sakellaropoulou
INTIME/ΓΤ ΠτΔ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ
Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Ρομά

Νέες και νέους Ρομά που είναι φοιτητές ή έχουν αποφοιτήσει από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα θα υποδεχθεί σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα των Ρομά.

Συγκεκριμένα η συνάντηση θα γίνει στις 12:00.

Πώς καθιερώθηκε η Διεθνής Ημέρα Ρομά

Η Διεθνής Ημέρα Ρομά καθιερώθηκε επίσημα το 1990 όταν η Διεθνής Ένωση Ρομά πραγματοποίησε το τέταρτο Παγκόσμιο Συνέδριο της στο Σέροκ της Πολωνίας. Το 4ο Συνέδριο είχε πραγματοποιηθεί προς τιμήν της πρώτης μεγάλης διεθνούς συνάντησης των εκπροσώπων των ρομά, στις 7-12 Απριλίου 1971 στο Τσέσφηλντ κοντά στο Λονδίνο.

Από την καθιέρωσή της λοιπόν η 8η Απριλίου είναι αφιερωμένη στους όπου γης Ρομά και γιορτάζεται με παρελάσεις, πορείες και συγκεντρώσεις, σε τουλάχιστον 150 πόλεις του κόσμου. 

Παγκοσμίως υπάρχουν 15 εκατ. Ρομά οι οποίοι δεν έχουν δικό τους κράτος. Στην ΕΕ ζουν 6 εκατ. Ρομά  και 4 εκατ. στις χώρες Μαυροβούνιο, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο και Τουρκία.

Οι Ρομά που βιώνουν στο πετσί τους τον κοινωνικό αποκλεισμό, τις διακρίσεις και την περιθωριοποίηση έχουν πληρώσει και στο παρελθόν με τη ζωή τους τις ναζιστικές διώξεις κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.  

Επίσκεψη στα ελληνόφωνα χωριά της Απουλίας

Παράλληλα, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα πραγματοποιήσει στις 9 και 10 Απριλίου επίσκεψη στα ελληνόφωνα χωριά της Απουλίας, στην περιοχή Σαλέντο της Κάτω Ιταλίας.

Η επίσκεψη προγραμματίστηκε ύστερα από πρόσκληση του προέδρου της Ένωσης Ελληνόφωνων Δήμων της Γκρέτσια Σαλεντίνα, Ρομπέρτο Καζαλούτσι (Roberto Casaluci).

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 20ή επέτειο από την ίδρυση της.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ηλεκτρονικό τσιγάρο
Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Οι κίνδυνοι των αρωματικών ενώσεων: Ανάγκη για σφιχτότερη ρύθμιση και δημόσια ευαισθητοποίηση
Η ανασκόπηση των χημικών ουσιών και των τοξικών επιπτώσεων των αρωματικών γεύσεων στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και η ανάγκη για αυστηρότερη ρύθμιση και...
Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Οι κίνδυνοι των αρωματικών ενώσεων: Ανάγκη για σφιχτότερη ρύθμιση και δημόσια ευαισθητοποίηση
sxoleio
Μόνιμοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Ποια μέρα θα πιστωθεί η μισθοδοσία στους λογαριασμούς τους
Εκπαιδευτικοί: O υπολογισμός της μισθοδοσίας από 1η Μαΐου
Μόνιμοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Ποια μέρα θα πιστωθεί η μισθοδοσία στους λογαριασμούς τους
anoia.jpg
Αν ο γονιός μου έχει άνοια, θα αποκτήσω κι εγώ; Οσα πρέπει να γνωρίζετε για την άνοια σε 10 λεπτά
Τα νέα όπλα κατά του Αλτσχάιμερ και τα μυστικά της οξύνοιας (Βίντεο).
Αν ο γονιός μου έχει άνοια, θα αποκτήσω κι εγώ; Οσα πρέπει να γνωρίζετε για την άνοια σε 10 λεπτά