Τα μεγάλα προβλήματα των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας
Ανοιχτή επιστολή του Πανελλήνιου Συλλόγου Συμβούλων και Ωρομισθίων Καθηγητών Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συμβούλων και Ωρομισθίων Καθηγητών Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (ΠΑ.Σ.Σ.Δ.Ε), εύχεται σε όλες και όλους τους αναγνώστες μια ευτυχισμένη χρονιά με υγεία, αγάπη, ευημερία και ειρήνη.

Με αυτή την ευκαιρία θα θέλαμε για μία ακόμα φορά να ενημερώσουμε για τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτές και οι σύμβουλοι στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και τα οποία επηρεάζουν την λειτουργία των ΣΔΕ, ενός θεσμού με μεγάλη κοινωνική σημασία και αποδοχή. Επισημαίνοντας μόνο τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα, να σημειώσουμε πως υπάρχει και μια πληθώρα μικρότερων, τα οποία όμως δυσχεραίνουν εξίσου το εκπαιδευτικό μας έργο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε από το 2010 και μετά είναι ότι οι προσλήψεις μας γίνονται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση.

Τα ΣΔΕ ξεκινούν την λειτουργία τους στα μέσα Σεπτεμβρίου μόνο με τους αποσπασμένους μόνιμους εκπαιδευτές, πράγμα που σημαίνει ότι δεν πραγματοποιούνται όλα τα μαθήματα. Ανάλογα με το πόσους μόνιμους έχει κάθε σχολική μονάδα πολλές ώρες απλά δεν γίνονται. Ουσιαστικά τα ΣΔΕ λειτουργούν με πλήρες πρόγραμμα μετά την ανάληψη υπηρεσίας από τους ωρομίσθιους, η οποία τα περασμένα χρόνια γίνεται στην καλύτερη περίπτωση τα Χριστούγεννα, ενώ έχει φτάσει να γίνει και Μάρτη!!!

Να διευκρινίσουμε ότι κατανοούμε πώς η πρόσληψη μας δεν μπορεί να γίνει τον Σεπτέμβριο αλλά ούτε και την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου αφού ακόμα βρίσκονται σε εξέλιξη και οι εγγραφές αλλά και οι προσλήψεις αναπληρωτών στην Δευτεροβάθμια. Η υπόλοιπη όμως δίμηνη καθυστέρηση είναι απλά πέρα για πέρα αδικαιολόγητη, ΕΙΔΙΚΑ ΦΕΤΟΣ που μας δόθηκε προθεσμία μέχρι τις 30/6 για να προσθέσουμε καινούργια δικαιολογητικά προσόντων στο μητρώο ΣΔΕ. Εφέτος δηλαδή, η πιο έγκαιρη από ποτέ υποβολή δικαιολογητικών δημιούργησε προσδοκίες και για έγκαιρη πρόσληψη στα μέσα Οκτωβρίου, κάτι όμως που για μία ακόμα χρονιά παρέμεινε στην σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας!

Παρά τις υποσχέσεις από τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης οι πρώτοι ωρομίσθιοι πήγαν στα ΣΔΕ στις 9/12, δηλαδή 3 μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς! Πέρα από την μεγάλη απώλεια διδακτικών ωρών υπάρχει και η εξίσου μεγάλη απώλεια εισοδήματος. Για αυτό και ζητάμε οι προσλήψεις να έχουν ολοκληρωθεί στα μέσα Οκτωβρίου το αργότερο!

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι οι πληρωμές

Οι ωρομίσθιοι καθηγητές στα ΣΔΕ όχι μόνο δεν πληρώνονται κάθε μήνα όπως οι αναπληρωτές καθηγητές (παρόλο που είναι ενταγμένοι στο ΕΣΠΑ όπως και αυτοί) αλλά παρατηρείται και τεράστια καθυστέρηση στην πρώτη πληρωμή: την προηγούμενη σχολική χρονιά πληρωθήκαμε για τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο στις 12 Απριλίου! Αυτή η καθυστέρηση δεν πρέπει να επαναληφθεί και φέτος διότι για σημαντικό κομμάτι των ωρομισθίων εκπαιδευτών και συμβούλων τα ΣΔΕ είναι η μόνη ή η σημαντικότερη πηγή εισοδήματος. Ζητάμε ο κάθε μήνας να πληρώνεται στις 12 ή στις 26 του επόμενου μήνα (είναι οι ημερομηνίες πληρωμής της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών).

Υπάρχουν βέβαια και άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως π.χ. η χρηματοδότηση των ΣΔΕ, για τα οποία όμως θα επανέλθουμε.

Να θυμίσουμε πως διοικητικά τα ΣΔΕ ανήκουν στη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης, αλλά και στο Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.). Σήμερα επικεφαλής στη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης είναι ο κος Βούτσινος, ενώ στη θέση του Προέδρου του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. βρίσκεται ο κος Δέρβος. Το Υπουργείο Παιδείας έχει αναθέσει την ευθύνη των ΣΔΕ στον κ. Βούτσινο, αν και η κα Κεραμέως είχε ενημερωθεί αναλυτικά με συνάντηση στο γραφείο της και προσωπικά για τα ΣΔΕ.

Σαν Σύλλογος, ο ΠΑΣΣΔΕ είναι στην διάθεση όλων (και της κ. Κεραμέως, του κ. Βούτσινου ή του κ. Δέρβου) για να συνομιλήσουμε μαζί τους για όλα. Στα πλαίσια της επιβεβλημένης επικοινωνίας μας θα επιθυμούσαμε μια συνάντηση το συντομότερο δυνατόν ώστε να προσπαθήσουμε μέσω ενός γόνιμου διαλόγου να λύσουμε τα προβλήματα και να αποφύγουμε τις αντιπαραθέσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο Πανεπιστημιακό Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ΜΟΝΟ 50Є εγγραφή (Αιτήσεις ως 8-12)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ σε ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΝ.ΠΑΤΡΩΝ και Παν.Λευκωσίας μέσω alfavita.gr ΕΔΩ

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

kalpi-ekloges-kalpi-ekloges-1280x720.jpg
Αποτελέσματα εκλογών ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου για την ανάδειξη νέου Διοικητικού και Εποπτικού συμβουλίου
Οι εκπαιδευτικοί των νησιών μας με τη μαζική τους παρουσία έδωσαν μία ηχηρή απάντηση στην προσπάθεια του Υπουργείου να πλήξει τη λειτουργία των...
Αποτελέσματα εκλογών ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου για την ανάδειξη νέου Διοικητικού και Εποπτικού συμβουλίου
ilektriko revma
Τιμολόγια ρεύματος: Πολύχρωμος «πονοκέφαλος» για τους καταναλωτές – Τι συμφέρει
Τα πράσινα, τα κίτρινα, τα πορτοκαλί και τα μπλε τιμολόγια προβληματίζουν τους καταναλωτές - Τι ισχύει για το καθένα
Τιμολόγια ρεύματος: Πολύχρωμος «πονοκέφαλος» για τους καταναλωτές – Τι συμφέρει
Επεισόδια Ρέντη: Σύλληψη 18χρονου
Πατέρας 18χρονου: «28χρονος που συνεργάζεται με γνωστό τράπερ έδωσε τον γιο μου στην ΕΛ.ΑΣ.»
Σε κατάσταση σοκ ο πατέρας του 18χρονου αποκάλυψε ποιος ήταν ο πληροφοριοδότης της ΕΛ.ΑΣ.
Πατέρας 18χρονου: «28χρονος που συνεργάζεται με γνωστό τράπερ έδωσε τον γιο μου στην ΕΛ.ΑΣ.»