ειδικη αγωγή
kefalidou-kerameos-vouli
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS
Eρώτηση της Χ. Κεφαλίδου για την άρση αποκλεισμού από τη διαδικασία εισαγωγής στα Μουσικά Σχολεία, στα Πρότυπα και στα Καλλιτεχνικά Σχολεία μη προσελθόντων μαθητών/τριών λόγω ανωτέρας βίας

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε η βουλευτής Δράμας και Υπεύθυνη Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Χαρά Κεφαλίδου, προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, με θέμα την άρση του άδικου αποκλεισμού από τη διαδικασία εισαγωγής στα Μουσικά Σχολεία, στα Πρότυπα και στα Καλλιτεχνικά Σχολεία της χώρας, των μη προσελθόντων μαθητών και μαθητριών που για λόγους ανωτέρας βίας.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται και στο κείμενο της ερώτησης με την Υπουργική Απόφαση με αριθμό 20923/Δ2/23-02-2021 (ΦΕΚ 878/Β/05-03-2021), χωρίς όμως να προβλέπεται η διαδικασία και οι εξετάσεις εισαγωγής στα Μουσικά Σχολεία. Επειδή στην εν λόγω Υπουργική Απόφαση δεν προβλέπεται επανάληψη των εξετάσεων για τα παιδιά που έχουν σοβαρό θέμα μη συμμετοχής λόγω ανωτέρας βίας (π.χ. λόγω ασθενείας, λόγω νοσηλείας σε νοσοκομείο κλπ.) πέραν των συγκεκριμένων και αποκλειστικών ημερομηνιών του μήνα Ιουνίου 2022.

«Επειδή οι λόγοι ανωτέρας βίας, που ισχύουν για τη συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, προβλέπουν τη δυνατότητα σε όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν να συμμετάσχουν σε αυτές, στις αρχικά ορισθείσες ημερομηνίες, να μπορούν να συμμετάσχουν σε επαναληπτικές εξετάσεις τον μήνα Σεπτέμβριο, πρέπει κατ’ αναλογία να ισχύσουν και στην περίπτωση των εξετάσεων εισαγωγής στα Μουσικά Σχολεία, στα Πρότυπα καθώς και στα Καλλιτεχνικά Σχολεία, για να μην αποκλείονται και στερούνται το δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις μαθητές/τριες που για τους ίδιους λόγους δεν συμμετείχαν στις εξετάσεις του Ιουνίου», αναφέρει η Χ. Κεφαλίδου.

Αναλυτικά:

Θέμα: «Άρση του αποκλεισμού από τη διαδικασία εισαγωγής στα Μουσικά Σχολεία, στα Πρότυπα και στα Καλλιτεχνικά Σχολεία μη προσελθόντων μαθητών/τριών λόγω ανωτέρας βίας (ασθένεια)».

Μετά την με αριθμό πρωτ.: 5953, στις 21 Ιουνίου 2022, Ερώτησή μου, επανέρχομαι, λόγω του κατεπείγοντος του ζητήματος, με Επίκαιρη Ερώτησή μου στο θέμα της άρσης του αποκλεισμού από τη διαδικασία εισαγωγής στα Μουσικά σχολεία αλλά και στα Πρότυπα και τα Καλλιτεχνικά Σχολεία της χώρας των μη προσελθόντων μαθητών και μαθητριών λόγω ανωτέρας βίας (ασθενείας).

Με την Υπουργική Απόφαση με αριθμό 20923/Δ2/23-02-2021 (ΦΕΚ 878/Β/05-03-2021), με τίτλο “Λειτουργία Μουσικών Σχολείων”, προβλέπεται η διαδικασία και οι εξετάσεις εισαγωγής στα Μουσικά Σχολεία. Επειδή στην εν λόγω Υπουργική Απόφαση δεν προβλέπεται επανάληψη των εξετάσεων για τα παιδιά που έχουν σοβαρό θέμα μη συμμετοχής λόγω ανωτέρας βίας (π.χ. λόγω ασθενείας, λόγω νοσηλείας σε νοσοκομείο κλπ.) πέραν των συγκεκριμένων και αποκλειστικών ημερομηνιών του μήνα Ιουνίου 2022.
Επειδή και στην Υπουργική Απόφαση με αριθμό 28270/Δ6/2022 - ΦΕΚ 1144/Β/14-3-2022 για την Εισαγωγή μαθητών/τριών και σχετικές ρυθμίσεις στα Πρότυπα (Π.Σ.) για το σχολικό έτος 2022-2023, επίσης δεν υπάρχει πρόβλεψη για επανάληψη των εξετάσεων για παιδιά που λόγω ανωτέρας βίας δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις του Μαΐου 2022.
Επειδή και στην Υπουργική Απόφαση με αριθμό 21320/Δ2/2021, ΦΕΚ 886/Β/5-3-2021 για τη “Λειτουργία Καλλιτεχνικών Σχολείων” ισχύει το ίδιο και δεν προβλέπεται επανάληψη των εξετάσεων για τα παιδιά που έχουν σοβαρό θέμα μη συμμετοχής λόγω ανωτέρας βίας στις εξετάσεις του Ιουνίου.

Επειδή οι λόγοι ανωτέρας βίας, που ισχύουν για τη συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, προβλέπουν τη δυνατότητα σε όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν να συμμετάσχουν σε αυτές, στις αρχικά ορισθείσες ημερομηνίες, να μπορούν να συμμετάσχουν σε επαναληπτικές εξετάσεις τον μήνα Σεπτέμβριο, πρέπει κατ’ αναλογία να ισχύσουν και στην περίπτωση των εξετάσεων εισαγωγής στα Μουσικά Σχολεία, στα Πρότυπα καθώς και στα Καλλιτεχνικά Σχολεία, για να μην αποκλείονται και στερούνται το δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις μαθητές/τριες που για τους ίδιους λόγους δεν συμμετείχαν στις εξετάσεις του Ιουνίου.

Ερωτάται η κα Υπουργός:

Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε για να αρθεί η αδικία και ο άδικος αποκλεισμός από τη διαδικασία εισαγωγής στα Μουσικά, στα Πρότυπα καθώς και στα Καλλιτεχνικά Σχολεία των μαθητών και μαθητριών που για λόγους ανωτέρας βίας αδυνατούν να λάβουν μέρος στις εξετάσεις του Ιουνίου 2022 και Μαΐου αντίστοιχα; Είναι στις προθέσεις σας η νομοθετική διόρθωση της μη πρόβλεψης επαναληπτικών εξετάσεων για τα παιδιά που για αντικειμενικούς λόγους αποδεδειγμένα αδυνατούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία εξετάσεων στα Μουσικά Σχολεία, στα Πρότυπα καθώς και στα Καλλιτεχνικά Σχολεία στις προκαθορισμένες εξετάσεις του Ιουνίου και του Μαΐου 2022, ώστε να μην αποκλειστούν αδίκως χωρίς να ευθύνονται;

Η ερωτώσα βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διορισμοί Εκπαιδευτικών: Όλα τα ονόματα εδώ

Αιτήσεις για το ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 1000 ευρώ σε 80000 ανέργους ΕΔΩ

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

paideias
Εκλογές αιρετών ΚΥΣΔΙΠ: Παράταση προθεσμιών διεξαγωγής - Οι νέες ημερομηνίες
Οι προθεσμίες, όπως τίθενται με την παρούσα απόφαση ισχύουν αποκλειστικά και μόνο για τις εκλογές που θα διεξαχθούν το έτος 2022.
Εκλογές αιρετών ΚΥΣΔΙΠ: Παράταση προθεσμιών διεξαγωγής - Οι νέες ημερομηνίες
panelladikes panellinies 2022
Επαναληπτικές πανελλαδικές ΕΠΑΛ 2022: Το νέο πρόγραμμα μετά την προσθήκη μαθήματος
Το νέο πρόγραμμα των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων ΕΠΑΛ 2022 μετά την προσθήκη μαθήματος
Επαναληπτικές πανελλαδικές ΕΠΑΛ 2022: Το νέο πρόγραμμα μετά την προσθήκη μαθήματος
Καπραβέλος: Άνοιγμα σχολείων με υγειονομικά πρωτόκολλα και μάσκες
Επαναφορά των υγειονομικών πρωτοκόλλων στα σχολεία και στους κλειστούς χώρους και εμβολιασμό ζητά ο Νίκος Καπραβέλος - Ανησυχία ενόψει του 7ου...
Καπραβέλος: Άνοιγμα σχολείων με υγειονομικά πρωτόκολλα και μάσκες