ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
Ετοιμάζουν παιχνίδια με τη μονιμοποίηση ακόμα και μετά τους διορισμούς;

Σε περίπτωση που νομίζατε πως η δημόσια διοίκηση ασκείται πάντα με επίσημο τρόπο, με έγγραφα που αναφέρονται στη νομοθεσία, με διαβιβαστικά, εγκυκλίους, αποφάσεις κτλ., μάλλον βρίσκεστε μακριά από την πραγματικότητα.

Όπως μας ενημέρωσαν εκπαιδευτικοί που παραβρέθηκαν σε παράσταση διαμαρτυρίας σε διεύθυνση Α/βάθμιας στην Αττική, ο διευθυντής της υπηρεσίας έδειχνε το κινητό του λέγοντας πως δεν θα εκδώσει διαπιστωτικές πράξεις μονιμοποίησης των νεοδιόριστων του 2020, γιατί αυτή η οδηγία δόθηκε στην ομαδική συζήτηση των διευθυντών στο whatsapp(!), από κάποιον γραμματέα του υπουργείου. 

Σε αυτό το σημείο επομένως μπορούμε να προτείνουμε στους πολλούς διευθυντές εκπαίδευσης και στελέχη του υπουργείου που είναι συγχρόνως και καθηγητές στα μεταπτυχιακά “Εκπαιδευτικής Διοίκησης” να διανθίσουν την βιβλιογραφία της επιστήμης τους, προτείνοντας αυτές τις βέλτιστες πρακτικές και διδάσκοντάς τες, ίσως, από τη στιγμή που τις εφαρμόζουν στην πράξη.

Επί της ουσίας, είναι προφανές ότι οι διευθύνσεις εκπαίδευσης ακόμα και αν λάβουν στο tik tok, ή στο instagram μήνυμα κάποιου γραμματέα, άπαξ και παρέλθει η 18/10/2022 και δεν έχουν μονιμοποιήσει τους νεοδιόριστούς τους, παρανομούν. Η νομοθεσία είναι σαφής και δεν έχει αλλάξει.

Διαβάστε την παρ.3 του άρθρου 40, του Ν.3528/2007. Πουθενά δε λέει ότι οι νεοδιόριστοι μπορεί να μένουν επ’ αόριστον δόκιμοι, μέχρι να προλάβει το υπουργείο να τους αξιολογήσει ή το ακόμα πιο ευφάνταστο που ακούστηκε: “μέχρι να τους επιμορφώσει”!

Αυτά μάλλον υπάρχουν μόνο στο μυαλό κάποιων και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνουν αποδεκτά από τους ενδιαφερόμενους οι οποίοι μοιάζουν έτοιμοι να  απαιτήσουν τη νομιμότητα με όλα τα νόμιμα μέσα.

Έχουμε γράψει αναλυτικά ότι νομοθεσία υπάρχει για να μονιμοποιηθούν εγκαίρως και αυτοδίκαια οι νεοδιόριστοι και έχει ήδη εφαρμοστεί από πολλές διευθύνσεις της χώρας. Ήδη οι μισές διευθύνσεις της Αττικής έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες, ενώ την Τρίτη υπάρχει παράσταση διαμαρτυρίας για το θέμα στη διεύθυνση Β’ Αθήνας. Οι σύλλογοι εκπαιδευτικών έχουν ενημερωθεί σε αρκετές περιπτώσεις και ευτυχώς έχουν ήδη ενεργοποιηθεί. Το επόμενο βήμα ίσως θα είναι να απευθυνθούν στη ΔΟΕ και να ζητήσουν τη γνωμοδότηση/συνδρομή της νομικής συμβούλου της ομοσπονδίας.

Κλείνουμε εκφράζοντας την απογοήτευση των εκπαιδευτικών που μας ζήτησαν να δημοσιοποιήσουμε τα παραπάνω και με την έκφραση μιας φίλης της σελίδας, που μας έγραψε: “Είναι δυνατόν μετά από 12 χρόνια αναπληρώτρια και 2 χρόνια δόκιμη, να παίζουν ακόμα με τη ζωή μου και να με κρατούν σε ομηρία; Να παίζουν με το διορισμό μου ακόμα και τώρα;” 

Σημείωση: 

Σύμφωνα με το νόμο 4589/2019  οι νεοδιόριστοι μετά το πέρας δύο ετών, κατά τα οποία θεωρούνται δόκιμοι, μονιμοποιούνται. 

Επιπλέον, σύμφωνα με το έγγραφο 107693/E 2 /01- 07 - 2016 του Υπουργείου Παιδείας που εκδόθηκε για να ρυθμίσει τις σχετικές διαδικασίες, η μονιμοποίηση των νεοδιόριστων γίνεται αυτοδίκαια. «Αυτόματα» δηλαδή μετά τη συμπλήρωση των 2 ετών ευδόκιμου πραγματικής εκπαιδευτικής υπηρεσίας, η εκάστοτε Διεύθυνση Εκπαίδευσης θα πρέπει να εκδώσει διαπιστωτική πράξη μονιμοποίησης του μέχρι πρότινος δόκιμου υπαλλήλου της.  

Η διαδικασία κατά το παραπάνω έγγραφο προβλέπει ότι η σχετική πράξη μονιμοποίησης εκδίδεται από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης, κατόπιν πρότασης του οικείου περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου μέσα σε δύο (2) μήνες από τη συμπλήρωση της δοκιμαστικής υπηρεσίας. 

Η δοκιμαστική περίοδος των νεοδιόριστων έληξε στις 19 – 8 – 2022, επομένως η διαπιστωτική πράξη μονιμοποίησης οφείλει να εκδοθεί το αργότερο  έως τις 19 – 10 – 2022.

Με στοιχεία από το e-wall.net

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Οι διορισμοί και οι μισθοί των εκπαιδευτικών στη δίνη των εκλογικών σκοπιμοτήτων

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τους διορισμούς και το μισθολόγιο των εκπαιδευτικών τη νέα σχολική χρονιά (2023/24), σε...

Οι διορισμοί και οι μισθοί των εκπαιδευτικών στη δίνη των εκλογικών σκοπιμοτήτων
Πανελλήνιες 2021: Οι βάσεις για τις Παιδαγωγικές Σχολές
Αναπληρωτές - Νέοι Πίνακες Κατάταξης: Πότε ισχύει η διπλή μοριοδότηση για προϋπηρεσία

Με αφορμή την αναμενόμενη ανακοίνωση (εντός του Φεβρουαρίου) των δυο προκηρύξεων που θα απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς της...

Αναπληρωτές - Νέοι Πίνακες Κατάταξης: Πότε ισχύει η διπλή μοριοδότηση για προϋπηρεσία
αφισα
Διαδικτυακή εκδήλωση: Το συνταξιοδοτικό των εκπαιδευτικών και οι δυσμενείς αλλαγές στο ασφαλιστικό
Το συνταξιοδοτικό των εκπαιδευτικών και οι δυσμενείς αλλαγές στο ασφαλιστικό με ομιλητή τον εργατολόγο Διονύση Τεμπονέρα
Διαδικτυακή εκδήλωση: Το συνταξιοδοτικό των εκπαιδευτικών και οι δυσμενείς αλλαγές στο ασφαλιστικό