AMEA
Η ανακοίνωση του ΕΦΚΑ - Οι αντιδράσεις των συμφοιτητών του

Εξηγήσεις για την υπόθεση του παραπληγικού φοιτητή του ΑΠΘ που του ζητούν να επιστρέψει εφάπαξ το ποσό των 28.726€ (!) που έλαβε ως επίδομα παραπληγίας έδωσε σήμερα ο ΕΦΚΑ με ανακοίνωσή του, μετά από το κύμα αντιδράσεων και διαμαρτυριών από τους συμφοιτητές του.

Ο ΕΦΚΑ καταγράφει το χρονικό της υπόθεσης και καταλήγει ότι η υπόθεση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη καθώς έχει ασκηθεί προσφυγή από τον ενήλικα πλέον ασφαλισμένο (φοιτητή του ΑΠΘ), κατά της απόφασης της Διοικητικής Επιτροπής του e-ΕΦΚΑ και αναμένεται η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου.

Ωστόσο οι συμφοιτητές του δεν σταματούν τις κινητοποιήσεις τους, μέχρι - όπως δηλώνουν-  να διαγραφεί οποιοδήποτε πιθανό χρέος αξιώνουν σε βάρος του ο ΕΦΚΑ ή οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία, αλλά και να εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες θεραπείες του 24χρονου, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση του ίδιου ή της οικογένειας του.

Ολη η ανακοίνωση του ΕΦΚΑ

Υπόθεση επιδόματος παραπληγίας φοιτητή του ΑΠΘ

Με αφορμή δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου αναφορικά με την περίπτωση επιδόματος παραπληγίας φοιτητή του ΑΠΘ και προς την αποκατάσταση της αλήθειας, η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ επιθυμεί να παραθέσει τα στοιχεία της υπόθεσης.

 • Το άμεσο μέλος (μητέρα του Θ.Σ) αιτήθηκε χορήγησης Παραπληγικού Επιδόματος για το τέκνο της από 13/1/2015 έως 31/1/2018.
 • Με απόφαση του Διευθυντή Περιφερειακού Υποκαταστήματος Θεσσαλονίκης τον 7ο/2015 , το αίτημά της απορρίφθηκε διότι το τέκνο της (έμμεσο μέλος) δεν ενέπιπτε στις διατάξεις του νόμου περί παραπληγίας [σχετικές: οι αποφάσεις που εκδόθηκαν τον 3ο/2015 από την Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή (Α΄ΥΕ) και τον 6ο/2015 από την Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή (Β΄ΥΕ) και αφορούσαν σε γνωματεύσεις αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας ΚΕΠΑ)]. 
 • Κατά της εν λόγω απόφασης, η ανωτέρω ασφαλισμένη υπέβαλε ένσταση ενώπιον της Τοπικής Διοικητικής Επιτροπής, η οποία έγινε ομόφωνα δεκτή (8ος/ 2018). 
 • Σε εκτέλεση της παραπάνω απόφασης, εξεδόθη απόφαση του Διευθυντή ΕΦΚΑ Μισθωτών Θεσσαλονίκης τον 9ο/2018  και ανακλήθηκε η αρχική απορριπτική που είχε εκδοθεί τον 7ο/2015. 
 • Με απόφαση που εκδόθηκε τον 9ο/2018 χορηγήθηκε στο τέκνο επίδομα τετραπληγίας-παραπληγίας από 13/1/2015 έως 31/1/2018, με γνώση του ενδιαφερόμενου ότι η απόφαση υπόκειται σε προσφυγή και σε περίπτωση που γίνει δεκτή η προσφυγή του e-ΕΦΚΑ από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, θα επιστρέψει εντόκως οποιοδήποτε ποσό εισπράξει με την απόφαση αυτή.
 • Εν συνεχεία το 2020, με απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης έγινε παραπομπή σε Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή (Β΄ΥΕ).
 • Η Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή (Β΄ΥΕ) με απόφαση που εκδόθηκε τον 12ο/2020, αποφάνθηκε ότι το τέκνο Θ.Σ δεν εμπίπτει στις διατάξεις του νομού περί παραπληγίας. 
 • Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης έκανε δεκτή την προσφυγή του ΕΦΚΑ με απόφαση που εξέδωσε το 2021.
 • Η ασφαλισμένη άσκησε έφεση κατά της εν λόγω απόφασης και με απόφασή του το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης απέρριψε το αίτημα της το 2022.
 • Το ίδιο έτος (2022), με απόφαση του Διευθυντή ΕΦΚΑ Μισθωτών Θεσσαλονίκης ανακλήθηκε η απόφαση που εκδόθηκε τον 9ο/2018, επανήλθε σε ισχύ η απορριπτική απόφαση και παραγγέλθηκε η είσπραξη των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών επιδόματος σε εκτέλεση των ανωτέρω δικαστικών αποφάσεων (Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης).
 • Αυτό είχε ως συνέπεια να εκδοθεί καταλογιστική απόφαση από την Τοπική Διεύθυνση Η’ Θεσσαλονίκης για το ποσό των 28726,18 (κεφάλαιο 27.036,40 + τόκοι 1.689,78).
 • Η ασφαλισμένη προσέφυγε εναντίον της απόφασης και κατέθεσε ένσταση στις 3/2/23 ενώπιον της αρμόδιας Διοικητικής Επιτροπής. 
 • Τον 4ο/2023, με απόφασή της, η εν λόγω  Διοικητική Επιτροπή έκανε μερικώς δεκτή την ένσταση μόνον ως προς τους τόκους. 

Η υπόθεση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη καθώς έχει ασκηθεί προσφυγή από τον ενήλικα πλέον ασφαλισμένο (φοιτητή του ΑΠΘ), κατά της απόφασης της Διοικητικής Επιτροπής του e-ΕΦΚΑ και αναμένεται η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου.

Σημειώνεται ότι, ο ισχύων νόμος που καθορίζει τις προϋποθέσεις για την παραπληγία είναι ο Ν. 4554/18. 

Η ανακοίνωση των συμφοιτητών του

Πρώτη νίκη για τον παραπληγικό συμφοιτητή μας η ανάκληση των τόκων από τον ΕΦΚΑ! Συνεχίζουμε μέχρι την οριστική απόσυρση της απαράδεκτης απόφασης!

Με την καθοριστική παρέμβαση και την άμεση κινητοποίηση των Φοιτητικών Συλλόγων στον ΕΦΚΑ Ευόσμου για την απαράδεκτη απάνθρωπη πρακτική που ακολουθεί ο φορέας και το κράτος και ζητούν την εφάπαξ επιστροφή του ποσού των 28.726€ (!) που έλαβε ως επίδομα παραπληγίας φοιτητής του Πολυτεχνείου, επισφραγίστηκε από τη διοίκηση του Οργανισμού η απόσυρση σε πρώτη φάση των τόκων από το ποσό!

Δεν εφησυχάζουμε! Μας γεμίζει οργή για άλλη μια φορά να βλέπουμε την βαρβαρότητα αυτού του κράτους να χτυπάει έναν ακόμη συνάδελφο μας. Όλα αυτά τα χρόνια χωρίς να παίρνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ασφάλεια του, την αποκατάσταση της υγείας του και τώρα του ζητάνε να επιστρέψει ακόμα και το επίδομα αναπηρίας που δικαιούται!.

Η ζωή του και οι δικές μας δεν είναι κόστος! Δεν θα δεχτούμε αυτή την απαράδεκτη ενέργεια σε βάρος του συμφοιτητή μας.

Συνεχίζουμε αποφασιστικά τον αγώνα μας μέχρι να ολοκληρωτικά παρθεί πίσω αυτή η απαράδεκτη απόφαση! Εδώ και τώρα να ανακαλέσουν! Κανένας μόνος! Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

 • Να αποσυρθεί τώρα η απαράδεκτη απόφαση και να επανέλθει άμεσα η χορήγηση επιδόματος στον 24χρονο στην πληρότητα του

 • Να διαγραφεί οποιοδήποτε πιθανό χρέος αξιώνουν σε βάρος του ο ΕΦΚΑ ή οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία.

 • Να εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες θεραπείες του 24χρονου, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση του ίδιου ή της οικογένειας του.

 • Ο ίδιος και η οικογένεια του να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη καθώς και όλες τις φορολογικές επιβαρύνσεις.

Εδώ και τώρα να πάρουν θέση στήριξης της απόφασης των Συλλόγων το Τμήμα Ηλεκτρολόγων – Μηχανικών & η Κοσμητεία του Πολυτεχνείου!

Οι Φ.Σ Ηλεκτρολόγων- Μηχανολόγων Μηχανικών, Μαθηματικού, Φυσικού, Χημικού, Γεωλογικού, Δασολογίας, Εικαστικού, Οδοντιατρικής, Ιατρικής, Κτηνιατρικής, Αρχιτεκτονικής, Χημικών Μηχανικών,Πολιτικών Μηχανικών, Νομικής, Οικονομικού, Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και ΣΜΗ ΔΙΠΑΕ, ΣΕΥ ΔΙΠΑΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα