molivi
Τι προγραμματίζει το Υπ. Παιδείας για την ενίσχυση των υποστηρικτικών εκπαιδευτικών δομών

Τις προθέσεις του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για στήριξη των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ) και των Επιτροπών Διεπιστημονικής Υποστήριξης (ΕΔΥ), παρουσίασε ο Διευθυντής Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ) κος Ιωάννης Μπουσδούνης κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης του με τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΟΣΕΕΠΕΑ και τους Αιρετούς ΚΥΣΕΕΠ. 

Αναφορικά με τα ΚΕΔΑΣΥ 

Α. Στις προθέσεις της Διεύθυνσης ΕΑΕ είναι η πραγματοποίηση – για πρώτη φορά -επιμορφωτικού Προγράμματος, που θα αφορά στους εργαζόμενους των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ) και το οποίο θα εστιάζεται μεταξύ άλλων στον τομέα της διεπιστημονικής συνεργασία των κλάδων και ειδικοτήτων ειδικοτήτων που εργάζονται στα ΚΕΔΑΣΥ της χώρας. 

Β. Επίσης υπάρχει πρόθεση εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών των ΚΕΔΑΣΥ αλλά και των ειδικοτήτων του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) Λογοθεραπευτών, Εργοθεραπευτών, Φυσικοθεραπευτών, Κοινωνικών Λειτουργών στη χρήση των επιστημονικών, διαγνωστικών εργαλείων. 

Υπενθυμίζουμε πως οι Ψυχολόγοι των ΚΕΔΑΣΥ εκπαιδεύθηκαν στη χρήση ψυχομετρικών εργαλείων, τα οποία προμηθεύτηκαν τα ΚΕΔΑΣΥ από την “ΜΟΤΙΒΟ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ”. 

Γ. Το ΥΠΑΙΘ είναι κοντά σε συμφωνία με την ιδιωτική εταιρεία “ΜΟΤΙΒΟ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ”, προμηθεύτρια των ψυχομετρικών εργαλείων στα ΚΕΔΑΣΥ, για την προμήθεια των αναλώσιμων υλικών σε ετήσια βάση. 

Δ. Σε προτυποποίηση των διαδικασιών των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ) και στη δημιουργία κοινών εντύπων στοχεύει η Δ/νση ΕΑΕ και πάνω σ αυτό θα υπάρξουν ενέργειες σύντομα. 

Ε. Μετά τη διενέργεια των εθνικών εκλογών θα επιχειρηθεί από το ΥΠΑΙΘ να λυθεί το ζήτημα της μη πρόβλεψης μόνιμων διορισμών στα ΚΕΔΑΣΥ. Υπενθυμίζουμε πως σε απάντηση της στη Βουλή σε Ερώτηση της Χαράς Κεφαλίδου, Βουλευτή ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναφορικά με το γιατί δεν γίνονται μόνιμοι διορισμοί στα ΚΕΔΑΣΥ, η Υφυπουργός ΠΑΙΘ κα Ζ. Μακρή ανέφερε πως σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (άρθρο 15* του ν.4823/2021), δεν διενεργούνται διορισμοί, καθώς υφίσταται συγκεκριμένη προϋπόθεση εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας. 

*“Η κάλυψη των θέσεων γίνεται με την τοποθέτηση εκπαιδευτικών και μελών του Ε.Ε.Π., κατά περίπτωση, με μετάθεση, μετάταξη απόσπαση ή διάθεση ύστερα από αίτησή τους, εφόσον έχουν συμπληρώσει διδακτική υπηρεσία οκτώ (8) τουλάχιστον ετών, από τα οποία τρία (3) τουλάχιστον έτη σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Σ.Μ.Ε.Α.Ε.), ή ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ”.  

ΣΤ. Μετά την επικείμενη επανασύσταση της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής του ΥΠΑΙΘ για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, θα ακολουθήσει το πέρας της διαδικασίας κατάρτισης του Κανονισμού Λειτουργίας των ΚΕΔΑΣΥ και η κοινοποίηση του. 

Αναφορικά με τις ΕΔΥ 

Α. Θα επιχειρηθεί η αναμόρφωση του Κανονισμού Λειτουργίας των Επιτροπών Διεπιστημονικής Υποστήριξης (ΕΔΥ), με στόχευση στα ζητήματα που προκαλούν δυσλειτουργίες στο θεσμό, καθώς και παρεμβάσεις στο  μέγεθος και στον αριθμό των υποστηριζόμενων σχολικών μονάδων, στην δημιουργία επιπλέον ΕΔΥ, με προτεραιότητα στην πρόληψη κ.α. Επί του θέματος θα ζητηθούν προτάσεις από την ΠΟΣΕΕΠΕΑ. Και γι αυτό το θέμα αναμένεται η επανασύσταση της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής του ΥΠΑΙΘ για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, η οποία και θα το χειρισθεί. 

Β. Επιχειρείται η διαδικασία επανακατάθεσης του αιτήματος του ΥΠΑΙΘ, το οποίο είχε απορριφθεί στο παρελθόν, προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) περί πρόβλεψης καταβολής οδοιπορικών στους Κοινωνικούς Λειτουργούς (ΠΕ30) και Ψυχολόγους (ΠΕ23) των ΕΔΥ. 

Γ. Η Δ/νση ΕΑΕ είναι θετική στο να ενταχθούν στη λειτουργία των ΕΔΥ και λοιπές ειδικότητες του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ), αλλά και μελών Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ). 

Πηγή: especial.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Η Οργισμένη απάντηση της Μαρίας Καρυστιανού στο χυδαίο βίντεο Μπογδάνου (vid)

«Είχε γίνει η ζωή μου κόλαση» – Πώς καθηγητής προσέγγιζε ερωτικά φοιτήτριές του

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα