Νίκη Κεραμέως
INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Μουσικά σχολεία: «Υπουργική απόφαση θα γεννήσει ανισότητες μεταξύ των μαθητών» λένε βουλευτές του ΜέΡΑ25 στη Νίκη Κεραμέως

Ομάδα βουλευτών του ΜέΡΑ25 κάνουν λόγο για «άδικες και παράλογές» διατάξεις υπουργικής απόφασης για τη λειτουργία των μουσικών σχολείων της χώρας.

Όπως αναφέρουν, η σχετική υπουργική απόφαση εμπεριέχει αδικίες σε βάρος μαθητών για την προαγωγή τους σε Μουσικό Γυμνάσιο.

Σύμφωνα με αυτούς που επικαλούνται ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, είναι πασιφανές πως η εφαρμογή της απόφασης αυτής θα γεννήσει ανισότητες μεταξύ των μαθητών καθώς στην περίπτωση που ένας μαθητής αποτύχει λ.χ. σε 2 μαθήματα μουσικής παιδείας και σε 1 μάθημα γενικής παιδείας, έχει τη δυνατότητα να δώσει επαναληπτικές εξετάσεις τον Σεπτέμβριο. Αν όμως αποτύχει μόνο σε 1 μάθημα μουσικής παιδείας, αλλά έχει επιτύχει σε όλα τα μαθήματα γενικής παιδείας δεν του δίνεται η ευκαιρία επανεξέτασης τον Σεπτέμβριο και απομακρύνεται από το μουσικό σχολείο.

«Ταυτόχρονα τα δύο άρθρα λειτουργούν αντιθετικά το ένα στο άλλο με χαμένους από τη σύγκρουση αυτή τους μαθητές των μουσικών σχολείων» προσθέτουν.

Οι βουλευτές κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ζητώντας να μάθουν ποιες άμεσες πρωτοβουλίες θα λάβει για τη διόρθωση της αδικίας αυτής και την αναδιατύπωση της Υ.Α, αλλά και ποιες πρωτοβουλίες ενίσχυσης των καλλιτεχνικών και μουσικών σχολείων της χώρας μας προτίθεται να λάβει με γνώμονα το συμφέρον των μαθητών.

Δείτε εδώ αναλυτικά την ερώτηση των βουλευτών.

Η ερώτηση

Άδικες και παράλογες διατάξεις Υπουργικής Απόφασης για τη  λειτουργία των μουσικών σχολείων της χώρας

Με ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων αναδεικνύουν - ζητώντας απαντήσεις - ένα σοβαρότατο ζήτημα σχετικό με τη λειτουργία των Μουσικών Σχολείων,  όπως αυτή περιγράφεται στην υπ. αριθμ. 20923/Δ2/2021 Υπουργική Απόφαση και τις αδικίες σε βάρος μαθητών που αυτή εμπεριέχει.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται σ' αυτήν:

«9. α. μαθητής του Μουσικού Γυμνασίου κρίνεται άξιος προαγωγής ή  απόλυσης,

Ι. όταν έχει σε κάθε μάθημα γενικής παιδείας και σε κάθε μάθημα μουσικής  παιδείας βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δέκα (10) ή

II. όταν έχει γενικό μέσο όρο βαθμών ετήσιας επίδοσης από τα μαθήματα  γενικής παιδείας και τα μαθήματα μουσικής παιδείας τουλάχιστον δεκατρία (13).

β. Αν δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις προαγωγής ή απόλυσης,  ο μαθητής παραπέμπεται το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, πριν την έναρξη των μαθημάτων του επόμενου σχολικού έτους, δηλαδή στη δεύτερη εξεταστική περίοδο, σε επαναληπτική εξέταση στα μαθήματα γενικής παιδείας και μουσικής παιδείας στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσης του είναι μικρότερος από δέκα (10), εφόσον ο αριθμός των μαθημάτων αυτών δεν υπερβαίνει τα έξι (6) μαθήματα εκ των οποίων τα τέσσερα (4) πρέπει να είναι γενικής παιδείας και τα υπόλοιπα δύο (2) πρέπει να είναι μουσικής παιδείας.

10.

α. Μαθητής των Α’ και Β’ τάξεων εφόσον κριθεί άξιος προαγωγής τον Ιούνιο αλλά δεν έχει σε κάθε μάθημα μουσικής παιδείας βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δέκα (10), τότε μετεγγράφεται σε άλλο Γυμνάσιο γενικής παιδείας στην αντίστοιχη τάξη προαγωγής του.

β. Μαθητής της Γ’ τάξης εφόσον κριθεί άξιος απόλυσης τον Ιούνιο αλλά δεν έχει σε κάθε μάθημα μουσικής παιδείας βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δέκα (10),δεν έχει δικαίωμα εγγραφής στο Γενικό Μουσικό Λύκειο αλλά δύναται να εγγραφεί σε οποιονδήποτε άλλον τύπο Λυκείου».

Είναι πασιφανές πως η εφαρμογή της απόφασης αυτής θα γεννήσει ανισότητες μεταξύ των μαθητών καθώς στην περίπτωση που ένας μαθητής αποτύχει λ.χ. σε 2 μαθήματα μουσικής παιδείας και σε 1 μάθημα γενικής παιδείας, έχει τη δυνατότητα να δώσει επαναληπτικές εξετάσεις τον Σεπτέμβριο. Αν όμως αποτύχει μόνο σε 1 μάθημα μουσικής παιδείας, αλλά έχει επιτύχει σε όλα τα μαθήματα γενικής παιδείας δεν του δίνεται η ευκαιρία επανεξέτασης τον Σεπτέμβριο και απομακρύνεται από το μουσικό σχολείο.

Ταυτόχρονα τα δύο άρθρα λειτουργούν αντιθετικά το ένα στο άλλο με χαμένους από τη σύγκρουση αυτή τους μαθητές των μουσικών σχολείων. Κατόπιν των παραπάνω,

Ερωτάται η κα Υπουργός:

1. Ποιες άμεσες πρωτοβουλίες θα λάβει για τη διόρθωση της αδικίας αυτής και την αναδιατύπωση της Υ.Α;

2. Ποιες πρωτοβουλίες ενίσχυσης των καλλιτεχνικών και μουσικών σχολείων της χώρας μας προτίθεται να λάβει με γνώμονα το συμφέρον των μαθητών;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Γιάνης Βαρουφάκης

Μαρία Απατζίδη

Κρίτων Αρσένης

Κλέων Γρηγοριάδης

Γιώργος Λογιάδης

Φωτεινή Μπακαδήμα

Σοφία Σακοράφα

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός: Οι πρώτες 227 ειδικότητες και η ύλη

Ανακοινώθηκε για Μάρτιο ο Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ - Αιτήσεις εδώ για προετοιμασία

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Καιρός: Με βροχές θα ξεκινήσει η εβδομάδα - Καταιγίδες από το μεσημέρι
Αίθριος αρχικά ο καιρός αύριο, με βροχές και πιθανώς τοπικές καταιγίδες μετά το μεσημέρι, περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας και ανέμους έως 6-7 Μποφόρ
Καιρός: Με βροχές θα ξεκινήσει η εβδομάδα - Καταιγίδες από το μεσημέρι
kokkinolaimis
Τα Θρανία της Άνοιξης κυκλοφορούν το 11ο τεύχος παιδικής εφημερίδας
«Τα θρανία της άνοιξης» και οι μαθητές που κάνουν ραδιόφωνο, από διάφορες πόλεις της Ελλάδας, συμμετέχουν στην έκδοση της παιδικής εφημερίδας «ο...
Τα Θρανία της Άνοιξης κυκλοφορούν το 11ο τεύχος παιδικής εφημερίδας