά και για όλους τους λαούς της περιοχής.

Αναδείξαμε όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους εκπαιδευτικούς, την ανάγκη πάλης για αυξήσεις στους μισθούς, για τις συνθήκες εργασίας μέσα στα σχολεία, για την κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία, για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, για σύγχρονα και ασφαλή σχολεία. Τονίσαμε ότι χρειάζεται συσπείρωση στα σωματεία και αποφασιστικός αγώνας του κλάδου για να αποτραπούν όλα τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Η απάντηση του κλάδου απέναντι στην αντιδραστική αξιολόγηση και η στάση της πλειοψηφίας ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ αποτέλεσε βασικό άξονα αντιπαράθεσης μέσα στη Γενική Συνέλευση Προέδρων.

Οι δυνάμεις της ΑΣΕ τόνισαν για μια ακόμα φορά ότι οι εκπαιδευτικοί χρειάζεται να κρατήσουν ενιαία αγωνιστική στάση με βάση τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών μας απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης προκειμένου να εμποδίσουν την κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων.

Καταθέσαμε ξανά την πρόταση για την επαναπροκήρυξη της Απεργίας – Αποχής από την ΟΛΜΕ για την «αξιολόγηση» της σχολικής μονάδας. Για άλλη μια φορά η πρόταση αυτή συγκέντρωσε πάνω από το 50% των ψήφων των ΕΛΜΕ αλλά όχι τα απαιτούμενα 2/3 για να τεθεί σε ισχύ (σε σύνολο 75 ΕΛΜΕ ψήφισαν 41 υπέρ, 19 κατά και 15 λευκά). Η πρόταση για απεργία αποχή δεν πέρασε με ευθύνη συγκεκριμένων δυνάμεων που εδώ και 2 χρόνια υπονομεύουν την πάλη των εκπαιδευτικών ενάντια στην αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση.

Αμέσως μετά, τέθηκε σε ψηφοφορία η πρόταση της ΟΛΜΕ να καλέσει τους Συλλόγους Διδασκόντων να κρατήσουν ενιαία στάση απέναντι στην κατηγοριοποίηση των σχολείων με την αξιοποίηση των λεγόμενων «ενιαίων κειμένων». Η συγκεκριμένη πρόταση πέρασε αφού δεν απαιτεί τα 2/3 (σε σύνολο 75 ΕΛΜΕ ψήφισαν 43 υπέρ, 23 κατά, 9 λευκά). Οι εκλεγμένοι με την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών, με βάση και την τοποθέτησή μας στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και με βάση το διαφαινόμενο αδιέξοδο, τον κίνδυνο για μια ακόμα φορά να μην υπάρξει ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ της ΟΛΜΕ, ψηφίσαμε την πρόταση διατηρώντας τις ενστάσεις και τους προβληματισμούς που έχουμε καταθέσει σε όλο τον κλάδο.

Εντύπωση προκάλεσε η στάση της παράταξης των Παρεμβάσεων. Ενώ ψήφισαν στην πρώτη ψηφοφορία την πρόταση για Απεργία – Αποχή, όταν αυτή η πρόταση δεν πέρασε, καταψήφισαν και την πρόταση για ενιαία στάση του κλάδου. Πραγματικά δεν ξέρουμε ποιον εξυπηρετεί αυτή η στάση. Μετά την αδυναμία να περάσει η Απεργία – Αποχή (με ευθύνη των ΣΥΝΕΚ – ΔΑΚΕ) καταψηφίζοντας την πρόταση για ενιαία στάση των εκπαιδευτικών στους Συλλόγους Διδασκόντων ορισμένοι (είτε το καταλαβαίνουν είτε όχι) καλούν τον κλάδο να μην κάνει τίποτα. Κοινώς, ψήφισαν όσες ΕΛΜΕ δεν έχουν προκηρύξει Απεργία – Αποχή (στην οποία η συμμετοχή είναι εξαιρετικά χαμηλή) οι συνάδελφοι να «συρθούν» για 3η συνεχόμενη χρονιά να συμμετέχουν στην «αξιολόγηση».

Η στάση της ηγεσίας των Παρεμβάσεων, εντελώς τυχοδιωκτική, θα κριθεί αυστηρά από τον κλάδο σε όλα τα επίπεδα.

Υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία 72% η κήρυξη Απεργίας – Αποχής από το θεσμό του μέντορα και συντονιστή (σε σύνολο 75 ΕΛΜΕ ψήφισαν 54 υπέρ, 5 κατά, 16 λευκά).

Δεν συγκέντρωσε τα 2/3 η πρόταση για εξουσιοδότηση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ για κήρυξη 24ωρης Απεργίας, με αιχμή τους μισθούς μας, μέσα στο Νοέμβριο. Κι εδώ οι Παρεμβάσεις καταψήφισαν! Αν ψήφιζαν, θα περνούσε. Δηλαδή, μέχρι το τέλος του έτους, με ευθύνη των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ, δεν θα υπάρχει καμία απόφαση για Απεργία σε μια περίοδο που η ακρίβεια σαρώνει, οι μισθοί δεν φτάνουν ούτε για τα στοιχειώδη, μεγάλα τμήματα του κλάδου, όπως οι χιλιάδες αναπληρωτές ζουν σε καθεστώς ανέχειας.

Ψηφίστηκε η πρόταση των 4 εκπαιδευτικών σωματείων (ΕΛΜΕ Πειραιά, Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας, ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, ΣΕΠΕ «Περικλής») για κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας και σε όλη την Ελλάδα στις 25 Οκτωβρίου, ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις εκπαιδευτικών.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Συσπειρωμένοι στα σωματεία μας, ενωμένοι δίνουμε τον αγώνα με κάθε μέσο απέναντι στην αντιλαϊκή – αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, υπερασπίζουμε τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας και τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ipourgeio_paideias
Διαμαρτυρία για κάλεσμα μελών ΕΕΠ και ΕΒΠ για επιτηρητές και την άμεση αντικατάσταση τους από εκπαιδευτικούς
«Θα πρέπει άμεσα να εξαιρεθούν τα μέλη ΕΕΠ και ΕΒΠ που έχουν οριστεί από τις Δ.Δ.Ε. και να αντικατασταθούν με καθηγητές όπως αναφέρει η εγκύκλιος»
Διαμαρτυρία για κάλεσμα μελών ΕΕΠ και ΕΒΠ για επιτηρητές και την άμεση αντικατάσταση τους από εκπαιδευτικούς
ypoyrgeio paideias
Υπουργείο Παιδείας: Οριστικοί πίνακες αναπληρωτών και κατανομή μόνιμων διορισμών
Ερευνάται η πιθανότητα να γίνουν πρόσθετες μεταθέσεις στα νέα οργανικά κενά (αν αυτά συσταθούν), με αποτέλεσμα να επηρεαστούν οι διορισμοί. Σε κάθε...
Υπουργείο Παιδείας: Οριστικοί πίνακες αναπληρωτών και κατανομή μόνιμων διορισμών
τέμπη
Τέμπη: Νέα αποκάλυψη σοκ- Bρέθηκε οστό θύματος στο ιδιωτικό οικόπεδο που έριξαν τα μπάζα
Tρία ακόμα οστά που εντοπίστηκαν επίσης κατά τη διαλογή χωμάτων θα εξεταστούν άμεσα από ειδικό (ανθρωπολόγο), αφού -σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις...
Τέμπη: Νέα αποκάλυψη σοκ- Bρέθηκε οστό θύματος στο ιδιωτικό οικόπεδο που έριξαν τα μπάζα
foto-molivia-xromata-ekpaideusi.jpg
Μετά τις 20 Ιουνίου ανακοινώνονται οι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών
“Υπάρχει πρόθεση, γίνονται προσπάθειες, εξαρτώνται από άλλους φορείς και παράγοντες, δεν ξέρουμε πόσες, δεν ξέρουμε πότε”. Διάχυτη η αίσθηση πως “…...
Μετά τις 20 Ιουνίου ανακοινώνονται οι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών