Δήμος Φυλής: Καταγγελία για χρηματοδότηση σχολείων και λειτουργία της σχολικής επιτροπής
«Ο Δήμος Φυλής λειτουργεί σε μία κατάσταση πλήρους αδιαφάνειας σε σχέση με τη διαχείριση των οικονομικών των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων» καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί

Το ΔΣ του Συλλόγου Ηρώ Κωνσταντοπούλου - Άνω Λιόσια, Ζεφύρι, Φυλή, μετά από συναντήσεις με τα μέλη των επιτροπών παιδείας, με τους/τις διευθυντές/ριες, προϊσταμένους/ες, εκπαιδευτικούς των σχολείων, διαπίστωσε και καταγγέλλει ότι ο Δήμος Φυλής λειτουργεί σε μία κατάσταση πλήρους αδιαφάνειας σε σχέση με τη διαχείριση των οικονομικών των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων, παρακρατώντας χρήματα της πενιχρής σχολικής επιχορήγησης και αρνούμενος να λειτουργήσει όλες τις επιτροπές παιδείας. 

«Σαφώς η στάση αυτή αφορά πρώτα και κύρια στους μαθητές μας, καθώς στερεί την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή από τα σχολεία μας και επιβαρύνει τους γονείς που αναγκάζονται αρκετές φορές να καλύψουν όσα θα έπρεπε να καλύψει το κράτος και ο Δήμος. Αποτελεί συνέχεια της κυβερνητικής πολιτικής που σταθερά υποβαθμίζει το δημόσιο σχολείο και στρέφεται ενάντια στους μαθητές και στις οικογένειες τους» τονίζουν οι εκπαιδευτικοί και προσθέτουν: 

Συγκεκριμένα:

 • Η ΔΕΠ (δημοτική επιτροπή παιδείας) και η ΕΣΕ (ενιαία σχολική επιτροπή) έχουν να λειτουργήσουν 2,5 χρόνια. Με αφορμή των κορονοϊό καταργήθηκαν οι δια ζώσης συναντήσεις και ποτέ δεν αντικαταστάθηκαν με διαδικτυακές. Όλα αυτά τα χρόνια είναι άγνωστο πως παίρνονταν οι αποφάσεις. Τα μέλη των επιτροπών και αντιπρόσωποι εκπαιδευτικών και γονιών ποτέ δεν καλέστηκαν σε συνεδριάσεις. Οι αποφάσεις τούς παρουσιάζονταν πολύ αργότερα και μόνο όταν ήταν αναγκαίο να υπογραφούν. Στη ΔΕΠ δεν καλούνται ούτε καν για υπογραφές και αναρωτιόμαστε τι γράφεται στα πρακτικά. Τον τελευταίο μήνα η Ένωση Γονέων κατήγγελλε ότι αποφάσεις του Απρίλη τους παρουσιάστηκαν τον Δεκέμβρη και τους ζητήθηκε να τις υπογράψουν. 
   
 • Επικαλούμενοι μία συμφωνία που έγινε 10 χρόνια πριν με διευθυντές που δεν είναι πια στην περιοχή (εκτός από έναν), παρακρατείται 1 δόση στις 4 από την κρατική επιχορήγηση. Οι φοβερές αυξήσεις και οι αυξημένες οικονομικές ανάγκες των σχολείων όχι μόνο δεν απασχόλησαν την σχολική επιτροπή αλλά συνέχισαν να θεωρούν αυτονόητη την παρακράτηση της μίας δόσης.
   
 • Όταν υπάρχουν κάποια χρήματα στους λογαριασμούς των σχολείων, παρακρατείται μέρος του ποσού που αυτά πρέπει να λαμβάνουν, το οποίο έχει οριστεί από τη σχολική επιτροπή. Έτσι, τα σχολεία μένουν μόνο με τα απολύτως αναγκαία καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να αποταμιεύσουν και να αγοράσουν τον πιο ακριβό αλλά απαραίτητο για τη λειτουργία τους εξοπλισμό, (π.χ φωτοτυπικό, προτζέκτορες, μικροφωνικές κλπ ). Οι αποφάσεις αυτές, ΠΟΤΕ δεν παίρνονται στην ΕΣΕ και στην ουσία είναι παράνομες, καθώς καταστρατηγούν τις αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο κατανομής των χρημάτων και τα ποσά που αντιστοιχούν σε κάθε σχολείο.
   
 • Το 11ο Δημοτικό και το 11ο νηπιαγωγείο που λειτούργησαν φέτος και πέρυσι αντίστοιχα, δεν εξοπλίστηκαν ούτε καν με τα απαραίτητα (βρύσες για να πίνουν τα παιδιά νερό, φαρμακείο, τηλέφωνο κλπ) ενώ δεν είχε προβλεφθεί κάποιο χρηματικό πόσο ώστε να καλυφθούν να αναγκαία αναλώσιμα.
   
 • Τέλος, συχνά στέλνεται στα σχολεία μεταχειρισμένος εξοπλισμός (π.χ φωτοτυπικά), το κόστος συντήρησης τον οποίων αποτελεί δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος για τα σχολεία, με αποτέλεσμα μηχανήματα να μένουν συχνά εκτός χρήσης.

Το αποτέλεσμα των πολύ περιορισμένων οικονομικών είναι η λειτουργία των σχολείων με πολλές ελλείψεις και η ενίσχυση τους από τους συλλόγους γονέων που αγοράζουν από κουρτίνες μέχρι μικροφωνικές και προτζέκτορες, και υποστηρίζουν τη γραφική ύλη και τις εκδρομές των πιο φτωχών οικογενειών. Και βέβαια στα νηπιαγωγεία οι γονείς σταθερά αναλαμβάνουν να πληρώνουν όλα τα αναλώσιμα που θα έπρεπε να έχει το σχολείο, από χαρτί φωτοτυπικού εως χαρτί κουζίνας και γραφική ύλη.

Ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ.Γ.Κρεμύδας όταν οι διευθυντές/ριες και οι προϊσταμένες αντέδρασαν και με επιστολή τους διεκδίκησαν την 4η δόση από το δήμο αναφέροντας τις ανάγκες των σχολείων και τις τεράστιες αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα προέβη στην απαράδεκτη ενέργεια να τους απειλήσει. «Αν δοθεί η 4η δόση, τα σχολεία θα πρέπει να αναλάβουν όλες τις επισκευές των σχολικών κτιρίων», αναφέρει η απάντηση του προς τους/τις διευθυντές/ριες και προϊσταμένες. Καταγγέλλουμε αυτή του την ενέργεια και του θυμίζουμε ότι:

 • Οι επισκευές των σχολικών κτιρίων βάση της κείμενης νομοθεσίας αποτελεί ξεχωριστό κονδύλιο το οποίο δίνεται στους δήμους από το υπουργείο εσωτερικών για αυτόν το λόγο.
 • Οι 4 δόσεις της κρατικής επιχορήγησης που αφορά στα σχολεία είναι για λογαριασμούς ευδαπ, τηλέφωνο κλπ και για αναλώσιμα.
 • Βάση της απόφασης Α/Α 209 έχει εγκριθεί δαπάνη στην Ενιαία Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από το δήμο Φυλής ύψους 405.640€ για το έτος 2023.

Ο πρόεδρος της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι νομικά και ηθικά έωλος, καθώς παρακρατεί τα χρήματα των σχολείων, εκβιάζει διευθυντές/ριες και προϊσταμένες  και παρουσιάζει μία εικόνα ότι δεν υπάρχουν χρήματα, ενώ έχει εγκριθεί πρόσφατα από το δήμο το παραπάνω κονδύλι.

Καλούμε:

 • τους/τις διευθυντές/ριες και προϊσταμένες να μην ενδώσουν στις απειλές του εκπροσώπου της δημοτικής αρχής,
 • όλους τους/τις εκπαιδευτικούς να ενισχύσουν κάθε παρέμβαση και κινητοποίηση που θα σχεδιάσουμε στη συνέχεια για να διεκδικήσουμε τους αναγκαίους πόρους για τα σχολεία μας,
 • τους γονείς να διεκδικήσουν από το δήμο και την πολιτεία όσα χρειάζονται τα σχολεία μας για να έχουμε πραγματικά δωρεάν εκπαίδευση.

Τέλος, απαιτούμε από τη δημοτική αρχή πραγματική διαφάνεια! Να λειτουργήσουν πραγματικά και δια ζώσης η ΔΕΠ και η ΕΣΕ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τα πολύ συχνά ελληνικά επώνυμα που προέρχονται από αλβανικές λέξεις

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα