golearn-engl_970-250
paidonpentelis
Το υπουργείο Υγείας και η Διοίκηση του νοσοκομείου με μια ιδιωτική δωρεά μεθοδεύει την αλλαγή του χαρακτήρα και της λειτουργίας του Νοσοκομείου, προς όφελος αλλότριων συμφερόντων

Το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων Παλλήνης προχωρά σε κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας φέρνοντας στο προσκήνιο το γεγονός πως  οι εργασίες κατάργησης κλινών και αλλαγής χρήσης δωματίων νοσηλείας του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, για την προσχηματική μετατροπή τους σε δομή φιλοξενίας παιδιών με εισαγγελική εντολή, έχουν προχωρήσει και σύντομα θα παραδοθούν.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παλλήνης:

Καλούμε τη Δευτέρα 27/6 στις 17:00 στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης την Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, τις Ενώσεις Γονέων Βόρειου και Ανατολικού Τομέα, τους Συλλόγους Γονέων του Δήμου και των όμορων Δήμων, όλους τους γονείς και όσους φορείς θεωρούν υποχρέωσή τους να ακυρώσουν στην πράξη την απόφαση του Υπουργείου και της Διοίκησης του νοσοκομείου και να σταθούν στο πλευρό των γιατρών και των εργαζομένων του Νοσοκομείου κατά της απαράδεκτης αυτής απόφασης, η οποία με όχημα μια ιδιωτική δωρεά μεθοδεύει την αλλαγή του χαρακτήρα και της λειτουργίας του Νοσοκομείου, προς όφελος αλλότριων συμφερόντων.

Θέλουμε τώρα

• Επαναφορά του Παίδων Πεντέλης στην πλήρη λειτουργία του ως Δημόσιο Παιδιατρικό Νοσοκομείο με ουσιαστική αναβάθμισή του.
• Έξω οι Rotary από το Παίδων Πεντέλης. Καμία ιδιωτική παρέμβαση σε Δημόσιο Νοσοκομείο.
• Εισαγγελική Έρευνα για να ελεγχθεί η νομική ισχύς και εγκυρότητα της σύμβασης δωρεάς με τους καταχρηστικούς όρους.
• Φροντίδα ουσιαστική για τα παιδιά εισαγγελικής παραγγελίας, όχι σε νοσοκομεία αλλά στις κατάλληλες δομές αγκαλιάς και υποστήριξής τους με κατάλληλα καταρτισμένους ειδικούς ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς.

Τι αποφάσισε η Συνεύλευση Εργαζομένων του Νοσοκομείου

Το τελευταίο τρίμηνο έχει ανακύψει στο Γ.Ν Παίδων Πεντέλης θέμα, λόγω απόφασης του Δ.Σ του Σισμανογλείου/Α. Φλέμινγκ/Παίδων Πεντέλης, για έγκριση δωρεάς του σωματείου με την επωνυμία ΕΝΩΣΗ ΡΟΤΑΡΙΑΝΩΝ 2470 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΡΟΤΑΡΥ. Η δωρεά αυτή αφορά στη  διαμόρφωση και εξοπλισμό χώρου εντός του Γ.Ν Παίδων Πεντέλης, για την προσωρινή παραμονή παιδιών και εφήβων έως 16 ετών, μετά από εισαγγελική παραγγελία. Στις 17/3/22 συνεδρίασε το ΔΣ του Σισμανογλείου/Α. Φλέμινγκ/Παίδων Πεντέλης και με 4 υπογραφές αποδέχτηκε τη δωρεά του Ρόταρυ).

Μέσα σε διάστημα ενός μήνα (από 27/4/2022) ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν εργασίες για αναδιαμόρφωση χώρου εντός πρώην λειτουργικού χώρου του νοσοκομείου, που αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο μέρος στην ΩΡΛ κλινική και σε μέρος της Παιδοχειρουργικής, Οφθαλμολογικής και Οδοντιατρικής. Συγκεκριμένα αφορά σε 5 τρίκλινους θαλάμους νοσηλείας  ΩΡΛ, και 2 θαλάμους Παιδοχειρουργικής, Οφθαλμολογικής και Οδοντιατρικής δυναμικής 7 κλινών, συνολικά ένα χώρο 22 κλινών.

Η πτέρυγα με τους θαλάμους αυτούς αποτέλεσε χώρο νοσηλείας περιστατικών Covid στη διάρκεια μέρους της πανδημίας και μετά την οδηγία της Υ.ΠΕ για πλήρη επαναφορά του νοσοκομείου στην προ πανδημίας κατάσταση, δεν αποδόθηκαν στη πρότερη λειτουργία τους. Αντίθετα οι θάλαμοι κλειδώθηκαν και απομονώθηκαν τελικά από το υπόλοιπο τμήμα του νοσοκομείου με τοποθέτηση γυψοσανίδας.

Πλέον μέχρι και σήμερα η πρόσβαση στο χώρο είναι μόνο εξωτερική και μη επιτρεπόμενη σε άτομα πλην των όσων έχουν αναλάβει να φέρουν σε πέρας τις εργασίες αναδιαμόρφωσης. Προ της έναρξης των εργασιών κενώθηκαν οι θάλαμοι από έπιπλα (σε μέρα αργίας) αρχικά με τοποθέτηση των κλινών σε εξωτερικό χώρο του νοσοκομείου και κατόπιν, λόγω αντιδράσεων για την έκθεση εξοπλισμού σε ακατάλληλες συνθήκες, τοποθέτησή τους αρχικά σε λειτουργικούς χώρους (εξεταστήριο) και τελικά σε χώρους αποθήκες.

Άμεσα ακολούθησε η αποσύνδεση παροχών οξυγόνου, αφαίρεση και αντικατάσταση καλοριφέρ και εργασίες σχετικά με αποχέτευση, τοποθέτηση πλακιδίων, εγκατάσταση κεντρικής πόρτας, ηλεκτρολογικές εργασίες, βαφή χώρων, τοποθέτηση κλιματιστικών, τοποθέτηση αδιαφανούς μεμβράνης σε εξωτερικές πόρτες, ενώ επίκειται η τοποθέτηση επίπλων και εξοπλισμού.


Τα ερωτηματικά και οι αντιδράσεις μέρους των εργαζομένων ήταν αναμενόμενα. Πως γίνεται να οριοθετείται χώρος εντός νοσοκομείου για φιλοξενία παιδιών με εισαγγελική εντολή και μάλιστα εντός λειτουργικού χώρου του νοσοκομείου; Γιατί όλες αυτές οι εργασίες πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών; Γιατί γίνονται αιφνιδιαστικές αποφάσεις για μετεγκαταστάσεις τμημάτων σε άλλους χώρους; Πως θα καλυφθούν οι ανάγκες σε νοσηλεία δεδομένης της μείωσης των διαθέσιμων κλινών του νοσοκομείου; Εδώ και 10 μήνες παραμένει κλειστός και ο χώρος της Β’ παιδιατρικής κλινικής, με αφορμή την έναρξη εργασιών για ανακαίνιση κατόπιν δωρεάς, ωστόσο καμία εργασία δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Εδώ λοιπόν και 10 μήνες το νοσοκομείο στερείται σημαντικού αριθμού κλινών, που ανάλογα με τη περίοδο λειτουργίας, κυμαίνονται περι των 60.

Η τριμελής ΕΙΝΑΠ και το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου κινητοποίθηκαν, σε μια προσπάθεια να απαντηθούν ερωτήματα . Μετά από γενικές συνελεύσεις κατατέθηκαν εγγράφως  πρωτοκολλημένα αιτήματα για κοινοποίηση απόφασης Δ.Σ, πρακτικών συνεδρίασης Δ.Σ, υπογεγραμμένου σχεδίου σύμβαση δωρεάς, επιστημονικού πλαισίου εγκατάστασης και λειτουργίας χώρου φιλοξενίας εντός νοσοκομείου, δηλωθείσας σε ΕΚΕΠΥ δύναμης κλινών από αρμοδίους. Τελικά κοινοποιήθηκε μόνο η σύμβαση και μάλιστα μία μέρα προ της ολοκλήρωσης των εργασιών. Προς έκπληξή μας διαπιστώθηκε ότι μεταξύ των όρων της σύμβασης, περιλαμβάνονται και τα εξής :

Υποχρέωση της δωρεοδόχου (νοσοκομείο):

-να μην προβεί στο μέλλον σε μεταβολή του σκοπού χρήσης του χώρου
-να επιτρέπει στη δωρήτρια (ΡΟΤΑΡΥ) να απασχολεί και να επιμορφώνει τα διαμένοντα παιδιά, κατά το σύντομο διάστημα της παραμονής τους, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην οικεία νομοθεσία
-να επιτρέπει σε εθελοντές της δωρήτριας που έχουν την κατάλληλη ειδικότητα να προσφέρουν κάθε μορφής βοήθεια στα παιδιά κατά το σύντομο διάστημα που θα διαμένουν στο χώρο

Εστιάζουμε στα παραπάνω σημεία για τους εξής λόγους:

-Ο λειτουργικός χώρος του νοσοκομείου που διατέθηκε για το σκοπό αυτό δε θα επιστρέψει στο μέλλον ξανά στη διάθεσή του για νοσηλείες παιδιών 

-Το "σύντομο" διάστημα παραμονής παιδιών που περιγράφεται είναι σχετικό, καθώς από τη μέχρι τώρα εμπειρία μας, τα παιδιά με εισαγγελική εντολή παραμένουν στο νοσοκομείο από λίγες μέρες, μέχρι και εβδομάδες ή μήνες.

- Ποιος φορέας θα κρίνει την επιστημονική κατάρτιση, ικανότητα και επάρκεια καθώς και ψυχική ακεραιότητα των ατόμων που πρόκειται να προσεγγίσουν με διάφορους τρόπους (διαπαιδαγωγικούς, δημιουργικής ενασχόλησης, εκπαιδευτικούς κ.α) τα παιδιά αυτά. Είναι εντελώς απροσδιόριστη  η φύση, η προέλευση και η εξειδίκευση του προσωπικού που θα ασχολείται με τα παιδιά αυτά, κατά την αναφερόμενη στη σύμβαση δωρεάς προσωρινή και σύντομη παραμονή τους στο χώρο. 

Για τους λόγους αυτούς :

Καταγγέλουμε τη σύμβαση δωρεάς, καθώς εμπεριέχει όρους καταχρηστικούς.

- Δεσμεύει τον οριοθετημένο χώρο για πάντα. Ακόμα και όταν πάψει η ανάγκη για παραμονή παιδιών με εισαγγελική εντολή, θα εξακολουθεί αυτός ο όρος να αποτελεί συμβατική υποχρέωση του νοσοκομείου.

- Παρέχει πρόσβαση εθελοντών σε ευάλωτα παιδιά, χωρίς να διασφαλίζεται ούτε στοιχειωδώς κάποιο πλαίσιο για την προστασία τους.

- Δημιουργεί οριοθετημένο χώρο εντός νοσοκομείου χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση της ανάγκης και χωρίς επιστημονική πλαισίωση της λειτουργίας. Ταυτόχρονα στερεί λειτουργικούς χώρους, χωρίς έγγραφη και τεκμηριωμένη πρόβλεψη για την αντικατάστασή τους.

 Ζητάμε :

    • Όλες οι λειτουργίες του νοσοκομείου να υποστηρίζονται από κατάλληλο και εξειδικευμένο προσωπικό. Δημόσια διαβούλευση με εμπλοκή των αρμοδίων φορέων και επιστημονική πλαισίωση του οποιουδήποτε εγχειρήματος αφορά σε ευάλωτα παιδιά.
    • Αναδιαπραγμάτευση των όρων της σύμβασης, ώστε να μη δεσμεύεται χώρος του νοσοκομείου και η λειτουργία του εσαεί από μια δωρεά ανακαίνισής του.
    • Να διασφαλιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων Υγείας και Εργασίας ότι η παραμονή των ευάλωτων παιδιών στα νοσοκομεία, δε θα ξεπερνά την ολιγοήμερη παραμονή για τους απαραίτητους ιατρικούς ελέγχους.
    • Εφόσον κριθεί και αποφασιστεί από τους επιστημονικούς φορείς του νοσοκομείου και της πολιτείας η ανάγκη ύπαρξης ξεχωριστού χώρου για τα ευάλωτα παιδιά στο νοσοκομείο μας, να επιλεγεί και να διαμορφωθεί από την πολιτεία ο αδιάθετος χώρος του ΠΙΚΠΑ.
    • Να αποδοθεί άμεσα ο δεσμευμένος χώρος του νοσοκομείου στο χειρουργικό τομέα, για τις ανάγκες νοσηλείας του χειρουργικού ασθενή.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πέθανε η συγγραφέας Αγγελική Βαρελλά

Αιτήσεις για το ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 1000 ευρώ σε 80000 ανέργους ΕΔΩ

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

androulakis
Ανδρουλάκης σε Μητσοτάκη: Με παρακολουθούσατε παράνομα με την ΕΥΠ!
Δήλωση καταπέλτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ: Κύριε Μητσοτάκη, θεωρούμουν «εθνικός κίνδυνος» από την περίοδο της υποψηφιότητάς μου μέχρι και λίγες ημέρες...
Ανδρουλάκης σε Μητσοτάκη: Με παρακολουθούσατε παράνομα με την ΕΥΠ!
PANEPISTHMIO_KENTRO
ΑΕΙ: Υποδείγματα προκηρύξεων για τις εκλογές Συμβουλίων Διοίκησης από το ΥΠΑΙΘ
Ποιοι μπορούν να είναι υποψήφιοι και πώς θα εκλεγούν τα εξωτερικά μέλη των Συμβουλίων Διοίκησης των ΑΕΙ
ΑΕΙ: Υποδείγματα προκηρύξεων για τις εκλογές Συμβουλίων Διοίκησης από το ΥΠΑΙΘ