sxoleia-mathites
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS
Καλούνται να συνεργαστούν όλες οι δημόσιες δομές αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας (σχολικών μονάδων, αποκεντρωμένων υπηρεσιών κτλ) για την καταχώριση στην πλατφόρµα των κτηρίων

Το υπουργείο Παιδείας ενημερώνει πως μετά από τη συστηματική αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης στη Δημόσια Διοίκηση που διενεργήθηκε από τον Οκτώβριο του 2019 έως τον Απρίλιο του 2020, υπό τον συντονισμό του Υπουργού Επικρατείας, εκπονήθηκε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων µε Αναπηρία (ΕΣΔ) (), το οποίο παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο 2020.

Στον στόχο 20 του εν λόγω Σχεδίου είχε προβλεφθεί η διενέργεια δράσεων για τη διασφάλιση της «Προσβασιμότητας στο Φυσικό και Δομημένο Περιβάλλον». Ειδικότερα, η πρώτη εξ αυτών των δράσεων αφορά στη «δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για την παρακολούθηση βελτιώσεων προσβασιμότητας στο δομημένο περιβάλλον οριζόντια, ξεκινώντας από τα κτήρια που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες».

Σε αυτό το πλαίσιο, καλούνται να συνεργαστούν όλες οι δημόσιες δομές αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων (σχολικών μονάδων, αποκεντρωμένων υπηρεσιών, κοκ) με τα αντίστοιχα Σημεία Αναφοράς των Δήμων για την καταχώριση στην πλατφόρµα των κτηρίων, σύµφωνα µε τα ανωτέρω.

Για την άμεση επικοινωνία των Διευθυντών των Σχολικών Μονάδων ή των Προϊσταμένων των Υπηρεσιών των ανωτέρω δομών με τα αντίστοιχα Σημεία Αναφοράς ούτως ώστε να διαπιστωθεί αν έχει γίνει εκ μέρους τους ή σχετική καταχώρηση ή αν χρειάζεται να γίνει αντίστοιχη εξουσιοδότηση των Διευθυντών των Σχολικών Μονάδων ή των Προϊσταμένων των Υπηρεσιών για την καταχώριση των εν λόγω στοιχείων, ιδίως στους πολυπληθείς Δήμους ή Περιφερειακές Ενότητες.

Επισηµαίνεται ότι όσα κτήρια καταχωρίζονται έως την 31η Μαρτίου 2022 δεν καθίστανται αυθαίρετα και εντάσσονται στον προγραµµατισµό για την οριζόντια αποκατάσταση της προσβασιµότητας και την εύρεση χρηµατοδοτικών εργαλείων.

Α. Νοµοθετικό πλαίσιο

Στον νόµο 4782/2021 (Α΄ 36) περιγράφονται τα διακριτά στάδια υλοποίησης της Δράσης 1 του Στόχου 20 του ΕΣΔ. Ειδικότερα, με το άρθρο 210 του ν. 4782/2021 (Α΄ 36) τροποποιήθηκε το άρθρο 26 του Νέου Οικοδοµικού Κανονισµού (ν. 4067/2012, Α΄ 79) µε στόχο την επίτευξη προσβασιµότητας χωρίς φραγµούς για τα άτοµα µε αναπηρία και τα εµποδιζόµενα άτοµα. Στο πρώτο στάδιο υλοποίησης της εν λόγω Δράσης προβλέπεται η καταχώριση κτηρίων που στεγάζουν δηµόσιες υπηρεσίες σε πλατφόρµα που ανέπτυξε το Τεχνικό Επιµελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) προκειµένου να αξιολογηθεί η προσβασιµότητά τους. Η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρµας εξειδικεύθηκε µε την υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΓΔΧΣ/70755/614/2021 υπουργική απόφαση (Β' 3756). Η προθεσµία καταχώρισης των κτηρίων από τα Υπουργεία, τις Περιφέρειες και τους Δήµους της Χώρας έχει παραταθεί µε την υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/125111/1664 υπουργική απόφαση έως την 31η Μαρτίου 2022.

Β. Η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία καταγραφής στοιχείων υφιστάµενων κτηρίων και υποδοµών για την προσβασιµότητά τους σε άτοµα µε αναπηρία και εµποδιζόµενα άτοµα.

Από τις 21 Σεπτεµβρίου 2021 έχει ξεκινήσει η καταγραφή στοιχείων υφισταµένων κτηρίων που στεγάζουν δηµόσιες υπηρεσίες στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρµα, ένα πληροφοριακό σύστηµα το οποίο σχεδιάσθηκε, αναπτύχθηκε και υποστηρίζεται από το ΤΕΕ.

Η κυριότητα του πληροφοριακού συστήµατος «Καταγραφή στοιχείων προσβασιµότητας κτηρίων δηµοσίου ενδιαφέροντος» ανήκει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ η διαδικτυακή πύλη του πληροφοριακού συστήµατος θα είναι προσβάσιµη µέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δηµόσιας Διοίκησης (gov.gr), την οποία θα χρησιµοποιούν όλοι οι εµπλεκόµενοι στις διαδικασίες της καταγραφής στοιχείων προσβασιµότητας κτηρίων. Η δοµή, το περιεχόµενο και οι διαδικασίες διαχείρισης του περιεχοµένου της διαδικτυακής πύλης καθορίζονται στην υπό στοιχεία ΥΑΠ/Φ.40.4/1/989/2012 Υπουργική Απόφαση «Κύρωση Πλαισίου Παροχής Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης» (Β΄ 1301).

Γ. Τι δηλώνεται στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρµα

Στο στάδιο της καταχώρισης στοιχείων στην πλατφόρµα, τα πεδία απευθύνονται στα Σηµεία Αναφοράς και σε υπηρεσίες/στελέχη των Υπουργείων, Περιφερειών και Δήµων και εποπτευόµενων φορέων που δύνανται να τους συνδράµουν στο έργο αυτό. Η συμπλήρωση των πεδίων δεν απαιτεί καταρχήν ειδικές τεχνικές γνώσεις.

Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο εδώ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο Πανεπιστημιακό Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ΜΟΝΟ 50Є εγγραφή (Αιτήσεις ως 8-12)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ σε ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΝ.ΠΑΤΡΩΝ και Παν.Λευκωσίας μέσω alfavita.gr ΕΔΩ

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ
Πιερρακάκης: Αυτές είναι οι αλλαγές που θα κάνουμε στο σχολείο και στον τρόπο διδασκαλίας μαθημάτων
Κυριάκος Πιερρακάκης: «Όλα τα μαθήματα χρειάζεται να έρθουν στο 2023/2024 με ταχύτατα βήματα και να σταματήσει ο τρόπος που σήμερα διδάσκονται.»
Πιερρακάκης: Αυτές είναι οι αλλαγές που θα κάνουμε στο σχολείο και στον τρόπο διδασκαλίας μαθημάτων
τάξη
Πώς ο Covid χτύπησε τα εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο και «γονάτισε» ακόμα και τη Φινλανδία
Πρωτοφανής πτώση των επιδόσεων στα μαθηματικά και την ανάγνωση μεταξύ 2018 και 2022
Πώς ο Covid χτύπησε τα εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο και «γονάτισε» ακόμα και τη Φινλανδία
ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ
«Ανοικτό Σχολείο»: Νέο νομοσχέδιο Πιερρακάκη το 2024 με «σφραγίδα» ΟΟΣΑ
Ο ΟΟΣΑ θα κληθεί να καταθέσει προτάσεις για τις αλλαγές στα σχολεία, μετά και από την χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της έρευνας PISA...
«Ανοικτό Σχολείο»: Νέο νομοσχέδιο Πιερρακάκη το 2024 με «σφραγίδα» ΟΟΣΑ
agios-nikolaos
Εορτολόγιο 6 Δεκεμβρίου: Μεγάλη εορτή για την Ορθοδοξία - Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Η ημέρα τιμής του Αγίου Νικολάου είναι επίσημη αργία σε όλα τα ελληνικά πλοία, λιμένες, Υπηρεσίες λιμένων και ναυτιλιακές εταιρείες. Επίσημη επίσης...
Εορτολόγιο 6 Δεκεμβρίου: Μεγάλη εορτή για την Ορθοδοξία - Ποιοι γιορτάζουν σήμερα