τράπεζα θεμάτων 2021
«Δε βοηθάμε κανέναν όταν εξαναγκαζόμαστε να σταματήσουμε τα μαθήματα που δεν εξετάζονται στην Τ.Θ . και να αναμορφώσουμε το πρόγραμμα του σχολείου για να ασχοληθούμε σχεδόν καθ’ ολοκληρία με τα εξεταζόμενα»

«Η Τραπεζα Θεμάτων δε σηκώνει μαγείρεμα, διόρθωση ή εξωραϊσμό. Έχει φτιαχτεί με στόχο να κρατήσει έξω από το σχολείο τους πιο αδύναμους μαθητές , όσους δεν μπορούν να ακολουθήσουν τον εξοντωτικό εξεταστικό μαραθώνιο και το κόστος που αυτός συνεπάγεται για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς . Έχει φτιαχτεί για να εντατικοποιήσει τη μάθηση , να την γδύσει από κάθε ομορφιά και ευχαρίστηση για τον μαθητή και τον εκπαιδευτικό και να την κάνει στείρα και απωθητική. Έχει φτιαχτεί για να είναι μια ακόμη πόρτα που κλείνει»

Αυτό αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί της ΕΛΜΕ Ικαρίας-Φούρνων σε ανακοίνωσή τους για την Τράπεζα Θεμάτων, συμπληρώνοντας ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί , εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς , είναι να απαιτήσουμε την οριστική κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και να παλέψουμε από κοινού αποφασιστικά και αταλάντευτα γι αυτό.

Ολη η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ικαρίας-Φούρνων

Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας, τόσο δυσάρεστης, όσο και επικίνδυνης κατάστασης στα σχολεία. Μπροστά στην Τράπεζα θεμάτων (Τ.Θ.) και τις εξετάσεις, το Σχολείο χάνει βίαια τον εκπαιδευτικό του ρόλο και γίνεται εντατική εξεταστική μηχανή . Οι συνάδελφοι σπεύδουν να ολοκληρώσουν την προβλεπόμενη από το ΥΠΑΙΘ ύλη στα μαθήματα της Τ.Θ. με κάθε κόστος και τα παιδιά έχουν μπει σε ένα εξοντωτικό πρόγραμμα εξετάσεων και προσομοιώσεων διαγωνισμών που τα έχει τρελάνει. Η σπουδή αυτή των συναδέλφων δεν είναι αυτόβουλη αλλά επιβλήθηκε από το ΥΠΑΙΘ, με τον κο Κόπτση να μας καθιστά αποκλειστικά υπεύθυνους για την ολοκλήρωση της ύλης και την προετοιμασία των μαθητών για την ΤΘ , επισείοντας βεβαίως πάνω από το κεφάλι μας για μια ακόμη φορά τον πέλεκυ της τιμωρίας.

Καθόλου δεν ενδιαφέρουν το ΥΠΑΙΘ τα πολύ σοβαρά μαθησιακά κενά που συσσωρεύτηκαν από δυο χρόνια τηλεκπαίδευσης , ούτε η επίπτωση που είχε αυτό στην ψυχολογία και τη στάση του μαθητικού δυναμικού , που με τη σειρά του επέδρασε στο ρυθμό παράδοσης και αφομοίωσης της ύλης, ούτε οι συνεχείς επισημάνσεις , τόσο οι δικές μας όσο και πολλών παιδαγωγικών υπεύθυνων, πως η ύλη αυτή είναι αδύνατον να ολοκληρωθεί κανονικά, σε κάποιες περιπτώσεις ούτε καν εικονικά.

Αυτό το πιεστικό κλίμα , καθώς και ο φόβος μήπως επαναληφθεί το προηγούμενο του 2013-2014 , οπότε και εφαρμόστηκε η Τ.Θ. για μια χρονιά, όπου σχεδόν ο ένας στους τέσσερις έμεινε στην ίδια τάξη, έχει ήδη οδηγήσει κάποιους γονείς και μαθητές να ασκούν πιέσεις σε συναδέλφους να «βοηθήσουν» με κάποιο τρόπο στις εξετάσεις προκειμένου να περιορίσουν την προβλεπόμενη μαζική αποτυχία.

Εμείς για μια ακόμη φορά, απευθυνόμενοι τόσο στους συναδέλφους μας , όσο και στους μαθητές μας και στους γονείς τους, λέμε πως η πραγματική βοήθεια δεν μπορεί να εμπεριέχει εξαπάτηση. Δε βοηθάμε κανέναν όταν δηλώνουμε επισήμως στα βιβλία ύλης πως μπορεί να ολοκληρωθεί και να αφομοιωθεί μια υπέρογκη ύλη που ξέρουμε πως ποτέ δεν ολοκληρώθηκε και δεν αφομοιώθηκε. Δε βοηθάμε κανέναν όταν εξαναγκαζόμαστε να σταματήσουμε τα μαθήματα που δεν εξετάζονται στην Τ.Θ . και να αναμορφώσουμε το πρόγραμμα του σχολείου για να ασχοληθούμε σχεδόν καθ’ ολοκληρία με τα εξεταζόμενα. Δεν βοηθούμε κανέναν όταν προσποιούμαστε πως εξετάζουμε τον μαθητή σε μια εξέταση από πριν ναρκοθετημένη από το ΥΠΑΙΘ , ενώ τον «βοηθάμε» για να απαντήσει. Το μόνο που κάνουμε έτσι είναι να πιστοποιούμε πως τελικά, και η ύλη μπορεί να ολοκληρωθεί κανονικά και η Τ.Θ. μπορεί να λειτουργεί χωρίς επιπτώσεις στο μαθησιακό υπόβαθρο των μαθητών μας και χωρίς να προκαλεί τελικά μαθητική διαρροή. Το μόνο που θα καταφέρουμε τελικά είναι να εδραιωθεί η λειτουργία της Τ. Θ. και να βιώνουμε το ίδιο θέατρο κάθε χρόνο, επωμιζόμενοι μάλιστα και το βάρος της αποτυχίας των μαθητών μας.

Η Τ.Θ. δε σηκώνει μαγείρεμα, διόρθωση ή εξωραϊσμό. Έχει φτιαχτεί με στόχο να κρατήσει έξω από το σχολείο τους πιο αδύναμους μαθητές , όσους δεν μπορούν να ακολουθήσουν τον εξοντωτικό εξεταστικό μαραθώνιο και το κόστος που αυτός συνεπάγεται για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς . Έχει φτιαχτεί για να εντατικοποιήσει τη μάθηση , να την γδύσει από κάθε ομορφιά και ευχαρίστηση για τον μαθητή και τον εκπαιδευτικό και να την κάνει στείρα και απωθητική. Έχει φτιαχτεί για να είναι μια ακόμη πόρτα που κλείνει.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί , εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς , είναι να απαιτήσουμε την οριστική κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και να παλέψουμε από κοινού αποφασιστικά και αταλάντευτα γι αυτό.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Οδηγίες για να κάνετε την αίτηση εύκολα και γρήγορα με λίγα κλικ

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

nosokomeio-giatroi.jpg
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη - «Ταφόπλακα» στο ΕΣΥ
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, το οποίο και αναμένεται να φέρει τους πολίτες αντιμέτωπους με σοβαρά προβλήματα στον τομέα...
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη - «Ταφόπλακα» στο ΕΣΥ
kefalidou1.jpg
Κεφαλίδου: Ραγδαία επιδείνωση εργασιακών σχέσεων στα φροντιστήρια
Κατάθεση Ερώτησης της Χ. Κεφαλίδου για τη ραγδαία επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών στα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης
Κεφαλίδου: Ραγδαία επιδείνωση εργασιακών σχέσεων στα φροντιστήρια
pleistiriasmoi-akinita.jpg
Αναλγησία - Πλειστηριασμός α΄ κατοικίας για χρέος μόλις 1.400 ευρώ
Καταγγελία για πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας που ανήκε σε μία εργαζόμενη με ελαστική μορφή απασχόλησης για χρέος μόλις 1.400 ευρώ προς ιδιώτη - ...
Αναλγησία - Πλειστηριασμός α΄ κατοικίας για χρέος μόλις 1.400 ευρώ