Φοιτητικές εκλογές: Ηλεκτρονικές Εκλογές στο ΑΠΘ...Ή μήπως όχι;
«Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση βλέπει ως εχθρό τους οργανωμένους φοιτητικούς συλλόγους, τις ζωντανές διαδικασίες και τους δημοκρατικούς αγώνες για την υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου. Για αυτό επιτίθεται και προσπαθεί να χειραγωγήσει τους Φοιτητικούς Συλλόγους»

Πυρά κατά του «Πρύτανη των ΜΑΤ» -όπως τον αποκαλούν- Νίκου Παπαιωάννου εξαπολύει η φοιτητική παράταξη ΔΙΚΤΥΟ Προοδευτικών-Αριστερών Φοιτητών, με αφορμή την απόφαση της πρυτανείας του ΑΠΘ  όπου ορίζει την διεξαγωγή ηλεκτρονικών εκλογών με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε όλες τις σχολές στις 21 Φεβρουαρίου.

«Αυτές οι εκλογές, αποτελούν ακόμα μια επίθεση της ΝΔ στον δημοκρατικό χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρχεται να αποπολιτικοποιήσει εντελώς τους Φοιτητικούς Συλλόγους» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι φοιτητές, προσθέτοντας πως μια τέτοια διαδικασία «έρχεται να απονομιμοποιήσει τους εκλεγμένους αντιπροσώπους των φοιτητών/τριων, που προέκυψαν από τις εκλογές που προκήρυξαν οι ίδιοι οι Φ.Σ, που λογοδοτούν απευθείας στον φοιτητικό τους Σύλλογο, στο εκλεγμένο ΔΣ του Συλλόγου τους και σε όλους τους φοιτητές/τριες». 

Και για αυτό λοιπόν, το Δίκτυο θέτει κάποια βασικά ερωτήματα: Πού θα λογοδοτούν οι εκπρόσωποι που θα προκύπτουν από τις ηλεκτρονικές εκλογές, αφού δεν θα αποτελούν ούτε μέλη ΔΣ του φοιτητικού τους Συλλόγου, δεν θα έχουν εκλεγεί από δημοκρατική διαδικασία του Φ.Σ. τους και θα έχουν προκύψει από ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, που πιο πολύ θυμίζει εκλογή 15μελούς, όπου οι εκλεγμένοι προκύπτουν με βάση την δημοφιλία τους και όχι με βάση ένα σχέδιο για ένα καλύτερο πανεπιστήμιο, στο ύψος των αναγκών των ΑΕΙ.

«Αυτοί, άρα, οι εκλεγμένοι, στο τέλος της ημέρας, θα εκπροσωπούν τους εαυτούς τους στα Συμβούλια Ιδρύματος, δίχως να υπάρχει κανένας έλεγχος για το αν προασπίζουν τα συμφέροντας μας, αν θέτουν τα ζητήματα που μας απασχολούν» υπογραμμίζουν. 

Ακολουθεί Δελτίο Τύπου του ΔΙΚΤΥΟ Προοδευτικών-Αριστερών Φοιτητών σχετικά με τις προκηρύξεις ηλεκτρονικών εκλογών για την ανάδειξη εκπροσώπων των φοιτητών:

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να εφαρμόζει κάθε πτυχή του νόμου Κεραμέως. Μετά τις προσπάθειες εγκαθίδρυσης καμερών και της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές μας, προσπάθειες που οι ίδιοι οι φοιτητικοί σύλλογοι με τους μαζικούς μας αγώνες ανακόψαμε, τις ‘’πρωτοποριακές’’ ιδέες για πειθαρχικά σε φοιτητές από τους ίδιους τους καθηγητές τους, σειρά έχει η χειραγώγηση των Φοιτητικών Συλλόγων.

Σε μια σειρά από ΑΕΙ έχουν προκηρυχθεί ηλεκτρονικές εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο μέσω του συστήματος ΖΕΥΣ για την ανάδειξη εκπροσώπων φοιτητών. Από τον κανόνα δεν θα μπορούσε να λείπει το ΑΠΘ με πρωτεργάτη των πρύτανη των ΜΑΤ Παπαιωάννου, που στάθηκε από την πρώτη στιγμή ένθερμος υποστηρικτής όλων των αντιεκπαιδευτικών νομοσχεδίων που έφερε η κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, η πρυτανεία του ΑΠΘ εξέδωσε απόφαση όπου ορίζει την διεξαγωγή ηλεκτρονικών εκλογών με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε όλες τις σχολές στις 21 Φεβρουαρίου. Αυτές οι εκλογές, αποτελούν ακόμα μια επίθεση της ΝΔ στον δημοκρατικό χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρχεται να αποπολιτικοποιήσει εντελώς τους Φοιτητικούς Συλλόγους. Αρχικά, η διαδικασία αυτή καθαυτή, είναι προβληματική, καθώς έχει αποδειχθεί ότι είναι τόσο διαβλητές όσο και διάτρητες, μια και υπάρχουν προβληματικές τόσο στο ποιοί θα έχουν δικαίωμα ψήφου σε αυτές τις εκλογές ( π.χ. άτομα εκτός του Φοιτητικού Συλλόγου), ενώ παραμένουν και ευάλωτες σε αλλοιώσεις στα αποτελέσματα τους.

Αλλά ακόμα και αν αυτά τα προβλήματα λύνονταν, θα παρέμενε προβληματική και απαράδεκτη η ίδια η φύση και η μεθόδευση αυτών των ηλεκτρονικών εκλογών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και η παράταξη της στα πανεπιστήμια η ΔΑΠ, έχει αποδείξει με την πολιτική της, οτι αντιπαρέρχεται τις συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες των φοιτητών/τριων, όπως είναι η συνελεύσεις μας, οι κινητοποιήσεις μας και οι εκλογές μας. Βασική επιδίωξη της, είναι η αποστείρωση του δημόσιου πανεπιστημίου από κάθε είδους πολιτικοποίηση, κοινωνικοποίηση και συλλογικές παραστάσεις. Θέλει να διαμορφώσει ανθρώπους, που θα λειτουργούν ατομικά και ανταγωνιστικά μεταξύ τους, μακριά από συλλογικές διεκδικήσεις, που δεν θα μιλάνε και δεν θα αντιδράνε. Έτσι, προχωρά στην διεξαγωγή δικών της ηλεκτρονικών εκλογών, αυθαίρετα, όπου οι υποψήφιοι ψηφίζονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο και θα συμμετέχουν στα Συμβούλια του κάθε τμήματος ως εκπρόσωποι των φοιτητών/τριων.

Με αυτόν τον τρόπο, έρχεται να απονομιμοποιήσει τους εκλεγμένους αντιπροσώπους των φοιτητών/τριων, που προέκυψαν από τις εκλογές που προκήρυξαν οι ίδιοι οι Φ.Σ, που λογοδοτούν απευθείας στον φοιτητικό τους Σύλλογο, στο εκλεγμένο ΔΣ του Συλλόγου τους και σε όλους τους φοιτητές/τριες. Που έχουν εκλεγεί και ψηφιστεί, όχι ως πρόσωπα και ατομικότητες, αλλά με βάση την πολιτική τους δράση, την καθημερινή παρέμβαση εντός των σχολών για τα ζητήματα που απασχολούν όλους και όλες μας, με βάση την πολιτική θεώρηση της δύναμης στην οποία συμμετέχουν.

Και για αυτό λοιπόν, το Δίκτυο θέτει κάποια βασικά ερωτήματα: Πού θα λογοδοτούν οι εκπρόσωποι που θα προκύπτουν από τις ηλεκτρονικές εκλογές, αφού δεν θα αποτελούν ούτε μέλη ΔΣ του φοιτητικού τους Συλλόγου, δεν θα έχουν εκλεγεί από δημοκρατική διαδικασία του Φ.Σ. τους και θα έχουν προκύψει από ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, που πιο πολύ θυμίζει εκλογή 15μελούς, όπου οι εκλεγμένοι προκύπτουν με βάση την δημοφιλία τους και όχι με βάση ένα σχέδιο για ένα καλύτερο πανεπιστήμιο, στο ύψος των αναγκών μας. Αυτοί, άρα, οι εκλεγμένοι, στο τέλος της ημέρας, θα εκπροσωπούν τους εαυτούς τους στα Συμβούλια Ιδρύματος, δίχως να υπάρχει κανένας έλεγχος για το αν προασπίζουν τα συμφέροντας μας, αν θέτουν τα ζητήματα που μας απασχολούν.

Εμείς αγωνιζόμαστε για την εφαρμογή της πραγματικής συνδιοίκησης όπου οι φοιτητές/-τριες από κοινού με τους εργαζομένους των ΑΕΙ θα έχουμε λόγο, μέσω των δημοκρατικά εκλεγμένων εκπροσώπων, στην διοίκηση των ιδρυμάτων και δεν υποστηρίζουμε εκλογικές διαδικασίες, όχι μόνο διαβρωτικές, αλλά και αδιέξοδες καθώς η συμμετοχή των φοιτητών/-τριών όπου πραγματοποιήθηκαν, είναι από ανύπαρκτη έως μηδαμινή.

Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση βλέπει ως εχθρό τους οργανωμένους φοιτητικούς συλλόγους, τις ζωντανές διαδικασίες και τους δημοκρατικούς αγώνες για την υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου. Για αυτό επιτίθεται και προσπαθεί να χειραγωγήσει τους Φοιτητικούς Συλλόγους.

Εμείς θα αγωνιστούμε ώστε να μην εφαρμοστεί καμία πτυχή των αντιεκπαιδευτικών και αντεργατικών νόμων αυτής της κυβέρνησης, όπως δεν εφαρμόστηκε και η Πανεπιστημιακή Αστυνομία, όπως πάρθηκαν πίσω οι απολύσεις των εργαζομένων της Λέσχης, και μέχρι την ανατροπή της κυβέρνησης και την ήττα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που διαλύουν την προοπτική και το μέλλον μας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ypaith2
Ψηφιακό Βιβλίο Πράξεων Συλλόγου Διδασκόντων: Και νέα πλατφόρμα για εκπαιδευτικούς - Το ΦΕΚ
Η ψηφιακή τήρηση επιτυγχάνεται με τη χρήση ψηφιακής υπηρεσίας μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ-gov.gr) εφεξής ΕΨΠ, στην...
Ψηφιακό Βιβλίο Πράξεων Συλλόγου Διδασκόντων: Και νέα πλατφόρμα για εκπαιδευτικούς - Το ΦΕΚ
σχολείο σταυρος ξαρχακος
Νίκαια: Το 14ο Δημοτικό Σχολείο «βαφτίζεται» σε Σταύρος Ξαρχάκος, παρουσία του συνθέτη
Η ονοματοδοσία θα γίνει μεθαύριο Πέμπτη 30 Μαϊου στις 7.45 μμ στην Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς
Νίκαια: Το 14ο Δημοτικό Σχολείο «βαφτίζεται» σε Σταύρος Ξαρχάκος, παρουσία του συνθέτη