εκπαιδευτικοί
Με τα δεδομένα των διορισμών του 2020 λοιπόν, εφόσον η δοκιμαστική περίοδος των νεοδιόριστων έληξε στις 19/8/2022 οι διευθύνσεις εκπαίδευσης είναι υποχρεωμένες να εκδώσουν διαπιστωτική πράξη μονιμοποίησης έως τις 19/10/2022.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και το νόμο 4589/2019 με βάση τον οποίο πραγματοποιούνται οι διορισμοί στην εκπαίδευση, οι νεοδιόριστοι μετά το πέρας δύο ετών κατά τα οποία θεωρούνται δόκιμοι, μονιμοποιούνται.

Νόμος 4589/2019 (με τις αλλαγές από το Νόμο 4957/2022) Άρθρο 63 παρ 7. 

Οι νεοδιοριζόμενοι υπηρετούν επί δύο (2) έτη ως δόκιμοι. Στο τέλος του δεύτερου έτους οι νεοδιοριζόμενοι κρίνονται προκειμένου να μονιμοποιηθούν. Ο τρόπος και τα κριτήρια κρίσης της καταλληλότητας των νεοδιοριζομένων καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Αν νεοδιοριζόμενος δεν κριθεί κατάλληλος να μονιμοποιηθεί, εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των παραγράφων 5 και 6 του Κεφαλαίου Α΄ του άρθρου 16 του ν. 1566/1985 (Α΄167).

Ακόμα σύμφωνα με το έγγραφο 107693/E2/01-07-2016 του υπουργείου παιδείας που εκδόθηκε για να ρυθμίσει τις σχετικές διαδικασίες, η μονιμοποίηση των νεοδιόριστων γίνεται αυτοδίκαια. “Αυτόματα” δηλαδή μετά τη συμπλήρωση των 2 ετών ευδόκιμου πραγματικής εκπαιδευτικής υπηρεσίας, η διεύθυνση εκπαίδευσης θα πρέπει να εκδώσει διαπιστωτική πράξη μονιμοποίησης του μέχρι πρότινος δόκιμου υπαλλήλου της. Ακόμα αναγράφεται ότι η σχετική πράξη μονιμοποίησης εκδίδεται από το Διευθυντή Εκπαίδευσης, κατόπιν πρότασης του οικείου περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου μέσα σε δύο (2) μήνες από τη συμπλήρωση της δοκιμαστικής υπηρεσίας…

Με τα δεδομένα των διορισμών του 2020 λοιπόν, εφόσον η δοκιμαστική περίοδος των νεοδιόριστων έληξε στις 19/8/2022 οι διευθύνσεις εκπαίδευσης είναι υποχρεωμένες να εκδώσουν διαπιστωτική πράξη μονιμοποίησης έως τις 19/10/2022.

Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι ο νέος νόμος 4823/2021, ο περίφημος νόμος της αξιολόγησης κτλ, προβλέπει αξιολόγηση για την νομιμοποίηση των υπαλλήλων. Όμως καθώς δεν έχει εκδοθεί καμία κανονιστική εγκύκλιος που είναι απαραίτητη για να αρχίσει να εφαρμόζεται ο νέος νόμος, οι νεοδιόριστοι δεν εμπίπτουν ακόμη σε αυτόν και προφανώς η μονιμοποίησή τους οφείλει να πραγματοποιηθεί με την παλιά αυτοδίκαιη διαδικασία. Φυσικά δεν υφίσταται και κανένας μηχανισμός αξιολόγησης(σύμβουλοι, διευθυντές). Η ίδια μάλιστα διαδικασία αυτοδίκαιης μονιμοποίησης ακολουθήθηκε και για τη μονιμοποίηση των ΕΕΠ/ΕΒΠ την άνοιξη, καθώς η δοκιμαστική περίοδος τους έληγε τον Μάρτιο του 2022.
 

Έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες;

Οι διευθύνσεις εκπαίδευσης ανά τη χώρα, δεν έχουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία, “τρέξει τη διαδικασία”. Ξέρουμε ότι η Α/βαθμια Γ’ Αθήνας έχει εκδώσει ήδη τις διαπιστωτικές πράξεις μονιμοποίησης του εν λόγω προσωπικού της, όμως στις περισσότερες διευθύνσεις δεν έχει γίνει κάτι ανάλογο. Ξέρουμε ακόμα ότι νεοδιόριστοι έχουν αποστείλει εξώδικο σε συγκεκριμένη διεύθυνση εκπαίδευσης, καλώντας την να μην χρονοτριβεί και να “προβεί στα νόμιμα” για να τους μονιμοποιήσει. Μάλιστα σχεδόν αμέσως μετά την παράδοση του εξωδίκου, η διεύθυνση ολοκλήρωσε τελικά τις διαδικασίες. Ξέρουμε επίσης ότι οι σύλλογοι εκπαιδευτικών Κ. Σωτηρίου στην Αν. Αττική και Αριστοτέλης στην Α Αθήνας έχουν παρέμβει ήδη στις διευθύνσεις εκπαίδευσης τους και απαιτούν την άμεση μονιμοποίηση των συναδέλφων.

Συμπερασματικά θα πρέπει οι συνάδελφοι νεοδιόριστοι του 2020 να μονιμοποιηθούν άμεσα, με βάση τα παραπάνω, καθώς σε 10 μέρες συμπληρώνεται ήδη δίμηνο από την συμπλήρωση της δοκιμαστικής διετίας τους. Σε όσες διευθύνσεις εκπαίδευσης δεν έχουν ακόμα εκκινήσει τα διαδικαστικά, οι συνάδελφοι καλό είναι να επικοινωνήσουν με το αρμόδιο τμήμα της διεύθυνσης για να θέσουν το ζήτημα, ενώ καλό θα είναι να ενεργοποιήσουν και τους τοπικούς συλλόγους εκπ/κων, ώστε να πιέσουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Με στοιχεία από το e-wall.net

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Οδηγίες για να κάνετε την αίτηση εύκολα και γρήγορα με λίγα κλικ

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Διακοπή της κυκλοφορίας από την Ελευσίνα έως τον Ισθμό
Άνοιξε η Αθηνών-Κορίνθου - Αποχώρησαν οι συγκεντρωμένοι από Αγρίνιο και Μεσσηνία
Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην Αθηνών-Κορίνθου, ενώ αποχώρησαν οι συγκεντρωμένοι από την περιοχή του Αγίου Δημητρίου στο Αγρίνιο,...
Άνοιξε η Αθηνών-Κορίνθου - Αποχώρησαν οι συγκεντρωμένοι από Αγρίνιο και Μεσσηνία
teacher
Σχολείο στη Βάρκιζα: Χάος παρανομίας και εργασιακή κόλαση... επί της γης!
Μεταξύ άλλων οι εκπαιδευτικοί κάνουν λόγο για μια εργασιακή κόλαση. Ο σκοταδισμός και η πολιτική ανελευθερία σε όλο της το μεγαλείο!
Σχολείο στη Βάρκιζα: Χάος παρανομίας και εργασιακή κόλαση... επί της γης!