taksi-mathites-sxoleia-ekpaideusi1
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS
«Αυταρχισμός και προφορικές εντολές» σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς - Σοβαρή καταγγελία από το Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών

Σε σοβαρές καταγγελίες για αυταρχισμό, αυθαιρεσίες και προφορικές εντολές από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας προχωρά το Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών. 

«Αυτό που συμβαίνει στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας είναι πρωτοφανές, παράνομο και τρομακτικό. Ήρθε όμως η στιγμή να σταματήσει. Με προφορικές εντολές κι ΟΧΙ ΓΡΑΠΤΕΣ, όπως και με απειλές, εργαζόμενοι/ες στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, αλλά και ορισμένα στελέχη σχολείων στερούν, προσβάλλουν και παραβιάζουν τα εργασιακά δικαιώματα των αναπληρωτών» καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί και αναφέρονται σε συγκριμένα περιστατικά:

- Έχει ζητηθεί από διευθυντές από τη ΔΙΠΕ Δράμας να μην χορηγούνται και οι δύο μέρες της άδειας εξετάσεων στους αναπληρωτές/ριες που παράλληλα σπουδάζουν και φυσικά τις δικαιούνται. Υπάρχουν οι διευθυντές που το έχουν δεχτεί κι αυτοί που όχι.

- Οι τοποθετήσεις των αναπληρωτών/ριων δε δημοσιεύονται όλες στο site, ούτε και η λίστα κατάταξης με τα μόρια για την τοποθέτηση

- Την περσινή χρονιά η ΔΙΠΕ Δράμας έδωσε έγκριση στο ωρολόγιο πρόγραμμα εκπαιδευτικού που μετακινούνταν την ίδια μέρα σε δύο σχολεία, να έχει δύο συνεχόμενες ώρες από το ένα στο άλλο, με αποτέλεσμα τα είκοσι λεπτά της μίας ώρας η αναπληρώτρια να τα περνάει στον δρόμο και όχι στο σχολείο, με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται. Όταν η αναπληρώτρια ζήτησε να αλλάξει αυτό για να είναι όλα νόμιμα και να γίνονται με ασφάλεια, τότε η απάντηση της διεύθυνσης του σχολείου της αλλά και της ΔΙΠΕ Δράμας ήταν προκαταρκτική ΕΔΕ. Η αναπληρώτρια φοβήθηκε τότε κι αρνήθηκε τη δημοσίευση οποιασδήποτε αναφοράς.

«Καταγγέλλουμε την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευσης Δράμας για απαράδεκτη, προσβλητική και επιθετική συμπεριφορά απέναντι στους Αναπληρωτές» τονίζει το Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών και καλούν κι άλλους εκπαιδευτικούς να καταγγείλουν παρόμοια φαινόμενα αυταρχισμού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

«Ο Αυταρχισμός και οι Προφορικές Απειλές δεν έχουν θέση στην Εκπαίδευση και στα Άτομα που την υπηρετούν!

Δεν είμαστε ούτε ένας, ούτε δύο. Είμαστε πολλοί και ήρθε η ώρα να σπάσει η σιωπή μας. Έχοντας δουλέψει, ο καθένας και η καθεμία από εμάς σε πολλά μέρη της Ελλάδας στο δημόσιο σχολείο, έχουμε μάθει τα δικαιώματά μας, έχουμε μάθει να στηρίζουμε ο ένας τον άλλο και προπάντων έχουμε μάθει να διεκδικούμε το δίκαιο και το σωστό.

Αυτό που συμβαίνει στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας είναι πρωτοφανές, παράνομο και τρομακτικό. Ήρθε όμως η στιγμή να σταματήσει. Με προφορικές εντολές κι ΟΧΙ ΓΡΑΠΤΕΣ, όπως και με απειλές, εργαζόμενοι/ες στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, αλλά και ορισμένα στελέχη σχολείων στερούν, προσβάλλουν και παραβιάζουν τα εργασιακά δικαιώματα των αναπληρωτών.

Χαρακτηριστικά έχει ζητηθεί από διευθυντές από τη ΔΙΠΕ Δράμας (με απειλητικό τρόπο και φωνή) να μην χορηγούνται και οι δύο μέρες της άδειας εξετάσεων στους αναπληρωτές/ριες που παράλληλα σπουδάζουν και φυσικά τις δικαιούνται. Υπάρχουν οι διευθυντές που το έχουν δεχτεί κι αυτοί που όχι.

Επιπλέον, οι τοποθετήσεις των αναπληρωτών/ριων δε δημοσιεύονται όλες στο site, ούτε και η λίστα κατάταξης με τα μόρια για την τοποθέτηση. Μάλιστα οι τελευταίες τοποθετήσεις των αναπληρωτών, των οποίων οι ώρες περίσσεψαν από τα διευρυμένα, έγιναν χωρίς οι εκπαιδευτικοί να δηλώσουν ομάδες σχολείων, με κύριο γνώμονα απ’ ότι φάνηκε μετά τις γνωριμίες ορισμένων ανθρώπων που εργάζονται στη ΔΙΠΕ Δράμας. Οι τοποθετήσεις στάλθηκαν προσωπικά στους αναπληρωτές και δεν δημοσιεύτηκαν ποτέ στο site.

Και συνεχίζουμε… Την περσινή χρονιά η ΔΙΠΕ Δράμας έδωσε έγκριση στο ωρολόγιο πρόγραμμα εκπαιδευτικού που μετακινούνταν την ίδια μέρα σε δύο σχολεία, να έχει δύο συνεχόμενες ώρες από το ένα στο άλλο, με αποτέλεσμα τα είκοσι λεπτά της μίας ώρας η αναπληρώτρια να τα περνάει στον δρόμο και όχι στο σχολείο, με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται. Όταν η αναπληρώτρια ζήτησε να αλλάξει αυτό για να είναι όλα νόμιμα και να γίνονται με ασφάλεια, τότε η απάντηση της διεύθυνσης του σχολείου της αλλά και της ΔΙΠΕ Δράμας ήταν προκαταρκτική ΕΔΕ. Η αναπληρώτρια φοβήθηκε τότε κι αρνήθηκε τη δημοσίευση οποιασδήποτε αναφοράς σε αυτήν. Φυσικά και εν τέλει δικαιώθηκε, αλλά στο τέλος είχε και οικονομικό και ψυχολογικό κόστος, συν του ότι σταμάτησε να δηλώνει τον συγκεκριμένο νομό, τρομοκρατημένη από αυτά που πέρασε.

Και συνεχίζουμε… Αυτή τη φορά η διεύθυνση και πάλι προφορικά κι όχι ΓΡΑΠΤΑ και εν συνεχεία οι Διευθυντές των σχολείων απειλούν και παραβιάζουν το δικαιώματα της μητρότητας, ερμηνεύοντας τον Νόμο όπως νομίζουν και επικαλούνται ότι αναπληρώτριες νέες μητέρες, υποχρεούνται να παραμείνουν στο σχολείο όλο το διδακτικό ωράριο, παραβιάζοντας το Μειωμένο Ωράριο Ανατροφής Τέκνου, το οποίο τους είχε χορηγηθεί στην αρχή της χρονιάς. Ο Νόμος και οι Διατάξεις δεν τους έχουν αποκλείσει από το να κάνουν χρήση της συγκεκριμένης άδειας, αλλά η Πρωτοβάθμια Δράμας με ΕΚΒΙΑΣΜΟ ότι θα τους καταγγείλει και θα έχουν συνέπειες, προσπαθεί να επιβάλλει να μένουν στο σχολείο χωρίς να μπορούν να αποχωρήσουν με το αντίστοιχο ωράριο που δικαιούνται για να φροντίσουν τα τέκνα τους.

Οι Πρωτοβάθμιες Διευθύνσεις βρίσκονται για να διευκολύνουν το έργο των αναπληρωτών-μόνιμων και όχι να ΑΠΕΙΛΟΥΝ αφαιρώντας δικαιώματα με το ΕΤΣΙ ΘΕΛΩ. Πρόκειται για μια ολοφάνερη προσπάθεια εκφοβισμού με σκοπό «να λείπουν όσο λιγότερο γίνεται, οι αναπληρωτές».

Δηλώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε όλα τα δικαιώματά μας καθώς εργαζόμαστε καθημερινά δίνοντας την ψυχή μας για το δημόσιο σχολείο.

Καταγγέλλουμε την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευσης Δράμας για απαράδεκτη, προσβλητική και επιθετική συμπεριφορά απέναντι στους Αναπληρωτές και καλούμε κι άλλους/ες συναδέλφους να καταγγείλουν παρόμοια φαινόμενα αυταρχισμού γιατί αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει. Θέλουμε υγιή και ασφαλή περιβάλλοντα εργασίας στα οποία θα τηρούνται όλα ανεξαιρέτως τα δικαιώματά μας!»

Ως Συντονιστικό Αναπληρωτ(ρι)ών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών τονίζουμε πως η καταγγελία αυτή δεν μας εκπλήσσει καθόλου, ίσα ίσα έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά αυθαιρεσιών των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης. Αντίστοιχες καταγγελίες μας έχουν έρθει από αναπληρωτ(ρι)ές από δεκάδες περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Αντιμετωπιζόμαστε σαν εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα, σαν αριθμοί που θα καλύψουν κάθε διαταγή τους σαν να είναι αφεντικά και εμείς οι σκλάβοι.

Καμία διαφάνεια, λειτουργούν λες και είμαστε κτήμα τους και σκοπός μας είναι να εκτελούμε προφορικές εντολές καθώς τους βολεύουν. Ειδικότερα φέτος το βαρέλι δεν έχει πάτο. Οι ίδιες καταστάσεις σε κάθε νέα φάση. Αφού έχουμε αναλάβει υπηρεσία, δεχόμαστε προφορικές εντολές για αλλαγή της τοποθέτησής μας, παρακάμπτοντας τελείως το ηλεκτρονικό σύστημα τοποθετήσεων και επιλογών μας. Όλα γίνονται κατά τη βούλησή τους και σύμφωνα με τις προσωπικές τους επιθυμίες, χωρίς καν την στοιχειώδη τήρηση και εφαρμογή των νόμων, καταπατώντας σειρά δικαιωμάτων μας.

Επίσης, δεν ντρέπονται να απαιτούν μείωση των ήδη πετσοκομμένων αδειών που δικαιούμαστε. Και σε ποιους πετσοκόβουν τις άδειες, χωρίς αιδώ; Σε εμάς που ουσιαστικά δεν δικαιούμαστε άδειες ασθενείας, αφού θα έχουμε απώλεια του μισού μεροκάματου. Σε εμάς που δεν δικαιούμαστε τις άδειες επαπειλούμενης κύησης καθώς και της 9μηνης άδειας ανατροφής, που δικαιούνται οι μόνιμες. Σε εμάς που όταν είναι να πάρουμε άδειες, θεωρούμαστε ιδιωτικού δικαίου και ισχύουν άλλοι δυσχερέστεροι νόμοι, όχι των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά όταν έρχονται τα Χριστούγεννα και το Πάσχα ανήκουμε στον δημόσιο τομέα και δε μας δίνουν τα δώρα Πάσχα- Χριστουγέννων. Σε εμάς που όταν χρειαστεί να πάρουμε κανονική άδεια θεωρούμαστε ιδιωτικού δικαίου και χάνουμε λεφτά, ενώ όταν έρχεται η ώρας της φορολογικής δήλωσης θεωρούμαστε δημοσίου τομέα και φορολογούμαστε με την “εισφορά αλληλεγγύης”. Σε εμάς τους αναπληρωτές που σαν τον θεό Ιανό έχουμε δύο όψεις και “απολαμβάνουμε” τις μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων τόσο του δημοσίου τομέα, όσο και του ιδιωτικού τομέα!

Δεν σιωπούμε, ξέρουμε τα δικαιώματα μας και είμαστε εδώ για να τα υπερασπιζόμαστε οποιαδήποτε στιγμή και οπουδήποτε στην Ελλάδα αποφασίζουν ότι μπορούν να τα καταπατήσουν.

Είμαστε εδώ όχι απλά για να υπερασπιζόμαστε τα ήδη κεκτημένα, αλλά και για να διευρύνουμε το πλαίσιο των διεκδικήσεών μας!

Το γράφουμε στα πανό μας, το φωνάζουμε στα συνθήματά μας, το ξαναλέμε δυνατά:

Ελαστικά εργαζόμενοι-δούλοι τέλος! Δεν θα επιτρέψουμε την καταπάτηση των δικαιωμάτων μας που με αίμα και αγώνες έχουν κατακτηθεί.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΠΙΣΗΜΟ: Κλειστά σχολεία την Τετάρτη στην Αττική (Η ΛΙΣΤΑ)

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με εξπρες προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

οπαδοί
Η αιματοβαμμένη Θύρα 7
Σαν σήμερα, το 1981, θα πεθάνουν 21 νέα παιδιά πανηγυρίζοντας για την ομάδα τους και δικαιοσύνη δεν θα αποδοθεί ποτέ
Η αιματοβαμμένη Θύρα 7