Ε ΕΛΜΕ-Θ Αφίσα Εκδήλωση 10 χρόνια από διαθεσιμοτητα
10 χρόνια από το καθεστώς διαθεσιμότητας - απόλυσης εκπαιδευτικών κι ο μεγαλειώδης αγώνας του κλάδου για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και της εργασίας μας

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης σχετικά με τη συμπλήρωση 10 ετών από την καρατόμηση 2.500 εκπαιδευτικών από το δημόσιο σχολείο και την κατ' επέκταση τοποθέτησής τους σε καθεστώς διαθεσιμότητας-απόλυσης.

Όπως τονίζεται, «ο αποκεφαλισμός του δημόσιου σχολείου που επιχειρήθηκε από την τότε κυβέρνηση με κορμό το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, δεν επιτρέψαμε να περάσει! Τα σωματεία μας με παρατεταμένο και αποφασιστικό αγώνα που κράτησε δύο χρόνια φτάσαμε στην πολυπόθητη νίκη. Το 2015 πετύχαμε να επαναλειτουργήσουν στα ΕΠΑΛ οι τεχνικές ειδικότητες που σε μια μέρα, θυσία στο βωμό των συμφερόντων των ιδιωτικών σχολών, εξοστρακίστηκαν από το δημόσιο σχολείο».

Στην ανακοίνωση αναφέρονται λεπτομερώς οι διαδικασίες που πραγματοποιήθηκαν στην υπόθεση των εκπαιδευτικών που βρέθηκαν σε αυτή τη δυσμενή θέση, ενώ καλείται ο κόσμος να συμμετάσχει σε κινητοποιήσεις που έχουν οργανωθεί.

Η ανακοίνωση

«Συμπληρώθηκαν φέτος 10 χρόνια από το καλοκαίρι του 2013, όταν 2.500 εκπαιδευτικοί τεχνικών ειδικοτήτων καρατομήθηκαν από το δημόσιο σχολείο και τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας απόλυσης.

Ο αποκεφαλισμός του δημόσιου σχολείου που επιχειρήθηκε από την τότε κυβέρνηση με κορμό το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, δεν επιτρέψαμε να περάσει! Τα σωματεία μας με παρατεταμένο και αποφασιστικό αγώνα που κράτησε δύο χρόνια φτάσαμε στην πολυπόθητη νίκη. Το 2015 πετύχαμε να επαναλειτουργήσουν στα ΕΠΑΛ οι τεχνικές ειδικότητες που σε μια μέρα, θυσία στο βωμό των συμφερόντων των ιδιωτικών σχολών, εξοστρακίστηκαν από το δημόσιο σχολείο.

Οι συνάδελφοί μας που βίωσαν δραματικές καταστάσεις, αλλά ήταν και πρωταγωνιστές στον μεγαλειώδη αγώνα, μαζί με όλον τον κλάδο, δεν υποτάχθηκαν στις αντιδραστικές πολιτικές που θέλησαν να τους πετάξουν έξω από τα σχολεία. Αρνήθηκαν να γίνουν αριθμητικά στοιχεία στις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων στα πλαίσια των βάρβαρων πολιτικών που απαίτησε η Ε.Ε. και εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις. Συγκρότησαν επιτροπές αγώνα σε όλη τη χώρα, συσπειρώθηκαν μέσα από τα σωματεία μας, αποτέλεσαν την ατμομηχανή του μεγάλου αγώνα.

Στις διεκδικήσεις του κλάδου για τους συναδέλφους που βρέθηκαν σε διαθεσιμότητα από το 2013 έως το 2015 ήταν και η επιστροφή των χρημάτων του 25% του εισοδήματός τους που παρακρατήθηκαν κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας, καθώς και η προσμέτρηση των αντίστοιχων ποσών στις συντάξιμες αποδοχές, όταν οι συνάδελφοι συνταξιοδοτούνται. Για τις διεκδικήσεις αυτές όλα τα προηγούμενα χρόνια με τη στήριξη των ΕΛΜΕ και της ΟΛΜΕ  οργανώθηκαν κινητοποιήσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και όλη τη χώρα.

Η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ., που με δική της ευθύνη, όταν ήταν στη διακυβέρνηση της χώρας το 2013, οδήγησε τους συναδέλφους σε διαθεσιμότητα – απόλυση, οφείλει να  αποκαταστήσει τις αδικίες σε βάρος τους και να λήξει η δια βίου «ποινή» που συνεχίζει να ακολουθεί τη ζωή των συναδέλφων.

Όλοι όσοι βιώσανε το καθεστώς της διαθεσιμότητας απόλυσης, σε όποια κατάσταση εργασιακή και αν βρίσκονται σήμερα, είτε είναι συνταξιούχοι, είτε στα σχολεία, είτε αλλού, όσο και τα σωματεία μας, οφείλουν να συνεχίσουν να διεκδικούν την πλήρη ηθική και οικονομική αποκατάσταση και την άρση όλων των αρνητικών συνεπειών που ακολουθούν τους συναδέλφους εξαιτίας της άδικης και αντισυνταγματικής διαθεσιμότητας που υπέστησαν.

Το δίκαιο του αιτήματος να δώσει νέα ώθηση στους αγώνες των σωματείων μας. Να γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση  και να προχωρήσει σε άμεση νομοθετική ρύθμιση για την κατοχύρωσή του.

Η Ε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης για τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τη δραματική σελίδα της ζωής των συναδέλφων που βίωσαν το καθεστώς της διαθεσιμότητας απόλυσης, αλλά και την ελπιδοφόρα εξέλιξη του μεγάλου αγώνα που αναπτύχθηκε και αποτελεί ορόσημο της ιστορίας των αγώνων του κλάδου, οργανώνει διήμερο εκδηλώσεων. Οι αγώνες του κλάδου αποτελούν παρακαταθήκη και έμπνευση για να σταματήσουμε τη νέα αντιεκπαιδευτική επέλαση  στο δημόσιο σχολείο και την εργασία μας, για την άρση των συνεπειών του καθεστώτος της διαθεσιμότητας απόλυσης.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους και ιδιαίτερα τους συναδέλφους της πρώην διαθεσιμότητας να πάρουν μέρος στην εκδήλωση και στην κινητοποίηση:

  • Παρασκευή 20/10 στις 7.00 μ.μ. στο 2ο ΕΠΑΛ Εύοσμου εκδήλωση από την ΕΛΜΕ για τα 10 χρόνια από το καθεστώς της διαθεσιμότητας απόλυσης κι οι μεγάλοι αγώνες του κλάδου για την επιστροφή των συναδέλφων στα σχολεία. Στην εκδήλωση θα προβληθεί βίντεο από τους αγώνες, θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας, προβολή κινητοποιήσεων, ομιλία από την ΕΛΜΕ και χαιρετισμός από τους συναδέλφους της πρώην διαθεσιμότητας. Θα ακολουθήσει εκδήλωση με ζωντανή μουσική από συναδέλφους.
  • Παρασκευή 10/11/2023 στις 2.30 μ.μ. συγκέντρωση στο ΥΜΑΘ για αποκατάσταση αδικιών για συναδέλφους από διαθεσιμότητα (επιστροφή του 25% του μισθού τους που παράνομα παρακρατήθηκε για δύο χρόνια, καθώς και για να προσμετρηθεί το αντίστοιχο ποσό στις συντάξιμες αποδοχές τους).»
Ε ΕΛΜΕ-Θ Αφίσα Εκδήλωση 10 χρόνια από διαθεσιμοτητα

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Υπουργείο Παιδείας
Οργάνωση και λειτουργία των καταλυμάτων του ΥΠΑΙΘΑ στην περιοχή Αγ. Ανδρέας-Ζούμπερι
Λειτουργία των καταλυμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
Οργάνωση και λειτουργία των καταλυμάτων του ΥΠΑΙΘΑ στην περιοχή Αγ. Ανδρέας-Ζούμπερι
palaistini
World Press Photo: Το «νανούρισμα» του νεκρού παιδιού - Η συγκλονιστική φωτογραφία που βραβεύτηκε
Το πρώτο βραβείο του World Press Photo σε φωτογραφία με Παλαιστίνια που θρηνεί τη νεκρή ανιψιά της
World Press Photo: Το «νανούρισμα» του νεκρού παιδιού - Η συγκλονιστική φωτογραφία που βραβεύτηκε