Οι περιπολίες θα πραγματοποιούνται αρχικά στους εξωτερικούς χώρους και όχι εντός των κτιρίων, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την συνταγματικότητα του νόμου ίδρυσης της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας

Μια ημέρα πριν από τις φοιτητικές εκλογές που θα διεξαχθούν εφέτος στις 18 Μαϊου, οι πρώτοι 400 φρουροί της νεοσύστατης Πανεπιστημιακής Αστυνομίας (ΟΠΠΙ) ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους.

Οι φοιτητές, ειδικά στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης όπου το τελευταίο διάστημα η παρουσία της «κανονικής» αστυνομίας είναι πολύ έντονη και έχει προκαλέσει αντιδράσεις, εκφράζουν φόβους ότι η κυβέρνηση δεν θα περιμένει την απόφαση του ΣτΕ για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία αν δεν έχει εκδοθεί ως τότε (σ.σ. στο ΣτΕ έχουν προσφύγει δέκα Συλλόγοι επιστημονικού διδακτικού προσωπικού και διοικητικού προσωπικού των ΑΕΙ,  και  Φοιτητών ζητώντας να ακυρωθει ως αντισυνταγματική η απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και η πράξη (31.5.2021) του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. για την προκήρυξη του διαγωνισμού πρόσληψης 1.030 Ειδικών Φρουρών με σκοπό  τη συγκρότηση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημίων) αλλά θα προχωρήσει σύντομα, ίσως και εντός Μαϊου,  στην εγκατάσταση των πρώτων 400 φρουρών στα κάμπους των 3 μεγάλων Πανεπιστημίων Αθήνας-Θεσσαλονίκης (ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΑΠΘ) και όχι στα κεντρικά τους κτήρια στα κέντρα των δύο πόλεων, ενώ ερώτημα είναι πού, πώς και εάν τελικά θα εγκατασταθούν οι φρουροί και στο 4ο Πανεπιστήμιο που περιλαμβάνεται στον αρχικό σχεδιασμό, το ΟΠΑ (ΑΣΟΕΕ) το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στην Πατησίων.

Σύμφωνα πάντως με όσα μετέδωσε πριν λίγες μέρες το OPEN TV, οι περιπολίες θα πραγματοποιούνται αρχικά στους εξωτερικούς χώρους και όχι εντός των κτιρίων, μέχρι να ληφθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σχετικά με την συνταγματικότητα του σχετικού νόμου

Τα «τουρνικέ» και οι κάμερες

Ενας από τους λόγους που αρχικά οι 400 φρουροί θα κάνουν μάλλον βόλτες έξω από τα ιδρύματα, είναι και ότι δεν έχουν ακόμα εγκατασταθεί οι προβλεπόμενες  υποδομές ασφαλείας με εγκαταστάσεις κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης των χώρων συναγερμούς, κάμερες και τουρνικέ σε όλες τις εισόδους-εξόδους των κάμπους των ιδρυμάτων που θα στελεχώσουν. «Οι Πρυτανικές Αρχές που έχουν αναλάβει την υποχρέωση στα συγκεκριμένα πανεπιστήμια που έχουν το πρόβλημα, να τοποθετήσουν τα τουρνικέ, ώστε να είναι ελεγχόμενη η είσοδος, γιατί βασική αποστολή του σώματος που ονομάζεται Πανεπιστημιακή Αστυνομία, είναι η ελεγχόμενη είσοδος των πανεπιστημίων. Να ελέγχεται ότι αυτοί που μπαίνουν μέσα είναι οι φοιτητές και οι καθηγητές τους και κανένας άλλος», δήλωσε χαρακτηριστικά τον Απρίλιο ο Τ.Θεοδωρικάκος.

Πάντως οι αρχικές προβλέψεις για 1.000 φρουρούς της νέας αστυνομικής ομάδας φαίνεται πως πάνε πίσω, αφού οι υπόλοιποι 600 που έχουν χαρακτηριστεί επιλαχόντες, έγινε τον περασμένο μήνα ακύρωση της διαδικασίας χορήγησης δελτίου υγειονομικής εξέτασης, με τη διαδικασία γι αυτούς να έχει προσωρινά «παγώσει»

Τι λένε οι φοιτητές: Καλλιεργούν κλίμα έντασης

Ενδεικτικά, στην ανακοίνωση του Φοιτητικού Συλλόγου Ιστορικού-Αρχαιολογικού του ΑΠΘ (ανάλογες ανακοινώσεις έχουν εκδώσει και άλλοι σύλλογοι) αναφέρονται τα εξής: «Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση και οι κρατικοί μηχανισμοί έχουν κλιμακώσει την επίθεση απέναντι στην νεολαία και στους φοιτητικούς συλλόγους. Τις προηγούμενες δύο εβδομάδες γίναμε όλοι μάρτυρες εικόνων στο ΑΠΘ που είναι βγαλμένες από τις πιο μαύρες σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Την μεγάλη εβδομάδα, εκμεταλλευόμενοι την απουσία των φοιτητών από τις σχολές, οι πρυτανικές αρχές έβαλαν τα ΜΑΤ στην ΣΘΕ, μπροστά στην οποία στρατοπέδευσαν για δύο ολόκληρες εβδομάδες! Όπως και την παραμονή πρωτοχρονιάς με την εκκένωση πολιτικού χώρου εντός του ΑΠΘ, έτσι και τώρα με πρόσχημα της ‘’εργασίες’’ γκρεμίσματος του και κατασκευής βιβλιοθήκης, κυβέρνηση και πρυτανεία Παπαϊωάννου θελουν να νομιμοποιήσουν της παρουσία αστυνομικών δυνάμεων μέσα στον χώρο του Ασύλου και να προχωρήσουν με την εφαρμογή του νόμου Κ-Χ, ενός νόμου που βρίσκει απέναντί του το σύνολο των φοιτητών και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Οι δυνάμεις καταστολής δεν δίστασαν να κάνουν συλλήψεις, να ρίξουν χημικά και κρότου λάμψης σε φοιτητές, ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους, ενώ η στάση τους ήταν τουλάχιστον προκλητική, με απειλές εναντίον φοιτητών και αναφορές στην διαδικασία των φοιτητικών εκλογών. Το σκηνικό έντασης της καταστολής και επιβολής μιας κατάστασης διαρκούς αστυνομοκρατίας μέσα στο ΑΠΘ βρήκε απέναντι του τους φοιτητικούς συλλόγους, οι οποίοι κάθε μέρα προχωρούσαν σε κινητοποιήσεις απέναντι στα ΜΑΤ απαιτώντας την άμεση αποχώρηση τους! Οι κινήσεις αυτές συμβαίνουν λίγες εβδομάδες πριν την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης της πανεπιστημιακής αστυνομίας και είναι κινήσεις που θέλουν να στρώσουν ιδεολογικά το έδαφος για την εγκατάσταση της. Μάλιστα, ανακοινώθηκε ότι η εκπαίδευση της ΟΠΠΙ θα ολοκληρωθεί στις 17 Μαΐου! Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η ΝΔ θέλει οι φοιτητικές εκλογές να πραγματοποιηθούν μέσα σε ένα κλίμα τρομοκρατίας και έντασης».

Τι είπε η κ.Κεραμέως

Στο θέμα αναφέρθηκε πριν από λίγες μέρες και η υπουργός Παιδείας«Το μέτρο προχωρά και έρχεται να προστεθεί σε κάποια άλλα μέτρα που έχουν παρθεί για την αναβάθμιση των πανεπιστημίων. Ήδη από το 2019 έχει καταργηθεί το άσυλο και οι Αρχές επεμβαίνουν όταν παρίσταται ανάγκη. Για παράδειγμα ένας χώρος του ΑΠΘ που τελούσε υπό κατάληψη για 34 χρόνια, θα γίνει βιβλιοθήκη. Η ομάδα προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, θα λάβει ειδική εκπαίδευση, ωστόσο εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ για την υλοποίηση του σχεδίου της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Είναι το ΕΚΠΑ, το ΑΠΘ, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η ΑΣΟΕΕ τα ιδρύματα που πρόκειται να μπει η πανεπιστημιακή αστυνομία», επεσήμανε χαρακτηριστικά η υπουργός στο «MEGA Σαββατοκύριακο». «Δεν θα φέρουν πυροβόλο όπλο κατά τα άλλα μπορούν να φέρουν τον εξοπλισμό που έχουν δικαίωμα να έχουν», κατέληξε η Υπουργός.

Ο Τ.Θεοδωρικάκος

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σε πρόσφατη συνέντεξή του στον ελεύθερο τύπο, δήλωσε σχετικά: «Κάνουμε πράξη την στρατηγική μας για την ασφάλεια στα Ελληνικά Πανεπιστήμια που είναι προϋπόθεση για υπάρχει ελευθερία και ομαλή λειτουργία προς όφελος των καθηγητών και των φοιτητών, αναφέρει ο Υπουργός και προσθέτει: «Σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις μας σ' αυτόν τον τομέα στο 100%. Οφείλουν και οι πρυτανικές αρχές να πράξουν το δικό τους καθήκον και ασφαλώς αναμένουμε και από το ΣτΕ να βγάλει το ταχύτερο δυνατόν την απόφασή του για τη συνταγματικότητα του νόμου».

Θερμό καλοκαίρι;

Σε κάθε περίπτωση, εάν η κυβέρνηση προχωρήσει όντως στην εγκατάσταση της ΟΠΠΙ μέσα στα ιδρύματα εντός των επόμενων μηνών, το καλοκαίρι και ακόμα περισσότερο το ερχόμενο Φθινόπωρο με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής περιόδου αναμένεται θερμό στα συγκεκριμένα Πανεπιστήμια, ενώ αν η εγκατάσταση αναβληθεί καθώς το κλίμα στην κοινωνία είναι ήδη τεταμένο, θα πρόκειται για μια ακόμα -τουλάχιστον προσωρινή- ήττα των επιπόλαιων κυβερνητικών σχεδιασμών. Ηδη οι αναλυτές των υπηρεσιών ασφαλείας αναμένουν «αντάρτικο» και όξυνση από την νέα εξεταστική περίοδο.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Σε ποια ειδικότητα κάνουν αίτηση φιλόλογοι και μαθηματικοί

ΒΓΗΚΕ Η  προκήρυξη για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - Πώς κάνετε αίτηση και πότε

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

πυροσβεστικη
Τραγικό! Διασωληνωμένος 5χρονος που ανασύρθηκε από φλεγόμενο διαμέρισμα - Ο πατέρας φέρεται να ήταν σε κατάσταση μέθης
Στο νοσοκομείο και τα άλλα δυο αδέλφια του
Τραγικό! Διασωληνωμένος 5χρονος που ανασύρθηκε από φλεγόμενο διαμέρισμα - Ο πατέρας φέρεται να ήταν σε κατάσταση μέθης
κεραμεωσ
Το υπουργείο Παιδείας ξαφνικά "βλέπει" αυξήσεις στους μισθούς των εκπαιδευτικών αλλά μετά τις εκλογές!

Αν ψάξει κανείς τις δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας από τον Ιούλιο του 2019 που ανέλαβε την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία μέχρι και τις...

Το υπουργείο Παιδείας ξαφνικά "βλέπει" αυξήσεις στους μισθούς των εκπαιδευτικών αλλά μετά τις εκλογές!