eap-thessaloniki
Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Ανοικτή επιστολή της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΑΠ προς την υπ. Παιδείας Ν. Κεραμέως

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο αποστέλλει ανοικτή επιστολή της Ακαδημαϊκής Κοινότητας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου  προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.

Η ακαδημαϊκή κοινότητα ζητά από το υπουργείο Παιδείας την τήρηση για δέσμευση δρομολόγησης της αυτοδιοίκησης του ιδρύματος στις αρχές του 2023 και το αργότερο έως τον Μάρτιο, ωστόσο μέχρι σήμερα καμία εξέλιξη δεν έχει υπάρξει επί του θέματος.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Σε συνέχεια της από 7/2/2023 επιστολής που υπέγραψε σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, σας απευθύνουμε την παρούσα ανοικτή επιστολή, ως φωνή διαμαρτυρίας για τη διαχρονική αδιαφορία της ελληνικής πολιτείας για το αυτοδιοίκητο του Ε.Α.Π., που 30 χρόνια από την ίδρυσή του και 25 χρόνια από την έναρξη παροχής των πρώτων προγραμμάτων σπουδών του, με 4 αυτόνομες Σχολές και 50.000 φοιτητές, παραμένει το μοναδικό Α.Ε.Ι. της χώρας, με διοριζόμενες Διοικούσες Επιτροπές, μη αυτοδιοικούμενο, διαχρονικά όμηρος της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.

Τόσο εσείς όσο και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας και πρώην Πρόεδρος της ΔΕ του ΕΑΠ, με πλήθος δημόσιων δηλώσεων και διαβεβαιώσεων σας, δεσμευτήκατε για δρομολόγηση της αυτοδιοίκησης του ιδρύματος στις αρχές του 2023 και το αργότερο έως τον Μάρτιο, πλην όμως μέχρι σήμερα καμία εξέλιξη δεν έχει υπάρξει επί του θέματος.

Την ίδια στιγμή όμως που καμία εξέλιξη δεν δρομολογείται για το αυτοδιοίκητο του ΕΑΠ, το ίδρυμα μπαίνει σε έναν έντονο ανταγωνισμό που δημιουργεί η υπ. αρ. 18137/Ζ1/28-2-2023 ΚΥΑ που υπογράψατε, και με την οποία απελευθερώνονται τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών όλων των συμβατικών πανεπιστημίων, να προσφέρονται με μεθόδους εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, χωρίς να δύναται το Ε.Α.Π. να χαράξει τη δική του στρατηγική, στη βάση μίας αιρετής διοίκησης. Ο εναπομείνας πολιτικός και κοινοβουλευτικός χρόνος επαρκεί για τη δρομολόγηση της αυτοδιοίκησης του πανεπιστημίου μας. 

  • Σας καλούμε να τηρήσετε τις εξαγγελίες σας απέναντι στο ίδρυμα και να μη ματαιώσετε τις προσδοκίες που αυτές καλλιέργησαν στην ακαδημαϊκή κοινότητα του ΕΑΠ και στην ίδια την Κοινωνία που εδώ και χρόνια το αγκαλιάζει και το στηρίζει.
  • Σας καλούμε να ανταποκριθείτε στο δημοκρατικό αίτημα της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΑΠ και να εντάξετε το ΕΑΠ στις διατάξεις για τα Όργανα Διοίκησης του δικού σας πρόσφατου νόμου (Ν.4957/2022) θέτονταςως καταληκτική ημερομηνία της ομηρίας του ΕΑΠ την 31.08.2023 με την εκλογή έως τότε Συμβουλίου Διοίκησης, στη βάση της από 16/1/2023 σχετικής εισήγησης της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ που σας έχει αποσταλεί. Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, η σκληρή πραγματικότητα δείχνει ότι όταν η Πολιτεία διαχρονικά αδιαφορεί, τίποτα καλό δεν προκύπτει για τον τόπο και την κοινωνία.

Α. Δημητράς, Καθηγητής ΕΑΠ, Κοσμήτορας Σχολής Κοινωνικών Επιστημών ΕΑΠ

Ε. Κουτούζης, Καθηγητής ΕΑΠ, Κοσμήτορας Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών ΕΑΠ Σ. Ζερεφός, Καθηγητής ΕΑΠ, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών & Βιώσιμου Σχεδιασμού ΕΑΠ

Α. Μιχιώτης, Καθηγητής ΕΑΠ, Εκλεγμένος εκπρόσωπος των μελών ΔΕΠ του ΕΑΠ στη Δ.Ε

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το σεμινάριο Ειδικής Αγωγής με το χαμηλότερο κόστος από ΑΕΙ - 50 ευρώ εγγραφή έως 25-9

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Ύλη, Προετοιμασία, Ειδικότητες, παλιά θέματα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ για ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ - με μόνο 65 ευρώ εγγραφή

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

σχετικά άρθρα

πλημμυρες
Προειδοποίηση για μεγάλα ύψη βροχής στη Θεσσαλία - Τι θα γίνει στην Αττική
Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν δυστυχώς στη Θεσσαλία και μάλιστα κυρίως στα δυτικά και νότια τμήματα της αλλά και στο Πήλιο.
Προειδοποίηση για μεγάλα ύψη βροχής στη Θεσσαλία - Τι θα γίνει στην Αττική