Η Αλβανία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κύμα έντονων αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων. Από τις 13 Οκτωβρίου, οι διαδηλώσεις κλιμακώνονται, με φοιτητές και πολίτες να βγαίνουν στους δρόμους διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης, ελάφρυνση του κόστους σπουδών, ουσιαστική αντιμετώπιση της διαφθοράς και παραίτηση του Έντι Ράμα. Μέσα σε αυτό το τεταμένο κλίμα, ο Αλβανός πρωθυπουργός διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με όσους ασκούν βία, διαχωρίζοντας τις ειρηνικές διαμαρτυρίες από τις επιθέσεις σε αστυνομικούς και δημόσια κτίρια. Την ίδια στιγμή, η αναφορά του ότι οι νέοι που βρίσκονται στους δρόμους χρειάζονται «ψυχολογική υποστήριξη» προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση, καθώς η κοινωνική δυσαρέσκεια παραμένει έντονη και τα αιτήματα για πολιτική αλλαγή δεν υποχωρούν.
Μολότοφ, δακρυγόνα και φωτιές στους δρόμους
Η ένταση έχει κλιμακωθεί αισθητά τις τελευταίες ημέρες, με διαδηλωτές να πετούν πέτρες, πυροτεχνήματα και βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών δυνάμεων. Ζημιές έχουν καταγραφεί σε κυβερνητικά κτίρια, καταστήματα και τράπεζες, ενώ πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε εγκαταστάσεις που βρέθηκαν στο στόχαστρο των συγκεντρωμένων. Επεισόδια σημειώθηκαν, μεταξύ άλλων, κοντά στο υπουργείο Παιδείας και σε αστυνομικό τμήμα στα Τίρανα.
Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με δακρυγόνα και υδροφόρα οχήματα, ενώ υπάρχουν αναφορές για χρήση πλαστικών σφαιρών. Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το δημοσίευμα, περίπου 300 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στις συγκρούσεις, περισσότεροι από τους μισούς αστυνομικοί. Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν και τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, με εκατοντάδες ανθρώπους να συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία των Τιράνων και έξω από το υπουργείο Παιδείας.
Ράμα: «Η διαμαρτυρία είναι δικαίωμα, η βία είναι έγκλημα»
Ο Έντι Ράμα εμφανίζεται αμετακίνητος απέναντι στις βίαιες ενέργειες, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση παραμένει διαθέσιμη για διάλογο, αλλά δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με όσους επιτίθενται σε αστυνομικούς και κρατικές εγκαταστάσεις. «Οι διαδηλώσεις είναι δικαίωμα, ενώ η βία είναι έγκλημα», είναι το μήνυμα που εκπέμπει, κάνοντας λόγο για υπέρβαση της «κόκκινης γραμμής».
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε ως παράδειγμα μια πέτρα που, σύμφωνα με τον ίδιο, εκτοξεύτηκε εναντίον αστυνομικών, επιμένοντας ότι το κράτος δεν μπορεί να υποκύπτει σε πιέσεις που συνοδεύονται από βίαιες επιθέσεις. Παράλληλα, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι δεν αποστασιοποιείται επαρκώς από τα επεισόδια, ενώ υποστήριξε ότι οι βίαιες ενέργειες δεν εκφράζουν το σύνολο των νέων που διαμαρτύρονται.
Στο ίδιο πλαίσιο, η αναφορά του στην ανάγκη «ψυχολογικής υποστήριξης» για τους νέους που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις ξεχωρίζει μέσα στην πολιτική αντιπαράθεση, την ώρα που τα αιτήματα για καλύτερη εκπαίδευση, λιγότερη διαφθορά και πολιτική αλλαγή εξακολουθούν να βρίσκονται στο προσκήνιο. Ο Ράμα, πάντως, απορρίπτει τις εκκλήσεις για παραίτησή του, επιμένοντας ότι η αλλαγή κυβέρνησης γίνεται μέσω δημοκρατικών εκλογών. Ακύρωσε, παράλληλα, προγραμματισμένο ταξίδι στη Βιέννη, προκειμένου να διαχειριστεί την κρίση στο εσωτερικό της χώρας.
Από τα πανεπιστήμια στη συνολική αμφισβήτηση της κυβέρνησης
Πίσω από τις συγκρούσεις βρίσκονται αιτήματα που ξεπερνούν την αντιπαράθεση με την αστυνομία. Οι φοιτητές ζητούν καλύτερες συνθήκες στα πανεπιστήμια και μικρότερη οικονομική επιβάρυνση για τις σπουδές τους, ενώ ευρύτερα κοινωνικά στρώματα εκφράζουν δυσαρέσκεια για τη διαφθορά και τις περιορισμένες προοπτικές των νέων στη χώρα.
Η απαίτηση για παραίτηση του Ράμα έχει πλέον ενσωματωθεί στις κινητοποιήσεις, προσδίδοντάς τους ευρύτερο πολιτικό χαρακτήρα. Παράλληλα, αντιδράσεις έχουν προκαλέσει και σχέδια τουριστικής ανάπτυξης στις αλβανικές ακτές, τα οποία έχουν συνδεθεί με επιχειρηματικά συμφέροντα του Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρού του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η υπόθεση έχει τροφοδοτήσει συζητήσεις για τη διαφάνεια και τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας.
Από την πλευρά τους, νέοι που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις υποστηρίζουν ότι διεκδικούν ουσιαστικές αλλαγές και καλύτερες προοπτικές για το μέλλον τους. Ωστόσο, οι επιθέσεις και οι καταστροφές έχουν μεταφέρει την κρίση πέρα από το πεδίο των κοινωνικών διεκδικήσεων, μετατρέποντάς την σε σοβαρό ζήτημα δημόσιας ασφάλειας και πολιτικής σταθερότητας.
Η κυβέρνηση μιλά για ξένη παρέμβαση
Ο Αλβανός πρωθυπουργός έχει κάνει λόγο για εξωτερικές παρεμβάσεις και οργανωμένες προσπάθειες παραπληροφόρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφερόμενος ειδικότερα σε υποτιθέμενη ρωσική και ιρανική επιρροή. Οι ισχυρισμοί αυτοί, ωστόσο, δεν αποτελούν από μόνοι τους αποδεδειγμένη εξήγηση για την έκταση των κινητοποιήσεων.
Η κυβερνητική επιχειρηματολογία προσθέτει μια ακόμη διάσταση στην αντιπαράθεση, καθώς το Μαξίμου της Αλβανίας παρουσιάζει τις βίαιες ενέργειες ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας αποσταθεροποίησης, ενώ οι διαδηλωτές επιμένουν στα αιτήματα για εκπαίδευση, κοινωνική δικαιοσύνη και πολιτική λογοδοσία.
Η ΕΕ καταδικάζει τη βία και ζητά αποκλιμάκωση
Παρέμβαση στις εξελίξεις έκανε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταδικάζοντας τους εμπρησμούς, τις επιθέσεις σε κρατικές εγκαταστάσεις και τις καταστροφές δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση της βίας πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τον νόμο και με αναλογικό τρόπο, ενώ όσοι ευθύνονται για παραβάσεις οφείλουν να λογοδοτούν μέσω των προβλεπόμενων δικαστικών διαδικασιών.
Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί υπενθύμισαν ότι η ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι αποτελούν θεμελιώδη δικαιώματα, τα οποία πρέπει να ασκούνται ειρηνικά. Η παρέμβαση αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς η Αλβανία βρίσκεται σε πορεία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο σεβασμός των δικαιωμάτων, η λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και η πολιτική σταθερότητα αποτελούν κρίσιμες προϋποθέσεις για την ευρωπαϊκή της προοπτική.
Το επόμενο διάστημα θα δείξει αν οι εκκλήσεις για αποκλιμάκωση θα αποδώσουν ή αν η αντιπαράθεση θα οδηγήσει σε νέες συγκρούσεις. Ο Ράμα επιμένει ότι δεν θα υποχωρήσει απέναντι στη βία, ενώ οι διαδηλωτές δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις. Σε κάθε περίπτωση, η κρίση έχει πλέον ξεπεράσει τα όρια μιας φοιτητικής διαμαρτυρίας, εξελισσόμενη σε ευρύτερη δοκιμασία για την κυβέρνηση, τους θεσμούς και την κοινωνική συνοχή της Αλβανίας.