Με προσωπική επιστολή στους εκπαιδευτικούς, ο ΔΔΕ Α' Αθήνας τους προέτρεψε να χρησιμοποιήσουν τον προσωπικό τους εξοπλισμό για τηλεκπαίδευση από τα σπίτια τους

Ακόμα μια προσπάθεια πίεσης προς τους εκπαιδευτικούς να καλύψουν για μια ακόμα φορά με τηλεκπαίδευση από τα σπίτια τους, τις ελλείψεις, αδυναμίες και ευθύνες της κυβέρνησης στο πρόβλημα της διδασκαλίας και των ανοιχτών σχολείων, εκδηλώθηκε χθες από τη ΔΔΕ Α' Αθήνας.

Οπως αναφέρουν οι εκαπιδευτικοί της Ε' ΕΛΜΕ, ο ΔΔΕ κ.Λ.Μάντζος απέστειλε επιστολή στους εκπαιδευτικούς, με την οποία σε ύφος «φαινομενικά ευγενικό», απηύθυνε προσωπική έκκληση παράκληση σε καθένα και καθεμία συνάδελφο, να διαθέσει, όπου και όταν απαιτείται, τον προσωπικό του/της χώρο, τον ατομικό του/της ηλεκτρονικό εξοπλισμό και την ιδιωτική του/της σύνδεση διαδικτύου, προκειμένου να καλυφθούν τα όποια προβλήματα υποδομών, ή η αδυναμία πρόσβασης στα σχολεία, ώστε να υλοποιηθεί απρόσκοπτα η τηλεκπαίδευση των μαθητών.

Οι εκπαιδευτικοί του απαντούν ότι «τα σχολεία είναι κλειστά, σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας «με στόχο την πρόληψη ατυχημάτων και την καλύτερη προάσπιση της ασφάλειας εκπαιδευτικών και μαθητών». Επειδή τα ατυχήματα δεν κάνουν διακρίσεις, τα σχολεία έκλεισαν για όλους, προφανώς και για τους εκπαιδευτικούς, αλλιώς οφείλει το Υπουργείο Παιδείας ρητά και εγγράφως να μας εξαιρέσει, να αναφέρεται στην υποχρέωσή μας να μεταβούμε στα σχολεία μας ή ότι κατάσχεται το σπίτι κάθε εκπαιδευτικού για αύριο και μεθαύριο από το "επιτελικό κράτος"...»

Όλη η ανακοίνωση της Ε' ΕΛΜΕ Αθήνας

Εχθές, Τετάρτη 26-1-2022 το απόγευμα, ο Δ.Δ.Ε. Λ. Μάντζος έστειλε επιστολή προς τις-τους δ/ντριες-δ/ντές των σχολείων με την παράκληση να κοινοποιηθεί στους συναδέλφους.

  Η επιστολή είναι γραμμένη σε ύφος «φαινομενικά ευγενικό», όπου ουσιαστικά θέτει και θίγει τρία σοβαρά ζητήματα που μας αφορούν:

1.      Ζητά καθημερινή ενημέρωση για οποιοδήποτε πρόβλημα (υπογράμμιση δική μας) αντιμετωπίζει το σχολείο στη λειτουργία της εξ αποστάσεως διδασκαλίας.

2.      Ζητά από τους εκπαιδευτικούς να διαθέσουν τον προσωπικό τους χώρο, τον ατομικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό και την ιδιωτική σύνδεση διαδικτύου.

3.      Προσπαθεί να εξισώσει την τηλεκπαίδευση (όπως γράφει) με την δια ζώσης διδασκαλία.

Θεωρούμε ότι η επιστολή αυτή, παρά το «ευγενικό ύφος», δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια προσπάθεια πίεσης προς τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς να καλύψουν για μια ακόμα φορά τις ελλείψεις, αδυναμίες και ευθύνες της κυβέρνησης στο πρόβλημα της διδασκαλίας και των ανοιχτών σχολείων. Παράλληλα η «ήπια διατύπωση» της «καθημερινής ενημέρωσης για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζει το σχολείο ..» δεν είναι τίποτε άλλο από προσπάθεια εκφοβισμού των εκπαιδευτικών, καθώς υποκρύπτει ότι η Δ.Δ.Ε. θα γνωρίζει την θέση και στάση μας.

Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν δεχόμαστε καμία πίεση και κανένα εκφοβισμό, όσο «ευγενικά» και αν εκφράζεται.

Υπενθυμίζουμε τα εξής:

-            Οι εκπαιδευτικοί δεν υποχρεούμαστε να παρέχουμε υπηρεσίες τηλεκπαίδευσης από το σπίτι μας, όπως επισημαίνουν και οι αποφάσεις του ΔΣ της ΕΛΜΕ. Αλλά και η ΟΛΜΕ: «… με αφορμή πλήθος καταγγελιών από συναδέλφους, που δέχονται προφορικές  –πάντα– πιέσεις, εκβιασμούς ακόμα και απειλές από ορισμένους δ/ντες σχολείων και Διευθυντές Εκπαίδευσης .., τονίζει για μια ακόμα φορά ότι σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο οι εκπαιδευτικοί δεν υποχρεούνται να χρησιμοποιούν το δικό τους εξοπλισμό ή χώρο για την παροχή τηλεκπαίδευσης. Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει στη νομοθεσία που να υποχρεώνει να γίνεται τηλεκπαίδευση από το σπίτι των εκπαιδευτικών ή από άλλον χώρο, πέραν του σχολείου υπηρέτησής τους. Τονίζουμε ακόμα ότι οι εκπαιδευτικοί δεν οφείλουν να υπακούν σε προφορικές «εντολές», πολύ περισσότερο όταν αυτές είναι πέρα και έξω από κάθε θεσμικό και νομικό πλαίσιο.

-            Συν τοις άλλοις, υπάρχει και σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Προέδρων των ΕΛΜΕ (16/10/21) «Η ΓΣ των Προέδρων αποφάσισε η τηλεκπαίδευση να διενεργείται αποκλειστικά από τον χώρο των σχολείων, με εξοπλισμό που θα παράσχει η υπηρεσία. Καλούμε όλους και όλες τους/τις εκπαιδευτικούς κάθε φορά που απαιτείται από αυτούς/ές να παράσχουν υπηρεσίες τηλεκπαίδευσης να παρουσιάζονται στο σχολείο τους και να απαιτούν τον απαραίτητο χώρο, εξοπλισμό και σύνδεση από την υπηρεσία».

-            Τα σχολεία είναι κλειστά, σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας «με στόχο την πρόληψη ατυχημάτων και την καλύτερη προάσπιση της ασφάλειας εκπαιδευτικών και μαθητών». Επειδή τα ατυχήματα δεν κάνουν διακρίσεις, τα σχολεία έκλεισαν για όλους, προφανώς και για τους εκπαιδευτικούς, αλλιώς οφείλει το Υπουργείο Παιδείας ρητά και εγγράφως να μας εξαιρέσει, να αναφέρεται στην υποχρέωσή μας να μεταβούμε στα σχολεία μας ή ότι κατάσχεται το σπίτι κάθε εκπαιδευτικού για αύριο και μεθαύριο από το "επιτελικό κράτος"...

-            Επιπλέον, ενημερώνουμε πως το υπουργείο εσωτερικών γνωρίζοντας το παράνομο της υποχρεωτικότητας για τηλεργασία στο δημόσιο, με ιδία μέσα και πόρους, και δεδομένων των έκτακτων καιρικών συνθηκών, διευκρινίζει ότι "σε περίπτωση που η προσέλευση των υπαλλήλων στην έδρα της Υπηρεσίας τους είναι αντικειμενικά αδύνατη λόγω των συνεπειών από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η απουσία των εν λόγω υπαλλήλων θα είναι δικαιολογημένη για λόγους ανωτέρας βίας".

-            Οι εντάσεις που «έχουν περισσέψει και κατά το τρέχον σχολικό έτος» στα σχολεία οφείλονται σε πράξεις και παραλείψεις της ΔΔΕ και του ΥΠΑΙΘ, που καλούν σε τηλεκπαίδευση αντί να φροντίσουν να καλύψουν τα κενά στα σχολεία τα οποία  πυροδοτούν την δίκαιη αγανάκτηση και τις καταλήψεις, που  αντί να παράσχουν  συνθήκες ασφαλούς λειτουργίας ζητάνε το αμοιβαίο ρουφιάνεμα για το ποιοι δεν κάνουν webex και ποιοι κάνουν κατάληψη. Εκτός, βέβαια, αν ο ΔΔΕ με την φράση «έχουν περισσέψει οι εντάσεις»  εννοεί «κάντε το με το καλό  για να μην σας το ζητήσω με ένταση μετά»...Ας μας το διευκρινίσει!

Ενημερώνουμε λοιπόν τη ΔΔΕ ότι υπάρχει  και αδυναμία πρόσβασής  στα –κλειστά έτσι κι αλλιώς- σχολεία και αδυναμία, επίσης, να κάνουμε  τηλεκπαίδευση από το σπίτι μας!

Το ΔΣ της Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας 

Η επιστολή του ΔΔΕ Α' Αθήνας

Προς Διευθυντές και Διευθύντριες Σχολικών Μονάδων Α’ Αθήνας

Σε συνέχεια της εγκυκλίου 91α/26-1-2022 ΥΠΑΙΘ, όπου μεταξύ άλλων τονίζεται η υποχρεωτικότητα παροχής τηλεκπαίδευσης για όσες μέρες τα σχολεία παραμείνουν κλειστά, παρακαλείσθε να μας ενημερώνετε καθημερινά για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζει το σχολείο σας στη λειτουργία της εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Θεωρώντας ότι όλοι συμφωνούμε ότι και το τρέχον διδακτικό έτος έχουν περισσέψει οι εντάσεις στα σχολεία μας, απευθύνω προσωπική έκκληση παράκληση σε καθένα και καθεμία συνάδελφο, να διαθέσει, όπου και όταν απαιτείται, τον προσωπικό του/της χώρο, τον ατομικό του/της ηλεκτρονικό εξοπλισμό και την ιδιωτική του/της σύνδεση διαδικτύου, προκειμένου να καλυφθούν τα όποια προβλήματα υποδομών, ή η αδυναμία πρόσβασης στα σχολεία, ώστε να υλοποιηθεί απρόσκοπτα η τηλεκπαίδευση των μαθητών και των μαθητριών μας για όσο χρόνο απαιτηθεί. Υπενθυμίζω, όπως άλλωστε είχα τονίσει και στην ευχαριστήρια επιστολή που σας είχα απευθύνει για το κλείσιμο του παρελθόντος διδακτικού έτους, ότι η περσινή απόλυτα επιτυχημένη υλοποίηση της τηλεκπαίδευσης, παρά τα όποια κενά άφησε πίσω της μη δυνάμενη να αντικαταστήσει πλήρως τη δια ζώσης διδασκαλία, στηρίχθηκε και πάλι στην ατομική προσπάθεια, την αξιοπρέπεια, το φιλότιμο και τα ίδια, κατά κύριο λόγο, μέσα της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων. Με την παράκληση να κοινοποιηθεί το μήνυμά μου στους συναδέλφους του σχολείου σας,

Ο Δ/ντής της ΔΔΕ Α’ Αθήνας Λεωνίδας Μάντζος

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με εξπρες προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

xioni kakokairia athina
Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Νέα επιδείνωση με έντονα φαινόμενα και στην Αττική
Συνεχίζεται η επέλαση της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα», ενώ προβλέπεται νέα επιδείνωση των φαινομένων μέχρι το μεσημέρι
Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Νέα επιδείνωση με έντονα φαινόμενα και στην Αττική