eap-thessaloniki
Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Ανοικτή επιστολή της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΑΠ προς την υπ. Παιδείας Ν. Κεραμέως

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο αποστέλλει ανοικτή επιστολή της Ακαδημαϊκής Κοινότητας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου  προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.

Η ακαδημαϊκή κοινότητα ζητά από το υπουργείο Παιδείας την τήρηση για δέσμευση δρομολόγησης της αυτοδιοίκησης του ιδρύματος στις αρχές του 2023 και το αργότερο έως τον Μάρτιο, ωστόσο μέχρι σήμερα καμία εξέλιξη δεν έχει υπάρξει επί του θέματος.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Σε συνέχεια της από 7/2/2023 επιστολής που υπέγραψε σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, σας απευθύνουμε την παρούσα ανοικτή επιστολή, ως φωνή διαμαρτυρίας για τη διαχρονική αδιαφορία της ελληνικής πολιτείας για το αυτοδιοίκητο του Ε.Α.Π., που 30 χρόνια από την ίδρυσή του και 25 χρόνια από την έναρξη παροχής των πρώτων προγραμμάτων σπουδών του, με 4 αυτόνομες Σχολές και 50.000 φοιτητές, παραμένει το μοναδικό Α.Ε.Ι. της χώρας, με διοριζόμενες Διοικούσες Επιτροπές, μη αυτοδιοικούμενο, διαχρονικά όμηρος της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.

Τόσο εσείς όσο και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας και πρώην Πρόεδρος της ΔΕ του ΕΑΠ, με πλήθος δημόσιων δηλώσεων και διαβεβαιώσεων σας, δεσμευτήκατε για δρομολόγηση της αυτοδιοίκησης του ιδρύματος στις αρχές του 2023 και το αργότερο έως τον Μάρτιο, πλην όμως μέχρι σήμερα καμία εξέλιξη δεν έχει υπάρξει επί του θέματος.

Την ίδια στιγμή όμως που καμία εξέλιξη δεν δρομολογείται για το αυτοδιοίκητο του ΕΑΠ, το ίδρυμα μπαίνει σε έναν έντονο ανταγωνισμό που δημιουργεί η υπ. αρ. 18137/Ζ1/28-2-2023 ΚΥΑ που υπογράψατε, και με την οποία απελευθερώνονται τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών όλων των συμβατικών πανεπιστημίων, να προσφέρονται με μεθόδους εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, χωρίς να δύναται το Ε.Α.Π. να χαράξει τη δική του στρατηγική, στη βάση μίας αιρετής διοίκησης. Ο εναπομείνας πολιτικός και κοινοβουλευτικός χρόνος επαρκεί για τη δρομολόγηση της αυτοδιοίκησης του πανεπιστημίου μας. 

  • Σας καλούμε να τηρήσετε τις εξαγγελίες σας απέναντι στο ίδρυμα και να μη ματαιώσετε τις προσδοκίες που αυτές καλλιέργησαν στην ακαδημαϊκή κοινότητα του ΕΑΠ και στην ίδια την Κοινωνία που εδώ και χρόνια το αγκαλιάζει και το στηρίζει.
  • Σας καλούμε να ανταποκριθείτε στο δημοκρατικό αίτημα της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΑΠ και να εντάξετε το ΕΑΠ στις διατάξεις για τα Όργανα Διοίκησης του δικού σας πρόσφατου νόμου (Ν.4957/2022) θέτονταςως καταληκτική ημερομηνία της ομηρίας του ΕΑΠ την 31.08.2023 με την εκλογή έως τότε Συμβουλίου Διοίκησης, στη βάση της από 16/1/2023 σχετικής εισήγησης της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ που σας έχει αποσταλεί. Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, η σκληρή πραγματικότητα δείχνει ότι όταν η Πολιτεία διαχρονικά αδιαφορεί, τίποτα καλό δεν προκύπτει για τον τόπο και την κοινωνία.

Α. Δημητράς, Καθηγητής ΕΑΠ, Κοσμήτορας Σχολής Κοινωνικών Επιστημών ΕΑΠ

Ε. Κουτούζης, Καθηγητής ΕΑΠ, Κοσμήτορας Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών ΕΑΠ Σ. Ζερεφός, Καθηγητής ΕΑΠ, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών & Βιώσιμου Σχεδιασμού ΕΑΠ

Α. Μιχιώτης, Καθηγητής ΕΑΠ, Εκλεγμένος εκπρόσωπος των μελών ΔΕΠ του ΕΑΠ στη Δ.Ε

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Η Οργισμένη απάντηση της Μαρίας Καρυστιανού στο χυδαίο βίντεο Μπογδάνου (vid)

«Είχε γίνει η ζωή μου κόλαση» – Πώς καθηγητής προσέγγιζε ερωτικά φοιτήτριές του

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

κορινθία
«Ηomeschooling»: Τι προβλέπει ο νόμος για την κατ' οίκον διδασκαλία - Με αφορμή την περίπτωση του «παλαιοχριστιανού»
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μόνο για φέτος υπάρχουν πάνω από 20 αιτήσεις από ιδιωτικά σχολεία στη Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του υπουργείου...
«Ηomeschooling»: Τι προβλέπει ο νόμος για την κατ' οίκον διδασκαλία - Με αφορμή την περίπτωση του «παλαιοχριστιανού»
kanakis_portosalte
Βολές ΣΚΑΪ στο «Ράδιο Αρβύλα» και η απάντηση του Κανάκη: «Ενοχλούνται οι ένοχοι»
«Πάλι ευχαριστούμε για την ανακοίνωση και σας παρακαλούμε μην σταματήσετε, γιατί κάθε φορά που μιλάτε κάνετε τη δουλειά μας πιο εύκολη. Ράδιο Αρβύλα»
Βολές ΣΚΑΪ στο «Ράδιο Αρβύλα» και η απάντηση του Κανάκη: «Ενοχλούνται οι ένοχοι»
agoria-paidia-epidoma.jpg
Επίδομα 300€ ετησίως σε γονείς μαθητών με χαμηλά εισοδήματα - Πώς να το πάρετε
Το επίδομα ποσού €300 ετησίως, θα λάβουν οι γονείς μαθητών που φοιτούν στην υποχρεωτική εκπαίδευση (Δημοτικό και Γυμνάσιο) με χαμηλά εισοδήματα,...
Επίδομα 300€ ετησίως σε γονείς μαθητών με χαμηλά εισοδήματα - Πώς να το πάρετε
ΠΑΙΔΙΑ ΓΟΝΕΙΣ
Προσοχή! Γεμίζουν τα νοσοκομεία με μαθητές με διαταραχές συμπεριφοράς και επιθετικότητας
Στα σχολεία πολλοί μαθητές αφού εκτιμηθούν από τα ΚΕΔΑΣΥ και τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας, προσέρχονται στο νοσοκομείο με σοβαρά...
Προσοχή! Γεμίζουν τα νοσοκομεία με μαθητές με διαταραχές συμπεριφοράς και επιθετικότητας