«Όσον αφορά τη βαθμολογία, τι να κάνω; Να είμαι πιο επιεικής; Να φουσκώσω, ίσως και να παραφουσκώσω, τις βαθμολογίες; Μήπως να βάλω σε όλες και όλους 20, μία ισοπεδωτική αξιολόγηση, αντίδραση στην επίμονη προσπάθεια ισοπέδωσης του Υπουργείου;»

Ολο τον παραλογισμό της επιμονής Κεραμέως στην εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων απο εφέτος, μια ακόμα δύσκολη χρονιά για τα σχολεία και της εξίσου επίμονης άρνησής της να μειώσει την ύλη των εξετάσεων παρά τις εκκλήσεις εκπαιδευτικών μαθητών και γονέων, περιγράφεται σε επιστολή εκπαιδευτικού.

Πρόκειται για επιστολή που απέστειλε ο φιλόλογος Βαγγέλης Δήμας στο Υπουργείο Παιδείας και στη Διεύθυνση δευτεροβάθμιας Α' Αθήνας στην οποία δηλώνει ότι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την ύλη στο μάθημα της Μεσαιωνικής Ιστορίας Β' Λυκείου ενόψει μάλιστα της τράπεζας θεμάτων και ζητώντας οδηγίες τι να κάνει. Απολαύστε:

Δεν κατάφερα να ολοκληρώσω την ύλη ενόψει της Τράπεζας Θεμάτων. Τι να κάνω;

Αξιότιμε κύριε Διευθυντή,

      Παρά τις προσπάθειές μου να ολοκληρώσω την εξεταστέα ύλη στο μάθημα της Μεσαιωνικής Ιστορίας της Β' Λυκείου δεν τα κατάφερα. Έφτασα καταϊδρωμένος μέχρι τον Διαφωτισμό, έχοντας μάλιστα προσπεράσει τις Ανακαλύψεις και τη Θρησκευτική Μεταρρύθμιση. Είχα στείλει επιστολές στο Υπουργείο Παιδείας στην αρχή του έτους, επισημαίνοντας τον όγκο της ύλης και εκφράζοντας την αδυναμία μου να την ολοκληρώσω, επικαλούμενος τόσο την εμπειρία μου όσο και την εμπειρία άλλων συναδελφισσών και συναδέλφων. Έχουμε όλες/όλοι μας μακροχρόνια τριβή με το συγκεκριμένο διδακτικό αντικείμενο και το συγκεκριμένο - σε πολλά σημεία προβληματικό - εγχειρίδιο, αλλά έχουμε μάθει γενικά να θεραπεύουμε τις αστοχίες του.

      Επίσης, να τονίσω, αν και υποτίθεται εξυπακούεται, ότι θέλουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να αποκτήσουν κριτική ικανότητα, ιστορική συνείδηση, να εκτιμήσουν ό,τι καλό έχουν χτίσει οι προηγούμενοι αλλά και να μπορέσουν να διακρίνουν ό,τι χρειάζεται αλλαγή ή γκρέμισμα. Έτσι, να βάλουν το λιθαράκι τους - και ίσως όχι μόνο - στην βελτίωση της εικόνας και της ουσίας του κόσμου.

     Θα μπορούσα, βέβαια, να είχα καλύψει με συνοπτικές διαδικασίες και ειδικότερα με συνοπτικές σημειώσεις την υπολειπόμενη ύλη, να τα έχω καταγράψει όλα με ωραία μεγάλα γράμματα στο βιβλίο ύλης και να είμαι καλυμμένος. Και όλα ωραία και καλά!

      Θα μπορούσα να έχω επικεντρωθεί στα βασικά σημεία κάθε ενότητας, δίνοντας στα παιδιά το ζουμί και προσπερνώντας τα άλλα, τα υποτίθεται ασήμαντα.

Θα μπορούσαμε να μην έχουμε ξεκινήσει με την ομάδα των παιδιών ενδιαφέρουσες συζητήσεις για θέματα της επικαιρότητας, παραδείγματος χάρη για πολέμους κοντινούς  και μακρινούς. Και πολλά άλλα.

     Φαίνονται πολυτέλειες, παρόλα αυτά δεν νιώθω ίχνος ενοχής, σαν να τα έχω δηλαδή καλά με τη συνείδησή μου. Θα μου πείτε αυτό που μετράει είναι να τα έχεις καλά με τους νόμους και γενικώς τις επιταγές του εκάστοτε Υπουργείου. Η ηγεσία του όμως συχνότατα δεν είναι άνθρωποι της εκπαίδευσης και κυρίως, μου φαίνεται, ότι δεν πονάνε την εκπαίδευση και κυρίως τη δημόσια εκπαίδευση. Γι' αυτό στέκομαι όχι μόνο προβληματισμένος αλλά ιδιαιτέρως και κυρίως καχύποπτος.

      Σας καταθέτω, λοιπόν, κάποιες απορίες μου και παρακαλώ να μου προτείνετε τι μπορώ να κάνω. Να ενθαρρύνω τις μαθήτριες και τους μαθητές μου να διαβάσουν μόνες/οι τους ό,τι δεν τους έχω διδάξει; Να τους εφοδιάσω με τις σχετικές σημειώσεις; Όσον αφορά τη βαθμολογία, τι να κάνω; Να είμαι πιο επιεικής; Να φουσκώσω, ίσως και να παραφουσκώσω, τις βαθμολογίες; Μήπως να βάλω σε όλες και όλους 20, μία ισοπεδωτική αξιολόγηση, αντίδραση στην επίμονη προσπάθεια ισοπέδωσης του Υπουργείου;

     Τελειώνοντας: εάν διαπιστώσω ασάφεια σε κάποιο/α από τα θέματα που θα μας κληρωθούν ( ανεξάρτητα αν θα το επιλέξω/ουμε), πώς θα το/τα εξηγήσω στα παιδιά; Μήπως μας παρέχεται η δυνατότητα επικοινωνίας με την συντάκτρια καταθέτρια ή τον συντάκτη καταθέτη, για να ζητήσουμε διευκρινίσεις;

Σας ευχαριστώ,

Βαγγέλης Δήμας,

εργαζόμενος στο 1ο ΓΕΛ Νέας Φιλαδέλφειας

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Οδηγίες για να κάνετε την αίτηση εύκολα και γρήγορα με λίγα κλικ

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

σχετικά άρθρα

mati_fotia_8.jpg
Φωτιά στο Μάτι: «Σήμερα θα ήθελα να περιμένω τα παιδιά μου από το σχολείο»
«Για την Εβίτα, τον Γρηγόρη και τον Ανδρέα που πέθαναν από τις εγκληματικές παραλείψεις όλων των κατηγορουμένων» - Συγκλόνισε η Β. Βουκάκη που έχασε...
Φωτιά στο Μάτι: «Σήμερα θα ήθελα να περιμένω τα παιδιά μου από το σχολείο»
θέατρο
Πάτρα: Παιδική παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ ξίνισε «προοδευτικούς» γονείς
Η καλλιτεχνική αδεία παράστασης που σόκαρε τους «φιλότεχνους» και «προοδευτικούς» γονείς γιατί δεν μπορούσαν να εξηγήσουν στα παιδιά τους την αλήθεια
Πάτρα: Παιδική παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ ξίνισε «προοδευτικούς» γονείς
nosokomeio-giatroi.jpg
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη - «Ταφόπλακα» στο ΕΣΥ
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, το οποίο και αναμένεται να φέρει τους πολίτες αντιμέτωπους με σοβαρά προβλήματα στον τομέα...
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη - «Ταφόπλακα» στο ΕΣΥ