Τράπεζα Θεμάτων: «Τι να κάνω;» - Επιστολή εκπαιδευτικού αποκαλύπτει το αδιέξοδο
«Όσον αφορά τη βαθμολογία, τι να κάνω; Να είμαι πιο επιεικής; Να φουσκώσω, ίσως και να παραφουσκώσω, τις βαθμολογίες; Μήπως να βάλω σε όλες και όλους 20, μία ισοπεδωτική αξιολόγηση, αντίδραση στην επίμονη προσπάθεια ισοπέδωσης του Υπουργείου;»

Ολο τον παραλογισμό της επιμονής Κεραμέως στην εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων απο εφέτος, μια ακόμα δύσκολη χρονιά για τα σχολεία και της εξίσου επίμονης άρνησής της να μειώσει την ύλη των εξετάσεων παρά τις εκκλήσεις εκπαιδευτικών μαθητών και γονέων, περιγράφεται σε επιστολή εκπαιδευτικού.

Πρόκειται για επιστολή που απέστειλε ο φιλόλογος Βαγγέλης Δήμας στο Υπουργείο Παιδείας και στη Διεύθυνση δευτεροβάθμιας Α' Αθήνας στην οποία δηλώνει ότι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την ύλη στο μάθημα της Μεσαιωνικής Ιστορίας Β' Λυκείου ενόψει μάλιστα της τράπεζας θεμάτων και ζητώντας οδηγίες τι να κάνει. Απολαύστε:

Δεν κατάφερα να ολοκληρώσω την ύλη ενόψει της Τράπεζας Θεμάτων. Τι να κάνω;

Αξιότιμε κύριε Διευθυντή,

      Παρά τις προσπάθειές μου να ολοκληρώσω την εξεταστέα ύλη στο μάθημα της Μεσαιωνικής Ιστορίας της Β' Λυκείου δεν τα κατάφερα. Έφτασα καταϊδρωμένος μέχρι τον Διαφωτισμό, έχοντας μάλιστα προσπεράσει τις Ανακαλύψεις και τη Θρησκευτική Μεταρρύθμιση. Είχα στείλει επιστολές στο Υπουργείο Παιδείας στην αρχή του έτους, επισημαίνοντας τον όγκο της ύλης και εκφράζοντας την αδυναμία μου να την ολοκληρώσω, επικαλούμενος τόσο την εμπειρία μου όσο και την εμπειρία άλλων συναδελφισσών και συναδέλφων. Έχουμε όλες/όλοι μας μακροχρόνια τριβή με το συγκεκριμένο διδακτικό αντικείμενο και το συγκεκριμένο - σε πολλά σημεία προβληματικό - εγχειρίδιο, αλλά έχουμε μάθει γενικά να θεραπεύουμε τις αστοχίες του.

      Επίσης, να τονίσω, αν και υποτίθεται εξυπακούεται, ότι θέλουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να αποκτήσουν κριτική ικανότητα, ιστορική συνείδηση, να εκτιμήσουν ό,τι καλό έχουν χτίσει οι προηγούμενοι αλλά και να μπορέσουν να διακρίνουν ό,τι χρειάζεται αλλαγή ή γκρέμισμα. Έτσι, να βάλουν το λιθαράκι τους - και ίσως όχι μόνο - στην βελτίωση της εικόνας και της ουσίας του κόσμου.

     Θα μπορούσα, βέβαια, να είχα καλύψει με συνοπτικές διαδικασίες και ειδικότερα με συνοπτικές σημειώσεις την υπολειπόμενη ύλη, να τα έχω καταγράψει όλα με ωραία μεγάλα γράμματα στο βιβλίο ύλης και να είμαι καλυμμένος. Και όλα ωραία και καλά!

      Θα μπορούσα να έχω επικεντρωθεί στα βασικά σημεία κάθε ενότητας, δίνοντας στα παιδιά το ζουμί και προσπερνώντας τα άλλα, τα υποτίθεται ασήμαντα.

Θα μπορούσαμε να μην έχουμε ξεκινήσει με την ομάδα των παιδιών ενδιαφέρουσες συζητήσεις για θέματα της επικαιρότητας, παραδείγματος χάρη για πολέμους κοντινούς  και μακρινούς. Και πολλά άλλα.

     Φαίνονται πολυτέλειες, παρόλα αυτά δεν νιώθω ίχνος ενοχής, σαν να τα έχω δηλαδή καλά με τη συνείδησή μου. Θα μου πείτε αυτό που μετράει είναι να τα έχεις καλά με τους νόμους και γενικώς τις επιταγές του εκάστοτε Υπουργείου. Η ηγεσία του όμως συχνότατα δεν είναι άνθρωποι της εκπαίδευσης και κυρίως, μου φαίνεται, ότι δεν πονάνε την εκπαίδευση και κυρίως τη δημόσια εκπαίδευση. Γι' αυτό στέκομαι όχι μόνο προβληματισμένος αλλά ιδιαιτέρως και κυρίως καχύποπτος.

      Σας καταθέτω, λοιπόν, κάποιες απορίες μου και παρακαλώ να μου προτείνετε τι μπορώ να κάνω. Να ενθαρρύνω τις μαθήτριες και τους μαθητές μου να διαβάσουν μόνες/οι τους ό,τι δεν τους έχω διδάξει; Να τους εφοδιάσω με τις σχετικές σημειώσεις; Όσον αφορά τη βαθμολογία, τι να κάνω; Να είμαι πιο επιεικής; Να φουσκώσω, ίσως και να παραφουσκώσω, τις βαθμολογίες; Μήπως να βάλω σε όλες και όλους 20, μία ισοπεδωτική αξιολόγηση, αντίδραση στην επίμονη προσπάθεια ισοπέδωσης του Υπουργείου;

     Τελειώνοντας: εάν διαπιστώσω ασάφεια σε κάποιο/α από τα θέματα που θα μας κληρωθούν ( ανεξάρτητα αν θα το επιλέξω/ουμε), πώς θα το/τα εξηγήσω στα παιδιά; Μήπως μας παρέχεται η δυνατότητα επικοινωνίας με την συντάκτρια καταθέτρια ή τον συντάκτη καταθέτη, για να ζητήσουμε διευκρινίσεις;

Σας ευχαριστώ,

Βαγγέλης Δήμας,

εργαζόμενος στο 1ο ΓΕΛ Νέας Φιλαδέλφειας

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο Πανεπιστημιακό Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ΜΟΝΟ 50Є εγγραφή (Αιτήσεις ως 4-12)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ σε ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΝ.ΠΑΤΡΩΝ και Παν.Λευκωσίας μέσω alfavita.gr ΕΔΩ

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

posips
ΠΟΣΙΠΣ: Οι εκπρόσωποι επικοινωνίας της Ομοσπονδίας - Αναλυτικά τα τηλέφωνα
Δείτε αναλυτικά τους εκπροσώπους επικοινωνίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιδιωτικών Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών
ΠΟΣΙΠΣ: Οι εκπρόσωποι επικοινωνίας της Ομοσπονδίας - Αναλυτικά τα τηλέφωνα
Σχολείο
Γονείς μαθητών: «Όχι» στη συγχώνευση 4ου και 5ου ΓΕΛ Καλαμαριάς
Οι γονείς και οι μαθητές οργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στη συγχώνευση, σήμερα  στις 12 μ.μ. στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης...
Γονείς μαθητών: «Όχι» στη συγχώνευση 4ου και 5ου ΓΕΛ Καλαμαριάς
smilios2.jpg
Δίωξη Σμήλιου: «Είναι μια πολιτική δίωξη» - Πάνω από 1.000 οι υπογραφές εκπαιδευτικών
«Είναι καθαρά πολιτική η δίωξη του Ηλ. Σμήλιου», τονίζουν οι εκπαιδευτικοί που υπογράφουν στο κείμενο αλληλεγγύης
Δίωξη Σμήλιου: «Είναι μια πολιτική δίωξη» - Πάνω από 1.000 οι υπογραφές εκπαιδευτικών